Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Tuskasta nousee aamu: Hengellisen auktoriteetin suorittama seksuaalinen, taloudellinen, emotionaalinen ja sosiaalinen hyväksikäyttö, sekä siitä selviytyminen
Tuskasta nousee aamu: Hengellisen auktoriteetin suorittama seksuaalinen, taloudellinen, emotionaalinen ja sosiaalinen hyväksikäyttö, sekä siitä selviytyminen
Tuskasta nousee aamu: Hengellisen auktoriteetin suorittama seksuaalinen, taloudellinen, emotionaalinen ja sosiaalinen hyväksikäyttö, sekä siitä selviytyminen
Ebook214 pages1 hour

Tuskasta nousee aamu: Hengellisen auktoriteetin suorittama seksuaalinen, taloudellinen, emotionaalinen ja sosiaalinen hyväksikäyttö, sekä siitä selviytyminen

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Elenan tarina ja sen analyysi. Tietokirja henkisen ja hengellisen väkivallan muodosta, joka on erittäin kätkeytyvää eli siitä tiedetään hyvin vähän.

Kyseessä on uskonnollisen auktoriteetin käyttämä hengellinen väkivalta vaikutuspiirisssään olevaa aikuista ihmistä kohtaan. Tämä voi johtaa monimuotoiseen hyväksikäytttöön, myös seksuaaliseen.

Ilmiöllä ei ole täsmällistä suomenkielistä termiä. Tässä teoksessa käytetään sanaa kietominen. Hengellinen ja spirituaalinen ulottuvuus mahdollistaa hyväksikäyttäjälle hallinnan ja vallan mahdollisuuden, jota muissa henkisen ja seksuaalisen hyväksikäytön muodoissa ei ole.

Vaikka uhri on aikuinen, hänen on erittäin vaikea huomata sitä tosiseikkaa, että suhde, johon hän on ajautunut, ei ole kahden tasaveroisen aikuisen rakkaus- ja kumppanuussuhde.

Kietominen (tai viettely) toimii pääpiirteissään kuin grooming, eli lasten houkuttelu aikuisen seksuaalisiin tarpeisiin netin kautta. Aikuinen ihminen kiedotaan hengellisessä kontekstissa taitavasti manipuloiden.
LanguageSuomi
PublisherBona Anima
Release dateMar 24, 2020
ISBN9789526941523
Tuskasta nousee aamu: Hengellisen auktoriteetin suorittama seksuaalinen, taloudellinen, emotionaalinen ja sosiaalinen hyväksikäyttö, sekä siitä selviytyminen
Author

Marjo Ojalammi

Marjo Ojalammi on kirjoittanut useita teoksia sekä aikuisille että lapsille. Kirjojen aihepiirit käsittelevät ihmiselämän taitekohtia, psykologisia aiheita, historiaa, luontoa ja uskontoa. Koulutukseltaan hän on teologi, joka toimii paitsi kirjailijana myös yrittäjänä.

Read more from Marjo Ojalammi

Related to Tuskasta nousee aamu

Related ebooks

Reviews for Tuskasta nousee aamu

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Tuskasta nousee aamu - Marjo Ojalammi

    Tuskasta nousee aamu

    Tuskasta nousee aamu

    Teoksen kirjoittajista:

    Satutetuille

    Lukijalle

    Elenan tarina

    Synttärit lapsettomuusklinikalla

    Vanhempani kohtaavat ja minä saan alkuuni

    Taaperona laitoshoidossa ja leikki-ikäisenä mummon luona

    Kouluvuodet pääkaupungissa

    Muutto Suomeen ja avioituminen

    Uskoontuloni

    Lapsettomuusongelmat alkavat

    Tutustuminen Suuren Profeetan opetuksiin

    Matka USA:han

    Tutustuminen Aleksanderiin ja hänen perheeseensä

    Viikko Suuren Profeetan kotona

    Aleksander lähestyy minua

    Raja on rikottu

    Etäsuhteen alku

    Vuodet etävaimokkeena

    Selviytyminen

    Pysähdys

    Kahleet avautuvat

    Jälleenrakentaminen

    Jälkipyykkiä

    Elämä jatkuu

    Hengellisen väkivallan määrittelyä ja Elenan tarinan analyysia

    Kuinka hengellisen johtajan suorittama hyväksikäyttö tapahtuu, kun uhri on aikuinen?

