Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Elämäni missio
Elämäni missio
Elämäni missio
Ebook293 pages2 hours

Elämäni missio

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Kirja kertoo Anna-Maija Uskin ja hänen perheensä elämästä ja erityisesti heidän kokemuksistaan lähetystyössä Japanissa neljän työkauden aikana vuosina 1970-90, toki myös tapahtumista muilta vuosikymmeniltä.
Kirja on elämänläheinen ja -makuinen kuvaus lähetystyöstä sen ruohonjuuritasolla, kuusihenkisen perheen arjessa.
LanguageSuomi
Release dateDec 8, 2021
ISBN9789528015420
Elämäni missio
Author

Anna-Maija Uski

Olen Anna-Maija Uski, s. Rikala, 1943. Olen toiminut Lahden Joutjärven seurakunnassa nuorisonohjaajana, jonka jälkeen hakeuduimme puolisoni Jaakon kanssa Kansanlähetyksen lähetystyöntekijäkoulutukseen. Japanissa vierähti yhteensä 20 vuotta lähetystyöntekijänä. Myöhemmällä iällä olen vielä opiskellut Lahden ammattikorkeakoulussa sosionomiksi. Perheemme palattua Suomeen olen mm. ollut japanin kielen opettajana Lahden Työväenopistossa ja Lähetysyhdistys Kylväjän julistustyöntekijänä. Perheeseemme kuuluu neljä tytärtä.

Related to Elämäni missio

Related ebooks

Related categories

Reviews for Elämäni missio

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Elämäni missio - Anna-Maija Uski

    SISÄLLYS

    ALUKSI

    1. ELÄMÄNI MISSIO

    Minähän en tule uskoon

    Oman paikan etsintää

    Harjoittelua lasten parissa

    Helsinkiin Raamattukouluun

    2. LAPSUUDENKOTI

    Lapsuusmuistoja

    Isä

    3. AVIOLIITTO JA PERHE

    Kihloihin 1964

    Avioliitto – onnen täyttymys

    Perhe kasvaa

    4. LÄHETYSKUTSU VOIMISTUU

    Lähetyskouluun

    Matkalla englanninkieliseen maailmaan

    5. ENSIMMÄINEN TYÖKAUSI 1970–75

    Vihdoinkin unelmieni maassa

    Pioneerityö Akoossa alkaa

    Lähetysjärjestö kriisissä 1975

    6. TOINEN TYÖKAUSI 1976–80

    Lähtö toiselle työkaudelle

    Taifuuni lokakuussa 1976

    Japanin suomalainen koulu (Jasuko)

    Puhujavieraita Akoossa

    Lähetin arkea ja juhlaa

    Lapsityössä

    Ikebana, japanilainen kukkien asettelu

    Japanilaisen naisen elämää suomalaisen silmin

    Thaimaan ja Bangladeshin kautta kotiin

    7. KOLMAS TYÖKAUSI 1981–83

    Kesä 1981 lähdön kynnyksellä

    Naistyötä herätellään Akoossa

    Kouluun ja lastentarhaan 1982

    Pääsiäisiloa Akoossa

    Kesällä vieraita ja lomailua

    Työtoverit ja ystävät avainasemassa

    8. KOTIMAASSA 1983–87

    Asetumme Lahteen

    Kylväjän nuorisotyössä

    Lähetysleirit ja matkat lähetyskentille

    9. NELJÄS TYÖKAUSI 1988–90

    Monivaiheinen menomatka

    Aobaenin lapset sulattavat sydämeni

    Tarhan kevätjuhla

    Lastentarhan komitean lähtöjuhla yllättää

    Tervehdyspuhe tarhan 60-vuotisjuhlissa

    10. OPETTAJANA KOULUSSA, OPISKELIJANA AMMATTIKORKEAKOULUSSA

    Ammattikorkeakoulun opinnot

    Perheemme muutosten kourissa1995

    11. ELÄKKEELLE 2009

    LOPUKSI

    ALUKSI

    Aivotutkimuksen mukaan nykyhetki kestää kolme sekuntia, sen jälkeen se hahmottuu menneisyytenä. Ei ihme, että hetkeen on niin vaikea tarttua. Jotta tapahtumat jäisivät muistiin vuosiksi ja vuosikymmeniksi, tarvitaan erityinen syy, yleensä jokin latautunut tunne. Vahvimman muistijäljen jättävät ne hetket, jolloin fyysistä tai psyykkistä perusturvaamme uhattiin.

