Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Yan Flüt Metodu: (Ton İçinde Çalışmalar)
Yan Flüt Metodu: (Ton İçinde Çalışmalar)
Yan Flüt Metodu: (Ton İçinde Çalışmalar)
Ebook183 pages11 minutes

Yan Flüt Metodu: (Ton İçinde Çalışmalar)

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Müzik: ömür boyu sürecek bir sevinci, coşkuyu, mutluluğu verir insana. Duygu ve düşüncelerimizin, hayallerimizin seslerle anlatım sanatıdır.


Müzik sesin biçim ve anlamlı titreşimler kazanmış şeklidir. Sesin ve sessizliğin belirli bir zaman aralığında ifade edildiği sanatsal bir formdur. Dinleyende ise duygulara yönelik etkileşim yapar.


Etimoloji: Müzik kelimesi Antik Yunan kökenlidir. İlk kullanımı musike şeklindedir. Latinceye musika olarak geçmiştir. Yunan mitolojisinde geçen esin perileri anlamına gelen muse sözcüğü Türkçe ’deki Müzik kelimesinin kökeni olmuştur. Küğ Öz Türkçesidir. Müzler dans ederek ve şarkı söyleyerek yaratıcı düşünceyi sunar, hastaları iyileştirir ve iç karartıcı düşünceleri uzaklaştırırlar.


Ve müziğin kurallar çerçevesinde uyumlu seslerle anlatımı zamanla oluşmuş, bir bilim konumuna da gelmiştir. Müzik insanların binlerce yıldır içerisinde doğayı, hayatın özünü yaşadığı yerdir. Dünyanın dönüşü ve buna bağlı olarak oluşan Ritm, bu ritme bağlı olarak duyduğumuz sesler müziğin özüdür. Ses ve ritmin birleşiminin üzerine duygu, düşünce, anlam, hayal gücü gibi anlatımlar eklendiğinde Müzik Sanat boyutuna geçer.


İnsanlar var olduğu andan itibaren sesleri duymuş ve algılamıştır. Algıladığı bu sesleri çözümlemiş, değerlendirmiş ve zamanla bir anlatım biçimine dönüştürmüştür.


Bu kitaptaki çalışmalar uzun bir yolculuğun bitiminde ortaya çıktı. Benim gibi Müzik yolcuğuna çıkan Müzisyen arkadaşlara ileri aşamalardan önce bir temel olacağı düşüncesindeyim. Anahtar kelime ise; Çalışmak, çalışmak, çalışmaktır.


 


Müzisyenden Müzisyenlere saygıyla…


Fatma Utaş.


 


Flütistlerin başları daima diktir. Ayakları yere sağlam basan bir Martıdır onlar.


 

LanguageTürkçe
Release dateDec 11, 2023
ISBN9786256629011
Yan Flüt Metodu: (Ton İçinde Çalışmalar)

Related to Yan Flüt Metodu

Related ebooks

Reviews for Yan Flüt Metodu

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Yan Flüt Metodu - Fatma Utaş

    Sunuş

    Müzik Yolculuğum

    Hikayeme çocukluğumla başlayacağım.

    Sokaklarda arkadaşlarımı etrafıma alıp deniz kenarında ayaklarımızı sallayarak şarkı söylemekle başladı her şey.

    Bir tatil gününde, konservatuarda keman bölümünde okuyan bir tanıdığımızla karşılaşınca aklıma girdi bu okulda okumak. Ortaokula gitmeyeceğimi, Konservatuara gideceğimi söyleyerek odalara kapattım kendimi.

    İstanbul Belediye Konservatuarı sınavına girdim ve kazandım. Gönül Gökdoğan’ın Keman öğrencisi, mutlu bir çocuktum artık. Hazırlık sınıfını bitirdiğimde, Küçük Prens kitabı hediyemdi.

    Ankara Devlet Konservatuarı’nda Bin kişi içerisinden seçilen Elli kişi olarak devam ettim yolculuğuma.

    Yedi sene sonra Yüksek öncesi Beş kişi mezun olabildik.

    Nefesli Saz Öğretmenleri keman çalışı için parmaklarımın küçük olduğunu söyleyerek beni Flüt bölümüne aldılar. Böylece Ankara’da Nefesli Sazlar Bölümüne alınan ilk kız öğrenci oldum. Zahit Sezen’in öğrencisi. Başarım sonucu diğer Nefesli Sazlara da kız öğrenci seçilmeye başlandı.

    İlk yıllarda zayıf küçük bir kız çocuğu idim. Flüt beni kuvvetli, sağlam bir vücuda kavuşturdu. Başlarda nefes açıcı, uzun ses çalışmalarından sonra başım dönerdi. O zamanlardan aklımda şu cümle kalmış; Başım döner, Döner Odaların dönemeçlerinde. Döner Odalar okulumuzun bir nevi simgesiydi; odalar altıgen, çift kapılı ve yüksek izolasyonlu, halılar, tablolar ve en iyi kuyruklu piyanolar bu odalardaydı.

    Tüm bölümlerin enstrüman dersleri bu odalarda yapılırdı.

    Saatlerce çalışıyordum. Ses üflemek, etütler, eserler ve birçok şey daha…

    Jean Pierre Rampal’ın konserine gittim ve tanıştım. Flütüyle üfledim. Altın bir flüttü, çıkardığım tona kendim bile inanamadım. Konser öncesi uzun ses üflüyordu. Başarısının sırrını sordum. Üç kelime, dedi. Çalışmak, çalışmak, çalışmak.

    Okulda mükemmel eğitmenlerimiz vardı. Müzik branşlarında Mithat Fenmen, Ayşe Savaşır, Ahmet Adnan Saygun, Hikmet Şimşek, Gürer Aykal, Erçivan Saydam, Muammer Sun, Muzaffer Arıkan, İlhan Usmanbaş, Cahit Koparal, Gültekin Oransay ve Almanca öğretmenimiz Galibe Akademir en kıymetlilerimiz oldu.

    Bize yalnızca müziği, kültürü değil, nasıl iyi bir insan olunabileceğini de

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1