    Minkälainen persoonallisuus on hengellisellä auktoriteetilla, joka syyllistyy seksuaaliseen hyväksikäytöön?

    Kuinka seksuaalisen hyväksikäytön prosessi voi saada alkunsa ja kuinka se jatkuu?

    Hyväksikäytön uhrin persoonallisuus – Hyväksikäytön uhriksi saattaa joutua meistä jokainen

    Minkälainen on sosiaalisen yhteisön luonne, joka sallii – tai jopa rohkaisee, johtajansa vallan väärinkäyttöä

    Minkälainen hyväksikäytön kokemus on uhrin kannalta?

    Miten pyrkiä varmistamaan hengellisen työntekijän persoonallisuuden soveltuvuus tehtäväänsä?

    Vaaran merkkejä – eli epäterveen johtajan ja seurakunnan tunnusmerkistöä

    Tervehenkisen seurakunnan ja johtajan tunnusmerkistöä suhteessa vahingolliseen uskonnolliseen yhteisöön

    Hyväksikäyttävästä ja vaarallisesta suhteesta irrottautuminen ja toipuminen

    Tarinan kertominen ja ymmärretyksi tuleminen

    Sielunhoitajalle kertominen

    Seurakunnalle kertominen

    Mitä uhri toivoo tekijältä rikkomuksen ratkaisemiseksi ja sovittamiseksi?

    Lopuksi: Tarinan kertominen julkisesti

    Lähteet ja kirjallisuus

    Marjo Ojalammi, teokset

    Valmistusmerkinnät

    Tuskasta nousee aamu

    Hengellisen auktoriteetin suorittama seksuaalinen, taloudellinen, emotionaalinen ja sosiaalinen hyväksikäyttö, sekä siitä selviytyminen

    Marjo Ojalammi

    Elena Lindström

      BONA ANIMA

    Teoksen kirjoittajista:

    Elena Lindström on kirjailijanimi, jonka taakse kätkeytyy monipuolisesti lahjakas nainen, puoliso ja äiti, joka on toiminut monella sektorilla sekä yrityselämässä että julkisella puolella. Nykyään hän työskentelee tutkijatohtorina suomalaisessa yliopistossa.

    Marjo Ojalammi on koulutukseltaan teologian maisteri, joka toimii nykyään paitsi kirjailijana ja kustantajana myös terapiatyössä omassa Bona Anima -yrityksessään.

    Copyright © 2020 Marjo Ojalammi ja Elena Lindström

    Kannen kuvat: Pixabay.

    Kansi ja taitto: Marjo Ojalammi

    Kustantaja: Bona Anima, Kerava, Suomi

    Valmistaja: BoD- Books on Demand, Norderstedt, Saksa

    ISBN 978-952-69415-1-6 (nid.)

    ISBN 978-952-69415-2-3 (EPUB)

    Satutetuille

    Mutta oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus kuin ehtymätön puro.

                                  (Raamattu: Aamos 5:24)

    Lukijalle

    Tämä kirja sai alkunsa loppuvuodesta 2018, kun ystäväni Elena kertoi minulle osittaisen tarinansa, ja ilmaisi halunsa saattaa se kokonaisempana kirjalliseen muotoon. Hänen syvä toiveensa on, että hänen kertomuksensa, kaikessa traagisuudessaankin, voisi olla rohkaisuna ja apuna niille henkilöille, jotka ovat joutuneet hengellisen auervaaran hyväksikäyttämäksi. Tietoa tästä vaikeasta aiheesta tarvitsevat myös hyväksikäytön uhriksi joutuneen läheiset ja ystävät. Lisäksi Elena haluaa tehdä yhteiskunnan eri toimijat ja hengelliset yhteisöt tietoiseksi ilmiöstä, joka on suomalaisessa kontekstissa melko tuntematon.

    Vaikka Elenan tarina sijoittuu osin muualle kuin Suomeen, oletan vahvasti, että vastaava ilmiö on myös meillä olemassa. Lisäksi sekä yksityiset ihmiset että hengelliset yhteisöt ovat nykyisessä globalisoituvassa maailmassa yhä enemmän yhteyksissä toisiinsa.

    Olin hämmentynyt kuulemastani, koska, vaikka olin tuntenut Elenan jo kauan, en ollut osannut edes aavistaa sitä, minkälaisessa hyväksikäytön helvetissä hän oli elänyt useamman vuoden.

