Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Mysteriefågeln har landat och knäpper igång den nya dagen: - en väg till omställning och hopp i klimatkrisens tid
Mysteriefågeln har landat och knäpper igång den nya dagen: - en väg till omställning och hopp i klimatkrisens tid
Mysteriefågeln har landat och knäpper igång den nya dagen: - en väg till omställning och hopp i klimatkrisens tid
Ebook129 pages1 hour

Mysteriefågeln har landat och knäpper igång den nya dagen: - en väg till omställning och hopp i klimatkrisens tid

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Hur bevarar vi hoppet när livet hotas? Vad vägleder oss på den inre resan? Hur ser en väg av omställning ut i klimathotens tid? Var finns den gemenskap som kan visa vägen?
Klimatkrisen efterfrågar våra svar.

Den väg Göran Strömner visar på i denna bok berör fem teman:
Förundran - Förskräckelse - Förlåtelse - Förändring - Förtröstan.
Alla är de nödvändiga för att den kursändring vi står inför skall bli djupgående och varaktig. Med dikter, berättelser och erfarenheter växer kapitlen fram inom dessa teman.

Texterna får en personlig närhet genom att de är skrivna efter en större operation författaren genomgick hösten 2020. En period utan röst. Men det angelägna behöver ändå bli sagt. Inför hoten blir livet och hoppet tydligare. Göran Strömner upplever det så både för sitt eget liv och jordens framtid. Grunden till hoppet finns - för den nya dagen har redan börjat.

Peter Halldorf, pastor och författare, skriver: "Vägledd av sin förundran tar Göran Strömner med läsaren på en resa där ett fönster öppnar sig på vid gavel för den helige Ande."

Sofia Camnerin, generalsekreterare i Sveriges Kristna Råd, skriver i förordet: "Här finns längtan efter omställning, verklig förändring. Här ges byggstenar och bröd för hur det kan bli verklighet. Personliga erfarenheter av att ligga helt hjälplös på en sjukhussäng, varvas med berättelser om vandringar i skog och mark, teologiska studier, barnens frågor och forskarnas insikter."
LanguageSvenska
Release dateJun 3, 2021
ISBN9789180271806
Mysteriefågeln har landat och knäpper igång den nya dagen: - en väg till omställning och hopp i klimatkrisens tid
Author

Göran Strömner

Göran Strömner har nästan hela sitt yrkesverksamma liv varit pastor i Missionskyrkan / Equmeniakyrkan. Han har arbetat i lokala församlingar, regionsarbete och en hel del med församlingsutveckling. Utveckling för oss alla handlar om trovärdighet, omställning och hopp i klimatkrisens tid - det blir tydligt i denna bok. Sjukdom och operation har lett till förlorad röst men också till att komma till tals i bokform. Tidigare utkom boken: "En pilgrims reflektioner - om hållbart liv." Nu är det dags för denna bok där författaren debuterar med en dikt som inledning till varje kapitel. Göran Strömner är född i Holmedal i västra Värmland 1952. Han har med sin familj varit verksam i Ådalen i Ångermanland, Ockelbo i Gästrikland, Norrköping i Östergötland och har nu med sin fru Anna flyttat åter till Ockelbo.

Related to Mysteriefågeln har landat och knäpper igång den nya dagen

Related ebooks

Related categories

Reviews for Mysteriefågeln har landat och knäpper igång den nya dagen

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Mysteriefågeln har landat och knäpper igång den nya dagen - Göran Strömner

    INNEHÅLL

    Förord

    Till läsaren

    FÖRUNDRAN

    En korridor för livet

    Vördnad för livet

    Dä ä int ont om kärlek, men dä går ât så möe

    Gemenskapsundret

    FÖRSKRÄCKELSE

    Tipping points

    Förskräckt över alla de andra

    Förskräckt över mig själv

    Förskräckt inför döden

    FÖRLÅTELSE

    Något annat än jag

    Guds barmhärtighet

    En ny världsordning

    Vem kan öppna bokrullen?

    FÖRÄNDRING

    Enkelhet

    Ekonomi

    Omvändelse

    Öppenhet

    FÖRTRÖSTAN

    Vi kan bruka och vårda jorden

    Lädd läven

    Ett nätverk blir synligt

    Plats för vilan, mitt i kampen

    EPILOG

    TACK

    LITTERATUR

    DIKTER

    Mysteriefågeln

    Universum tycks vara vänligt

    Pulsslagen

    Änglar i natten

    Det är något emellan oss

    Spår i snön

    Ett tivoli har kommit till stan

    Kanaljerna

    Silvertråden

    Du som format Vintergatans spiraler

    Inför bergen

    Soluppgång

    Herren låte sitt ansikte lysa över oss

    Andas fritt

    Solen gör det stora jobbet

    Såsom heliotropism

    Blott i det öppna

    Du fick det att blomma

    Håll dig i spiskroken

    Låt ditt rike komma

    Transformation

    Förord

    Här finns längtan efter omställning, verklig förändring. Här ges byggstenar och bröd för hur det kan bli verklighet. Personliga erfarenheter av att ligga helt hjälplös på en sjukhussäng, varvas med berättelser om vandringar i skog och mark, teologiska studier, barnens frågor och forskarnas insikter.

    Även filosoferna och bibeltexterna får tala och författaren hjälper oss att se på nya sätt, ger ord och tolkning för existentiella hot och hopp om det som kommer ske till slut. De svåra texterna lyfts fram och lammet i Uppenbarelseboken blir ett svar, en röd tråd, genom alla dagar här.

    Bönen är i centrum, andningens bön och behovet av tystnad, extra övertygande när den är formulerad av den som tvingats till den. När det mest centrala, som att andas, kunna svälja, tala, hotas, formuleras rop som kan famna, oss andra, när vi är i nöd.

