Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Elektronhjärnans Återkomst: Om Människor, Artificiell Intelligens och Moraliska Maskiner
Elektronhjärnans Återkomst: Om Människor, Artificiell Intelligens och Moraliska Maskiner
Elektronhjärnans Återkomst: Om Människor, Artificiell Intelligens och Moraliska Maskiner
Ebook156 pages1 hour

Elektronhjärnans Återkomst: Om Människor, Artificiell Intelligens och Moraliska Maskiner

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Artificiell Intelligens (AI) är en av vår tids kanske allra viktigaste teknologier. Den här boken vill inspirera till att tänka mer om samarbetet mellan människor och maskiner och om de företags- och samhällsförändringar som kommer att uppstå genom användningen av Artificiell Intelligens.
Boken ger en introduktion till AI och försöker besvara frågan om vad det betyder att vara människa, företagsanställd och samhällsmedborgare i en värld full av tänkande maskiner. För det är dit vi är på väg.
LanguageSvenska
Release dateSep 24, 2020
ISBN9789179697198
Elektronhjärnans Återkomst: Om Människor, Artificiell Intelligens och Moraliska Maskiner
Author

Anders Hemre

Anders Hemre är en expertrådgivare med omfattande internationell och mångkulturell erfarenhet efter att ha bott och arbetat i Sverige, Mellanöstern, Asien och Nordamerika. Han har tidigare arbetat i specialist- och chefsbefattningar inom Ericssonkoncernen och är numera verksam som rådgivare, skribent, talare och tecknare med fokus på hur organisationer bäst kan arbeta med kreativitet, innovation, kunskap och expertis.

Related to Elektronhjärnans Återkomst

Related ebooks

Reviews for Elektronhjärnans Återkomst

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Elektronhjärnans Återkomst - Anders Hemre

    Elektronhjärnans Återkomst

    Titelsida

    Innehåll

    Förord

    Biografi

    Inledning

    1 AI: Utmaning och Möjlighet

    2 Bakgrund

    3 Begreppet Intelligens

    4 AI-teknik

    5 Maskin och människa

    6 Moraliska maskiner

    7 Det intelligenta företaget

    8 Tillämpningar och fallstudier

    9 Samtid och framtid: AI-samhället

    10 Slutord

    11 Litteraturförteckning

    12 AI-länkar

    Impressum

    ELEKTRONHJÄRNANS ÅTERKOMST

    Om Artificiell Intelligens & Moraliska Maskiner

    Att vara människa i en värld

    full av tänkande maskiner

    Innehåll

    Förord

    Biografi

    Inledning

    1 AI: Utmaning & Möjlighet

    1.1 Teknik och etik

    1.2 Utveckling och tillämpning

    1.3 Förhoppningar och farhågor

    2 Bakgrund

    3 Begreppet Intelligens

    3.1 Vad är intelligens?

    3.2 Konsten att tänka

    3.3 Intelligens och medvetande

    3.4 Medvetandemysteriet

    3.5 Det mentala maskineriet

    4 AI-teknik

    4.1 Översikt

    4.2 Maskininlärning

    4.3 Neurala nätverk

    4.4 Modellbygge

    4.5 Bildigenkänning

    4.6 Naturlig språkbehandling

    4.7 Robotik

    5 Maskin och människa

    5.1 Vilken IQ har AI?

    5.2 Superintelligens

    5.3 Maskinmedvetande

    5.4 Expertis och expertsystem

    5.5 Kreativitet

    5.6 Konstgjord konst

    6 Moraliska maskiner

    6.1 Begreppet moral

    6.2 Den goda teknologin

    6.3 Etiska ramverk

    6.4 Bias och partiskhet

    7 Det intelligenta företaget

    7.1 Miljö och kultur

    7.2 Från process till algoritm

    7.3 Den nya kunskapsorganisationen

    7.4 Tänka tillsammans

    8 Tillämpningar och fallstudier

    9 Samtid och framtid: AI-samhället

    9.1 Digitalisering och AI

    9.2 Robotjobb

    9.3 Informationskapitalism

    9.4 Frågor om AI

    9.5 Framåtblick

    10 Slutord

    11 Litteraturförteckning

    12 AI-länkar

    Förord

    Det har skrivits mycket om Artificiell Intelligens. Framförallt under senare år då tekniken har utvecklats snabbt och kommit att tillämpas inom allt fler områden. Så varför skriva ytterligare en bok?

