Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Yağlıboya Resim Akademiği: (Tekniği & Felsefesi)
Yağlıboya Resim Akademiği: (Tekniği & Felsefesi)
Yağlıboya Resim Akademiği: (Tekniği & Felsefesi)
Ebook161 pages1 hour

Yağlıboya Resim Akademiği: (Tekniği & Felsefesi)

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

    Bir düşünceyi ifade etmek bazen ciltler dolusu yazıyla ancak mümkünken, aynı ifade tek bir resimde rahatlıkla verilebilir. Üstelik gözler kadar derin anlamda, sınırsız imgesellikte! Hem de dili yabancı olana, kulağı duymayana bile… İşte, resim sanatını ayrıcalıklı kılan budur.


    Doğrusu, burada kimse size resim öğretmeyecek. Gerek de yoktur; kitabı okuyunca kendiniz bilmiş olacaksınız zaten. Zira herkesin sahip olduğu sanat cevheri kendi benliğindeki yetenekte saklıdır. Ortaya koyabilmek için ne istediğini bilmek, biraz da bilgi sahibi olmak yeter! İşte, kitap bu amaçla hazırlandı.


    Resme bilgi ile başlamak “Boş Acemi” imajına meydan vermeyeceği gibi, bilinçle çalışma ve özgüven duygusu yaratacaktır. Bu da en iyi motivasyondur!  


    Ressamın eserlerine kendi iradesini yoğun biçimde yansıtabilmesi, konuya dair evrensel bilgiyi kitaptan almış olmasıyla olasıdır. Atölye, resim için daha öğretici gibi görünse de "ustasının etkisinde kalma" kalıbı ile biçimlenme muhtemeldir. Haliyle, öğrencinin başarı düzeyi atölye örfüne ayak uydurabilme oranında olur. Kaldı ki, sırf el becerisi ve göz aşinalığıyla kazanılan pratik edimler mesleki zanaatkarlığı geçemez. Esere yaratıcı sanat kültü ve özgür düşünce iradesini yansıtabilmek illa ki dayatmalardan uzak, bağımsız düşünebilme olanağıyla mümkündür. Yani sadece kitap bilgisi yardımıyla...


    İyi bir kitap, zevkle okunan ve kolay kavranabilen kitaptır.  Bu kademeli eğitim projesini tasarımlarken özellikle pedagojik yönü dikkate aldım.


    Kitaba dair yorumlar:


Başarılı bulduğumu yazıyorum, çok ama çok beğendim! Kitap eksiksiz hazırlanmış, benim ekleme yapacağım pek bir şey yok. Resim öğrenmek isteyenler için bence güzel bir kaynak. Başarılar diliyorum! 


                                                                                                                  Nevin Önen (Eğitimci Ressam)


Kitaptaki kademeli eğitim yöntemi kolay kavrama imkanı sağlamış. Okulda dört yılda verilen bilginin tümü burada yetmiş iki sayfaya sığabilmiş. Hem de özetçe değil en ince ayrıntılarla; kitabi kaplayan çok sayıda resim ve büyük punto yazıya rağmen… Amaç kolay yoldan öğretmekse, bence bu harika bir örnek olabilir. Tek kelimeyle tebrikler! 


                                                                                                                 Nazım Hikmet Özdemir (Okur)


İlginç bir çalışma! Kitap 76. sayfada 8. Ünite ardından -SON- ibaresi ile bitiyor. Ama 77. sayfada 9. Ünite ile tekrar devam ediyor! Eğitim konusunda hayatımda gördüğüm en etkileyici yöntem olduğunu söyleyebilirim. Bilgi son derecede yenilikçi, gerçekçi yaklaşımla işlenmiş. Gülümseterek öretiyor, bu kadar olur yani! 


