Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Artificiële Intelligentie in rekrutering: Menselijke hulpbronnen
Artificiële Intelligentie in rekrutering: Menselijke hulpbronnen
Artificiële Intelligentie in rekrutering: Menselijke hulpbronnen
Ebook179 pages2 hours

Artificiële Intelligentie in rekrutering: Menselijke hulpbronnen

Rating: 5 out of 5 stars

5/5

()

Read preview

About this ebook

Wat Artificiële Intelligentie is en vooral wat het niet is ?

Jean en Didier hebben dit boek geschreven om een duidelijker beeld te schetsen van wat Artificiële Intelligentie is en vooral wat het niet is. Wij maken graag het onderscheid tussen welke toepassingen vandaag bestaan, waar die wetenschap vandaag toe in staat is en wat nog volledig toebehoort aan de vrije fantasie. Het verschil tussen ‘science’ en ‘sciencefiction’.  Wij hopen met dit boek de lezer te overtuigen dat AI op dit moment een verlengstuk kan zijn, dat de mens beter zal maken. Niet vervangen. Het enige wat AI op dit moment van hr zal overnemen, zijn een aantal ‘machinale taken’, wat ons zal toelaten om meer tijd vrij te maken voor de menselijke kant van hr. En dat is uiteindelijk een heel mooi streven.

Een boek op menselijke hulpbronnen dat het onderscheid tussen welke toepassingen vandaag bestaan maakt, waar die wetenschap vandaag toe in staat is en wat nog volledig toebehoort aan de vrije fantasie.

EXTRAIT

Eén ding is duidelijk: artificiële intelligentie is niet meer weg te denken uit onze dagdagelijkse wereld. Er bestaan al slimmere computers dan je zou denken, en alle bouwstenen liggen klaar. Maar wat is artificiële intelligentie nu juist, en moeten we er bang voor zijn? Ook bij Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen kloppen heel wat organisaties aan met vragen over artificiële intelligentie en de impact ervan op de samenleving en het bedrijfsleven. Vragen met een onzekere ondertoon komen daarbij ook steeds terug. “Vormt AI een bedreiging voor onze jobs?” en “Zullen robots de jobs van mensen overnemen?” zijn slechts enkele voorbeelden.
Wij willen artificiële intelligentie vooral demystifiëren zodat onze ondernemers er zelf mee aan de slag kunnen gaan. We zetten acties op die zowel wetenschappers als technologen en ondernemers samenbrengen en die artificiële intelligentie in een begrijpelijke taal gieten voor andere ondernemers. We zetten ook niet toevallig in op thema’s zoals de menselijke factor achter artificiële intelligentie, de interactie tussen mens en robot en op artificiële intelligentie geïnspireerd leiderschap.

À PROPOS DE L'AUTEUR

Didier Decaestecker, geboren te Delft in 1969 uit Gentse expat-ouders. Woonde onder meer in Nederland, Kenia, Saudi-Arabië en Oman, om op zijn 18de terug te keren naar Gent voor enige vorm van opleiding. Gepassioneerd door marketing en sales stond Didier mee aan de wieg van bedrijven zoals onder andere VT4, Be One Radio en PubliNetworks. Didier werkte ook 10 jaar als Managing Director bij LijnCom en Ticketmaster Belgium. Zijn interesse voor toekomst, talent en technologie maakten de geest van Artificiële Intelligentie in hem wakker. Zijn missie is om het toe te passen als verlengstuk van de mens – in tegenstelling tot het vaak terugkerende schrikbeeld van als vervanger van de mens.

Jean Faniel, geboren te Wilrijk in 1963. Vader van twee inmiddels volwassen kinderen en gehuwd met een rasechte recruiter, Griet Dekocker. Als ondernemer bezeten door technologie, stond hij aan de wieg van diverse tech-bedrijven, zoals Shop24 (robotgestuurde winkels) en Blue Corner (laadinfrastructuur voor elektrische wagens). Binnen zijn actueel project, Joboxx.com, een tech start-up in de recruitingsector is Jean CTO. Samen met zijn team Belgische en Marokkaanse developers bepaalt hij de architectuur van het product. Mede door dit project is Artificiële Intelligentie een ware passie geworden.
LanguageNederlands
Release dateMay 27, 2019
ISBN9789048635771
Artificiële Intelligentie in rekrutering: Menselijke hulpbronnen

Related to Artificiële Intelligentie in rekrutering

Related ebooks

Related articles

Reviews for Artificiële Intelligentie in rekrutering

Rating: 5 out of 5 stars
5/5

1 rating1 review

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

  • Rating: 5 out of 5 stars
    5/5
    Dit boek biedt een diepgaand inzicht in de impact van Kunstmatige Intelligentie op de HR-sector.

