Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Strategische Luchthavenplanning en Marketing
Strategische Luchthavenplanning en Marketing
Strategische Luchthavenplanning en Marketing
Ebook303 pages2 hours

Strategische Luchthavenplanning en Marketing

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Strategische Luchthavenplanning en Marketing toont het volledige strategische concept en de bedrijfsplannen voor het bouwen van luchthavens, het opstellen van een masterplan en het runnen van de luchthavenactiviteiten. Waarom voor een luchthaven een strategische bedrijfsplanning en marketing? Dit boek definieert strategische planning, beoordeelt het planningsproces en het meten van luchthavensucces.Het toont de beste managementpraktijken, luchtvaarttrends en het strategisch denken wordt breed uitgelegd. Het is niet mogelijk en het lijkt misschien absurd als de luchthavenbedrijven niet plannen. Dit boek legt de nadruk op strategische luchthavenplanning, operationele en bestuurlijke planning en hoe om te gaan met alle partijen die betrokken zijn bij luchthavenontwikkelingsprocessen.

LanguageNederlands
PublisherBadPress
Release dateFeb 26, 2021
ISBN9781071589625
Strategische Luchthavenplanning en Marketing

Related to Strategische Luchthavenplanning en Marketing

Related ebooks

Reviews for Strategische Luchthavenplanning en Marketing

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Strategische Luchthavenplanning en Marketing - Emmy Arsonval Maniriho

    Voorwoord 

    Strategische luchthavenplanning en -marketing definieert de initiële inzet voor de ontwikkeling en het voldoen aan een reeks mogelijke toekomstige eisen van de luchtvaartmarkt. Met het anticiperen op de toekomst van de luchthaven is er ruimte voor uitbreiding en voorzieningen voor investeringen volgens de behoefte aan het ontwerp van luchthavens en de ontwikkeling van infrastructuur om de gewenste verkeersvolume en het runnen van een luchthavenonderneming als bedrijfsentiteit. succesvol te maken in het luchtvervoer. Ik heb dit boek geschreven om een ​​kader te bieden voor het leren van deze noodzakelijke vaardigheden op een manier die de nadruk legt op de planning van het luchthavensysteem en op de ontwikkeling van het luchthavenplanningsproces. Dit boek benadrukt de nodige vaardigheden bij het bouwen en onderhouden van luchthavenondernemingen om beslissingen te kunnen nemen die economische gevolgen hebben voor landen en regio's. Als we kijken naar de dynamiek van de luchtvaart industrie, is het gemakkelijk in te zien waarom het een uitdaging kan zijn om een ​​luchthaven georganiseerd te ontwikkelen en op de markt te brengen om inkomsten te genereren. Het huidige boek geeft een ideale benadering van hoe om te gaan met deze uitdagingen voor luchthavens.

    Ik had drie hoofddoelen bij het schrijven van dit boek:

    • Opvullen van de kenniskloof op het gebied van strategische luchthaven en marketing.

    • Faciliteren, onderzoeken en onderwijzen van luchthavenplanning en -marketing. Het is belangrijk om aan de lezers de vaardigheden aan te bieden die op onderzoek zijn gebaseerd, zowel op het gebied van luchtvaart als luchthavenbeheer en andere aanverwante disciplines.

    • Om strategische luchthavengerelateerde concepten te beschrijven en uit te leggen.

    Dit boek gebruikte realistische voorbeelden om de lezers de mogelijkheid te bieden, te begrijpen wat luchthaven planning inhoudt. Ter aanvulling op de voorbeelden heb ik ook cijfers gebruikt die het luchthaven concept aantonen.

    Emmy Arsonval Maniriho

    Abstract 

    Strategische luchthavenplanning en -marketing is een aanzienlijk verbeterde benadering die realistisch gezien de snelle veranderingen in de economie van landen, regio's, luchtvaartmaatschappijen en luchthavens verklaart. Er wordt gezegd dat dynamische strategische planning net zoiets is als schaken als een grootmeester - je kijkt veel zetten vooruit, maar beslist slechts één zet tegelijk. Dynamische strategische planning is vergelijkbaar met masterplanning als grootmeesterschaak in vergelijking met spelen voor beginners. Volledig bijgewerkt en gereorganiseerd om de nieuwste ontwikkelingen in de luchtvaartindustrie weer te geven, biedt Strategic Airport Planning and Marketing, eerste editie, een uitgebreide dekking van dit uitdagende veld. Luchthavenonderneming, groei van het luchtvervoer, planning van luchthavensysteem en ontwerp van de terminal, luchtzijde en vliegveld, luchtvaart en niet-luchtvaartomzet worden in detail besproken. De eerste editie is een gids voor de planning, ontwikkeling en beheer van luchthavens. Het is een hulpmiddel voor zelfstudie en een referentie voor luchtvaartprofessionals. Dit is een uitgebreide gids voor het creëren van effectieve en efficiënte luchthavens, geschreven door een professionele luchtvaartmaatschappij en luchthavenbeheerder. Om dit doel te bereiken, moeten actoren op het gebied van luchthavenplanning rekening houden met het geheel, van de initiële planning, via het ontwerp van de faciliteiten, tot het uiteindelijke beheer en de exploitatie van de luchthaven. Dit boek loopt voorop in de huidige praktijk van het ontwerp, de ontwikkeling, de planning en het beheer van luchthavens.

