Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Zelf boeken uitgeven
Zelf boeken uitgeven
Zelf boeken uitgeven
Ebook147 pages4 hours

Zelf boeken uitgeven

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Lijkt het uitgeven van je eigen boek je te ingewikkeld? Weet je niet hoe je een papieren boek in de boekhandel kunt krijgen? Twijfel je of je ook een ebook wilt uitgeven? In Zelf boeken uitgeven geeft Maria Staal tips om het uitgeven van je eigen boek makkelijk te maken.

Als schrijver en self-publishingexpert weet Maria als geen ander hoeveel er op een schrijver afkomt bij het uitgeven van een eigen boek. Maar door kleine stappen te nemen en een goed plan te maken hoeft het uitgeven van een boek geen nachtmerrie meer te zijn.

In dit boek leer je hoe:

•Je eenvoudig een papieren boek én een ebook kunt uitgeven.
•Slimme metadata je boek goed vindbaar kunnen maken.
•Je rustig blijft, ondanks alles wat er op je afkomt bij het self-pubben.

Het uitgeven van je eigen boek is niet ‘je laatste hoop’ om het onder ogen van lezers te krijgen. Het is een volwaardige keuze in het nieuwe Nederlandstalige uitgeeflandschap. Als je er klaar voor bent om je eigen uitgever te worden, dan is dit boek voor jou!

Zelf boeken uitgeven is het eerste deel in een driedelige serie praktische gidsen voor schrijvers.

LanguageNederlands
Release dateOct 28, 2019
ISBN9789081826082
Zelf boeken uitgeven
Author

Maria Staal

I’m an indie writer and publisher, who has published five books. I have spent almost ten years travelling around the world, but fell in love with the city of York in England, where I lived for four years. Now I’m back in my native Netherlands, but am able to pretend I’m still in York by writing a cosy mystery series set in this beautiful city. This mystery series is published under my penname Annie Appleton.Next to writing fiction, I blog about being a self-published author, while also working part-time and gathering ideas for more books.

Read more from Maria Staal

Related to Zelf boeken uitgeven

Related ebooks

Related articles

Reviews for Zelf boeken uitgeven

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Zelf boeken uitgeven - Maria Staal

    Hoofdstuk 1. Wel of niet je boek zelf uitgeven?

    1.1 Voor wie is dit boek?

    Heel veel mensen zeggen dat ze ooit een boek willen schrijven. Vele van hen dromen ervan om hun eigen boek vast te houden, maar slechts weinigen beginnen met schrijven.

    En van diegenen die begonnen zijn met schrijven, blijft er maar een heel klein groepje over dat het boek ook daadwerkelijk afmaakt.

    Als je een van die weinige mensen bent die een boek heeft afgemaakt, ga je daarna waarschijnlijk eens rondkijken om te zien hoe het uitgegeven kan worden. Je hebt immers veel tijd en energie gestoken in je meesterwerk. Dan wil je vast ook dat het gelezen wordt door anderen.

    Ga je op zoek naar een uitgeverij, of waag je de sprong om het boek zelf uit te gaan geven en een zogenoemde self-pubber te worden?

    Self-pubber zijn

    Self-pubbers komen in verschillende soorten en maten. Zo zijn er de schrijvers die het schrijven en uitgeven als serieuze inkomstenbron zien. Misschien nog niet direct maar wel in de toekomst, en ze zijn daar dan ook naartoe aan het werken.

    Ook zijn er self-pubbers die het schrijven als hobby zien en een zakcentje willen verdienen met het uitgeven, naast een reguliere baan.

    Dit boek is bedoeld voor beide soorten self-pubbers. De ‘professionals’ en de ‘hobbyisten’. Ondanks dat dit boek bedoeld is voor self-pubbers, wil het niet zeggen dat de traditionele schrijver, degene die op zoek is naar een uitgeverij, er geen tips uit kan halen.

    De professionals en de hobbymatige self-pubbers zijn er beiden bij gebaat om dezelfde stappen te ondernemen om hun boek tot een succes te maken. Dit betekent in meer of mindere mate investeren om een schrijfbedrijf van de grond te krijgen.

    Veel tips uit dit boek zijn gratis toe te passen. Toch zijn er een aantal zaken waarbij het beter is om wél wat geld op tafel te leggen en iemand in te huren om je te helpen. En dan maakt het niet uit dat je het uitgeven van je boek als hobby ziet, of als werk.

    Self-pubben is niet voor iedere schrijver weggelegd. De keuze voor het uitgeven van je eigen boek hangt af van het werk dat je erin wilt en kunt stoppen, en van je motivatie om het zelf te doen. En of je daar nu al serieus mee bezig bent, of alleen maar nieuwsgierig bent naar hoe het self-pubben in z’n werk gaat; dit boek is voor jou!

    Hoe kun je dit boek gebruiken?

    In dit boek staat veel praktische informatie. Zo veel dat je er misschien wel overweldigd door raakt – dat is natuurlijk niet de bedoeling.

    Je mag dit boek van voor naar achter en weer terug doorlezen. Geen enkel probleem. Wil je je echter eerst verdiepen in een specifiek onderdeel, dan kan dat natuurlijk ook.

    Bij het zelf uitgeven van een boek komt veel kijken; het is belangrijk om kleine, behapbare stappen te nemen. Zo houd je het overzicht over waar je mee bezig bent en wat prioriteit heeft voor het doel waar jij naartoe aan het werken bent.

