Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Det gyldne København: Christian 4.s bygninger og anlæg
Det gyldne København: Christian 4.s bygninger og anlæg
Det gyldne København: Christian 4.s bygninger og anlæg
Ebook64 pages20 minutes

Det gyldne København: Christian 4.s bygninger og anlæg

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Et hæfte om de 12 bygningsværker og anlæg, som Danmarks byggeglade konge, Christian 4. (1577-1648) byggede og anlagde i København: Tøjhuskomplekset (Tøjhuset og Proviantgården), Rosenborg, Bryghuset, Holmens Kirke, Regensen, Børsen, Rundetårn, Trinitatis Kirke, Nyboder, Rosenborg Slotshave (Kongens Have), Christianshavn og Caritasspringvandet.

Indholdet består af historie, svar på hvorfor Christian 4. byggede og anlagde dem, mange farverige fotografier af bygningsværkerne, anlæggene og modeller af deres oprindelige udseende, fakta og tal (For eksempel hvor mange meter høje tårnene er og hvor mange kvadratmeter bygningerne er på) samt oplysninger om hvor mange meter over havet de ligger. Kan dermed bruges, hvis man vil vide, hvordan det står til med bygningerne og anlæggene grundet Klimaforandringerne/Havenes stigende vandstande.

Nyhed i 4. udgave: Opdatering af historien om Proviantgården
LanguageDansk
Release dateJul 26, 2019
ISBN9788743010548
Det gyldne København: Christian 4.s bygninger og anlæg
Author

Philip Wu

Søn af kinesiske indvandrere. Siden 1996 har han været interesseret i historie, arkitektur, geografi og samfundsvidenskab. Født: 4. november 1985 i København på Frederiksberg Hospital Stammer fra: Hong Kong - New Territories - Pat Heung Kina - Guangdong - Shenzhen Uddannelse: Hf fra VUC Lyngby (VUC Nord indtil 2007): 2003-2007 Karriere: 1. Frivillig søndagsvagt/museumsvært på Furesø Museer Mosegaarden (Værløse Museum indtil 2007): 2002-2007 og 2009- 2. Frivillig registrator på Københavns Stadsarkivs Kort- og Tegningssamling: 2006-2010 3. SPE (Stregkodning - Pakning - Etiketterings)-medarbejder på Rigsarkivets og Landsarkivet for Sjælland, Lolland-Falster og Bornholms fælles fjernmagasin: 2007-2008 4. Frivillig registrator på Furesø Arkiver: Februar-august 2009 5. Biblioteksassistent på Det Kongelige Bibliotek: 2010-

Read more from Philip Wu

Related to Det gyldne København

Titles in the series (1)

View More

Related ebooks

Related articles

Reviews for Det gyldne København

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Det gyldne København - Philip Wu

    Det gyldne København

    Tøjhuskomplekset (Tøjhuset og Proviantgården)

    Rosenborg

    Bryghuset

    Holmens Kirke

    Regensen

    Børsen

    Rundetårn

    Trinitatis Kirke

    Nyboder

    Rosenborg Slotshave (Kongens Have)

    Christianshavn

    Caritasspringvandet

    Kildehenvisninger

    Kolofon

    Tøjhuskomplekset (Tøjhuset og Proviantgården)

    Historie:

    De lange bygninger ved Det Kongelige Biblioteks have på Slotsholmen er Tøjhuset og Proviantgården. Begge blev bygget af Christian 4. i 1604 og i 1606 med Berendt Petersen van Campen som arkitekt.

        Bygningerne blev bygget som forsyningsbygninger for Christian 4. s forsyningshavn for flåden. Selve havnebassinet blev først anlagt i 1620’erne og lå hvor, haven ligger i dag.

        Tøjhuset var for våben, kanoner, krudt, ammunition, kugler, krigstrofæer og Christian 4.s fyrværkeri. Dengang bygningen stod færdig, var det Europas næstlængste tøjhus. Kun overgået af tøjhuset i Venedig ved Arsenale di Venezia i det nuværende Italien.

        Proviantgården var for mad, drikke, tøj og støvler. Murstenene som bygningen er bygget af, menes at komme fra nedrevne katolske kirker i Roskilde.

        Fra 1867 til 1868 blev havnebassinet og indsejling opfyldt. Minderne om dengang haven var en havn, er de to rustne fortøjningsringe på den lave mur foran Rigsarkivet.

        Tøjhuset er desværre i dag en genopbygning fra 1655 og spiret på det 8-kantede trappetårn er en kopi fra 1680, da det brændte i 1647. Det huser et af Europas rigeste våbenmuseer under navnet Krigsmuseet.  

        Proviantgården er desværre i dag en genopbygning fra 1993, da den har været brændt i 1626, 1719 og 1992. Den huser kontorer for Folketinget. Det store trappetårn og hovedindgang med en fronton på toppen er en tilbygning fra 1772.

        På grunden hvor Det Kongelige Bibliotek ligger i dag, lå havnens indsejling og Galejhuset, som blev bygget i 1605 med Joseph Matzen som arkitekt. 

        Efter en brand i 1719 blev Galejhuset brugt som flådens bageri, værksted og seletøjskammer. I 1902 blev det delvist revet ned for at skaffe plads til

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1