    Hoofdstuk 1

    Inleiding tot strategische luchthavenplanning

    en marketing 

    1.0.  INLEIDING

    Het beheren van een luchthaven is zo complex. Er wordt vaak gezegd dat het beheren van een luchthaven hetzelfde is als burgemeester zijn van een hoofdstad van een land. Net als een hoofdstad bestaat een luchthaven uit een grote verscheidenheid aan faciliteiten, ontwikkelingsactiviteiten, modernisering en uitbreiding, systemen, reizigers, medewerkers, strikte regels en voorschriften. Aangezien steden streven naar handel en commercie met andere steden, moeten luchthavens toegankelijk zijn en gelegen zijn waar passagiers en vracht van en naar andere luchthavens kunnen reizen. Bovendien moeten luchthavens, net zoals hoofdsteden hun plaats vinden als onderdeel van de economie van het land. Vervolgens moet het land adequaat functioneren als onderdeel van het nationale luchthavensysteem. In dit boek zullen strategische luchthavenplanning en -marketing grotendeels worden beschreven met als uiteindelijk doel het vergroten van de kennis op het gebied van luchthavenontwikkeling, planning en marketing voor het voortbestaan van luchthavenactiviteiten.

    De objectieven om dit boek te schrijven zijn de volgende:

    Lezers de kennis van luchthavenplanning bijbrengen

    Om de concepten met betrekking tot strategische luchthavenplanning en marketing duidelijk te definiëren

    De groei van luchthavenvervoer benadrukken

    Om classificaties van luchthavens te verstrekken

    Presenteren van de factoren die van invloed zijn op de keuze van het luchthaventerrein

    Om luchtverkeerszones en benaderingsgebieden te identificeren

    Wijs op de uiteindelijke consumenten in de luchtvaart- en luchthavenindustrie

    De rol en het werkterrein van de luchthavenonderneming aangeven

    Te wijzen op de economische en bestuurlijke impact van landen en regio's op de luchthavenactiviteiten

    De actoren in het luchtvervoer bespreken

    De marktpositionering van luchthavens beschrijven

    Concrete informatie verstrekken over de ontwikkeling van luchthavens

    Om het beheer van luchthaveninkomsten te bespreken

    Uitwerken van luchthavenallianties en contractmanagement

    De filosofie van de commerciële luchthaven aangeven

    De kennis van luchthavenmarketing en -planning cultiveren

    1.1.  DEFINITIE VAN DE CONCEPTEN

    Strategische luchthavenplanning en marketing heeft belangrijke concepten die een breed spectrum van kennis overlappen, zoals de volgende:

    Airport: luchthaven, gedefinieerd als een locatie waar vliegtuigen met vaste vleugels bijvoorbeeld; Boeing en airbus en helikopters vertrekken of landen. Luchthaven wordt uitgebreid tot een wettelijke term die uitsluitend is voorbehouden aan luchtvaartterreinen die door de relevante bestuursorganisatie als luchthaven zijn gecertificeerd of een vergunning hebben gekregen nadat aan gespecificeerde criteria of regulerende vereisten is voldaan. Alle luchthavens zijn luchthavens, maar niet alle luchthavens zijn noodzakelijk luchthavens. De luchthaven is voornamelijk bedoeld voor het gebruik van commerciële diensten.

    De termen: aerodrome, airdrome, airfield and airstrip kunnen gebruikt worden om te verwijzen naar  airports.

    Aerodrome: Het is elk afgebakend gebied op land of water dat bedoeld is om te worden gebruikt voor aankomst en vertrek van een vliegtuig. Het mag niet voor alle lijnvluchten worden gebruikt en het kan worden voorzien van beschutting en reparatiefaciliteiten voor vliegtuigen.

