Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Onni ja Sinna
Onni ja Sinna
Onni ja Sinna
Ebook177 pages1 hour

Onni ja Sinna

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Kun kovistyttö valloittaa urheilijapojan sydämen...Onni on lukioikäinen urheilijapoika, jonka vapaa aika-aika kuluu kestävyysjuoksun parissa. Kun Onnille tarjotaan yllättäen paikkaa arvostetussa urheilulukiossa, hän päättää tarttua tarjoukseen – siitäkin huolimatta, että se tarkoittaa maaseudulta kaupunkiin muuttamista. Uudessa kotikaupungissa ja koulussa kaikki on uutta ja jännittävää. Pian Onni tutustuu koulun käytävillä Sinna-nimiseen tyttöön, joka herättää Onnissa ristiriitaisia tunteita. Sinnalla on koviksen maine, ja poikaystävät vaihtuvat tiuhaan tahtiin. Mutta onko Sinna kuitenkaan sellainen, mitä muut väittävät? Onko myös Onnin sydän vaarassa?Onni ja Sinna on valloittava nuortenkirja ensirakkaudesta. -
LanguageSuomi
PublisherSAGA Egmont
Release dateDec 29, 2022
ISBN9788728542477
Onni ja Sinna

Related to Onni ja Sinna

Related ebooks

Reviews for Onni ja Sinna

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Onni ja Sinna - Anna Savola

    Onni ja Sinna

    Cover image: Shutterstock

    Copyright © 2022 Anna Savola and SAGA Egmont

    All rights reserved

    ISBN: 9788728542477

    1st ebook edition

    Format: EPUB 3.0

    No part of this publication may be reproduced, stored in a retrievial system, or transmitted, in any form or by any means without the prior written permission of the publisher, nor, be otherwise circulated in any form of binding or cover other than in which it is published and without a similar condition being imposed on the subsequent purchaser.

    www.sagaegmont.com

    Saga is a subsidiary of Egmont. Egmont is Denmark’s largest media company and fully owned by the Egmont Foundation, which donates almost 13,4 million euros annually to children in difficult circumstances.

    Onni ja Sinna

    1. We are the Champions

    Onni juoksi. Kolmen ja puolen minuutin kilometrivauhtia. Soratie rapisi lenkkarien alla. Peltojen väri oli jo vaihtunut vihreästä kullankeltaiseksi, mutta puissa oli vielä kesän vehreys jäljellä. Tien reuna kasvoi timoteita, ohdaketta ja maitohorsmaa. Jotain muitakin mutta ei tässä vauhdissa ehtinyt mitään kasvintunnistusta tekemään.

    Juoksu kulki hemmetin hyvin, oli kulkenut edellisen viikonlopun SM-kisoista asti. Tai oikeastaan jo ennen sitä. Ei huonolla juoksukunnolla olisi irronnut 3000 metrin SM-pronssia ja 5000 metrin neljättä sijaa 19-vuotiaiden sarjassa.

    Ajatuskin voitetusta mitalista sai Onnin askeleen kulkemaan entistä lennokkaammin. Lopultakin oli tullut näyttöä siitä, että kymmenen vuoden työ alkoi tuottaa tulosta. Tai ei juoksemista työksi voinut kutsua. Se oli elämäntapa. Tapa tuntea, että oli elossa. Tapa tyhjentää päästä kaikki muu. Juostessa tunsi itsensä nopeaksi, kevyeksi ja vahvaksi yhtä aikaa.

    Kun Onni oli koko kevään joutunut pitämään juoksemisesta taukoa rasitusvamman vuoksi, hänestä oli tuntunut siltä, että eli vain puoliksi. Olihan hän tehnyt kymmeniä tunteja korvaavia harjoitteita: pyöräilyä, vesijuoksua, kuntopiiriä, jopa rullahiihtoa, mutta koko ajan Onni oli kaivannut juoksua. Onneksi lähimmässä kaupungissa oli yleisurheilumaajoukkueen entinen fysioterapeutti, jonka ansiosta Onni oli ehtinyt saada itsensä kisakuntoon vielä loppukesäksi.