    Det är livet här och nu, gudsrikestanken, Guds människoblivande, inkarnationen, helgandet av allt vi ser och hör, fåglarnas sång, trädens löv, men också hotet och redogörelser för de farliga tröskelpunkterna, isarna som smälter, Golfströmmen som mattas av.

    Det är fred och rättvisa, tron på att destruktiva beteenden och strukturer kan förändras och att vi människor kan lära oss leva på andra sätt, enklare. Det är omsorg om den hungrige, och påminnelser om att vi var och en är kallade att representera Gud, vara dem som vårdar jorden och varann.

    Kärlek och förtröstan lyser mellan bilder, dikter, texter och blanka rader.

    /Sofia Camnerin

    Mysteriefågeln

    Vandringen börjar när det är som mörkast.

    Målet är att hitta vägen fram

    till platsen där mysteriefågeln

    knäpper igång gryningen.

    Artificiellt ljus duger inte till,

    det lyser upp de närmaste metrarna,

    men gör oss blinda för dagrarna.

    Stigen är levande i den inre kartan.

    Men riktningen, den avgörande orienteringen

    den tas ut i öppningen av vägen i

    granskogssiluetternas teckningar mot himlen.

    Så går det att orientera sig innan gryningen.

    När det är natt över jorden

    men vi ändå har skäl att söka oss fram.

    Då är det de långa perspektiven

    som förmår visa oss rätt.

    Det finns ett rike målat för den inre kartan

    en verklighet för den som kan se.

    Ett rike som ger riktning

    för många vandrare genom natten.

    Mysteriefågeln har tagit mark

    och vi hör

    hur han knäpper igång den nya dagen!

    Introduktion till titeldikten Mysteriefågeln…

    För att inte missa tjäderspelets dramatik så sker vandringen i nattens mörker till platsen där tjädern spelar. Dramatiken är som störst när tjädertuppen med vingbrak tar mark före klockan tre, några långa sekunders tystnad, innan första distinkta knäppningen hörs genom nattens mörker. Då vet vi att det är på riktigt, han är här.

    Med ökande intensitet drar spelet igång med accelererande knäppningar som går över i en klar klunk och följs av sisningens extas när den uppsträckta tjäderhalsen skakar mot himlen. I det tilltagande gryningsljuset blir denna mysteriefågel allt mer synlig när han i spelet rör sig på marken. Så pågår det tills solen går upp och en ny dag ljusnar.

    Hur denna dramatik blir till dikt och djup symbolik som ger boken dess titel, det får bokens fortsättning ge svar på.

    Till läsaren

    I den här boken vill jag visa på en väg möjlig att gå. En väg av omställning i klimathotens tid. En inre orientering för ett liv med hopp. Här samlar jag berättelser och erfarenheter för att orientera mig i livet. Det liv som är hotat och som samtidigt är hopp och mysterium. Jag inbjuder dig som läsare att göra mig sällskap. Troligen skall vi upptäcka att vi har mycket gemensamt.

    Livet är hotat. Vi hade besök av Anders och Samuel på jobbet i Gävle. Det var så jag mötte det som har kommit att kallas Omställningsrörelsen. Jo, visst hade jag läst om människor som förenades för att ställa om till ett samhälle som respekterar planetens gränser. En rörelse som börjar i lokalt engagemang. Men detta var första personliga mötet med Omställningsrörelsen gestaltad av människor som med passion hade satt sina liv i rörelse.

    Nu är hela världen i en omställningsrörelse. I alla fall borde den vara det. Även om vi ofta suckar i Coronapandemins tid: Bara det blir som vanligt igen. Det sägs att kris också kan stavas möjlighet. Vilka möjligheter världen nu har att ställa om. Men vad innebär omställningen? Och hur skall den gå till? Dessa frågor bär jag med mig genom boken.

    Vi ser inte skogen för alla träd, säger ordspråket. Det är sant att de korta perspektiven gör oss villrådiga och vilsna om vägen. Vi behöver vägledas av de långa perspektiven. Politiken behöver längre perspektiv än fyra år. Kärleken behöver längre perspektiv än min egen tillfredsställelse. Kunskapen behöver längre perspektiv för att gå vishetens väg. Hoppet behöver en bättre förankring än 66 procent chans att jordens hälsa består år 2050.

    De långa perspektiven sätter vi inte samman på en kafferast. Inte heller på en seminariedag. På något sätt är de oss givna, och tillägnas genom att inympas i oss genom livets processer. För mig är det den kristna tron som ger de långa perspektiven. Den ger minneshorisonter bakåt i historien, samhörighet i nuet med allt levande och hoppets horisonter för framtiden. Men tron är en process som pågår, som inte är färdig, som får fortsätta att växa och vidga vyerna.

    Att livet är hotat har också blivit en högst personlig erfarenhet för mig. Den 31 januari 2019 gick jag i pension från min tjänst som pastor i Vidablickskyrkan i Norrköping. Veckan efter gjordes ett operativt ingrepp för att klargöra mina tilltagande sväljproblem. Då förlorade jag kraften i min röst. Höger stämbandsnerv irriterades nämligen och höger stämband förlamades.

    Flera dikter och berättelser i den här boken bygger på min egen omorientering i livet när handikappen tilltagit. Stämbandsförlamningen blev dubbelsidig och sväljproblemen ökade. Från maj 2020 fick jag ta in all mat genom sond på magen. I början av oktober 2020 genomgick jag en stor operation på Akademiska sjukhuset i Uppsala och andas sedan dess genom ett andningshål på halsen. Jag visste också att minst

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1