Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Pas op! Uitgevers!
Pas op! Uitgevers!
Pas op! Uitgevers!
Ebook93 pages2 hours

Pas op! Uitgevers!

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Wil je graag je boek uitgegeven hebben, maar weet je niet waar je moet beginnen? Heb je hulp nodig met redactie, productie en marketing? Zoek je een uitgever, maar zie je door de bomen het bos niet meer? In Pas op! Uitgevers! geeft Maria Staal tips hoe je je zoektocht naar een uitgever goed kunt laten verlopen.

Als schrijver en self-publishingexpert weet Maria als geen ander welke gevaren er op de loer liggen voor schrijvers die een uitgever hopen te vinden. Maar door mooie praatjes te leren herkennen en te gaan vertrouwen op je onderbuikgevoel, hoeft het vinden van een uitgever niet op een teleurstelling uit te lopen.

In dit boek leer je hoe:

•Onbetrouwbare uitgevers te werk gaan en proberen je in de val te lokken.
•Je zelf onbetrouwbare uitgevers kunt herkennen.
•Je goede keuzes kunt maken, zodat je een betrouwbare uitgever krijgt.

De zoektocht naar een goede betrouwbare uitgever is een weg vol gevaren, met de realistische kans dat je veel geld kwijtraakt. Maar door het volgen van je intuïtie en het doen van research kun je makkelijk erger voorkomen. Als je klaar bent voor een gedegen zoektocht naar een uitgever, dan is dit boek voor jou!

Pas op! Uitgevers! is het derde deel in een driedelige serie praktische gidsen voor schrijvers.

LanguageNederlands
Release dateNov 11, 2019
ISBN9789493173033
Pas op! Uitgevers!
Author

Maria Staal

I’m an indie writer and publisher, who has published five books. I have spent almost ten years travelling around the world, but fell in love with the city of York in England, where I lived for four years. Now I’m back in my native Netherlands, but am able to pretend I’m still in York by writing a cosy mystery series set in this beautiful city. This mystery series is published under my penname Annie Appleton.Next to writing fiction, I blog about being a self-published author, while also working part-time and gathering ideas for more books.

Read more from Maria Staal

Related to Pas op! Uitgevers!

Related ebooks

Related articles

Reviews for Pas op! Uitgevers!

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Pas op! Uitgevers! - Maria Staal

    Hoofdstuk 1. Zijn uitgevers echt een gevaar?

    Lange tijd zijn uitgevers de poortwachter van de boekenwereld geweest. Helaas kan tegenwoordig iedereen zich uitgever noemen – en daarin schuilt het gevaar. Een schrijver die op zoek is naar een uitgever gaat er namelijk al snel van uit dat elke uitgever bekwaam en professioneel is, en dat is jammer genoeg niet het geval.

    (Dit boek is voor schrijvers, beginners en gevorderden. Er komen veel vaktermen in voor. Deze zijn schuingedrukt en de betekenis daarvan kun je terugvinden in de woordenlijst achter in dit boek.)

    1.1 Het woud van misinformatie en onduidelijkheid

    Tegenwoordig kun je als schrijver kiezen uit twee verschillende routes om je boek uit te geven. Je kunt een uitgever zoeken die de investering op zich neemt en je veel van het technische werk uit handen neemt, of je kunt zelf je eigen boek uitgeven, al dan niet met hulp van professionals die je zelf inhuurt.

    Beide keuzes hebben voor- en nadelen en kunnen vragen en onduidelijkheden opleveren voor onervaren schrijvers. Beide zijn echter wel goede methoden om jouw verhaal onder de ogen van het publiek te krijgen. Maar als het zo simpel was, dan zou dit boek niet nodig zijn. Voor alle schrijvers, beginnend en ervaren, zitten er addertjes onder het gras.

    De uitgeefwereld is erg veranderd in de laatste tien jaar. Door nieuwe digitale mogelijkheden is het voor schrijvers nu mogelijk hun (e)boeken rechtstreeks op webwinkels te publiceren, zonder tussenkomst van een uitgever.

    In de Engelstalige uitgeefwereld heeft dat er al toe geleid dat 40 procent van alle verkochte ebooks geschreven en uitgegeven zijn door zelfstandige schrijvers.