    Kun muisto on tallentunut, me alamme muotoilla muistoamme. Me poistamme siitä osia ja korostamme toisia. Muistot vääristyvät.

    – Hyvä Terveys -lehti, Petri Tammisen kolumni 11/17.

    Tämä määritelmä muistoista osui silmiini juuri, kun olin ajattelemassa muistelmieni aloitusta.

    Minunkin muistoni saattavat olla osittain vääristyneitä, mutta silti, nyt 76-vuotiaana jos koskaan, on muistelmien kirjoittamisen aika. Puolisoni Jaakon kanssa olemme olleet naimisissa 55 vuotta. Meillä on nyt aikaa toisillemme. Oli aikoja, jolloin sitä ei ollut riittävästi. Kotona ei jaksanut paljon muuta kuin miettiä seuraavia haasteita. Nyt lapset ja osa lapsenlapsistakin asuvat omissa kodeissaan. Tässä iässä lapsuus, nuoruus ja koko eletty elämä alkavat väkisinkin nousta mieleen.

    Lahdessa kesällä 2021,

    Anna-Maija Uski

    1. ELÄMÄNI MISSIO

    Minähän en tule uskoon

    Elettiin vuotta 1958, eli minulla oli rippikoulu edessä. Vain muutama vuosi aikaisemmin oli keksitty leiririppikoulu. Hämeenkyrön seurakunta oli hankkinut leiripaikaksi ns. leirimontun, joka sijaitsi Mahnala-järven rannalla. Leirimontun tontilla oli kaksi rakennusta: toisessa oli keittiö ja ruokasali, toisessa saunarakennus ja laituri. Leiri oli Tampereen Harjun seurakunnan ja Hämeenkyrön seurakunnan yhteinen. Meitä oppilaita oli yhteensä 62, suunnilleen puolet Harjusta ja puolet Hämeenkyröstä.

    Asuimme kaikki teltoissa; me kolme kaverusta, Kati, Mari ja minä, samassa Sopu-teltassa. Leirillämme olivat johtajina mukavat, huumorintajuiset papit, Juhani Kalmanlehto (Hämeenkyrön nuorisopappi) ja Simo Talvitie (Harjun nuorisopappi). Leirillä oli myös isoja siskoja ja veljiä, nykykielellä sanottuna isosia. Kristinopin opetusta oli useita tunteja päivittäin. Raamattupiirejä meille pitivät isoset. Opetus leirillä oli henkilökohtaiseen Jumala-suhteeseen tähtäävää.

    Leirimme kesti kaksi viikkoa. Väliin jäävänä sunnuntaina oli vierailupäivä. Äiti ja sisaruksia tuli vierailemaan, mikä oli tosi mukavaa. Iltanuotiolle olivat kyläläisetkin tervetulleita. Muutamia henkilöitä usein tulikin.

    Leirinuotiolla istuimme kuorimattomilla puunrungoilla. Siellä olivat myös kahden johtajan komeat tuolit, nekin tehty puunrungoista. Leirimme erikoisuus oli jalkapuu, jossa jotkut kurittomat joutuivat kärsimään rangaistustaan. Jalkapuu sijaitsi nuotiopaikalla.

    Iltanuotioilla isoset kertoivat uskoontulostaan, ja niin odotettiin myös meidän leiriläisten tekevän. Herätykseen tähtäävän julistuksen lopuksi kysyttiin joka ilta: Onko täällä tänään joku, joka tahtoo ottaa Jeesuksen vastaan, hän voisi nousta seisomaan.

    Ensimmäisten joukossa telttakaverimme Mari nousi seisomaan. Katselin häntä silmät selällään. Ei voi olla totta! Mari oli petturi. Hän oli julistautunut uskovaiseksi!

