Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Συναισθηματική Νοημοσύνη
Συναισθηματική Νοημοσύνη
Συναισθηματική Νοημοσύνη
Ebook116 pages1 hour

Συναισθηματική Νοημοσύνη

Rating: 5 out of 5 stars

5/5

()

Read preview

About this ebook

Τα θέματα που απασχολούν και επικρατούν στις συζητήσεις στον τομέα της Ψυχολογίας τα τελευταία χρόνια αφορούν τη Συναισθηματική Nοημοσύνη, ως μια περαιτέρω εξέλιξη του πεδίου μελέτης των ανθρώπινων συναισθημάτων και των επιπτώσεών τους στη ζωή, γιατί τότε αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο σε τομείς τόσο σημαντικούς όσο η εκπαίδευση ή η επιχειρηματικότητα, χάρη στα οφέλη που έχει παρατηρηθεί ότι αποφέρει τόσο η αξιοποίηση όσο και η ικανοποίηση με τη ζωή εκείνων που καλλιεργούν τη Σ.Ν.. Αυτό το ebook προσφέρει μια προσέγγιση στις πιο πρόσφατες έρευνες που πραγματοποιούνται στο πεδίο της Σ.Ν., και πώς αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινή ζωή για να αποκτηθούν τα μεγαλύτερα πιθανά οφέλη. Αναγκαίο μονοπάτι, αυτό δηλαδή της ανάπτυξης της Σ.Ν., μόλις τελειώσετε την ανάγνωση αυτού το&

LanguageΕλληνικά
PublisherBadPress
Release dateMay 14, 2019
ISBN9781547585588
Συναισθηματική Νοημοσύνη

Read more from Juan Moisés De La Serna

Related to Συναισθηματική Νοημοσύνη

Related ebooks

Reviews for Συναισθηματική Νοημοσύνη

Rating: 5 out of 5 stars
5/5

1 rating0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Συναισθηματική Νοημοσύνη - Juan Moisés De La Serna

    ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ NΟΗΜΟΣΥΝΗ

    ΜΑΘΕΤΕ

    ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΤΕ

    ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ

    ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΑΣ

    ––––––––

    ΔΡ. ΧΟΥΑΝ ΜΩΥΣΗΣ ΔΕ ΛΑ ΣΕΡΝΑ

    www.juanmoisesdelaserna.es

    Πνευματικά Δικαιώματα © 2017

    ΠΡΟΛΟΓΟΣ

    Τα θέματα που απασχολούν και επικρατούν στις συζητήσεις στον τομέα της Ψυχολογίας τα τελευταία χρόνια αφορούν τη Σ.Ν. (Συναισθηματική Nοημοσύνη), αρχικά ως μια περαιτέρω εξέλιξη του πεδίου μελέτης των ανθρώπινων συναισθημάτων και και των επιπτώσεών τους στη ζωή, γιατί τότε αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο σε τομείς τόσο σημαντικούς όσο η εκπαίδευση ή η επιχειρηματικότητα και όλα αυτά χάρη στα οφέλη που έχει παρατηρηθεί ότι αποφέρει τόσο η αξιοποίηση όσο και η ικανοποίηση με τη ζωή εκείνων που καλλιεργούν τη Σ.Ν..

    Αυτό το ebook προσφέρει μια προσέγγιση στις πιο πρόσφατες έρευνες που πραγματοποιούνται στο πεδίο της Σ.Ν., στις οποίες αναλύεται αρκετά ο ορισμός και οι συνέπειες, αλλά πάνω από όλα πώς αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινή ζωή για να αποκτηθούν τα μεγαλύτερα πιθανά οφέλη.

    Αναγκαίο μονοπάτι, αυτό δηλαδή της ανάπτυξης της Σ.Ν. που θα πρέπει να θεωρηθεί απαραίτητο, μόλις τελειώσετε την ανάγνωση αυτού του ebook.