    För mig är naturligtvis motivet först och främst att detta är min bok. Jag har tidigare bl.a. skrivit om kreativitet, kompetens och konkurrenskraft hos företag och organisationer och föreläst om kunskap, expertis och innovationskraft – viktiga ingredienser i det man kan kalla företagsförmåga.

    Trots att jag i grunden är ingenjör, har mitt intresse för maskiner minskat med åren och mitt intresse för människor ökat. Utvecklingen av Artificiell Intelligens har dock återuppväckt mitt maskinintresse. Och inte bara på grund av tekniken.

    Under hösten 2019 och tidigt 2020 hade jag möjligheten att följa en serie föreläsningar om AI-etik på Chalmers Tekniska Högskola. Jag fick då upp ögonen för en rad frågeställningar bortom tekniken.

    Och det saknas inte synpunkter och spekulationer bland såväl vetenskapsteoretiker och filosofer som transhumanister och teknikentusiaster. Akademiker som Max Tegmark och Marcus du Sautoy har genom sina böcker gett mig svar på många frågor och även stimulerat mig till eget tänkande.

    En annan inspirationskälla har varit Lundaprofessorn Mats Alvesson och hans både roande och oroande observationer om funktionell dumhet - ett fenomen som förefaller speciellt angeläget att förstå i den artificiella intelligensens tidevarv.

    En del material om medvetande, kreativitet och expertis är hämtat från min bok om Innovationskraft, i vilken jag även kort berör Artificiell Intelligens.

    Många informella samtal med intressanta personer har varit stimulerande och lärorika. Främst vill jag nämna mina möten med tänkologen P-A Ståhlberg, vars idéer och träffsäkra kritik varit mig till stor nytta.

    Jag vill också framhålla Helena Blackbright från Mälardalens högskola och hennes utmärkta insats som diskussionsledare för Artificiell Intelligens under en innovationskonferens i Stockholm 2018. Den gav mig värdefulla insikter och stärkte min föresats att själv försöka skriva något.

    Det har inte varit helt lätt att begränsa framställningen av ett område i snabb utveckling. Så snart man tror att man börjar bli klar, så upptäcker man något nytt och intressant. Jag har framför allt begränsat det tekniska avsnittet något, dels eftersom det hela tiden utvecklas och dels för att mycket redan skrivits om AI-teknik. Min huvudsakliga ambition har snarast varit att beskriva människan och hennes relation till tekniken både som individ och som samhällsmedborgare. Sådana frågeställningar är inte helt unika för just AI, men accentueras genom AI-teknikens snabba utveckling och transformativa påverkan.

    Min framställning använder sig av ett flertal källor och texten innehåller många citat och referenser. Anledningen är att det är omöjligt att ha en helt egen unik uppfattning om AI. Jag har i stället försökt sammanställa ett antal områden som skapar perspektiv på utvecklingen och förhoppningsvis en större förståelse för både oss själva och de intelligenta maskiner vi håller på att skapa.

    I kapitel 12 har jag slutligen samlat ett antal länkar till organisationer och myndigheter som tillhandahåller information, direktiv och utbildning om artificiell intelligens.

    När jag nu då återigen formulerar mina tankar, åsikter och funderingar i bokform, vill jag alltså inspirera till att tänka mer om samarbetet mellan människor och maskiner och om de företags- och samhällsförändringar som kommer att uppstå genom användningen av Artificiell Intelligens.

    Jag hoppas också att läsupplevelsen i någon mån kan besvara frågan om vad det betyder att vara människa i en värld full av tänkande maskiner. För det är dit vi är på väg.