    Olin kyllä kuullut, että leirillä tehdään uskovaisia. Minäpä olin päättänyt, että minusta ei tehdä! Olin mennyt rippileirille vain yksi asia tähtäimessä: ripillepääsyn jälkeen saisin luvan mennä tanssimaan Mannanmäen lavalle. Kovasti sinne teki mieli päästä jo aikaisemmin, koska musiikki lavalta kuului kotisaareemme. Isän ehdoton ei esti nämä haaveet.

    Meillä kotona siihen aikaan musiikkia kuuli tasan tunnin viikossa. Radiossa soivat Lauantain toivotut levyt. Ensimmäinen puolituntinen oli klassista musiikkia, ja vasta sitten tuli minua kiinnostavia iskelmiä. Opettelin niitä niin paljon kuin ehdin. Suosikkilaulajiani olivat Annikki Tähti, Brita Koivunen ja Vieno Kekkonen sekä Olavi Virta ja Tapio Rautavaara.

    Nyt Mari oli sitten lopullisesti pudonnut pois tanssijoukostamme. Harmitti! Puhuimme asiasta Katin kanssa hiljaa teltassamme. Eikä aikaakaan, kun Kati teki saman katalan tempun! Hän nousi seisomaan iltanuotiolla merkiksi uskoontulemisestaan. Katselin kavereitani kuin ulkopuolisena. Minusta tuntui, että kaipa nuo tyttökaverini pysyisivätkin uskossa, mutta minä en pysyisi. Halusin tanssimaan, eivätkä uskovaiset tanssi!

    Leiri jatkui. Aina joku teki ratkaisun uskon suhteen. Silloin tällöin saimme ihailla poikia jalkapuussa. Jotkut tytöt näyttivät pariutuvan poikien kanssa. Kaikenlaisia kepposia keksittiin. Yhtenä iltana Jussi-pappimme heitettiin vaatteet päällä järveen. Luultavasti siitäkin tuli jalkapuurangaistus.

    Ei ollut enää montaakaan leiripäivää jäljellä, kun tein oman uskonratkaisuni. Tuntui, että joku muu nosti minut seisomaan siellä nuotiopaikalla. Huomasin vaan seisovani. Iltaohjelman loputtua menin pappimme puheille ja kerroin, kuinka syntinen ihminen olin. Sanoin, että jos maa allani halkeasi ja nielisi minut, se olisi minulle ihan oikein. Jussi-pappi kysyi, onko tunnollani nyt joitain nimeltä mainittuja syntejä. En muistanut mitään, minun koko olemukseni oli syntinen. Jumalan sana oli tehnyt tehtävänsä. Tahdoin elää tunnustavana kristittynä, jos Jumala antaisi siihen voimaa.

    Hämeenkyrön ja Harjun seurakunnan yhteinen rippileiri.

    Toisessa rivissä vasemmalta Anna-Maija ja kaverit Kati ja Mari.

    Kotiin palattuani mietin, miten kertoisin isälleni asiasta. Varmistin ensin, että hän oli hyvällä tuulella. Kun hän sitten tuli illalla vainioitaan katselemasta, menin häntä vastaan ja kerroin asiani. Isä ei ollenkaan moittinut minua, vaan oli hyvin ymmärtäväinen. Äiti tiesi asian jo vähän aikaisemmin. Minulle tuli kova halu lukea Raamattua ja päästä sitä kuulemaan. Pari viikkoa olin kuin pilvissä. Konfirmaatiossa tunnustin uskoni koko sydämestäni. Oloni oli valtavan kevyt ja sydän täynnä kiitosta!

    Rippilahjaksi kinusin permanentin. Olin sitten varsinainen takkutukka. En saanut selvitettyä itse takkuja, vaan äidin piti se tehdä. Ei ollut hoitoaineita, joilla hiukset olisi saatu kauniiksi.

    Onnellinen 16-vuotias kristitty kotipihalla!