                                                                                                                         Buse Güneş Genç (Öğrenci)  

LanguageTürkçe
Release dateNov 14, 2019
ISBN9786057748355
Yağlıboya Resim Akademiği: (Tekniği & Felsefesi)

Related to Yağlıboya Resim Akademiği

Related ebooks

Related categories

Reviews for Yağlıboya Resim Akademiği

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Yağlıboya Resim Akademiği - Tekin Özdemir

    Yağlıboya Resim Akademiği

    Tekniği & Felsefesi

    Tekin özdemir

    Kitap adı: Yağlıboya Resim Akademiği

    Yazar adı: Tekin Özdemir

    Sayfa Düzeni ve Grafik Tasarım: E-Kitap PROJESİ

    Editorial & Kapak Tasarım: © Yazar

    Kapak Resmi: "Resim Yapan Çocuklar, N. Deren Şimşek"

    Yayıncı (Publisher): E-KİTAP PROJESİ,

    www.ekitaprojesi.com, 2019

    Açıklama: D:\KIYAMET GERÇEKLİĞİ KÜLLİYATI Murat Ukray {2006-2012}\e-KİTAP PROJESİ\e-KİTAP PROJESİ (Dosyalar)\e-Kitap Projesi (Logolar ve Vergi Levhası)\e-kitap-projesi-(logo).gif

    Yayıncı Sertifika No: 45502

    İstanbul, Kasım / 2019

    eISBN: 978-605-7748-35-5

    İLETİŞİM:

    E-posta:  otekin@metu.edu.tr

    Cevap ve yorumlarınız için:

    {For reply and your comments}

    www.ekitaprojesi.com/books/yagliboya-resim-akademigi-teknigi-felsefesi

    www.facebook.com/EKitapProjesi

    © Copyright Tekin Özdemir, 2019

    INDEX

    Ünite    /    Konu    /    Sayfa

    ÖNSÖZ

    ÖNEMLİ UYARI!

    1. Ünite

    RESİM SANATINA DAİR GENEL BİLGİ VE KAVRAMLAR…

    2. Ünite

    YAĞLIBOYA RESMİN TARİHSEL SÜRECİ VE ÇİZİM YÖNTEMLERİ

    3. Ünite

    IŞIK VE RENK TEORİSİ.

    4. Ünite

    YAĞLIBOYA RESİM MALZEMELERİ VE YARDIMCI GEREÇLER

    5. Ünite

    GÖZLEMLEMEK VE ÇİZİM TEKNİĞİ

    6. Ünite

    AYDINLIK VE GÖLGE KAVRAMI

    7. Ünite

    PERSPEKTİF KAVRAMI VE RESİMDE DERİNLİK

    8. Ünite

    RESİMDE KONU, KOMPOZİSYON VE ÇİZİM YÖNTEMİ BELİRLEME

    9. Ünite

    resim sergileme ve eser satışı

    ÖNSÖZ

    Resim sanatına katkıda bulunmak; bilgi, beceri ve düşüncelerimi sanatseverlerle paylaşmak benim için onurdur! Bu kitap, örgün eğitim alma şansı olmayanların gizli kalmış yeteneklerini resim sanatıyla buluşturmak için yazıldı. Amaçlanan hedef, pratikte yol gösterici olmaktır.

    Ben, resim eğitimi olanağından uzak yetişmiş biri olarak; resmi düşünerek, araştırarak ve pratik uygulama yaparak öğrendim. Deneme-yanılma yoluyla, her şeyi yeniden icat etmek durumunda kaldım diyebilirim. Çok zorlansam da öğrenmeyi başardım; demek ki isteyince oluyormuş! Uğraşı sonucunda edindiğim en önemli şey mevcut bilgi kirliğine bulaşmadan, resim tekniğinin evrensel kökenini kavramak oldu.

    Sanatsal bilinci okul ve atölye dışı yoldan edinme apayrı bir şeydir! Asla ezber içermeyen; bir bakıma var olanı farkında olmadan yeniden keşfetmeye benzer. Ancak bu edinim tek dal bilgi monotonluğuyla başarılamaz, yardımcı yan dal özdeşimi gereklidir. Özellikle geniş bir fizik ve sosyolojik bellek şarttır. Bu koordinasyon insana, konuyu derinden kavrama ve güçlü hakimiyet olanağı sağlıyor.

    Sanatın eğitimle kazanılabileceğini iddia edenler var. Ancak ben bu iddia sahiplerinden biri değilim; illa ki kişinin kendinde varsa var diyorum! Birçok yerde, üstün yetenekli olup sanatı konusunda kendini ifade etme olanağı bulamayanlar var. Bu durumda, fırsat eşitliğinin olmadığı çelişkili yaşam karmaşasında sanat, ister/istemez geri plana düşer. Oysa dünyayı kurtaracak olan sanattan başkası değildir! Yetenekli insanlar sanattan uzak kalmamalıdır. Sanat ancak ki özel yetenekli bu insanların erdemi sayesinde yükselebilir. Uzak kalınma durumunda kaybeden insanlık olurken, kazanansa bağnazlık ve despotluk olacaktır.

