Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

De Wijsheid van Hermes: Het beste van de Mystieke School
De Wijsheid van Hermes: Het beste van de Mystieke School
De Wijsheid van Hermes: Het beste van de Mystieke School
Ebook105 pages1 hour

De Wijsheid van Hermes: Het beste van de Mystieke School

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

De Wijsheid van Hermes

 

Hermetisme, ook wel de Weg van Hermes genoemd, is een verzamelnaam voor nauw verwante religieuze en esoterische ideeën en praktijken zoals die bekend zijn via tweeduizend jaar oude teksten. Deze hermetische teksten worden toegeschreven aan de legendarische wijsgeer en profeet Hermes Trismegistus die geheime kennis openbaart over mystiek, kosmologie, magie, astrologie en alchemie. In de hermetische levensbeschouwing staat het verwerven van gnosis centraal, goddelijke kennis van de God, de kosmos en de mens, die moet resulteren in verlichting en verlossing.

 

De Wijsheid van Hermes biedt de beste artikelen over het hermetisme van de Mystieke School. De Mystieke School is opgericht om oude wijsheid en eeuwenoude waarheden opnieuw te presenteren ten behoeve van alle oprechte zoekers naar esoterische kennis. De wijsheid van eeuwenoude, authentieke spirituele stromingen als gnostiek, hermetiek en vrijmetselarij is gelukkig niet geheel verdwenen. Maar ze houdt zich wel verscholen. Klaar om ontdekt te worden.

LanguageNederlands
Release dateFeb 11, 2022
ISBN9798201512927
De Wijsheid van Hermes: Het beste van de Mystieke School

Read more from De Mystieke School

Related to De Wijsheid van Hermes

Related ebooks

Related categories

Reviews for De Wijsheid van Hermes

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    De Wijsheid van Hermes - De Mystieke School

    Wat is het hermetisme en wie was Hermes?

    De hermetische filosofie , of het ‘hermetisme’, is gebaseerd op het werk van Hermes Trismegistus. Zijn achternaam is eigenlijk zijn titel. Trismegistus betekent Driemaal grootste. Wie was Hermes en waarom werd hij de ‘Driemaal Grootste’ genoemd?

    Er wordt al honderden jaren lang gedebatteerd waarom Hermes Trismegistus ‘Driemaal grootste’ werd genoemd. Sommige deskundigen denken dat dit was omdat Hermes de drie delen van de wijsheid van het universum kent, namelijk: alchemie (de werking van de aarde/zon), astrologie (de werking van de kosmos/sterren) en theurgie (de werking van de goden/Godheid).

    Een andere verklaring is dat hij in zijn tijd de beste filosoof, de beste priester en de beste koning was. Hij was dus de grootste in drie verschillende rollen.

    Grondlegger van de wetenschap

    Hermes Trismegistus wordt beschouwd als de grondlegger van de wetenschap, religie, wiskunde, meetkunde, alchemie, filosofie, geneeskunde en magie.

    Hermes is een combinatie van de Egyptische god Thoth, de god van wijsheid, leren en communicatie, en de Griekse god Hermes, die de boodschapper van de goden was.

    Aan Hermes wordt toegeschreven dat hij ergens tussen 20.000 en 36.525 werken heeft geschreven. Hiervan werden er 42 bewaard in de grote bibliotheek van Alexandrië. Deze legendarische bibliotheek werd meerdere keren vernietigd.

    Op wonderbaarlijke wijze zijn er vandaag de dag nog een handjevol hermetische teksten bewaard gebleven. De meeste zijn in het verzamelwerk Corpus Hermeticum samengebracht.

    Er wordt gezegd dat Hermes Trismegistus zijn goddelijke wijsheid in meditatieve trances ontving. Hij behandelde in zijn opgeschreven toespraken onderwerpen als geneeskunde, scheikunde, rechten, kunst, muziek, magie, filosofie, aardrijkskunde, wiskunde en anatomie.

    Zijn kennis was zo groot en alomvattend dat de oude Egyptenaren hem de boodschapper of stem van de goden noemden.

    Wie was Hermes Trismegistus?

    Hermes Trismegistus was mogelijk iemand die echt heeft bestaan. Hij was een koning, filosoof en priester, maar ook een wijsgeer, wetenschapper en tovenaar.

    Hij stond bekend onder vele namen en in de afgelopen 2000 jaar is hij een Hermetisme samensmelting geworden van verschillende mensen en mythologische figuren uit de antieke geschiedenis.

    De belangrijkste functie van de verschillende ‘incarnaties’ van Hermes is dat hij het woord van God heeft opgeschreven. Het belangrijkste symbool van Hermes is de caduceus of slangenstaf.

    In de moderne wetenschap wordt de term hermetisch afgesloten gebruikt om iets te beschrijven dat luchtdicht afgesloten is en ongevoelig is voor gassen. Het woord ‘hermetisch’ betekent tegenwoordig ook dat iets geheim of verzegeld is.

    De hermetische filosofie werd vroeger versluierd in geheimen. Alleen degenen die er echt klaar voor waren, mochten de hermetische inzichten ontvangen.

