Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Een verdomd close-run ding: een korte geschiedenis van de Falklands-oorlog
Een verdomd close-run ding: een korte geschiedenis van de Falklands-oorlog
Een verdomd close-run ding: een korte geschiedenis van de Falklands-oorlog
Ebook68 pages42 minutes

Een verdomd close-run ding: een korte geschiedenis van de Falklands-oorlog

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

"Het was een verdomde close-run ding"
- Generaal-majoor Moore, commandant van de Britse landstrijdkrachten in de Zuid-Atlantische Oceaan

In 1982 wist de gemiddelde Brit niet dat de Falkland-eilanden bestonden, laat staan ​​hun status als een betwist Brits grondgebied vlak voor de kust van Argentinië. Dat veranderde toen de Argentijnen de eilanden binnenvielen en de kleine verdedigende macht overweldigden. Beide landen beweerden dat de eilanden van hen waren, maar nu dacht Argentinië dat de Britten ze zonder strijd zouden opgeven.

Ze hadden het mis.

Groot-Brittannië stuurde een taakgroep naar de Zuid-Atlantische Oceaan om de eilanden opnieuw te veroveren, en de korte, intense oorlog die volgde was - in de woorden van generaal-majoor Sir John Jeremy Moore - "een verdomd close-run ding."

Deze korte geschiedenis vat de gebeurtenissen voorafgaand aan de oorlog en de belangrijkste militaire acties samen, inclusief details van een Argentijns plan om een ​​Royal Navy-schip in de haven van Gibraltar te laten zinken (op het laatste moment verijdeld door de Spaanse politie) en een gewaagd Brits plan om SAS te landen soldaten in Argentinië om Exocet-dragende vliegtuigen te vernietigen terwijl ze nog op de grond waren.

LanguageNederlands
Release dateDec 5, 2019
ISBN9781071519233
Een verdomd close-run ding: een korte geschiedenis van de Falklands-oorlog

Related to Een verdomd close-run ding

Related ebooks

Related articles

Reviews for Een verdomd close-run ding

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Een verdomd close-run ding - Russell Phillips

    Het was een verdomd close-run ding.

    - generaal-majoor Moore, commandant van de Britse landmacht in de Zuid-Atlantische Oceaan

    Invoering

    Opmerking van de auteur: tenzij anders aangegeven, tijden worden steeds in de lokale tijdzone.

    De Falkland-eilanden zijn een eilandengroep bestaande uit twee grote eilanden (West-Falkland en Oost-Falkland) en 776 kleinere eilanden. De eilanden liggen ongeveer 250 nautische mijl ten oosten van het zuiden van Argentinië, in de Zuid-Atlantische Oceaan. South Georgia is een groot eiland ongeveer 700 nautische mijl oost-zuidoosten van de Falklandeilanden. De Zuidelijke Sandwicheilanden zijn een keten van kleine eilanden 280 nautische mijlen ten zuidoosten van South Georgia.

    In 1982, Argentinië en het Verenigd Koninkrijk had zowel beweerde soevereiniteit over de Falkland Eilanden (door de Argentijnen aangeduid als Islas Malvinas) en hun afhankelijkheden, Zuid-Georgië en de Zuid-Sandwicheilanden, meer dan 150 jaar. Op het moment van de Falklands conflict, de meeste Britten waren slechts vaag bewust van het bestaan ​​van de eilanden, maar de Argentijnen vond het een kwestie van groot belang en nationale trots was. Een Argentijnse legerofficier zei: We zagen de Malvinas als een verloren schat met een sentimentele verlangen dat iedereen in Argentinië gedeeld.

    Historische context

    Om goed inzicht in de Falkland Eilanden van 1982 Conflict tussen Argentinië en het Verenigd Koninkrijk, is het nuttig om enig begrip van de historische context.

    Het geschil tussen het Verenigd Koninkrijk en Argentinië over de soevereiniteit van de Falkland-eilanden dateert van 1816, toen Argentinië verklaarde zijn onafhankelijkheid van Spanje, dat eerder had beweerd soevereiniteit over de eilanden. In 1945, Argentinië bracht zijn aanspraak op de nieuw gevormde Verenigde Naties, dus het verhogen van de internationale bekendheid van de kwestie. Het Verenigd Koninkrijk aangeboden om de zaak te nemen om bemiddeling in het Internationaal Gerechtshof in Den Haag in 1947, 1948 en 1955, maar Argentinië daalde het aanbod, te zeggen dat de rechtbank niet bevoegd is om uitspraak te doen over de zaak had. Het Verenigd Koninkrijk eenzijdig de zaak voorgelegd aan de rechtbank in 1955, maar de zaak werd uit de lijsten van de rechtbank verwijderd, het volgende jaar, na Argentinië verklaard dat zij de rechterlijke beslissing niet zou accepteren. Ook in 1955, zet Argentinië op een klein station genaamd Teniente Esquivel op Thule,

    In 1964, de Verenigde Naties een resolutie aangenomen beroep op het Verenigd Koninkrijk en Argentinië om een ​​vreedzame oplossing van de soevereiniteit geschil te vinden, rekening houdend met de belangen van de eilandbewoners. Argentinië heeft altijd betoogd dat de eilandbewoners niet inheemse en werden gebracht aan de Argentijnse bevolking die werd verdreven na het herstel van de Britse overheersing in 1833 te vervangen, en hebben dus geen recht op zelfbeschikking.

    In 1966, 20 gewapende Argentijnse revolutionairen gekaapt een DC-4 vliegtuigen en dwongen de piloot te landen op de renbaan in Stanley (de hoofdstad van de Falkland-eilanden), waar ze duurde vier eilandbewoners gijzelaar. De Falklandeilanden Defense Force (FIDF) en de lokale Royal Marines detachement hield de vliegtuigen en kapers bevatte. De kapers overgegeven zonder verlies van het leven, en werden teruggestuurd naar Argentinië. In november 1968, een lichte vliegtuigen uit Argentinië landde op Eliza Cove Road buiten Stanley, wordt gevraagd een soortgelijke waarschuwing, maar de passagiers waren ongewapend Argentijnse journalisten.

    In 1976, een Argentijnse kanonneerboot beschoten een British Antarctic Survey schip. In november van dat jaar, een feest van de Argentijnse luchtmacht geland op Thule en het opzetten van een kleine militaire basis met kazerne, helicopterbaan, radiostation, en vlaggenmast, waaruit ze vlogen de Argentijnse vlag. De nieuwe basis, genaamd Corbeta Uruguay, werd niet publiekelijk aangekondigd, maar werd ontdekt door de Britten een maand

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1