    Oman paikan etsintää

    Uskonelämäni oli alkanut hyvissä merkeissä. Minulle tärkeimmät ihmiset olivat ymmärtäneet uskoontuloni, joten uskalsin edetä valitsemallani tiellä. Halusin pitää yhteyttä Jussi-pappiin ja nuorisonohjaaja Eeviin. Heistä tuli minulle tärkeät elämäntaidon oppaat. Monta kertaa poikkesin pikkupappilaan kysymään milloin mitäkin uskonasiaan liittyvää probleemaa. Pääsin isoseksi Montulle sekä lastenleirille että riparille. Niissä töissä vierähtikin useampia kesiä. Siellä sain kasvaa yhdessä muiden uskovien nuorten kanssa ketään pelkäämättä. Sillä tiellä halusin jatkaa.

    Tietämättäni ja toisaalta tieten naapurin uskovat naiset, Ellitäti ja Else, olivat rukouksillaan ohjaamassa elämänkulkuani. Jumalan Sanan oppimisen nälkä vei minut heidän luokseen laulamaan, Elsellä oli enkelin ääni ja hän soitti kitaraa. Elli-täti taas lausui runoja hyvin koskettavasti. Eräänä päivänä he antoivat minulle koko Raamatun, rippikoulusta olimme saaneet vain Uuden testamentin. He opettivat minulle myös polvirukouksen. Joskus Elli-täti puhui kielillä.

    Kerran he veivät minut helluntailaisten rukoushuoneelle. Siellä rukous oli yhtä pauhua, kun koko joukko puhui kielillä yhtä aikaa. Tajusin, ettei tämä paikka ollut se, missä viihdyin. Sen sijaan pääsin joskus iltaisin kylälle luterilaiseen raamattupiiriin. Isä vastusti lähtöäni, koska pitkässä koulumatkassa oli hänestä tarpeeksi rasitusta yhdelle päivälle; niinpä vain harvoin sain lähteä. En piirissä paljon mitään ymmärtänyt, mutta tarkasti kuuntelin aikuisten kommentteja kustakin Raamatun tekstistä. Kitarakuoroon teki myös kovasti mieleni. En minä niitä kitarakuorolauluja ehtinyt oppia, koska en saanut mennä harjoituksiin, mutta osasin ainakin pitää laulukirjaa, silloin kun pääsin mukaan esiintymisiin. Halusin kuulua todistajien joukkoon.

    Myöhemmin, ollessani kesätyöntekijänä Montulla, Eevi-nuorisonohjaaja ehdotti, enkö haluaisi kirkon virkaan. Sinusta tulisi hyvä nuorisonohjaaja, hän sanoi. Eevi oli ainoa, joka ehdotti jotain selvää vaihtoehtoa. Päätin lähettää hakemuksen Helsingin Raamattukouluun, josta myös Eevi oli valmistunut. Ajattelin, että jos pääsen siihen kouluun, niin se on Jumalan tahto.

    Montun aikaan oli alkanut mielessä pyöriä ajatus lähetystyöhön lähtemisestä. Elli-täti antoi hengellisiä lehtiä luettavakseni. Eräässä niistä oli koko aukeaman artikkeli Japanissa tehtävästä lähetystyöstä. Katselin valokuvissa olevia japanilaisia kimonoissaan, ja silloin minussa syttyi rakkaus noita keltaihoisia vinosilmiä kohtaan.

    Nuoria japanilaislapsia kauniissa, värikkäissä juhla-asuissaan.

    (Kuva Norio Yamanakan kirjasta The Book of Kimono.)

    Harjoittelua lasten parissa

    Keskikoulun viidennellä luokalla meille annettiin ammatinvalinnan ohjausta. Minua kiinnosti työ lasten parissa. Opettajaksiko? Sosiaalikasvattajankin työ kuulosti kiinnostavalta. Entä lastenhoitajaksi? Ajatukset pyörivät mielessä. Olisin halunnut kysellä noista ammateista enemmän, mutta ei ollut ketään, keneltä kysyä.

    Keskikoulun lopetettuani vuonna 1960 oli mietittävä tulevaisuutta. Lukioon menoa en edes harkinnut, sillä kaikki kaverini päättivät koulunsa keskikouluun. Tuskin olisin lukiota edes läpäissyt. Paras kaverini, Suojasen Kaija-Leena, oli päättänyt hakea Lastenlinnaan sitten, kun hänellä oli tarvittavat harjoittelut takana. Myös minua työskentely lasten parissa kiinnosti.