    Olin kyllä huomannut muutoksia nuoren naisen ja vaimon ulkoisessa olemuksessa: Elena oli vaihtanut farkut pitkään hameeseen ja polkkatukkansa nutturakampaukseen, jonka oli vielä peittänyt kevyellä sifonkihuivilla. En kuitenkaan ihmetellyt sen kummemmin muutosta, koska Elena kävi usein venäjänkielisissä, vapaiden suuntien seurakunnissa, joissa tällainen pukeutumistyyli on tavallinen. Lisäksi ystäväni oli alkanut kommentoida joistakin asioista, mielestäni, melko lakihenkisesti, mutta ajattelin tämän olevan ohimenevää ja kuuluvan uskonelämän kehitysvaiheisiin kohti armollisempaa suhtautumista itseen ja muihin.

    Kun sitten toinnuin hämmennyksestäni, myös minä tajusin, että tämä tarina pitää saattaa julkiseksi. Asia ja ilmiö on tabu, siitä vaietaan. Kun manipuloinnin ja hyväksikäytön kohde on aikuinen ihminen, uhria saatetaan syyllistää ja vastuuttaa tapahtumasta. Ajatellaan, että aikuisen ihmisen pitäisi kyetä tunnistamaan petollisesti toimiva ihminen, eikä antautua vieteltäväksi, mutta asia ei ole näin yksinkertainen.

    Emme halua kertomuksellamme leimata negatiivisesti kristillisiä kirkkoja, sen paremmin ns. vapaita seurakuntia kuin vanhoja kirkkokuntiakaan. Kristillisyys voi tuoda ihmisen elämään paljon hyvää, mutta on myös syytä nähdä sen suojiin kätkeytyvä mahdollisuus pahaan. On pidettävä mielessä se seikka, että hengelliset organisaatiot koostuvat ihmisistä, ja niissä toimivat kaikki ne lainalaisuudet, jotka pätevät missä tahansa ihmisyhteisössä – ja lisäksi vielä hengellinen, spirituaalinen, ulottuvuus, joka tuo oman mahdollisuuden sen väärinkäyttöön hallinnan välineenä.

    Uskon, että Elena ei ole ainoa hengellisen auktoriteetin hyväksikäytön kohteeksi joutunut kristitty aikuinen ihminen. Elena koki pitkään syyllisyyttä huorin tekemisestään ennen kuin tajusi, että häntä, ja samalla hänen läheisiään, on käytetty törkeästi hyväksi uskonnon varjossa.

    Elenan tarina ja sen tuoma tieto ja opetus piti tulla kirjoitetuksi, koska vinoutuneet vallankäyttäjät ja yhteisöt toistavat usein samoja virheitä ja toimintamalleja, joista on syytä ottaa oppia, niin että mahdollisimman moni potentiaalinen uhri jäisi tulematta, ja hyväksikäyttäjien toiminta estettyä. Lisäksi psykoterapeutit, sosiaalityöntekijät ja muut ilmiöön törmäävät tarvitsevat tietoa tästä vaietusta aiheesta.

    Mutta annetaan Elenan itse kertoa tarinansa, jonka jälkeen käsittelen hengellisen auktoriteetin suorittamaa hyväksikäyttöä eri näkökulmista; ensin analysoin hieman Elenan tapausta ja sen jälkeen käsittelen hengellistä hyväksikäyttöä laajemmasta näkökulmasta. Koska aiheesta on olemassa vain vähän tutkimustietoa, käsittelyni ei ole aukotonta; siitä jää uupumaan monia tärkeitä näkökulmia.

    Elenan tarina on siinä muodossa, kuin hän on sen itse kirjoittanut; olen vain hiukan toimittanut sitä. Perhettään suojellakseen Elena ei esiinny omalla nimellään. Myös muiden henkilöiden nimet on vaihdettu, niin että yksityisyys säilyy.

    Kurikan Jurvan mökilläni keväisenä ja linnunlauluisena maaliskuun päivänä vuonna 2020.

    Marjo Ojalammi

    Elenan tarina

    Synttärit lapsettomuusklinikalla

    Päivä oli 13.11.1996 ja vietin 30-vuotissynttäreitäni – Väestöliiton lapsettomuusklinikalla. En ollut valinnut tätä, näin vain sattui. Lääkäriaikoja ei kai ollut helposti saattavilla ja me, mieheni kanssa, otimme sen ajan, jonka me saimme.

