Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Είναι το αφεντικό μου παιδί;: Η συναλλακτική ανάλυση ως εργαλείο μελέτης και επίλυσης εργασιακών συγκρούσεων
Είναι το αφεντικό μου παιδί;: Η συναλλακτική ανάλυση ως εργαλείο μελέτης και επίλυσης εργασιακών συγκρούσεων
Είναι το αφεντικό μου παιδί;: Η συναλλακτική ανάλυση ως εργαλείο μελέτης και επίλυσης εργασιακών συγκρούσεων
Ebook110 pages1 hour

Είναι το αφεντικό μου παιδί;: Η συναλλακτική ανάλυση ως εργαλείο μελέτης και επίλυσης εργασιακών συγκρούσεων

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Γιατί οι άνθρωποι συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο στην εργασία τους; Ποια είναι τα κίνητρά τους; Υπάρχει μια μεθοδολογική προσέγγιση χρήσιμη για την πλαισίωση των διαφορετικών στάσεων και ενεργειών που πραγματοποιούν τα άτομα στο πλαίσιο των επιχειρηματικών οργανισμών, προκειμένου να τις διαχειρίζονται κατά τρόπο ώστε να προωθούνται καταστάσεις αμοιβαίου πλεονεκτήματος και συνέργειας; Το θεωρητικό μοντέλο της συναλλακτικής ανάλυσης δημιουργήθηκε για να απαντήσει σε ερωτήματα όπως αυτά, ή μάλλον για να προσφέρει λειτουργική εφαρμογή σε ορισμένες από τις κύριες ανακαλύψεις που ανήκουν στη δυναμική ψυχολογία και στους σχετικούς μηχανισμούς λειτουργίας του ψυχισμού μας. 
LanguageΕλληνικά
Release dateMar 25, 2021
ISBN9791220284387
Είναι το αφεντικό μου παιδί;: Η συναλλακτική ανάλυση ως εργαλείο μελέτης και επίλυσης εργασιακών συγκρούσεων

Related to Είναι το αφεντικό μου παιδί;

Related ebooks

Reviews for Είναι το αφεντικό μου παιδί;

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Είναι το αφεντικό μου παιδί; - Stefano Calicchio

    διατηρούνται.

    Πρόλογος

    Πόσες φορές έχετε έρθει αντιμέτωποι με την παράλογη παιδικότητα ενός συναδέλφου, την υπερβολική αυστηρότητα ενός προϊσταμένου ή την έλλειψη πρόβλεψης ενός διευθυντή; Έχετε σκεφτεί ποτέ: Το αφεντικό ή ο συνάδελφός μου είναι σαν παιδί; Αυτά είναι πραγματικά κλισέ που σίγουρα δεν θα δυσκολευόσασταν να εμπλουτίσετε με το προσωπικό σας ρεπερτόριο- αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό εδώ είναι ότι η πραγματικότητα μπορεί να μην απέχει τόσο πολύ από αυτά που μόλις αναφέρθηκαν. Υπάρχει μάλιστα ένα ρεύμα της ψυχολογίας που αποφάσισε να μελετήσει την προσωπικότητα των ατόμων και τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται με τους άλλους, υποστηρίζοντας την ύπαρξη ενός γονέα, ενός ενήλικα και ενός παιδιού μέσα στον καθένα μας. Το θέμα αυτό ονομάζεται συναλλακτική ανάλυση και θα αποτελέσει το επίκεντρο αυτού του βιβλίου.

    Σε ένα πλαίσιο όπως το σημερινό, το οποίο χαρακτηρίζεται από συνεχείς οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις, τα αντανακλαστικά αυτά είχαν οπισθοδρομικό αντίκτυπο σε πολλούς επιχειρηματικούς οργανισμούς, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την όξυνση των οργανωτικών διαταραχών και άλλων δυσλειτουργικών φαινομένων. Το άγχος, η εξουθένωση, το mobbing, η αποθάρρυνση, οι συνδικαλιστικές συγκρούσεις, οι δυσκολίες στη συνεργασία και οι παρεξηγήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω του κλίματος γενικής δυσπιστίας απέναντι στο μέλλον και της έλλειψης ενός κοινού κοινωνικού σχεδίου.

    Σε αυτή την ανησυχητική εικόνα, ένα σημαντικό αντίδοτο στη διάλυση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού μπορεί να βρεθεί σε μια νέα προσοχή στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στην ανάπτυξη σχεσιακών δεξιοτήτων και ικανοτήτων που συνδέονται με τον κόσμο της εργασίας, με το πεδίο της διαχείρισης σχέσεων και της εσωτερικής και εξωτερικής επικοινωνίας που χαρακτηρίζουν κάθε οικονομική οντότητα, από τις μικρές εταιρείες έως τους μεγάλους οργανισμούς.

    Σε μια περίοδο της οικονομικής μας ιστορίας, όπως αυτή που μόλις περιγράφηκε, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ανακαλύψουμε εκ νέου και να ενισχύσουμε τις έννοιες και τις πρακτικές που ανήκουν στον τομέα της επιστημονικής ψυχολογίας και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της κατάστασης μεγάλων αλλαγών που αντιμετωπίζουμε. Η συναλλακτική ανάλυση έχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να υποστηρίξει τους ανθρώπους να διαχειριστούν τις οπισθοδρομικές επιπτώσεις που αναφέρθηκαν μέχρι τώρα στον κόσμο της εργασίας, μέσω της συνειδητοποίησης των μηχανισμών λήψης αποφάσεων, των καταστάσεων του εγώ που χαρακτηρίζουν τις διάφορες ατομικές συμπεριφορές και τα ψυχολογικά παιχνίδια που διεξάγονται ασυνείδητα σε καταστάσεις άγχους.