    Airfield: is gewoon het gebied dat wordt gebruikt voor het landen en opstijgen van een vliegtuig. Het is mogelijk niet voorzien van faciliteiten voor passagiers, onderdak, service en onderhoud van vliegtuigen.

    Domestic airport: waar luchtvaartmaatschappijen de vluchten in het land zullen uitvoeren

    International airport: het is een luchthaven die internationaal luchtverkeer afhandelt en functioneert volgens de internationale luchtvaartregels die zijn opgesteld door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) als een VN-entiteit, aangezien het luchtruim dat tot verschillende landen behoort, wordt gebruikt op grond van de overeenkomst tussen de lidstaten

    Dit soort luchthaven dient als plaats van binnenkomst en vertrek uit het land. Bovendien beschikt de internationale luchthaven over de nodige faciliteiten voor douane-, emigratie- en immigratieprocedures.

    Hangars: Het is een grote structuur van een luchthaven waar een vliegtuig wordt geparkeerd en onderhouden.

    ––––––––

    1.2.  LUCHTHAVEN STRUCTUUR

    Luchthavens worden vaak beschreven op basis van hun activiteitenniveau. De activiteit, diensten en investeringsniveaus kunnen van invloed zijn op de luchthavenstructuur, maar de bottom-line structuur van een luchthaven wordt weergegeven in het volgende diagram.

    Figuur 1: Illustratie van luchthaven structuur

    Luchthavens zijn verdeeld in 2 gebieden:

    Landelijk gebied: omvat de parking ruimte, trein station, terminal etc.

    Luchthaven gebied: omvat al de gebieden toegankelijk voor de vliegtuigen inbegrepen start – en landingsbanen, taxibanen en parkeerplaats voor vliegtuigen bij het boarden van de passagiers

    • Start- en landingsbanen: het is een weg waar een vliegtuig kan opstijgen of landen

    • Taxibanen: een gebied tussen de startbaan en de oprit waar een vliegtuig zich als een taxi beweegt

    • Hellingbaan: een gebied waar een vliegtuig naast passagiers en bagage parkeert

    • Terminal: het hoofdgebouw van de luchthaven waar passagiers tickets kunnen kopen, door de beveiliging gaan, inchecken en via de gates aan boord gaan van hun vliegtuig.

    GROEI VAN HET LUCHTTRANSPORT

    Het internationale luchtvervoer groeide met dubbele cijfers vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog in 1945 tot de eerste oliecrisis in 1973. Een groot deel van de impuls voor deze groei kwam van technische innovatie. De introductie van turbo-propellervliegtuigen in de vroege jaren 1950, transatlantische jets in 1958, wide-body vliegtuigen en hoge bypass-motoren in 1970 en later, geavanceerde avionica waren de belangrijkste innovaties. Ze brachten hogere snelheden, een grotere omvang en een betere beheersing van de eenheidskosten met als resultaat lagere reële tarieven en prijzen. Gecombineerd met hogere reële inkomens en meer vrije tijd, was het effect een explosie van de vraag naar vliegreizen.

    Hoe de toegenomen vraag naar vliegreizen leidde tot meer activiteit voor IATA

    Technisch werk groeide uit over zeven brede gebieden. 1)Avionica en telecommunicatie omvatten de vitale luchtnavigatiefunctie. 2)Techniek en milieu hebben het beleid van de International Air Transport Association (IATA) ontwikkeld inzake vliegtuiglawaai en andere emissies. 3)Luchthavens definieerde luchtvaartvereisten voor luchthaventerminals. 4)Flight Operations werkte aan veiligheidsfactoren zoals minimumstandaarden voor vliegtuigscheiding en vliegroutes. 5)Medisch gecontroleerde gezondheidsnormen voor cockpitpersoneel en het  vergemakkelijken van vliegreizen voor gehandicapte passagiers. 6)Op eenvoudigere wijzen werd geprobeerd de stroom van mensen en goederen door met name luchthavens, douane en immigratie te versnellen. 7)Security (de beveiliging) werkte aan maatregelen om passagiers en vracht te beschermen door kaping en sabotage te voorkomen en fraude en diefstal van tickets tot een minimum te beperken.

    De juridische inspanningen van Air Transport Association (ATA) anticipeerden op de effecten van nieuwe technologie in verband met de periode van snelle groei. Ze waren in staat om de industrie te adviseren over nieuwe vliegtuigen en systemen, elektronische gegevensverwerking en vooruitgang in verkoop- en marketingtechnieken. Omdat kapingen en sabotage in deze periode steeds vaker voorkwamen, hielp IATA bij de ontwikkeling van de verdragen van Tokio, Den Haag en Montreal, de eerste internationale juridische tegenmaatregelen.