    ––––––––

    Πίνακας Περιεχομένων

    ––––––––

    Πίνακας Περιεχομένων

    Ευχαριστίες

    ΝΟΜΙΚΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

    Κεφάλαιο 1. Ορισμός Συναισθηματικής Νοημοσύνης

    Κεφάλαιο 2. Οφέλη της Συναισθηματικής Νοημοσύνης

    Κεφάλαιο 3. Ανθεκτικότητα

    Κεφάλαιο 4. Εκπαιδεύοντας τη Συναισθηματική Νοημοσύνη

    Κεφάλαιο 5. Διαταραχές Άγχους και Κατάθλιψης

    Κεφάλαιο 6. Θεωρία του Νου

    Επίλογος

    Χουάν Μωυσής δε λα Σέρνα

    Αφιερωμένο στους γονείς μου

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

    Επωφελούμαι αυτής της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν με τις συνεισφορές τους στην υλοποίηση αυτού του κειμένου, ιδιαίτερα της Κυβέρνησης των Καναρίων Νήσων, στον Δρ. Jaci Molins Roca, Διευθυντή του πανεπιστημιακού μεταπτυχιακού προγράμματος προσωπικής και οργανωτικής καθοδήγησης του Πανεπιστημίου Rovir i Vigili και του D. Bruno Moioli Montenegro, Εμπειρογνώμονα-Εκπαιδευτή στη Συναισθηματική Νοημοσύνη.

    ΝΟΜΙΚΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

    Δεν επιτρέπεται η ολική ή μερική αναπαραγωγή αυτού του βιβλίου, ούτε ενσωμάτωσή τους σε ένα σύστημα υπολογιστή, ή μετάδοση με οποιαδήποτε μορφή ή με οποιοδήποτε μέσο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλα μέσα, χωρίς την προηγούμενη άδεια από τον συγγραφέα του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων. Η παράβαση των προαναφερθέντων δικαιωμάτων μπορεί να αποτελέσει αδίκημα κατά της πνευματικής ιδιοκτησίας (άρθρο 270 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα).

    Απευθυνθείτε στο C.E.D.R.O. (Ισπανικό Κέντρο για τα Φωτοαντιγραφικά Δικαιώματα), για φωτοτυπίες ή σάρωση μερικών αποσπασμάτων από αυτό το έργο. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την CEDRO μέσω της ιστοσελίδας www.conlicencia.com ή τηλεφωνικά στο 91 702 19 70 93 272 04

    © Juan Moisés de la Serna, 2017

    Πρώτη έκδοση: Φεβρουάριος 2017

    ASIN: B01870V5A8

    Νομική Κατάθεση: COI-157-2015

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

    Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι ζούμε σε έναν κόσμο συναισθηματικό, όπως ακριβώς θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ζούμε σε έναν κόσμο κοινωνικό. Όσοι είναι πιο εξοικειωμένοι με την συναισθηματική τους απόδοση, είναι, επίσης, πιο επιτυχημένοι. Για παράδειγμα, ένας έμπορος οποιουδήποτε προϊόντος ή υπηρεσίας, πωλεί κυρίως συναισθήματα, έτσι ώστε ένα άλλο άτομο να αγοράζει ή να αποκτά αυτό που πωλεί.

    Τα μέσα επικοινωνίας, τηλεόραση, ραδιόφωνο ή οποιαδήποτε άλλα, προσπαθούν να διεγείρουν τα συναισθήματα, και με αυτόν τον τρόπο να πωλήσουν περισσότερα προϊόντα ή υπηρεσίες. Παρ'όλα αυτά δεν έχει ο καθένας μας το ίδιο επίπεδο συναισθηματικής ικανότητας, που, για οποιοδήποτε λόγο, δεν αναπτύχθηκε επαρκώς, ως εκ τούτου εδώ και λίγα χρόνια δημιουργήθηκε μια νέα περιοχή ερευνών και εργασιών στην ψυχολογία, που ονομάζεται Σ.Ν. (Συναισθηματική Nοημοσύνη) και ξεκίνησε από τον Daniel Goleman με το έργο του που έχει τον ίδιο τίτλο.

    Εάν εξετάσουμε τα αποτελέσματα που προσφέρονται από την Google σχετικά με την αναζήτηση στο θέμα της Συναισθηματικής Νοημοσύνης, για τις διαφορετικές σημασίες σε όλο τον κόσμο από το 2004 έως το 2017, μπορείτε να επιβεβαιώσετε πως η πρώτη χώρα που ανησυχεί περισσότερο για αυτό είναι το Περού, ακολουθούμενη από την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα, αφήνοντας την Ισπανία στην εικοστή πρώτη θέση, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλαμβάνουν τη θέση 45 από 66 χώρες που περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα της Google, και η τελευταία θέση καταλαμβάνεται από την Ιαπωνία.