    Men AI är inte bara något nytt och framtidsinriktat. AI har också en intressant historia. I början av 60-talet trodde AI-pionjärerna att en dator skulle nå mänsklig tankeförmåga inom tio år. Det är därför jag har valt boktiteln "Elektronhjärnans Återkomst". För nu är det dags snart. Det har bara tagit lite längre tid än pionjärerna trodde.

    Min kontaktinformation finns tillgänglig i biografiavsnittet. Det vore trevligt att få synpunkter och kommentarer.

    Göteborg i september 2020

    Anders Hemre

    Biografi

    Anders Hemre är en expertrådgivare med omfattande internationell och mångkulturell erfarenhet efter att ha bott och arbetat i Sverige, Mellanöstern, Asien och Nordamerika. Han har tidigare arbetat i specialist- och chefsbefattningar inom Ericsson och fått vara med om både teknik- och affärsframgångar, misslyckanden, utmaningar och svårigheter.

    I ungdomen vacklar yrkesvalet mellan illustratör, arkitekt eller ingenjör. Det blir det senare med fyra år på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Studietiden avslutas med ett examensarbete inom kosmisk plasmafysik, vilket är både intressant och trevligt med flera besök på Råö rymdobservatorium under en sommar. Det intresse för kosmologi som då väcks har sedan dess funnits kvar. Plasmafysiken kommer dessutom att spela en lustig roll vid en i övrigt framgångsrik anställningsintervju på Ericsson i Stockholm.

    Åren som följer ägnas dock åt något helt annat – programvaruutveckling för telekommunikation. Ganska snart får Anders olika utlandsuppdrag bl.a. i Australien, Saudiarabien och Sydkorea. Han är också under en period teknikansvarig för Ericssons Kinamarknad när denna är under uppbyggnad. Så småningom hamnar han i Nordamerika, först på Ericssons huvudkontor i Dallas och sedan på företagets stora FoU-enhet i Montreal. Det blir en lång och mycket lärorik period.

    I USA pågår en intensiv utveckling med avreglering av telekommarknaden och en kraftig expansion av mobiltelefoni följt av en teknikomställning från analoga till digitala radionät. I denna miljö arbetar Anders med produktledning, organisationsutveckling och kvalitetssystem.

    Efter att ha flyttat till Ericsson Kanada blir strategi och verksamhetsutveckling huvudinriktningen. Ett välfungerande ledningssystem, effektiv målstyrning och strategisk resursplanering blir tillsammans viktiga faktorer för att stärka enhetens ställning inom koncernens FoU-verksamhet. Anders får då också möjlighet att leda introduktionen av praktikgemenskap i organisationen – en intressant och rolig utmaning. Arbetet sker med stöd av en ledande amerikansk expert på området, en kontakt som senare skall visa sig vara avgörande för ett personligt beslut.

    Efter ett antal år på Ericsson i Montreal lämnar Anders företaget och etablerar sig som organisationskonsult. Det är en stor omställning att driva eget i ett främmande land och efter många år i storbolagsmiljö. Men det går bra och Anders får uppdrag i nya branscher och blir även engagerad ett flertal gånger som talare på internationella konferenser i USA och Europa.

    Men hemlandet kallar och sedan ett antal år är Anders tillbaka i Göteborg. Där är han verksam som rådgivare, skribent, talare och tecknare med fokus på hur organisationer bäst kan arbeta med kreativitet, innovation, kunskap och expertis.

    Då och då intervjuas intressanta personer av Anders för publicering i nyhetsbrevet Brainovation®. På webbsajten finns en sammanställning.

    När tiden tillåter odlar han sina intressen av konst, historia och vetenskap, läser skandinavisk spänningslitteratur, satirtecknar och sköter om en liten men intressant samling av kinesiska snusflaskor.

    Anders är medlem i Chalmerska ingenjörsföreningen och ISPIM (International Society for Professional Innovation Management).

    Han kan kontaktas via e-post till ahemre@kunskapsteknik.se.  

    Inledning

    "Framtiden kommer av sig själv,

    framstegen gör det inte"

    Poul Henningsen

    Maskiner kan väl inte tänka? Svaret kan tyckas enkelt. Men

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1