    Woordenlijst en verantwoording

    Dit boek is voor beginners én de al wat meer gevorderde self-pubbers. Er komen veel vaktermen in voor. Deze zijn schuingedrukt; de betekenis kun je opzoeken in de woordenlijst achter in dit boek.

    De genoemde bedragen en informatie die je in dit boek kunt vinden zijn gebaseerd op gegevens die correct waren op het moment van schrijven (voorjaar 2019). Gezien de snelle veranderingen in de huidige uitgeefwereld zouden gegevens gewijzigd kunnen zijn. Zorg dus dat je zelf de informatie bij de betreffende organisaties gaat verifiëren.

    1.2 Waarom zou je je eigen boek zelf uitgeven?

    Het antwoord op die vraag lijkt simpel.

    Een schrijver die zijn eigen boeken uitgeeft, houdt de regie over het proces. Controle dus. Gewoon lekker alles doen zoals jij dat wilt! Geen inmenging van redacteuren die je teksten afkeuren of grafisch vormgevers die je boek een cover geven die je eigenlijk niet wilt.

    Bovendien verwachten traditionele uitgevers tegenwoordig ook een grote inzet van de schrijver wat betreft marketing. Schrijvers die al een grote schare fans en een goedgevulde mailinglist hebben, krijgen eerder de aandacht van een uitgever dan degene die dat niet hebben.

    Als dat het geval is, dan kun je toch net zo goed alles zelf doen, want waarom zou je je zuurverdiende winst gaan delen met een uitgever?

    Toch is het niet zo eenvoudig.

    De keuze om self-pubber te worden is een grote stap op een moeilijke weg. Je hebt er geduld, inzicht en professionaliteit voor nodig. Iedere schrijver heeft een tweede (of derde) paar ogen nodig voor zijn tekst. Een supergoed boek schrijven doe je nu eenmaal niet alleen!

    We houden van schrijven

    Wij schrijvers hebben verschillende redenen om een boek te gaan schrijven, maar de meesten van ons schrijven toch wel met het idee dat ons meesterwerk gelezen gaat worden door het grote publiek. We houden van schrijven, maar het streelt ook onze ego’s als anderen zeggen dat ze onze verhalen leuk vinden.

    Daar is niks mis mee. Het is belangrijk dat we van schrijven houden, en het is ook een belangrijke reden om ermee door te gaan. Dit gaat natuurlijk wel hand in hand met het willen leveren van een kwalitatief hoog product.

    Professionaliteit

    Als self-pubber is het belangrijk dat je over een grote mate van professionaliteit beschikt. Het boek dat je op de markt brengt, moet de tijd en het geld waard zijn die de lezer bereid is erin te steken. Stel je de lezers teleur door een boek op de markt te brengen van mindere kwaliteit, dan is de kans groot dat ze nooit meer een boek van je lezen.

    Je hebt een groot doorzettingsvermogen nodig. Niet alleen voor het schrijven van een supergoed boek, maar ook als de verkoop eens tegenvalt, is het belangrijk dat je doorgaat met schrijven. Door meer hoog kwalitatieve boeken op de markt brengen zul je waarschijnlijk meer gaan verkopen.

    Uiteraard is een goede marketingstrategie ook van belang. Bovendien is het self-pubben een leerproces, waarbij je soms wat stappen terug doet om weer vooruit te kunnen gaan.

    Hoe ga je om met kritiek?

    Sommige schrijvers vinden het niet gemakkelijk om kritiek te krijgen op hun boek. Natuurlijk is jouw boek het beste dat ooit geschreven is en o wee als er ooit een kwaad woord over wordt gezegd. Maar als je beseft dat de kritiek terecht is, dan ben je in staat je boek naar de ‘next level’ te tillen. Zo houd je je ook meteen aan het ongeschreven contract dat je hebt afgesloten met de lezers: jij schrijft een supergoed boek, en zij geven daar hun kostbare tijd en geld aan uit.

    Als je het hier allemaal mee eens bent en je bereid bent je eraan te houden en hard te werken, dan ben je op weg een succesvolle self-pubber te worden.

    1.3 Misvattingen over het zelf uitgeven van je boek

    Het kan zijn dat je als schrijver ideeën hebt over het self-pubben. Ideeën die een goede reden lijken om zelf je boek uit te gaan geven, maar die in werkelijkheid misvattingen zijn, waardoor je weleens teleurgesteld zou kunnen worden in het self-pubben.

    Misvatting 1 Het is gemakkelijk

    Als je denkt dat het gemakkelijker is om self-pubber te zijn dan een schrijver die op zoek is naar een uitgever, dan heb je het mis!

    Een schrijver die zijn eigen boeken uitgeeft, kan niet anders dan – net als een traditionele uitgever – een professioneel en supergoed product op de markt brengen. En daar komt veel bij kijken. Zo is het sterk aan te raden dat je een redacteur inhuurt voor de teksten, een grafisch vormgever voor de cover, en een marketingplan opzet om je eigen promotie te doen. Alles wat een traditionele uitgeverij normaal gesproken voor je zou doen, komt nu op jou aan.

    Misvatting 2 Je boek wordt sneller uitgegeven

    Misschien denk je dat je als self-pubber sneller in staat bent je boek op de markt te brengen dan via een traditionele uitgever.

    Dat is gedeeltelijk waar. Maar ook al ben je als self-pubber in staat een stuk sneller te werken, dan nog vraagt

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1