    Van Hermes wordt ook beweerd dat het magische krachten heeft gehad. Zoals dat een doos of kist kon verzegelen, zodat deze nooit meer door anderen kon worden geopend. Hermes heeft ook met zijn magische krachten zijn boeken beveiligd zodat deze, zo lang de mensheid bestaat, nooit verloren zullen gaan.

    De 11 verschillen tussen Gnostiek en Hermetisme

    Twee nieuwe religieus -filosofische stromingen zagen in de late oudheid het licht: de gnostiek en het hermetisme. En hoewel ze veel overeenkomsten hebben in hun overtuigingen, zijn ze ook behoorlijk verschillend.

    Wat is gnostiek?

    Historisch gezien bestond de gnostiek – of het gnosticisme – niet zoals het in de moderne tijd wordt gebruikt. Sommige moderne christelijke groepen gebruiken de term ‘gnostiek’ om te verwijzen naar geheime of esoterische groepen gnostici die door de Rooms-Katholieke kerk zijn vervolgd en uitgemoord.

    Uit onderzoek blijkt dat er in de late oudheid geen groepen of mensen waren die zichzelf gnostici noemden. De studie en beoefening van gnostiek gebeurde in bestaande religieuze tradities. De gnostiek was geen op zichzelf staande traditie.

    Wat het geloof betreft, verwijst de gnostiek in het algemeen naar het geloof dat de fysieke wereld een gevangenis is voor de geest. In de gnostiek komen we het idee tegen dat ware kennis niet door de rede/ratio komt, maar door directe openbaring. Gnostische overtuigingen benadrukken het idee van het bereiken van gnosis. Dit is een persoonlijke transcendentie van het materiële lichaam en een directe ervaring van God die de rede/ratio overstijgt.

    Het idee dat kennis rationeel dient te zijn, was vooral populair in het licht van de intellectuele tradities van het oude Griekenland en Rome. De rede was altijd de maatstaf van de waarheid. Directe openbaring had zelden de goedkeuring van de traditionele filosofie.

    De beoefenaars van de gnosis identificeren de schepper van het universum met de demiurg. Dit is een soort materiële god die niet de ware God is. De demiurg is een slechte god in plaats van een goede. Hij houdt mensen gevangen in een wereld van fysieke illusies. Dus beschouwen gnostici de materie als iets slechts. In de gnostiek komen we ook archonten tegen. Dit zijn geen welwillende engelen, maar kwaadwillende entiteiten die onze lichamelijke driften voeden.

    Uiteraard leidde dit geloof van de gnostici tot de praktijk van ascese – de rituele ontkenning van de behoeften van het lichaam. Een van de redenen waarom er zo weinig gnostici zijn, is dat veel van hen de heiligheid van seks ontkenden en reproductie zelf als een zonde beschouwden.

    Er zijn dus grote verschillen tussen de gnostiek en het moderne christendom. Zoals dat de gnostici geloven dat de opstanding van Jezus als een geest was en niet lichamelijk. Ook zijn niet-canonieke evangeliën de focus van gnostici. Voor de opkomst van de kerk waren er heel veel versies van vroeg-christelijke overtuigingen. De gnostici kozen overtuigen die later als heidens of ketters werden gezien, wat tot hun vervolging en ondergang leidde.

    Wat is hermetisme?

    Hermetisme is gebaseerd op de hermetische geschriften van de figuur Hermes Trismegistus en zijn geschreven door meerdere auteurs. Net als de gnostici beschrijven deze hermetische meesters dat de materiële wereld gevaarlijk kan zijn, en dat alles wat we ervaren in de geest plaatsvindt.

    De hermetische teksten benadrukken ook de eenheid van alle dingen in het universum en leggen verder uit dat de reden dat we de wereld ervaren zoals we doen, komt doordat het universum constant in beweging is.

    De hermetische filosofie is uiteengezet in een reeks hermetische geschriften, meestal dialogen zoals gecompileerd als het Corpus Hermeticum, die de hermetica wordt genoemd. De hermetische filosofie is een beetje onnauwkeurig, aangezien deze dialogen doctrines schetsen waarvan sommige tegenstrijdig zijn, of lijken te zijn.

    Gnostiek versus Hermetisme

    Gnostiek en hermetisme bloeiden op in dezelfde periode in het oude Egypte. De beoefenaars van beide stromingen leefden in hetzelfde spirituele klimaat en kwamen daar elkaar tegen. Beide beoefenaars hadden als doel de ziel te laten ontsnappen uit het materiële rijk, en een persoonlijke ervaring van God te verkrijgen.

    Beide groepen waren van mening dat de fundamentele relatie tussen God en de mens gevonden kon worden door gnosis (supra-rationele kennis/begrip), ze probeerden God te ‘zien’ en in sommige gevallen om één met God te worden.

    Er zijn echter enkele significante verschillen tussen hermetisme en gnostiek met betrekking tot hun filosofie, kosmologie, theologie en antropologie:

    1. Het hermetisme is over het algemeen optimistisch over God, terwijl veel vormen van christelijke gnostiek pessimistisch zijn over

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1