    In dit digitale tijdperk waarin we leven, waar zelfs het schrijven van een motivatiebrief geoptimaliseerd kan worden door platforms zoals www.schrijfmijnmotivatiebrief.be, was het verfrissend om te zien dat de auteurs een sterke nadruk leggen op de menselijke kant van HR.

    Het boek gaat verder met het uitleggen hoe AI kan dienen als een verlengstuk van onze menselijke capaciteiten, vooral in het automatiseren van routinetaken. Dit geeft professionals meer tijd om zich te concentreren op wat echt belangrijk is: menselijke interactie en besluitvorming. Een must-read voor iedereen die betrokken is bij HR en geïnteresseerd is in de toekomst van deze sector.

Book preview

Artificiële Intelligentie in rekrutering - Didier Decaestecker

VOORWOORD

VOKA – KAMER VAN KOOPHANDEL WEST-VLAANDEREN

Wist je dat meer dan 80% van de Japanse ouderenzorg tegen 2025 door robots zal uitgevoerd worden? En dat er eind 2017 al 4 miljard toestellen gebruik maakten van artificiële intelligentie? Tegen 2021 zal er wereldwijd jaarlijks 57,60 miljard dollar uitgegeven worden aan artificiële intelligentie. Momenteel gebeuren maar liefst 48% van die uitgaven in China en 38% in de Verenigde Staten. De overige 14% is versnipperd over alle andere landen. Ook in Vlaanderen is de markt voor artificiële intelligentie voorlopig niet al te groot. Voornamelijk omdat er nog veel te weinig over geweten is.

Binnen onze universiteiten en hogescholen bestaat er al behoorlijk wat academische kennis rond artificiële intelligentie, maar dat volstaat niet. Er is nood aan een concrete grondlaag rond dit domein bij onze Vlaamse ondernemers, zodat er ook in Vlaanderen een echte artificiële intelligence community kan ontstaan. Ondernemers zien heel veel hypes passeren, en dat is wanneer het gaat over artificiële intelligentie niet anders. Maar wat zijn daarvan de meest relevante voor de specifieke business van onze ondernemingen? En hoe moeten zaakvoerders daar dan mee omgaan?

Eén ding is duidelijk: artificiële intelligentie is niet meer weg te denken uit onze dagdagelijkse wereld. Er bestaan al slimmere computers dan je zou denken, en alle bouwstenen liggen klaar. Maar wat is artificiële intelligentie nu juist, en moeten we er bang voor zijn? Ook bij Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen kloppen heel wat organisaties aan met vragen over artificiële intelligentie en de impact ervan op de samenleving en het bedrijfsleven. Vragen met een onzekere ondertoon komen daarbij ook steeds terug. Vormt AI een bedreiging voor onze jobs? en Zullen robots de jobs van mensen overnemen? zijn slechts enkele voorbeelden.

Wij willen artificiële intelligentie vooral demystifiëren zodat onze ondernemers er zelf mee aan de slag kunnen gaan. We zetten acties op die zowel wetenschappers als technologen en ondernemers samenbrengen en die artificiële intelligentie in een begrijpelijke taal gieten voor andere ondernemers. We zetten ook niet toevallig in op thema’s zoals de menselijke factor achter artificiële intelligentie, de interactie tussen mens en robot en op artificiële intelligentie geïnspireerd leiderschap.

Veel jobs zullen in de toekomst inderdaad anders worden ingevuld, sommige zullen wellicht ook verdwijnen, maar dit fenomeen is niet verschillend met tendensen die we de afgelopen 200 jaar na de eerste industriële revolutie gezien hebben. De eerste opdracht is er dus een van bewustmaking om duidelijk te maken dat artificiële intelligentie niet de grote boeman is, maar vooral heel veel menselijke acties en ondernemingsacties faciliteert.