    Hal böyleyken oturup kendi başıma resim yapmaktansa, resim sanatı birikimimi destek bekleyen yetenekli insanlarla paylaşmanın daha yararlı olacağını düşündüm. Ben sanatın engebeli yollarını kendi başıma kat etmek zorunda kaldıysam da başkaları o zorlukları aşmakla karşı karşıya kalmamalıdır. Kaldı ki, çoğu kimse benim şartlarıma bile sahip olamayabilir. Böylesi kişilere yardım eli uzatmak, bu kitabı kazandırmakla mümkün olabilir diye düşündüm. Hem başkasına öğretmek, kendi öğrenme sürecimi de sürdürmem demek olacaktır. Genç jenerasyonla birlikte yeni şeyler öğrenmeyi sürdürmenin zevki doyumsuzdur!

    Bana, sanat nedir diye sorsalar: Üstün yetenek nimetlerini, gereksinimi olanlarla paylaşılmak üzere toplum hizmetine sunulmaktır, derim. İşte ancak o zaman "Sanat, sanat için mi/sanat toplum için mi? merakının ağırlığı kalmayabilir. Zira sanat kişide doğuştan var-olagelen karakter kökenli sıra dışı bir yetidir. Sanat eseri ise, yetisel iradenin dışa vuran somut ürünüdür. Yetenek, kişinin Yaratıcılık" denilen zihinsel performansına bağlıdır.

    Kimseye akıl ve özel yetenek enjekte edilemeyeceğine göre, eğitim ancak ki bir yere kadar işe yarayabilir. Bilgi, bir konunun teknik yöntemini ezberlemektir. Ama yetenek, üretme coşkusuyla kabına sığmayıp taşan sanat aşkıdır! Bu coşkuyu damarlarında hissetmeyen, derya kadar bilgili olsa bile, yine de sanatsal bir değer yaratamaz. Yetenekten mahrum biri resim konusunda eğitilirse birtakım çizimler yapabilir. Fakat sadece kendisine öğretileni ortaya koyabilir. Yani meslekten anlayan zanaatkardan öteye geçemez.

    Bir konuyu anlatırken, fazla detayların anlamayı güçleştirdiği bilinen bir gerçektir. O halde öğretimde gereksiz bilgi fazlalığından kaçınmalı, anlaşılması kolay ifadeler kullanılmalıdır. Zira ideal iletişim: Olabildiğince öz vurgulu ve karşıdakinin zihinsel kapasitesini aşmamalıdır. Bu nedenle, kolay kavranması için bilgileri düzeysel bölümlerine ayırmayı öngördüm.

    Resimle ilk tanışanlar Turuncu renk yazılı kısım; biraz bilgi ve pratiği olanlar Mavi renk yazılı kısım; daha ileri düzey ise Mor renk yazılı kısımdan başlayacaklardır. En doğru yol bu basamakları sırayla geçmektir.

    En temel bilgilerden bile bihaber amatörlerin başlar başlamaz ileri düzey bilgilere kafa yormaları gereksizdir. Aynı şekilde, resim konusunda epeyce bilgi ve deneyimi olanların, bilinen konulara zaman harcamaları anlamsız olur. Bu bağlamda kademeli yönteminin daha etkili olacağı ümidindeyim. Bu kitap resme ilgi duyan amatörlere ve kendini geliştirme amacında olan emektarlara naçizane armağanım, başarı edinimleri ise gurur kaynağım olsun!

    Sanata kitlesel bakışta -her şey gençler için- sanılmasın diye, yetişkinler için yazı puntosunun biraz büyüğünü seçtim. Büyük seçtim ki Bizden geçti demesinler, gözlük olmadan bile kitaptan kolaylıkla yararlanabilsinler! Ve resim sanatının ne ulvi düşünme yolu olduğunu, resim yapmanın ne denli rahatlatıcı geldiğini gözleriyle görsünler istedim! Görsünler ki, saklı kalmış düşünsel birikimlerini ve yaşamsal tecrübelerini çevreye yaymak için fırçalara davransınlar…

    ÖNEMLİ UYARI!

