Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Den ældre Edda: Olaf Hansen
Den ældre Edda: Olaf Hansen
Den ældre Edda: Olaf Hansen
Ebook525 pages3 hours

Den ældre Edda: Olaf Hansen

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Den ældre Edda er sammen med Snorres Edda den primære kilde til vor viden om nordisk mytologi og dermed den vigtigste kilde til forståelsen af den religiøse tankegang i det førkristne Norden.

Denne oversættelse indeholder samtlige digte i Eddaen og er forsynet med en generel indledning til Eddadigtningen og en kort indledning til hver af de to dele - gudesangene og heltesangene. Desuden har hver afdeling et kapitel med anmærkninger og noter til de enkelte kvad.

Olaf Hansen udgav sin oversættelse i 1911 og var påvirket af den tids forskning og forsøget på at finde ind til digtenes oprindelige form. Dette fremgår både af hans disposition og af noteapparatet.
LanguageDansk
Release dateSep 13, 2019
ISBN9788743017448
Den ældre Edda: Olaf Hansen
Author

Olaf Hansen

Olaf Hansen (1870-1932), som har oversat denne udgave af Eddaen, var forfatter og digter, hvilket vil fremgå af det levende og lyriske sprog i oversættelsen. Olaf Hansen udgav en række digtsamlinger, skrev skuespil og udgav to fagbøger om islandsk digtning og oversatte nyere islandsk lyrik.

Related to Den ældre Edda

Related ebooks

Related articles

Reviews for Den ældre Edda

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Den ældre Edda - Olaf Hansen

    Indhold

    Indledning:

    Gudesange

    Indledning til Gudesangene

    Vølvens Spaadom

    Den Højes Tale

    Odin og Vaftrudner

    Grimner hos Geirrød

    Skirners Rejse

    Sangen om Harbard

    Kvadet om Hymer

    Loketrætten

    Kvadet om Trym

    Tor og Alvis

    Balders Drømme

    Beretningen om Rig

    Sangen om Hyndla

    Den korte Vølvespaadom

    Kvadet om Vølund

    Grottesangen

    Groas Tryllesange

    Svipdag og Menglad

    Noter, Anmærkninger og Tilføjelser til Gudesangene

    Heltesange

    Indledning til Heltesangene

    Kvadet om Helge Hundingsbane og Hødbrodd

    Om Helge Hjørvardssøn

    Det gamle Kvad om Vølsungerne

    Sinfjøtles Død (Prosastykke)

    Gripers Spaadom

    Regin og Sigurd

    Sigurd og Fafner

    Sigurd og Sigdrifa

    Brudstykket af det lange kvad om Sigurd

    Sigurds Død (Prosastykke)

    Det første Kvad om Gudrun

    Det korte Kvad om Sigurd

    Brynhilds Helridt

    Drabet paa Niflungerne (Prosastykke)

    Det gamle Kvad om Gudrun

    Det tredje Kvad om Gudrun

    Oddruns Klage

    Kvadet om Atle

    Det grønlandske Kvad om Atle

    Gudrun ægger til Hævn

    Hamder og Sørle

    Noter, Anmærkninger og Tilføjelser til Heltesangene

    Indledning

    Efterat den ivrige Samler, Brynjúlfr Sveinsson, Biskop paa Hólar, i Aaret 1643 havde erhvervet den kostelige codex regius, Hovedhaandskriftet af den ældre Edda, lod han tage en Afskrift deraf, og paa Ryggen af denne Afskrift satte han: Edda Sæmundi multiscii - Sæmund den frodes Edda.

    Men Skæbnen har ikke været ham naadig ved denne Navngivning. For skønt Samlingen langt ned i Tiden er blevet kaldt, som den da blev kaldt, har man dog længe vidst, at der ingen Hjemmel havde været for at sætte den sagnberømte Islænder i Forbindelse med den - Biskop Brynjúlfr havde ikke vidst noget om, fra hvem Digtene stammede, og havde heller ikke fulgt nogen Tradition; men han havde grebet det eneste Navn, som han syntes kunde passe. Der var altsaa ingen Grund til at kalde Samlingen Sæmunds, og der var heller ingen Grund til at kalde den Edda. Edda kendtes fra gammel Tid som Navn paa en Bog af Snorre, de norske Kongesagaers Forfatter, og er et Værk, hvori der fortælles en Del Myter og gives Regler af forskellig Art for Digtekunst - og denne sidste Del af Indholdet har givet Bogen Navn. Men det Haandskrift, Brynjúlfr fandt, er ikke et saadant Værk og kan derfor ikke kaldes saaledes - det er en Samling Digte af dels mytisk, dels heroisk Indhold. Navnet Edda har imidlertid været brugt saa længe, at det alligevel har vundet Hævd.