Kortom, artificiële intelligentie zal binnenkort opduiken in elk facet van de Vlaamse onderneming. Of het nu gaat over productontwikkeling, procesoptimalisatie, medewerkers of dienst na verkoop, overal zal artificiële intelligentie haar nut bewijzen. De grote uitdaging bestaat erin om een concrete vertaalslag te maken naar onze ondernemingen. We mogen niet blijven vasthangen bij de obligate voorbeelden van zelfrijdende auto’s en chatbots. Waar ondernemers wel oren naar hebben, is hoe artificiële intelligentie organisaties zal helpen bij de verbetering van (productie) processen. Een efficiëntere en snellere dienstverlening. Hogere en verbeterde productiviteit van hun werknemers. Allemaal zaken die artificiële intelligentie mogelijk maken. Dit boek helpt ons alvast op weg.

Bert Mons

Algemeen directeur Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen

VOORWOORD

Het aantal debatten en artikels over artificiële intelligentie neemt in sneltempo toe. Eén ervan, in september 2018, was voor ons een echte eyeopener: Artificial Intelligence meets human intelligence toonde aan dat de angst voor het einde van de mensheid, als gevolg van een soort superintelligentie, ook in academische kringen ernstig wordt genomen. De keynotes waren van Jonathan Berte (Founder & CEO Robovision), Pieter Abbeel (Berkeley Professor, AI Specialist) en Ans De Vos (Professor Antwerp Management School). Wat ons trof, was dat deze drie sprekers de essentiële boodschappen en attitudes over artificiële intelligentie en robotica leken te vertegenwoordigen.

Jonathan is een ondernemer die AI (zoals ze vandaag bestaat) omarmt en zo efficiënt mogelijk probeert toe te passen op allerhande (industriële) processen. Hij is bijzonder enthousiast over deze evolutie en is behoorlijk realistisch over hoever we eigenlijk nog maar staan in de ontwikkeling van échte artificiële intelligentie. Pieter vertegenwoordigt de researchers uit de academische wereld, die als missie hebben de mogelijkheden van AI te onderzoeken en te ontwikkelen. Pieter kijkt niet alleen naar AI zoals ze vandaag bestaat, maar denkt na over hoe ze er morgen moet uitzien, om die ontwikkeling vervolgens in goede banen te leiden. Hij is pragmatisch in zijn mening over AI: op dit moment vormt ze geen directe bedreiging, maar theoretisch gezien is het absoluut mogelijk om AI te ontwikkelen die het einde van de mensheid zou kunnen veroorzaken. Ans, hoogleraar bij de AMS en houder van de leerstoel ‘Next Generation Work: Creating Sustainable Careers’, buigt zich vooral over de vraag hoe AI invloed zou kunnen hebben op de duurzaamheid van onze loopbanen. En het is dat laatste aspect dat ons bij het schrijven van dit boek heeft beziggehouden.

Als ondernemers omarmen wij technologische innovaties, volgen wij graag nieuwe marketingtechnieken, maar zijn wij – dankzij de nieuwe mogelijkheden – ook gepassioneerd door data en vooral door het nuttige en goede gebruik van data. Nieuwsgierigheid en optimisme maken een essentieel deel uit van ons DNA en we geloven dan ook absoluut niet dat het einde van de wereld zomaar zal worden ingeleid door op hol geslagen artificiële intelligentie.

Als we kijken naar wat AI vandaag effectief kan, dan is het niet echt iets om bang voor te zijn, integendeel! Als we beschouwen welke impact het heeft op ons leven vandaag (chatbots, Waze, Google Translate, Netflix en slimme thermostaten), dan zijn we eerder enthousiast dan bang. Laten we hierbij vooral het onderscheid maken tussen wetenschap (science) en fantasie (sciencefiction).

Als we horen waar de academische wereld mee bezig is en welke ontwikkelingen er aan de gang zijn met ‘Deep Reinforcement Learning’, dan ontstaat soms een dubbel gevoel. We blijven evenwel geloven dat intelligente wetenschappers en onderzoekers dingen ontwikkelen die als doel hebben om de mensheid te helpen en niet te vernietigen.

Maar we worden vooral gerustgesteld door de wetenschap dat de academische wereld zich – naast de ontwikkeling van AI – buigt over de duurzaamheid van onze loopbanen. Want als er vandaag één iets relevant is, is het dat. En met het verhaal van de loopbanen is ook het verhaal van dit boek begonnen.