    Η μελέτη της συναλλακτικής ανάλυσης επιτρέπει στους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα ποια είναι τα κίνητρα που τους οδηγούν στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων στην εργασία, ποιες είναι οι σχετικές υπαρξιακές θέσεις και ποια είναι τα εποικοδομητικά ή καταστροφικά παιχνίδια που αναπόφευκτα τίθενται σε εφαρμογή εντός των εταιρειών. Η ζωή των οργανισμών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εργασία και τις προσωπικές επιλογές των ατόμων που τους απαρτίζουν. Η θεωρία που επινοήθηκε πριν από πολλά χρόνια από τον Eric Berne μπορεί να βοηθήσει τους μεμονωμένους εργαζόμενους να κατανοήσουν τους άλλους και να κάνουν καλύτερες επιλογές, επαναφέροντας την εργασιακή εμπειρία σε μια πιο αυθεντική υποκειμενική και προσωπική διάσταση, καθώς και να απαλλάξει τους ανθρώπους από τη λογική του αναπόφευκτου που μπορεί να χαρακτηρίζει κάθε περίοδο κρίσης και αλλαγής.

    ΓΛΩΣΣΆΡΙΟ ΌΡΩΝ

    A = Γονέας

    B = Ενήλικας

    Γ = Παιδί

    ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΈΣ ΒΆΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΚΤΙΚΉΣ ΑΝΆΛΥΣΗΣ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΆ ΠΛΑΊΣΙΑ

    Εισαγωγή

    Γιατί οι άνθρωποι συμπεριφέρονται με τον τρόπο που συμπεριφέρονται στην εργασία τους; Ποια είναι τα κίνητρά τους; Υπάρχει μια μεθοδολογική προσέγγιση χρήσιμη για την πλαισίωση των διαφορετικών στάσεων και ενεργειών που πραγματοποιούν τα άτομα στο πλαίσιο των επιχειρηματικών οργανισμών, προκειμένου να τις διαχειρίζονται κατά τρόπο ώστε να προωθούνται καταστάσεις αμοιβαίου πλεονεκτήματος και συνέργειας; Το θεωρητικό μοντέλο της συναλλακτικής ανάλυσης δημιουργήθηκε για να απαντήσει σε ερωτήματα όπως αυτά ή για να προσφέρει λειτουργική εφαρμογή σε ορισμένες από τις κύριες ανακαλύψεις που ανήκουν στη δυναμική ψυχολογία και στους σχετικούς μηχανισμούς λειτουργίας του ψυχισμού μας.

    Προκειμένου να επιτύχει αυτή την πρόθεση, αυτό το συναρπαστικό πεδίο μελετών ξεκινά από την υπόθεση ότι είναι δυνατόν να τροποποιήσουμε τις δυνατότητες κατανόησης και αλληλεπίδρασης με τους άλλους μέσω της αναγνώρισης της δικής μας υπαρξιακής θέσης, καθώς και μέσω των σχέσεων μεταξύ των διαφορετικών εσωτερικών δυναμικών της προσωπικότητας: γονέας, ενήλικας και παιδί. Τα τρία στάδια του Εγώ εναλλάσσονται στην ανάληψη του ελέγχου των γνωστικών καταστάσεων ενός ατόμου κατά τη διάρκεια της ημέρας, δημιουργώντας τη συναλλακτική φαινομενολογία.

    Αφού ληφθεί υπόψη αυτή η παραδοχή, γίνεται φανερό ότι οι δυνατότητες διαχείρισης των πολλών πολύπλοκων καταστάσεων που χαρακτηρίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις στους σύγχρονους οργανισμούς δεν εξαρτώνται (μόνο ή απαραίτητα) από την αυταρχική ικανότητα να κυριαρχεί κανείς στους άλλους, αλλά μάλλον από την αυταρχικότητα που προέρχεται από την κατανόηση του εαυτού του και την ικανότητα να διαβάζει σωστά τις καταστάσεις στις οποίες βρίσκεται να λειτουργεί. Ακολουθώντας αυτή την αρχή, η συναλλακτική ανάλυση καθοδηγεί τους ανθρώπους προς τη διαχείριση δυσάρεστων εργασιακών καταστάσεων, την αποδοχή των προσωπικών και διαπροσωπικών ορίων, την αναγνώριση των δυνατοτήτων του ανθρώπινου κεφαλαίου και την υλοποίηση θετικών σχέσεων που είναι σε θέση να θρέψουν τον εαυτό τους με την πάροδο του χρόνου.

    Σύμφωνα με αυτή την προϋπόθεση (την παραίτηση από την κυριαρχία του συνομιλητή και την αναζήτηση της εξουσίας, υπέρ της ανάπτυξης της συναισθηματικής νοημοσύνης και της διεκδικητικότητας), ο σκοπός για τον οποίο ο Eric Berne αποφάσισε να δώσει ζωή στο θέμα μπορεί να βρει συγκεκριμενοποίηση: να κάνει τους ανθρώπους και τους οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουν να εξελιχθούν, στη βάση της αμοιβαίας ανταλλαγής και βελτίωσης.

    Με την υιοθέτηση αυτών των παραδοχών, η συναλλακτική ανάλυση έχει ήδη αποδείξει την ικανότητά της να γίνει ένα ρεαλιστικό εργαλείο για τη διαχείριση και την επίλυση συγκρούσεων, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε μέλος ενός επιχειρηματικού οργανισμού, ανεξάρτητα από το ρόλο ή τη θέση του. Όπως θα μπορέσετε να παρατηρήσετε στις ιστορίες περιπτώσεων και στα παραδείγματα που παρουσιάζονται στην παρούσα ερευνητική και επεξεργαστική εργασία, τα καλύτερα αποτελέσματα στην εφαρμογή αυτής της

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1