    Onni vilkaisi kelloa. Sykkeet näyttivät siltä miltä pitikin. Vielä kuusi minuuttia vauhdikkaampaa juoksua, sitten olisi aika siirtyä loppuverryttelyyn. Hölkytellessään kotia kohti Onni yritti muistella seuraavan päivän lukujärjestystä. Koulua – Ranta-Kaskilan lukion kolmatta vuotta – oli takana vasta viikko, eikä Onni vielä muistanut kunnolla tuntien paikkoja. Maanantai- keskiviikko- ja perjantaiaamuisin Onnilla alkoi koulu vasta kymmeneltä, niin että ehti tehdä aamutreenin ennen koulua. 48 oppilaan lukiossa ei tietenkään mitään erillistä urheilulinjaa ollut, mutta hyvin Onnin aikataulut oli saatu aina järjesteltyä. Jonkin verran asiaa oli ehkä auttanut, että Onnin valmentaja, Savisen Heikki, oli lukion rehtorin eno.

    Onni hölkkäsi vielä viimeiset metrit kotipihaan. Punaisen kotitalon he olivat isän kanssa maalanneet keväällä, ensi keväänä oli tarkoitus maalata autotalli ja pihavarastot. Talo oli entinen maatilan päärakennus, jonka Onnin ukin isä oli aikanaan rakentanut ja jota ukki oli laajentanut. Onnin isovanhemmat olivat vielä olleet maitotilallisia, mutta Onnin isän pölyallergian ja ukin selkävaivojen vuoksi lehmistä oli luovuttu jo ennen kuin sukupolvenvaihdos olisi tullut ajankohtaiseksi. Nyt Onnin isä työskenteli kaupungissa, maaseutuoppilaitoksen rehtorina. Äiti puolestaan oli töissä oman kylän päiväkodissa.

    Onni avasi kotioven ja riisui lenkkarit välieteiseen. Hän ei ehtinyt ulkoeteistä pidemmälle, kun isä tuli vastaan salamyhkäisen innostunut ilme kasvoillaan.

    – Tulehan Onni olohuoneeseen, niin saat kuulla jotain erikoista, isä myhäili.

    Onni pyyhkäisi kämmenselällä enimmät hiet otsalta ja seurasi isäänsä mummon joskus 80-luvulla sisustamaan mutta kodikkaaseen olohuoneeseen. Lattialla oli kaksi isomummon kutomaa punavalkoista räsymattoa ja seinällä sinisävyinen perintöryijy. Ruskea, uudelleen verhoiltu sohva oli nähnyt parhaat päivänsä silloin, kun markka vielä oli käypää valuuttaa, ja leivinuunin punaiset tiilet olivat vuosien kuluessa tummuneet, mutta Onni ei missään nimessä olisi halunnut mitään steriiliä trendisisustusta tämän tilalle.

    Isä istahti lempinojatuoliinsa, jonka hänen veljensä eli Onnin setä oli nikkaroinut isälle 40-vuotislahjaksi. Onni jäi nojailemaan sohvan käsinojaan, koska ei halunnut liata huonekaluja hikisillä vaatteillaan.

    – Noniin, kuulepas tätä, isä aloitti. – Arvaahan, kuka minulle äsken soitti?

    – Lauri Tähkä? Suuta vai kitaraa? Onni arvasi.

    Isä ei innostukseltaan ehtinyt edes kommentoida vaan jatkoi kertomista:

    – Virtasen Jere.

    Nyt Onninkin mielenkiinto heräsi. Jere Virtanen oli todennäköisesti yksi tämän hetken parhaita kestävyysjuoksuvalmentajia. Hänen valmennuksessaan oli ainakin kaksi yleisen sarjan Suomen kärkeen kuuluvaa juoksijaa, ja lisäksi hän toimi valmentajana siinä urheilulukiossa, jossa Onnin ikäluokan Suomen mestari treenasi ja opiskeli. Siihen lukioon Onnikin oli itse asiassa ysiluokan yhteishaussa hakenut, mutta jäänyt yhden pisteen päähän sisäänpääsyrajasta.

    – Joo, isä jatkoi pystymättä peittämään leveää hymyään. – Jere soitti ja kysyi, saisko sinut houkuteltua vaihtamaan heidän lukioonsa. Siellä oli urheilulinjalta juuri vapautunut yksi paikka, ja Jere kysyi, kiinnostaisko sinua. Samalla pääsisit tietenkin siihen lukion valmennusporukkaan. Minä sanoin, että kysyn sinulta, itsehän sinä päätökses teet.

    Onni tunsi, miten jännitys alkoi kuplia sisällä. Melkein teki mieli tuulettaa, samalla tavalla kuin SM-pronssin jälkeen.

    – No totta hitossa kiinnostaa.

    Isä vilkaisi Onnia varoittavasti. – Onni, muistapa kielenkäyttö.