We hebben de stellige overtuiging dat we artificiële intelligentie, ‘deep learning’ en neurale netwerken kunnen inzetten om de mensheid te helpen om beter te presteren en duurzaam om te gaan met onze maatschappij, onze levens en onze loopbanen. Onze menselijke intelligentie hoeft echt niet aan waarde te verliezen, als er machines zouden bestaan die delen van deze intelligentie kunnen nabootsen of automatiseren.

Onze passie is rekruteren in een meer hedendaagse vorm organiseren. Iedere bijkomende stap, ieder bijkomend hoofdstuk en iedere bijkomende alinea in het schrijven van dit boek hebben ons alleen maar in onze overtuiging gesterkt. Te vaak worden AI en robots geassocieerd met het simpelweg vervangen van mensen en – erger nog – van menselijk oordeel. Maar het tegendeel is waar: een correcte toepassing van AI zal human resources-beleid toelaten zich te concentreren op de essentie van haar taken en nog veel doelgerichter de juiste persoon op de juiste plaats kunnen brengen. Modern beheer van data en algoritmes zijn niet gewoon een toepassing van techniek om de techniek. Integendeel, ze zijn een uitmuntend voorbeeld van echte innovatie, waarbij het belang van de mens zelf in het rekruteringsproces centraal staat. Ieder woord in dit boek is getuige van deze diepe overtuiging. En het schrijven ervan heeft ons nog meer van ons doel overtuigd.

Als ondernemers hebben we de totstandkoming van dit boek ook wel eens als een echte onderneming ervaren, met ups en downs. We hebben ook een aantal hindernissen moeten overwinnen (niet in het minst het vinden van de nodige tijd), maar we hebben ook de vreugde ervaren van elke nieuwe stap in het proces.

Grote dank gaat uit naar het team van Joboxx, dat ons op onrechtstreekse wijze door hun dagelijkse inzet, hun constante drang naar innovatie en nieuwe inzichten voortdurend nieuwe inspiratie bijbracht en onze overtuigingen kracht bijzette. De mensen van uitgeverij van die Keure hebben met hun ervaringen en suggesties zeer doeltreffend werk geleverd om de effectieve geboorte van het boek te realiseren.

We richten ook een bijzonder woord van dank aan Paul Maertens. Hij bracht niet alleen structuur en discipline in de uitwerking van onze ideeën, hij was ook van onmiskenbare waarde in de researchfase.

Didier Decaestecker

Jean Faniel

Gent, februari 2019

images1

Op 16 oktober kopt De Tijd op de voorpagina dat er een stormloop gaande is op de opleidingen artificiële intelligentie (AI) binnen de Vlaamse universiteiten. En iedere afgestudeerde binnen AI (universiteit of hogeschool, bijzondere vakken of integraal masterprogramma) is zo goed als zeker van jobaanbiedingen. AI is momenteel hot, maar waar gaat het eigenlijk over?

Een algemene, door iedereen aanvaarde definitie van ‘artificiële intelligentie’ bestaat eigenlijk niet. Wikipedia en andere naslagwerken helpen ons ook niet veel verder. Het is zelfs niet eenvoudig om ‘intelligentie’ zelf te omschrijven.

Heel ruim gezien is ‘intelligentie’ het vermogen om complexe doelstellingen te realiseren. Als dat vermogen minstens gedeeltelijk wordt uitgeoefend door machines, computers of andere door de mens ontworpen artefacten, kunnen we van kunstmatige intelligentie spreken. Het is zowel een wetenschap als een praktisch uitgeoefende discipline. Kunstmatige intelligentie staat een beetje in contrast tot natuurlijke of biologische intelligentie. Dat is het concept van intelligentie, zoals het gewoonlijk aan mensen wordt toegeschreven.

Op basis hiervan is AI al een hele tijd op diverse manieren in onze levens ingeburgerd. Een van de meest eenvoudige voorbeelden is een rekenmachine. Als we 12.158 willen vermenigvuldigen met 27,39, dan kunnen we dat uit ons hoofd proberen. Maar dat zal even duren en we zullen ongetwijfeld enkele keren opnieuw moeten beginnen. Met een rekenmachine gaat dit veel sneller en krijg je onmiddellijk het juiste resultaat. Hier hebben we te maken met een ‘reactieve vorm’. Op basis van een hele reeks instructies die in de machine zitten (of geprogrammeerd

Enjoying the preview?
Page 1 of 1