    Deze ontwikkeling gaat alleen maar verder: steeds meer schrijvers kiezen voor alternatieve routes in plaats van te zoeken naar een traditionele uitgever. Daardoor komen er ook steeds meer ondernemende lui die graag een graantje willen meepikken.

    Natuurlijk is daar niets mis mee. Iedereen wil een plakje kaas op brood en zolang een uitgever oprecht en eerlijk is en het beste met schrijvers voor heeft, is er niks aan de hand.

    Helaas zijn er ook uitgevers die anders opereren en niet altijd het beste voor hebben met de schrijvers die bij hen een contract tekenen, ook al lijkt dat in eerste instantie wel zo. En daar zit hem de kneep, want er is veel onduidelijkheid en misinformatie. Het internet staat er vol mee. Als jij als beginnend schrijver probeert duidelijkheid te krijgen over wat er allemaal kan, dan verdwaal je al snel in een woud van websites, blogs en vlogs, die soms tegengestelde dingen zeggen of dingen niet goed uitleggen. Hierdoor loop je de kans in mooie praatjes te trappen en veel geld kwijt te raken aan een boek dat slecht in elkaar zit en dat niemand wil kopen.

    1.2 Wantrouwen tussen traditionele schrijvers en self-pubbers

    Door het veranderde uitgeeflandschap zijn er als het ware twee kampen met schrijvers ontstaan: de schrijvers die hun boeken op traditionele wijze uitgeven en degenen die de self-pubroute hebben gekozen. Dit heeft bij beide groepen geleid tot een zekere minachting voor elkaar en elkaars route bij het publiceren van hun boeken. En dit is veelal niet terecht.

    Zomaar wat voorbeelden.

    Sommige self-pubbers zeggen dat traditionele uitgevers onterechte poortwachters zijn die alleen maar denken aan winst bij het zoeken naar nieuw materiaal. Traditionele uitgevers zijn dinosaurussen die niet mee willen bewegen in de veranderende uitgeefwereld en vasthouden aan oude methoden.

    Ook denken veel self-pubbers dat het zelf uitgeven van boeken de enige manier is om creatieve vrijheid te hebben en succesvol te zijn. Immers, je bepaalt zelf wat je doet en houdt bovendien meer royalty’s over.

    Traditionele uitgevers en schrijvers daarentegen zijn vaak minachtend over schrijvers die hun boeken zelf uitgegeven hebben. Het is allemaal bagger en het maakt duidelijk dat het ‘kwaliteitskeurmerk’ van een uitgever de enige manier is om te voorkomen dat de lezer helemaal bedolven raakt onder de stapel slechte boeken die door schrijvers zelf worden uitgegeven.

    Bovendien vragen velen van hen zich af of je jezelf wel een auteur mag noemen als je boeken niet traditioneel uitgegeven zijn. Ben je wel een ‘echte schrijver’ als je zelf je eigen boeken uitgeeft?

    Beide kampen hebben tot op zekere hoogte gelijk, maar de werkelijkheid is genuanceerder. Bovendien doen beide kampen er goed aan elkaar als collega’s te zien, in plaats van concurrenten.

    Daar komt nog bij dat self-pubben niet voor iedereen is, net zoals dat het willen hebben van een uitgever niet voor iedereen is.

    Aan de ene kant is het mooi dat er nu voor elk wat wils is, maar tegelijkertijd zorgt het wederzijdse wantrouwen en onbegrip er ook voor dat het lastig is om oprechte en eerlijke informatie te vinden over de verschillende routes van het uitgeven.

    1.3 De valkuil van mooie praatjes

    Doordat er veel informatie te vinden is op het internet over (zelf) uitgeven, en de daarbij behorende marketing en promotie is het geen wonder dat schrijvers door de bomen het bos niet meer zien. Het is lastig om te bepalen wat of wie je moet geloven en daardoor heb je grote kans te trappen in mooie praatjes die klinken als de oplossing voor dit probleem.

    Veel schrijvers nemen dan maar aan dat, als ze goed zichtbaar willen zijn en veel willen verkopen, ze automatisch veel geld kwijt zullen zijn aan een organisatie die hen de mogelijkheid biedt hun boek op de markt te brengen. Ze beseffen echter niet dat een boek publiceren geen geld hoeft te kosten, zeker niet als dit via een traditionele uitgeverij gaat.

    En

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1