Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

At sejle under vandet: udviklingen af de første ubåde
At sejle under vandet: udviklingen af de første ubåde
At sejle under vandet: udviklingen af de første ubåde
Ebook50 pages32 minutes

At sejle under vandet: udviklingen af de første ubåde

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Dette hæfte fortæller historien om de store udfordringer, som opfinderne og udviklerne af de første ubåde måtte overkomme.
Hæftet dækker perioden fra de første forsøg i 1600-tallet og frem til Første Verdenskrig, hvor ubåden med al tydelighed viste sit krigspotentiale.
Hæftet omhandler centrale emner som neddykning, navigering og angrebstaktik.
At sejle under vandet er skrevet som en case til faget historie, primært teknologihistorie i det tekniske gymnasium. Hæftet er velegnet som udgangspunkt for tværfaglige samarbejder med samfundsfag, teknologi og dansk.

LanguageDansk
PublisherSøren Nørby
Release dateFeb 18, 2016
ISBN9788799872671
At sejle under vandet: udviklingen af de første ubåde
Author

Søren Nørby

Marinehistoriker med en forkærlighed for fotografier.

Read more from Søren Nørby

Related to At sejle under vandet

Related ebooks

Related articles

Reviews for At sejle under vandet

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    At sejle under vandet - Søren Nørby

    At sejle under vandet – udviklingen af de første ubåde

    ***

    Kolofon

    Forsidebillede: Den første danskbyggede ubåd Havfruen søsættes fra Orlogsværftet den 21. august 1912.

    Version: Denne bog udkom i 2008 udgivet af Erhvervsskolernes Forlag (ISBN: 978-87-7082-017-2). Denne e-udgave er tekstmæssigt opdateret og rettet i forhold til 1. udgave. Enkelte illustrationer er udskiftet og en række nye er indsat. 2. udgave, 2016. Smashwords Edition. Mekanisk, fotografisk, elektronisk eller anden gengivelse af denne bog eller dele heraf er ikke tilladt ifølge gældende dansk lov om ophavsret. Alle rettigheder forbeholdes.

    Kreditering af billeder: Hvor intet andet er angivet, stammer illustrationen fra Forsvarets Arkiv (www.forsvarsgalleriet.dk). For enkelte illustrationers vedkommende har det ikke været muligt at finde eller komme i kontakt med den retmæssige indehaver af ophavsretten. Såfremt ophavsretten på denne måde er blevet krænket, er det sket ufrivilligt og utilsigtet. Retmæssige krav i denne forbindelse vil blive honoreret efter gældende praksis.

    ISBN: 9788799872671

    Om bogens forfatter: Søren Nørby (f. 1976). Cand. mag. i historie fra Københavns Universitet 2004. For en oversigt over andre udgivelser henvises til www.noerby.net.

    ***

    Indholdsfortegnelse

    Forord og indledning

    Fra teori til praksis

    Den første succes

    Første verdenskrig. Ubådens ilddåb

    Det danske ubådsvåben

    Epilog

    Kilder og forslag til videre læsning

    ***

    Forord og indledning

    Ideen om at bygge et fartøj, der uset kan bevæge sig frem under havets overflade, går mange hundrede år tilbage. Mange kender Jules Vernes bog En verdensomsejling under havet, der udkom første gang i 1870 og fortæller historien om kaptajn Nemo og ubåden Nautilus. Verne var imidlertid ikke den første, der fik ideen til en ubåd, og allerede 200 år før Vernes udgav sin bog, havde de første opfindere kastet sig over opgaven. Det var dog først med den industrielle revolution i 1800-tallet, at det blev praktisk muligt at bygge en fungerende ubåd.

    En række opfindere har igennem tiden forsøgt at løse problemerne med at bygge en ubåd. Populært sagt var problemet ikke at få en båd til at dykke ned under overfladen. Problemet lå i at få den op til overfladen igen. Da denne udfordring var løst, stødte man imidlertid på en række nye: Hvordan skulle besætningen trække vejret? Og hvordan skulle fartøjet drives frem, mens det befandt sig under overfladen? Med de problemer løst kom flere nye udfordringer til såsom navigation i forhold til det eller de mål, der skulle angribes, samt ikke mindst: At finde et våben, der kunne sænke et skib uden at tage den angribende ubåd med i dybet.

    Historien om udviklingen af ubåden er samtidig beretningen om den industrielle revolution og de mange nye muligheder, den gav menneskeheden – både civilt og militært. Det er en udvikling, der blev drevet frem af opfindsomme og stædige enkeltpersoner, der så en stor –

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1