    Sæmund frode døde 1133, og codex regius stammer fra sidste Halvdel af det 13. Aarhundrede. Men den er en Afskrift, ingen Original. Originalen antages at stamme fra Tiden mellem 1150 og 1200. Der har dengang eksisteret flere lignende Samlinger - et Brudstykke af en enkelt er bevaret - og Optegnerne har nedskrevet Versene efter deres egen eller andres Hukommelse. For Eddadigtningens Periode var dengang forbi, den havde strakt sig fra c. 850 til c. 1050 - nu lød der kun en lærd Efterklang deraf. (Den korte Vølvespaadom, Gripers Spaadom).

    Samlerne kan derfor ikke have hørt disse Digte, saaledes som de fra først af var gaaet over Forfatternes Munde. Inden de naaede til dem, var Vers og Versdele gaaet tabt, nyt var blevet indsat for at bøde derpaa, Ord og Linier var blevet uforstaaelige, Kvad havde laant af Kvad. Til dette kom saa senere de Fejl, Afskriverne begik. Kvadene i codex regius og de andetsteds fremdragne Eddakvad, hvormed Samlingen kompleteres, har da lidt meget. Kyndige Hænder har i Tidens Løb fjærnet mangen Tilsætning og skarpe Øjne set mangen Sammenhæng. Men trods det er der endnu meget uklart og usikkert tilbage.

    Eddaforskeren befinder sig overhovedet hyppig paa usikker Grund - saaledes naar han vil afgøre, hvor Digtene er blevet til. De er ganske vist fostrede paa Island, men derfor behøver de ikke at være født der - Islænderne har opbevaret adskilligt, som ikke er af islandsk Herkomst. Det eneste, der hersker ubetinget Enighed om, er vel nok, at det grønlandske Kvad om Atle er fra Grønland. Forfatternavnet kan ikke hjælpe paa Sporet, for der er intet Forfatternavn opbevaret. Professor Finnur Jonsson mener, at Hovedmassen er norske, 4 eller 5 - foruden det grønlandske Kvad om Atle Brynhilds Helridt, Kvadet om Helge Hundingsbane, Oddruns Klagesang, Gudrun ægger til Hævn og maaske Groas Tryllesange - grønlandske, og 2 - den korte Vølvespaadom og Gripers Spaadom - islandske. Andre har væsentligt villet hævde dem for Island, andre for de norske Kolonier paa de vestlige Øer.

    Spørgsmaalet om Eddakvadenes Hjemstavn hænger for en Del sammen med Spørgsmaalet om deres kulturelle Betydning. Vigtigere er Spørgsmaalet om deres Værdi i sig selv. Og det vil da næppe kunne nægtes, at de bedste af dem vejer til mellem det lødigste i nordisk Poesi, lige saa lidt som det vil kunne bestrides, at det er smaat med Vægtfylde i de ringeste. Hvis Samleren havde samlet af blot æstetisk Interesse, kunde han være gaaet adskilligt forbi.

    For at indlede og forbinde har Samleren tit indskudt Prosastykker - og disse og Kvadene kan just ikke altid kaldes samstemte Toner; men paa sine Steder gør de dog deres Nytte. De Vers, de sammenknytter, deles efter deres Form væsentlig i to Slags, fornyrðislag og ljóðaháttr. Begge er stavrimede. Fornyrðislag findes f. Eks. i Vølvens Spaadom og Kvadet om Hymer, ljóðaháttr f. Eks. i Odin og Vaftrudner.

    I nogle faa Digte - f. Eks. i det grønlandske Kvad om Atle - bruges málaháttr. Fornyrðislag og málaháttr har 8 Linier i Verset, Ljóðaháttr 6.