    Mutta sitten isäkin virnisti niin että suu oli revetä. – Hieno homma. Niin minä vähän arvelinkin. Tehdään huomenna kaikki järjestelyt, niin jospa pääsisit ensi viikolla jo muuttamaan. Jere sanoi, että koulun asuntolassa on vapaita huoneita.

    Illalla Onni meni käymään valmentajansa Heikin luona. Savisen Heikki oli yhtä lailla perhetuttu kuin valmentaja. Hän oli valmentanut aikanaan jo Onnin tätiä ja hänen lisäkseen kymmeniä muita alueen eri-ikäisiä kestävyysjuoksijoita.

    – Tulehan poika kahville, Heikki kehotti, kun Onni astui sisään vanhaan mutta hyvin pidettyyn rintamamiestaloon. Kardemumman tuoksusta Onni päätteli, että Heikin vaimo Mirja oli juuri leiponut, ja eikö vain tupakeittiön punaruudulliselle pöytäliinalle ollut katettu lautasellinen tuoreita voisilmäpullia kahvikuppien lisäksi.

    Onni istahti pöytään Mirjaa ja Heikkiä vastapäätä, kaatoi kahviin maitoa ja kertoi sitten lukiopaikastaan.

    – No jopas. Mahtava juttu, poika, Heikki kehui.

    – Ihan yksinkö sinä sinne kaupunkiin muutat? Mirja kysyi ja näytti Onnin mielestä vähän huolestuneelta.

    – Joo, kyllä mä. Eihän sinne aja kuin puoltoista tuntia täältä.

    – Niin mutta on siellä kuitenkin aika erilaista kuin täällä maalla. Miten iso se koulukin mahtaa olla? Mirja pohti.

    – Elä sinä Mirja hättäile, kyllähän tuo poika pärjää, Heikki rauhoitteli. – Onni on fiksu poika ja johan se on täysikänenkin. Kuhan et vaan anna niiden kaupungin emäntien päätäs sekottaa, hän lisäsi pilke silmäkulmassa Onniin katsoen.

    – Muistatko, Mirja, sen Yläkorven Oton, jota minä aikanaan valmensin, Heikki jatkoi. – Pirun kova kolmosen juoksija. Mutta sitten muutti opintojen perässä kaupunkiin eikä mennyt kuin viikko, niin jo löys sieltä itelleen emännän. Ja siihen se Oton juoksukunnon kehitys sitten loppukin. Ei malttanut poika enää lenkillä käyä, kun kiinnosti vissiin se emännän kainalossa istuskelu enemmän. Yhen kesän se vielä juoksi, mutta kun ei siitä enää mittään tullu, niin lopetti sitten kokonaan. Perhehän sillä Otolla nyt jo on, mutta en muista, liekö saman vai eri naisen kanssa, Heikki hymähti.

    – Okei, Onni sanoi kohteliaasti, kun näytti sille, että Heikki odotti hänen vastaavan jotain. Jos Onni yhden asian oli päättänyt, niin sen, että tästä Jere Virtasen tarjoamasta tilaisuudesta otettaisiin kaikki irti. Onnilla ei todellakaan ollut minkäänlaista aikomusta tuhota juoksu-uraansa yhdenkään naisen takia.

    – En minä usko, että Onni kenenkään tytön vietäväks lähtee, Mirja totesi diplomaattisesti.

    – Ei, eipä varmaan, Heikkikin vahvisti. – Onhan tällä pojalla sen verran kovat tavotteet ja terve järki päässä. Kyllä Onni tietää, mitä tekkee.

    2. Girls just wanna have fun

    Sinnaa vitutti. Mitäs muutakaan. Normaali yleisvitutus. Hän istui sotkuisen keittiönpöydän ääressä opiskelijakaksiossa ja selasi läppäriltä lukion historian viitoskurssin kirjaa. Ei voinut vähempää kiinnostaa. Kirjan nimi oli Kiehtova historiamme. Vitun kiehtovaa, joo.

    Siivotakin pitäisi. Pöydällä lojui mainoksia, pari mustaa banaania, hiuslenkkejä, tyhjä maitopurkki ja likaisia astioita odottamassa tiskikoneeseen laittoa. Lavuaarissa ja sen reunalla odottavien lisäksi. Sisko oli taas viettänyt koko viikonlopun poikaystävänsä luona ja kodinhengettären leikkiminen jäänyt Sinnan vastuulle.