    Automatisering werd in de jaren zestig algemeen van toepassing in de luchtvaart. Standaardisatie in het gebruik ervan was minder gebruikelijk en IATA begon zijn betrokkenheid bij het perfectioneren van standaard berichtformaten voor gegevensuitwisseling tussen bedrijven, wat tot op de dag van vandaag voortduurt.

    Het doel was om geld te besparen voor de luchtvaartmaatschappijen en tegelijkertijd de service van de luchtvaartmaatschappij te verbeteren. Deze filosofie werd in de jaren vijftig en zestig op veel activiteiten overgedragen. De ontwikkeling van het verrekeningscentrum werd gevolgd door de opstelling van facturerings- en verrekeningsplannen (BSP) en verrekeningssystemen voor vrachtrekeningen, eenrichtingsverrekeningsinstanties om de inkomstenstroom van agenten naar luchtvaartmaatschappijen te versnellen. Verkoopagenten kregen de kans om hun professionele status te bewijzen onder een accreditatieproces. Er werd training geïntroduceerd in samenwerking met de Universele Federatie van Verenigingen van Reisagenten en de Federatie van Verenigingen van Expediteurs. Het patroon voor de betrekkingen tussen luchtvaartmaatschappijen en tussenpersonen werd bepaald met de introductie van de Standard Agency Agreement in 1952. Er zijn nu wereldwijd bijna 81.000 agenten van de International Air Transport Association (IATA) en 135.000 studenten hebben zich ingeschreven voor door de IATA gesponsorde trainingscursussen voor agentschappen sinds ze werden geïntroduceerd.

    Internationaal luchtvervoer zorgt voor speciale belastingproblemen. Dit was al voor de Tweede Wereldoorlog een punt van zorg. De IATA stelt de legaliteit van bepaalde belastingen specifiek in vraag en wijst de regeringen op het contraproductieve effect van buitensporige luchtvaartbelasting in het algemeen. Gebruikersheffingen - de betaling voor het gebruik van luchthavens en luchtvaartnavigatiediensten steeg in de jaren zestig en zeventig enorm. Het is de taak van IATA om de impact ervan te minimaliseren door ervoor te zorgen dat de kosten voor de werkelijk benodigde faciliteiten gelden, dat de kosten kostengerelateerd zijn en dat productiviteitsverbeteringen worden ingebouwd in kostenprognoses. Valuta die door luchtvaartmaatschappijen in het buitenland wordt verdiend, wordt soms geblokkeerd door de centrale bank van het land waar deze wordt verdiend. International Air Transport Association werkt eraan om het te bevrijden, zodat het kan worden teruggestuurd naar de luchtvaartmaatschappij die het heeft verdiend.

    Unit Load Devices (ULD's), voornamelijk containers, maken snelle en economische vrachtafhandeling mogelijk. IATA-leden ontwikkelden de technische specificaties voor containers en creëerden een ULD-controlecentrum om hun bewegingen bij te houden. Tot 1955 was er een volledig embargo op het luchtvervoer van giftige, brandbare of corrosieve materialen. Vervolgens ontwikkelde IATA Dangerous Goods voorschriften voor hun veilig vervoer. Een decennium later voorzag de Regeling voor levende dieren in geschikte normen voor het welzijn van dieren tijdens de vlucht.

    Figuur 2: Diagram die de illustratie weergeeft van de groei van het luchttransport

    LUCHTHAVEN ORGANISATIE EN VERENIGINGEN

    Greenberg en Baron (2008) beschreven een organisatie als een zinvolle combinatie van groepen en individuen die doelbewust samenwerken om de doelen van de organisatie te bereiken, in tegenstelling tot een lukrake verzameling mensen. Organisatiestructuur wordt gedefinieerd als de manier waarop een organisatie mensen en banen rangschikt, zodat haar werk kan worden uitgevoerd en haar doelen kunnen worden bereikt.

    Types van organisatiestructuur

    Dit gedeelte introduceert verschillende soorten organisatiestructuren die in de huidige literatuur over luchthavenzaken worden beschreven. Er worden verschillende ontwerpen uitgelegd, samen met de algemene voor- en nadelen van elk. Terwijl organisaties ernaar streven om de verbindingen die nodig zijn om hun kerndiensten uit te voeren grafisch weer te geven, ontdekken ze dat conventionele hiërarchische structuren vaak autonomie en teamwork zowel

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1