    Har Tekstens Vers mindre end 8 eller 6 Linier, vil det sige, at noget er tabt. Har de mere, er der indskudt noget eller der er foregaaet Sammenfald af Vers.

    Udenfor alle Regler ligger Sangen om Harbard.

    Gudesange

    Indledning til Gudesangene

    Medens Eddaens Samler tydeligt har haft et bestemt Maal for Øje ved Ordningen af Heltesangene, kan man ikke se nogen fast Plan i hans Gruppering af Gudesangene. Derfor kan han i og for sig godt have haft en; muligvis har han fulgt en mytologisk-kronologisk Tradition. Men en sammenhængende Gudesaga har han ikke givet, sikkert fordi han ikke har haft tilstrækkeligt Stof. Der er noget, der tyder paa, han har villet.

    Man kunde vente, at disse Kvad om Guder vilde føre os ind til Nordboernes dulgteste religiøse Forestillinger. Men vi fornemmer intet til Suset i de hellige Lunde, intet til Forsamlingens Tysthed overfor Træbilledeti Hovrundingen og Ilden og den hellige Ring, intet Gys over Ofrenes Gispen ved Midvinterblotet. Vølvens Spaadom er dog en Undtagelse fra de øvrige - den er baaret af et hedensk-religiøst Storsyn, der dog ikke har været Mængdens, men var den enkeltes. For Eddasangene digtedes jo paa et Tidspunkt, da selv de ældste Guder stod i Begreb med at følge Balder til det evige Hel og nye Tiders Syner begyndte at flimre i Syd og Vest. Vel var mange endnu Hedninger - vi ved jo, at det ikke gik saa ganske let med at indføre Kristendommen i Norge - men mange troede kun paa deres egen Kraft og Styrke.

    Det er umuligt at afgøre, hvor meget der i Kvadene støtter sig til almindelige folkelige Forestillinger og hvor meget der er frit skabt af Digteres Fantasi. Men vi kan se, at de forskellige Kvad tænker sig de samme Ting paa forskellig Maade. Hvor uens har man ikke beskrevet Skabelsen! Vaftrudner fortæller minutiøst, hvorledes alt i Verden dannedes af hver sin Del af Ymers Legeme, men Vølven lægger al Vægten paa Jordens Stigen af Hav - ved Bors Sønners Magt. Det kan være en Tids- eller Stedsforskel, der her gør sig gældende, og det kan være en rent intelluktuel. Kvadene viser heller ingen Enhedsopfattelse af Gudernes Væsen. Den Odin, der i sin Strid med Jætten viser sig at vide alt om Asernes Undergang og Menneskelivets Genfødelse, er en helt anden end den, der maa opvække de tre Tursers Moder for at komme til Klarhed over, hvad Balders Drømme varsler. Den, der skrev om Mjølnersvingeren hos Trym, har haft en anden Opfattelse af Tor end den der lod ham spotte af Harbard, som om der ingen Hammer var til. Vi synes overalt at staa overfor Guder, som Digteren har skabt efter sit Behov for at faa det frem, han vilde. En har haft Trang til at delagtiggøre andre i sin Livsvisdom og har lagt denne i Munden paa Storguden selv, en har villet spidde Folks kritikløse Sædvanetro paa Aserne og lader derfor disse staa som ynkelige Figurer omkring den mægtige Loke, ham, der kun viger for det Argument, som nok kan slaa, men ikke gendrive.

    Kvadene fører os da ind i en Gudeverden, der ikke har haft stort med Virkeligheden at gøre. I dem er Odin trængt frem til at være den øverste As og Menneskehedens Fader og Gudernes Gud. Men rundt omkring i Norden viede man Gravmindesmerkerne med Hamrens tunge Tegn. Da Kong Olaf kom ind i Hovet paa Møre, sad Tor der og var mest hædret af alle Guderne, pyntet med Guld og Sølv. I al Fald i Norge og i de norske Kolonier er der kun faa Steder, der er opkaldt efter Odin, mens mange Navne vidner om en udbredt Torsdyrkelse. Et Indblik i en Strid mellem Odins- og Torstilhængere har vi efter manges Mening i Sangen om Harbard, hvor den paa Vikingetog i Vesterlandene vundne Kultur og finere Dannelse stilles ligeoverfor Hjemmets uslebne Mænd med de grove Sæder og tarveligere Livsvaner.