    (KİTAPTAN YARARLANMA YÖNTEMİ)

    Öncelikle belirtmeliyim ki, siyah yazılar herkes içindir. Kitabın neresinde ve hangi pasajında yer alırsa alsın, okunmadan geçilmemelidir.

    Resme Yeni Başlayanlar:

    Turuncu yazılar ve uyarı (Duyduk Duymadık Demeyin) panoları sizin içindir. Arada yer alan şekilleri, inceleyip ne anlattıklarını anlamayı unutmamalıyız. Şimdilik mavi ve Mor yazılı kısımlara hiç bakmıyor, turuncuya atlıyoruz. Unutmayalım ki, yükseklere erişmenin ilk adımı en dip basamaktan başlar! Bu bölümün iyice anlaşıldığından emin olmadan ve sonra üç-beş karakalem desen denemeden mavi yazılı bölüme geçmenin pek yararı olmayacaktır. Karakalem çizimde öncelikle dikkat edeceğimiz yön, çizeceğimiz objenin anatomisi yani fiziksel yapı ve ölçüsel oranları olacaktır.

    Bu bölümde nelerin bilinmediği anlamış olacağız. İleri bölümlerde de nasıl başarılı çalışmalar yapabileceğimizin ayrıntılarına bakacağız.

    Lütfen kitabın giriş kısımlarını iyice inceledikten sonra 1. Üniteden başlayarak, sadece turuncu renk yazıları okuyunuz. Bir de uyarı panolarını dikkate alınız. Turuncu yazılardan sonra gelen mavi ve mor yazıları atlayınız. Turuncu bittikten sonra, ikinci etap için tekrar kitabın başına dönerek sadece mavi yazılı alanları ve şekilleri inceleyerek başlanacaktır.

    Dediğim gibi, ilk etapta öncelikli işimiz turuncu kısımları tamamen anlamaya çalışmak olmalıdır. Herhangi bir konuda emin kalmadığımız, ne demek istendiğini anlamadığımız ifadeler olursa yine turuncu kısımda araştırıp bulmaya çalışalım. Bulunmazsa, muhtemelen ileride mavi yazılı etapta karşımıza çıkacak demektir.  

    Resim Deneyimi Olanlar:

    Resme pek yabancı değilim diyorsanız, turuncu kısımları es geçip mavi yazılardan başlayabilirsiniz. Ancak şekil ve uyarılar ister turuncu alanda yer alsın ister mavide, kesinlikle incelemeden geçmemelisiniz.

    İddia ediyorum ki, resim tam olarak mavi alandaki bilgilerden öğrenilir. Bu yüzden bu bölüme Ana Bölüm diyorum. Konuyu daha detaylı, daha derin irdeleme ihtiyacı duyduğunuzda, bu aşamadan sonra mor yazılı bölüme geçmelisiniz. Yani nihayet kalfalık sürecini aştığınızı düşüyorsanız… Ama yok, çizdiğiniz resimler bir sorun olduğu hissi veriyorsa muhtemelen temel bilgi yetersizliği söz konusudur. Mor bölüme geçmeden önce bu sorunu çözmeye çalışmak önemlidir! Burada bulamadığınız karşılıklar turuncu kısımda olabilir. Turuncuda ilgili kısmı bulup incelemenizi öneriyorum. Sizi temin ederim ki, birçok önemli soru karşılığı orada bulunmaktadır.

    Profesyonel Çalışmaya Geçiş:

    Mor yazılı kısımlar resmi derinlemesine kavrama ve esere anlam katma aşamasıdır. Yazının bu kısmında ilginç ya da çelişik gibi görünen noktalar dikkatinizi çekiyorsa, sizin kendi bilginiz dışında başka elit yanlar olabilir. Bunlarla yüzleşmek için mavi yazılı bölümü taramanız gerekir. Özellikle teknik çizimleri gözden geçirmek önemlidir! Bu incelemeler sırasında aklınıza beklenmedik başka şeyler de gelebilir. Lütfen Mavi alanda bunları araştırın.

    Herhangi bir ressamın eserini incelerken kompozisyondaki uyumu ya da zıtlıklarını kendi resmimizle kıyaslamalıyız. Alışılmış stilimizle bunun arasında bir örtüşmezlik söz konusuysa, bu, genellikle bir sorunun varlığına işarettir; gerek bizde gerek karşıdakinde… Sonuçta bir sorun var ortada, anlaşılması

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1