    Syksyllä Hämeenkyrön Sanomissa oli ilmoitus lasten päivähoitajan paikasta. Päätin lähteä käymään kyseisessä paikassa, koska se oli Kyröskoskella, missä itsekin asuin.

    Valtosen perheessä

    Valtosen perheessä oli kaksi leikki-ikäistä lasta, joiden touhuista päiväsaikaan olin vastuussa. Työaika oli klo 7–16. Lähdin isän kanssa kotisaarestamme samalla veneellä, ja palasimme myös yhdessä. Valtoset asuivat Osuuskaupan toisessa kerroksessa, alakerrassa oli lihakauppa ja samassa kompleksissa myös yrityksen sekatavarakauppa. Valtosen pariskunta vastasi myymäläautosta: mies ajoi autoa ja vaimo toimi myyjänä.

    Työhöni kuului, että laitoin heille päivällisen siksi, kun he palasivat myyntimatkoiltaan. Onneksi talossa oli keittokirja, jonka avulla selvisin ruuan laitosta. Kotona olin oppinut kastikkeen teon sekä lihakeiton keittämisen. Keittokirjaa tarkasti noudattaen ruuista tulikin kohtalaisen maittavia. Keittokirjan ohjeen mukaan ostin tarvittavan lihan alakerran kaupasta, ja sekatavarakaupasta sain kaiken muun tarvittavan, jos ruokakaapista ei löytynyt. Valitettavasti aika on unohduttanut lasten nimetkin.

    Aika Valtosella jäi vain kuukauden mittaiseksi, koska serkkuni, tamperelainen kansakoulun opettaja Seija Lahtinen, houkutteli lähtemään Lempäälän Kuljuun hänen opettajatuttavilleen samanlaiseen, mutta paremmin palkattuun tehtävään.

    Työtodistuksessani Bertta Valtonen kirjoitti: Työssään neiti Rikala on osoittautunut reippaaksi ja luotettavaksi taloutta ja lapsia hoitamaan.

    Leinon perheessä

    Lähtö Lempäälään tuntui innostavalta, pääsinhän maailmalle, pois omalta kylältä. Raili ja Pekka Leino olivat opettajina Kuljun kansakoulussa. Heidän kotinsa oli myös koulurakennuksessa.

    Leinon perheessä oli kolme pientä tyttöä: kahden kuukauden ikäinen vauva sekä kaksi- ja nelivuotiaat tytöt. Tehtäviini kuului kaikki, mitä kotitaloudessa oli. Aamupalalle laitoin voileivät ja kahvin valmiiksi kouluun kiiruhtaville vanhemmille. Sen jälkeen lapset ja minä söimme aamupalan. Aamupäivän ulkoilun ohessa kävin lasten kanssa kaupassa. Tein perheen ruokaostokset aivan oman mieleni mukaan. Ohjeita annettiin todella vähän. Taas sain turvautua keittokirjaan, josta poimin mielestäni sopivia ruokaohjeita. Lounasaikaan söin lasten kanssa edellispäivän tähteitä, paitsi että vauvalle piti keittää joka päivä tuore peruna. Päivällinen piti valmistaa koko perheelle, ja se syötiin ruokasalissa.

    Päivän aikana pesin myös pyykit ja leikin lasten kanssa ja hoidin vauvaa. Viikkosiivouksen tein perjantaina, ja lauantaina valmistin ateriat sekä lauantaille että sunnuntaille, koska sunnuntai oli vapaapäiväni. Torstai-iltapäivät olivat myös vapaita, ja silloin suuntasin Tampereelle sukulaisiani tapaamaan.

    Muina päivinä päivällistiskin jälkeen alkoi minun vapaa-aikani, jonka vietin pikkuruisessa huoneessani keittiön vieressä. Lapset eivät enää saaneet tulla minun huoneeseeni. Siellä haaveilin Ruotsissa asuneesta poikaystävästäni ja kirjoittelin kirjeitä. Sekin työpaikka kesti vain vähän kolmatta kuukautta, sillä olin jo syksyn alussa pistänyt anomuksen Tampereen kaupungin lastenhoitoharjoittelijaksi; toimi avautui 1.1.1961.

