Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

En pilgrims reflektioner - om hållbart liv
En pilgrims reflektioner - om hållbart liv
En pilgrims reflektioner - om hållbart liv
Ebook87 pages58 minutes

En pilgrims reflektioner - om hållbart liv

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Hur väljer vi väg idag när vi vill leva hållbart?
Vad säger oss den kristna tron i vägvalen?
Var finns den gemenskap - och hur ser den ut - som öppnar för Guds framtid?
Kan en kärlekens kultur hålla samman mänskligheten?

Med de frågorna tas vi med på en pilgrimsvandring från Ockelbo i Gästrikland till Råbergsvallen i Hälsingland. Göran Strömner ger sig ut på vandring för att reflektera över hållbart liv och för att be om vägledning i en avgörande tid. Boken har blivit till utifrån anteckningar under den vandringen.
__________________________

Peter Halldorf, pastor och författare, skriver:
"Göran Strömner är en pilgrim som vandrar med lätt packning.
Hans lågmälda reflexioner under vandringen är fyllda av dofter från ett levande landskap. I dessa texter får vi slå följe på en färd mot en alltmer avklarnad tro."
LanguageSvenska
Release dateFeb 7, 2020
ISBN9789179694166
En pilgrims reflektioner - om hållbart liv
Author

Göran Strömner

Göran Strömner har nästan hela sitt yrkesverksamma liv varit pastor i Missionskyrkan / Equmeniakyrkan. Han har arbetat i lokala församlingar, regionsarbete och en hel del med församlingsutveckling. Utveckling för oss alla handlar om trovärdighet, omställning och hopp i klimatkrisens tid - det blir tydligt i denna bok. Sjukdom och operation har lett till förlorad röst men också till att komma till tals i bokform. Tidigare utkom boken: "En pilgrims reflektioner - om hållbart liv." Nu är det dags för denna bok där författaren debuterar med en dikt som inledning till varje kapitel. Göran Strömner är född i Holmedal i västra Värmland 1952. Han har med sin familj varit verksam i Ådalen i Ångermanland, Ockelbo i Gästrikland, Norrköping i Östergötland och har nu med sin fru Anna flyttat åter till Ockelbo.

Related to En pilgrims reflektioner - om hållbart liv

Related ebooks

Reviews for En pilgrims reflektioner - om hållbart liv

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    En pilgrims reflektioner - om hållbart liv - Göran Strömner

    INNEHÅLL

    Inledning

    EXISTENSEN

    Rastplats Lingbo - Herrens måltid

    GRUNDEN

    Rastplats Kilafors - församlingsutveckling

    KULTUREN

    Rastplats Fagernäs - gemenskap

    HANDLINGEN

    Rastplats Nordsjö kapell - bön

    ENHETEN

    Rastplats Råbergsvallen - himlen

    Så, vad är RIKTNINGEN för vägen vidare?

    Så välkommen med på denna pilgrimsvandring.

    INLEDNING

    Vart leder min fortsatta väg? Hur väljer vi väg idag när vi vill leva hållbart? Vad säger oss den kristna tron i vägvalen? Var finns den gemenskap, och hur ser den ut, som öppnar för Guds framtid?

    Även för den som levt många år finns längtan att få ta ett steg åt sidan för att få klarhet. För att få tid inför Gud att orientera sig och tydligare se vilken väg Gud kallar oss.

    I september 2019 gav jag mig ut på pilgrimsvandring för att få reflektera över hållbart liv. För att få be om vägledning för vägen vidare i en avgörande tid. Denna bok har blivit till utifrån anteckningar under den vandringen. Boken formas utifrån min livssyn och identitet som kristen. Den bärs framför allt av en djup längtan att vi som trons folk skall se vår enhet och träda fram i en kärlekens kultur som förändrar och vägleder världen. Jag tänker på den kristna församlingens kallelse och möjligheter när jag skriver.

    Som pilgrimsvandrare vill jag också identifiera mig med alla de människor som söker sin livsväg, som har det gemensamt att vi vandrar på samma jord och vill finna en mening med våra liv. Vår identitet är ju att vara människa. Kan jag skriva så att det öppnar vägar i vårt sökande och inte stänger så är jag mer än glad.

    Genom åren har jag haft stor glädje, inspiration och vägledning genom att söka egen tid med Gud. Några dagar i skogen, på vandring, få bo på eremitage. Det gör mig gott att få stänga av bruset och vara i enkelhet och bön. Där har stilla dagar på någon retreatgård varit guld värda. Men ännu lättare att få till, och med samma värde, har de egna uppläggen av dagar med Gud i hans skapelse varit.

    Nästan hela mitt yrkesverksamma liv har jag varit pastor i Missionskyrkan/Equmeniakyrkan. Jag har fått arbeta i lokala församlingar, i regionsarbete och en hel del med församlingsutveckling. Den 31 januari 2019 hade jag gjort sista arbetsveckan i Vidablickskyrkans församling i Norrköping innan pension. Första veckan i februari behövde jag göra ett operativt ingrepp med provtagning i halsen, på grund av att jag fått problem med att svälja. I samband med detta ingrepp förlorade jag kraften i rösten. Jag fick en stämbandsförlamning då nerven till stämbandet irriterades. Undersökningar har gjorts hela våren och sommaren för att komma fram till diagnos för mina sväljproblem.

    Och faktum är att när jag under min pilgrimsvandring tar första rast, slagit mig ner på en stubbe med ryggsäcken bredvid fylld med varma-koppen påsar och apotekets näringsdryck, så ringer min läkare från öron-näsa-hals i Gävle. Hon berättar att senaste provtagningen i förtjockningen i matstrupens övre del inte visar på något elakartat. Men utredningen behöver fortsätta. Jag sitter på den stubben när jag tar selfibilden på sid. 6.

    Denna berättelse är en bakgrund till att boken blir skriven. När jag inte kan tala offentligt så kanske jag kan göra min röst hörd genom att skriva.

    Jag skulle kunnat ha gjort boken till en teologisk utläggning av ämnen, sammanfogade till något av en helhetssyn. Men jag har velat bevara denna min pilgrimsvandrings upplägg även i boken. För att bevara närheten till det som sker i reflektion och bön under en konkret vandring med vår Herre. Så jag kan bara hoppas att du som läsare står ut med små lokala iakttagelser blandat med minnen, citat, livsfunderingar och teologiska utläggningar.

    Pilgrimsvandring är en möjlighet att bara vara i mötet med det som ger intryck under vägen. Se det storslagna i det lilla, låta tankarna komma och gå. Pilgrimsvandring är också vandring i bön. För att ge struktur för mina dagar så har jag bestämt att låta reflektion och bön under vandringen kretsa kring ett tema för varje dag. Dessa teman blir nu rubriker för bokens kapitel: Existensen. Grunden. Kulturen. Handlingen. Enheten.

    Min pilgrimsvandring utgick från vårt hem i Ockelbo i Gästrikland. Målet var Råbergsvallen, en fäbodvall på skogen söder om Delsbo i Hälsingland. På vandringen övernattade jag i församlingshem, kyrkor och sommarhem. Nu blev det så att varje övernattningsplats gav möten och erfarenheter, som var och ett på sitt sätt gav hälsningar om rikedomen som den kristna församlingen fått att förvalta. Därför fick boken ett litet stycke från varje rastplats, som också kopplar samman teman från dagen före och dagen efter.

    Så välkommen med på denna pilgrimsvandring. Var med i den heliga Birgittas bön:

    Herre visa oss din väg – och gör oss villiga att vandra den.

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1