    Mietin siinä toimistossa istuessani ja odotellessani, että onhan tämäkin tapa juhlia pyöreitä vuosia. Olimme mennet naimisin pari vuotta aikaisemmin ja vuoden odottelun ja toivomisen jälkeen olimme aloittaneet lapsettomuushoidot. Se oli pitkäveteinen prosessi. Ensin terveystarkastukset, kuten verikokeet, hormonitasojen varmistelut, spermakokeet, munatorvien puhallukset ja lopuksi vatsaontelon tähystys, ennen kuin varsinaiset toimenpiteet alkoivat.

    Lopulta lääkärit eivät löytäneet minusta mitään vikaa, mutta mieheni spermanlaatu todettiin heikoksi ja riittämättömäksi luonnolliseen hedelmöittämiseen. Hedelmöityshoitojen pitäisi kuitenkin auttaa – inseminaatiolla tai koeputkihedelmöityshoidoilla kuulemma olisin voinut tulla raskaaksi.

    Lapsettomuusklinikan odotushuoneen seinällä oli söpöjä kuvia puputarinoista – puput kun ovat tiettävästi hedelmällisiä. Matalalla pöydällä oli vieraskirja. Sen etusivulla luki Täällä kaikki olemme samassa veneessä. Voit rohkeasti jakaa tuntojasi, täällä sinua ymmärretään. Ajattelin itsekseni: En kerta kaikkiaan halua olla tässä veneessä, enkä jakaa tuntojani tuntemattomien ihmisten kanssa. Sitä paitsi, olen uskossa, meidän Herramme Jeesus tekee ihmeitä, ja en aio todellakaan viipyä täällä kovin pitkään!

    Kunpa olisin tiennyt kuinka pitkä meidän lapsettomuustaipaleesta tulisi! – ehkä parempi, että en tiennyt.

    Siinä vaiheessa, 30-vuotissyntymäpäivänäni olimme edenneet lapsettomuushoidon kliinisellä polulla jo jonkin matkaa. Kaikki tutkimukset oli tehty ja edessä olivat inseminaatiot Clomifen ovulaatiostimulaatiolla. Miehelläni oli myös edessä toimenpide, jonka tarkoitus oli parantaa sperman laatua. Lääkärin tehtävä oli tukkia verisuoni, joka sijaitsi liian lähellä kivespussia ja siten nostatti kivenpussin lämpötilaa suositusarvon yläpuolelle.

    Saimme ohjeet tulevista lapsettomuushoidoista ja lähdimme kotiin. Matkalla kotiin poikkesimme naapureiden luona, joilla oli kolme pientä lasta. Rouva oli kotoisin Itä-Euroopasta ja mies oli suomalainen. Kyseisen perheen vanhemmilla, Alinalla ja Pekalla, oli melko suuri rooli elämässäni. Siitä tulen kertomaan lisää hieman myöhemmin.

    Sinä päivänä koko perhe osoittautui olevan vatsataudissa. Ajattelin, että hyvänä kristittynä minun tulee auttaa. Vietimme loppupäivän heidän luonaan. Sain siivota vauvan oksennusta ja vaihtaa ripulivaippoja, kun äitikin oli aika heikossa kunnossa. Mietin, että Herrani ainakin on varmaan ylpeä minusta, kun olin kieltänyt itseäni ja palvellut toisia. Kun lopulta illalla pääsimme kotiin, keskustelimme mieheni kanssa, että merkkipäivääni olisi hyvä muistaa jollakin iloisemmalla tavalla ja päätimme sen kunniaksi lähteä USA:n matkalle. Yksi sukulaisistani asui Floridassa ja meillä oli ollut puhetta käydä hänen luona aikaisemminkin.

    Matkalla ei kuitenkaan ollut kiirettä, se sai toteutua sopivan hetken tultua…

    Vanhempani kohtaavat ja minä saan alkuuni

    Tässä kohtaan olisi kai järkevää kertoa kuka ylipäätänsä olen. Nimeni on Elena, synnyin syksyllä 1966 erään pienehkön Itä-Euroopan maan pääkaupungissa vanhempieni esikoisena. Äitini oli tuolloin 21-vuotias ja isäni 27 vuotta. Synnyin pääkaupungissa, koska se oli isäni, Timotein, kotikaupunki. Siihen aikaan maamme oli Neuvostoliiton satelliittimaa, ja ihmisen syntymäpaikkakunnalla oli hyvin suuri merkitys myöhäisemmässä elämässä. Kaikki ihmisen tärkeimmät tiedot, kuten syntymätodistus ja rikosrekisteriote, haettiin aina syntymäpaikkakunnan maistraatista.