    Να επισημάνουμε ότι μεταξύ των κορυφαίων είκοσι χωρών που επιδιώκουν αυτόν τον όρο, οι δεκαέξι είναι Ιβηροαμερικανικές.

    Σημειώνεται, επίσης, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο σημειώθηκε σημαντική μείωση της χρήσης αυτού του όρου με την πάροδο των ετών, παραμένοντας το 2012 κάτω από το 30% των αναζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2004, με αποτέλεσμα τη σταδιακή αύξηση μέχρι σήμερα.

    Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η νοημοσύνη έχει παραδοσιακά οριστεί ως η ικανότητα ικανοποιητικής επίλυσης μιας σειράς «τυποποιημένων» ερωτηματολογίων για τον πληθυσμό «στόχου» που καθορίζεται από τη γενετική.

    Αυτό σημαίνει ότι το ερωτηματολόγιο ή το τεστ έχει επικυρωθεί με διάφορα δείγματα πριν δοθεί στον γενικό πληθυσμό και έχει εσωτερική και εξωτερική ισχύ, δηλαδή μετρά αυτό που θέλετε να μετρηθεί, και είναι επίσης ειδικά σχεδιασμένα για μια συγκεκριμένη συλλογική και ηλικιακή ομάδα.

    <<Ο ορισμός της Σ.Ν., όπως έγινε αποδεκτός και προτάθηκε από τον D. Goleman, θεωρεί πως: «Η Σ.Ν. είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε, να αποδεχόμαστε και να διοχετεύουμε τα συναισθήματα μας για να κατευθύνουμε τις συμπεριφορές μας στους επιθυμητούς στόχους, να τους πετυχαίνουμε και να τους μοιραζόμαστε με άλλους»>> D. Bruno Moioli Montenegro, Εμπειρογνώμονας-Εκπαιδευτής στη Σ.Ν.

    Αν και η χρήση των ερωτηματολογίων της νοημοσύνης προέκυψαν ήδη κατά τον 19ο αιώνα, είναι πολλοί οι επικριτές αυτών των δοκιμών που τα θεωρούν «λάθος», που θέλουν να αξιολογήσουν το σύνολο του πληθυσμού «με τα ίδια πρότυπα».

    Στις αρχές του περασμένου αιώνα δημιουργήθηκε μια διαμάχη σχετικά με τις μελέτες που πραγματοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις που ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ ευφυΐας και φυλής, δηλαδή, ανέλυσαν τα αποτελέσματα μεταξύ του αμερικανικού πληθυσμού σύμφωνα με το αν οι συμμετέχοντες ήταν λευκοί ή μαύροι, και μεταξύ των «ιθαγενών» Αμερικανών και μεταναστών, συμπεραίνοντας ότι οι λευκοί αγγλοσαξονικής καταγωγής είχαν καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι άλλες φυλετικές ομάδες. Επίσης, αυτά τα αποτελέσματα υπέρβησαν σημαντικά τους μετανάστες, των οποίων η μητρική γλώσσα δεν ήταν  τα Αγγλικά. Όλα αυτά οδήγησαν στην τροποποίηση των εκπαιδευτικών πολιτικών με στόχο την «αντιστάθμιση» αυτών των διαφορών.

    Μεταγενέστερες μελέτες αγνόησαν τα στοιχεία από αυτά τα αποτελέσματα εξαιτίας των «σφαλμάτων» που προέκυψαν κατά τις δοκιμές, που δεν είχαν στο μυαλό την «αργκό» του πληθυσμού στόχου που ήθελε να αναλύσει, δηλαδή, τα «σφάλματα» ορισμένων πληθυσμών ανταποκρίνονταν περισσότερο σε μια έλλειψη κατανόησης στις αφηγήσεις της δοκιμής, και όχι τόσο στην ικανότητα ή στη γνώση, που αξιολογούνταν περισσότερο από την έλλειψη κατανόησης της αφήγησης της δοκιμασίας και όχι τόσο από τις δεξιότητες ή τις γνώσεις

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1