    Pöydän kulmalla, tyhjän hedelmäpussin päällä, alkoi Sinnan naarmuinen puhelin hurista. Jesse. Taas. Eikö se vitun urpo älynnyt, että Sinnaa ei kiinnostanut. Enää. Häntä kiinnosti vain niin kauan kuin jutussa oli jotain haastetta. Kun homma muuttui liian helpoksi, oli aika sanoa heippa.

    Sinnan toinen jalka naputti lattiaa. Ei jaksanut keskittyä. Vitut tässä jaksoi mitään rautakauden heimoyhteiskuntia miettiä. Hän kirjoitti viimeiseen historian tehtävään jotain epämääräistä ja tyrkkäsi läppärin kannen kiinni. Vilkaisi keittiön sotkua. Ei nyt. Pakko päästä pois. Pakko tyhjentää pää.

    Mustat hiukset ponnarille. Napit korviin. Lenkkarit jalkaan. Ovesta ulos. Sitä mukaa kun syke nousi, vitutus hävisi. No, osa ainakin.

    Oli niitäkin asioita, joita päästä ei saanut pois edes juoksemalla. Mutta kun oli tarpeeksi muita haasteita, niitä ei tarvinnut ajatella.

    Kotiin palattuaan Sinna alkoi miettiä, mikä olisi seuraava haaste. Tai oikeastaan kuka.

    3. Kun tänään lähden

    Maanantai-iltana isä pysäköi auton Mäntyvaaran lukion ja ammattiopiston asuntolan eteen. Asuntola oli kolmikerroksinen punaharmaa betonirakennus, ei mikään arkkitehtoninen taidonnäyte, mutta suhteellisen uuden ja siistin näköinen. Parkkipaikkaa ympäröivät matalat piikkiset pensaat, joissa oli pieniä keltaisia kukkia, ja asuntolan eteen oli jätetty pieni piha-alue, jossa vähän ylipitkäksi kasvaneen heinän keskellä nökötti puutarhakeinu ja kaksi sytkärillä mustaksi täplitettyä puupenkkiä.

    Onni nosti autosta repun ja ison urheilukassin, äiti mustan kangaskassin, joka oli täynnä liinavaatteita ja isä muovisen muuttolaatikon, johon oli pakattu astioita. Onnin asunto oli toisessa kerroksessa. Avaimen antanut virkailijanainen oli kertonut, että tämän talon soluasunnoissa oli yhteinen keittiö ja kylpyhuone, mutta yhden hengen makuuhuoneet, mistä Onni oli helpottunut. Ei hän mikään ihmisvihaaja ollut, mutta tykkäsi olla omassa rauhassaan.

    Onni soitti varmuuden vuoksi ovikelloa, mutta kun kukaan ei tullut avaamaan, hän aukaisi oven omalla avaimellaan. Asunto näytti päällisin puolin puhtaalta ja siistiltä, mutta niin steriilin valkoiselta, että Onnille tuli mieleen sairaala. Tiskipöydällä ei ollut likaisia astioita eikä eteisen lattialla hiekkaa. Keittiö ja olohuone olivat sama tilaa, sininen matala sohva ainoa väripilkku valkoisuuden keskellä. Onni avasi oman makuuhuoneensa oven. Tämäkin huone oli vastasiivotun näköinen, mutta mielikuvituksettoman väritön ja persoonaton, aivan kuten keittiökin.

    – Ens kerralla kun tullaan käymään, tuodaan ainakin päiväpeitto ja nätimmät verhot, äiti suunnitteli. Sitten hän meni keittiöön järjestelemään edellisenä iltana pakkaamansa astiat kaappeihin.

    Onni nosteli vaatteensa kapean vaatekaapin hyllyille ja petasi sängyn. Isä tarkasti vielä, että palovaroittimet toimivat ennen kuin ilmoitti, että he lähtisivät äidin kanssa kotimatkalle.

    – Mukavaa koulupäivää huomenna ja muista, että aina voit tulla takasin kotiin, jos et viihdykään, äiti muistutti.

    – Joojoo, Onni mutisi. – Enköhän mä pärjää.

    Varmasti pärjäät. Oothan sinä järkevä poika, äiti sanoi ja halasi vielä nopeasti ennen kuin lähti isän perässä ovesta.

    Onni pakkasi seuraavan päivän koulutavarat valmiiksi ja otti jääkaapista matkalla ostetun jogurtin. Juuri kun hän oli istunut keittiön pöydän ääreen syömään, asunnon ovi aukesi ja tummatukkainen, silmälasipäinen poika käveli sisään. Huomatessaan Onnin hän katsoi tätä tutkivasti mutta

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1