    Ihmisillä oli silloin myös asumislupa, joka määritteli missä maan alueella he saivat asua. Syntyminen pääkaupungissa olisi auttanut minua myöhemmin saamaan asumisluvan sieltä. Se oli erittäin vaikeaa ulkopaikkakuntalaisille. Ihmiset saattoivat jopa mennä naimisiin tietyn henkilön kanssa vain saadakseen asumisluvan pääkaupungin alueelta.

    Oli kommunismiaika ja lähes kaikista tavaroista oli pulaa. Pääkaupungissa kaupat olivat parhaiten varustettuja, koska se toimi näyteikkunana ulkomaalaisille vieraille. Ei siis ihme, että ihmiset halusivat päästä asumaan sinne. Pääkaupunkilaisilla olikin tietynlainen korkeampi sosiaalinen status, joskin tilanne herätti kateutta ja kiukkua, jopa suorastaan vihaa maalaisissa, joiden tuottamat tavarat vietiin myytäväksi pääkaupunkiin, vaikka heille itselleen ei niistä jäänyt riittävästi.

    Siispä vanhempieni mielestä oli hyvin tärkeää, että synnyn pääkaupungissa, vaikka perheemme asui silloin pikkukaupungissa maalla, ison joen rannalla.

    Isäni oli hiljattain valmistunut lääkäriksi, ja teki työtään aluesairaalan synnytysosastolla. Äitini, Darina, toimi apufarmaseuttina kaupungin ainoassa apteekissa. Kaupunki olikin pieni – siinä asui noin neljätuhatta ihmistä. Kävelemällä saattoi päästä sen laidasta laitaan noin puolessa tunnissa, liikennevaloja ei tarvittu. Myöhemmin isäni tykkäsi kertoa, että tämä kaupunki oli varsin turvallinen paikka pienelle lapselle. Jo viisi -vuotiaana minulla oli lupa tulla kotiin päiväkodista yksin. Tosin päiväkoti oli tien toisella puolella, mutta muutenkin sain vapaasti vaellella kaupungilla, koska kaikki tunsivat toisensa ja vanhempani saivat helposti selville missä olen kyselemällä kadunkulkijoilta.

    Kyseinen kaupunki ei ollut kummankaan vanhempani kotipaikka. He asuivat siellä valtion määräyksestä. Molemmat olivat juuri valmistuneet ammattiin ja silloisen lainsäädännön mukaan, valtiolla oli oikeus lähettää heidät komennukselle kolmeksi vuodeksi. Nuoret olivat ikään kuin kiitollisuuden velassa kotimaalleen ilmaisesta koulutuksesta ja siksi heitä oli lupa lähettää töihin eri paikkakunnille valtion tarpeiden mukaisesti. Sillä tavalla hallitus sai myös varmistettua tarvittavat ammattilaiset pienille paikkakunnille, mihin todennäköisesti muuten ammattitaitoisia työntekijöitä ei olisi hakeutunut vapaaehtoisesti.

    Näin vanhempani kohtasivat työkomennuksensa aikana. Äitini on kotoisin keskikokoisesta kaupungista, joka sijaitsee noin 60 km:n päässä heidän työkomennuspaikkakunnaltaan. Äiti oli kohtaamisensa aikana jokseenkin pettynyt elämäänsä. Haaveet yliopisto-opinnoista olivat kariutuneet, sen sijaan vanhempiensa toivomuksesta hän oli suorittanut lyhyen ammattikoulutuksen apufarmaseutiksi. Isovanhempieni käsityksen mukaan yliopisto-opinnot eivät sopineet naiselle, jonka päätehtävä kuitenkin olisi kodin ja lasten hoitaminen.

    Äidillä oli veli, jolle perhe oli sen sijaan varannut rahaa korkeampiin opintoihin. Isovanhempani menivät toiveissaan niin pitkälle, että kun äidille tuli kirje varapaikan avautumisesta yliopistolla, he kätkivät sen.

    Äiti löysi kirjeen jostakin kodin kaapista vuosia myöhemmin.

    Toinen suru, joka kätkeytyi nuoren naisen sydämeen, oli ero ensirakkaudesta. Opiskelupaikkakunnalla hän oli seurustelut kyvykkään ja kunniahimoisen

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1