    Raili Leino kirjoittaa työtodistuksessani: Neiti Rikala on suorittanut kaikkia taloudenhoitoon kuuluvia tehtäviä ja hoitanut 4-ja 2-vuotiaita tyttöjämme sekä vauvaa kahden kuukauden ikäisestä alkaen. Työnsä neiti Rikala on tehnyt tunnollisesti ja ahkerasti. Lapsia hän on kohdellut ymmärtäväisesti, ja lapset ovat kiintyneet häneen.

    Tampereen kaupungin sosiaalilautakunta otti lastenhoidonharjoittelijoita puoleksi vuodeksi. Saamassani kirjeessä luki, että minut on hyväksytty harjoittelijaksi Vehmaisten lastenseimeen neljäksi kuukaudeksi sekä Antaverkan lastenkotiin kahdeksi kuukaudeksi.

    Vehmaisten lastenseimessä

    Vehmaisten seimessä oli kaksi harjoittelijaa kerrallaan. Meillä oli seimen yhteydessä omat huoneet. Raili oli jo päättelemässä harjoitteluaan. Ihailin häntä kovasti, sillä hän osasi jo niin paljon kaikkea. Seuraava harjoittelija oli Terttu, jolle minä osasin jo vähän olla apuna. Seimessä oli kolme lastenhoitajaa, keittäjä, keittiöapulainen sekä napakka johtaja, Esteri-täti. Lasten lukumäärää en muista. Seimessä kutsuttiin kaikkia aikuisia siten, että etunimen perään laitettiin täti.

    Esteri-täti oli antanut minulle niin kutsutun eristyksen siivouksen. Minä ihmettelin, että tämähän on aivan siisti. Tein kuitenkin annetun tehtävän pesemällä lattian ja pyyhkimällä pölyt. Esteri-täti tuli tarkastamaan tehdyn työn. Hän sipaisi kädellään oven karmia, ja hänen sormensa tuli pölyiseksi. Siitä opin, mitä kunnollinen siivous tarkoittaa, mutta samalla tunsin pientä pelkoa Esteri-tätiä kohtaan. Hänellä oli suora ryhti eikä kasvoissa hymyn häivää.

    Kerran olin tilanteessa, jossa lastenhoitajat olivat suivaantuneet Esteri-tädille. Asiaa puitiin hänen selkänsä takana. Se tilanne osoitti minulle, etten koskaan halunnut hakea Lastenlinnaan. Minusta tuntui, etten halua tehdä elämäntyötäni paikassa, missä saan pelätä koko ajan kuten ne lastenhoitajat.

    Antaverkan lastenkodissa

    Antaverkan lastenkodissa asui huostaan otettuja lapsia. Lastenkoti oli Tampereen kaupungin omistama, vaikka se sijaitsi Ylöjärven Antaverkassa. Tehtävät olivat samanlaisia kuin tavallisissakin kodeissa. Kerran olin alakerrassa silittämässä vaatteita, kun sain voimakkaan selkäkrampin. En voinut muuta kuin ottaa silitysraudan pois seinästä, ja – kun muuta paikkaa ei ollut – kävin pitkäkseni kylmälle kivilattialle. Sitten kun joku aikuinen tuli alakertaan, kerroin hänelle vaivani. Niinpä minut kiidätettiin Ylöjärven terveyskeskukseen, jossa lääkäri epäili poliota. Hän antoi lähetteen Tampereen Yleiseen sairaalaan. Kivuliaasta selkäydinpunktiosta nähtiin, ettei minulla poliota ollut. Pari päivää sairaalassa särkylääkettä saaden pääsin kotiin muutamaksi sairaslomapäiväksi.

    Sairaalaan sisään mennessä piti antaa henkilötiedot sekä tieto siitä, miten saadaan yhteys omaisiin. En millään meinannut keksiä, miten sana saataisiin kotiini. Mieleeni tuli yksi ainoa paikka, jossa oli puhelin Kyröskoskella, ja se oli taksiasema. Taksille soitettiin, ja taksi seisoi tehtaan portilla odottelemassa isän tuloa. Niin isä sai

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1