    Det, der rører sig i disse Eddasange, er da ikke Guders følelser for Mennesker eller Menneskers for Guder. Men de giver Genspejlinger af denne Verdens Hændelser: Odin er faderligt bekymret for sin Søn og holdes for Nar af en Kvinde, Freyr sidder ensom og sørger, knuget af den Kærlighed, han anser for haabløs, Tor benytter en Fisketur til at vise hele sit Vovemod - og til alt dette slutter der sig ældet Viden om Verden, Ragnarokssyner og Fornyelsestrang.

    Vølvens Spaadom

    1. Hør mig, alle

    hellige Slægter,

    Sønner af Heimdal,

    høje, lave!

    Valfader vil,

    I af Vølven skal høre

    Folkenes Fjærnsagn,

    de første, hun ved.

    2. Jeg kan huske

    Jætternes ældste;

    blandt dem jeg fordum

    fostredes op.

    Ni Verdner jeg mindes,

    (ni Verdensaldre),

    det knejsende Krontræ

    som Kim i Mulde.

    3. En Urtid var der,

    da Ymer leved -

    ingen Sand, ingen Sø,

    ingen svale Bølger.

    Ej Jord der var,

    ej Hvalv derover,

    kun et tystnende Tomsvælg,

    ingen Tue med græs,

    4. til Bors Børn løfted

    Landene op -

    de høje, der skabte

    den herlige Midgaard.

    Fra Syd faldt der Sol

    paa Søbundens Sten;

    da groed Græsset

    grønt af Jorden.

    5. Aserne mødtes

    paa Idasletten,

    højt de Hørg og

    Hove tømred.

    Esser blev rejst -

    Ringe de smeded,

    formed Tænger,

    fik sig Værktøj.

    6. De lo, og Tavl

    paa Tun de spilled

    - aldrig mærked de

    Mangel paa Guld -

    til trende meget

    mægtige kom,

    jættefødte Mø’r

    fra Jotunheim.

    7. Der udbrød Krig

    i den unge Verden,

    da man paa Spydspids

    spidded Guldveig,

    og i den Højes

    Hal hun brændtes.

    Tre Gange født

    blev hun tre Gange brændt.

    8. Heid blev hun kaldt,

    hvor hun kom til en Gaard,

    Sandsigervølven;

    Vilddyr hun tæmmed,

    sejded, hvor hun kunde,

    sejded Galskab,

    vented med Fryd

    af hver ond kvinde.

    9. Alle Skaberne gik

    til Skæbnens Stole,

    hver højhellig Gud,

    og holdt saa Raad,

    om Aserne skulde

    skatte til Fjenden

    eller Ofret deles

    af alle Guder.

    10. Men Odin skød,

    skød ind i Skaren

    - atter var der Krig

    i den unge Verden.

    Brudt blev Træværket

    trindt om Asgaard.

    Vanerne drog

    over Vang til Slag.

    11. Alle Skaberne gik

    til Skæbnens Stole,

    hver højhellig Gud,

    og holdt saa Raad:

    Hvem havde gydt dem

    Ve i Luften

    og solgt en Jættes

    Søn Ods Hustru?

    12. Kun Tor slog til,

    tindrende gram;

    sjældent han sidder,

    naar sligt kommer ud.

    Eder brødes,

    Ord og Løfter,

    alt dyrt og svart

    de svor hinanden.

    13. Hun ved, Heimdals

    Horn man gemte

    under det himmelhøje

    hellige Træ.

    Fra Valfaders Pant,

    den vældende Fos,

    øses det over.

    Ser I alt eller ej?

    14. Ene sad hun ude,

    den ældegraa kom;

    hin As, der gør angst,

    saa i Øjet mig ind.

    "Spørg! jeg svarer.

    Spar din Prøve!

    *

    15. Alt ved jeg, Odin!

    Dit Øje er skjult

    i Mimers Væld

    det vidtberømte."

    *

    16. Hærfader rakte

    Ringe og Smykker,

    jeg ejed viss Viden

    og Varselstave.

    *

    Saa vidt, mer end vidt

    ind i hver Tidsalder.

    17. Saa fjærnt fra komme

    Valkyriemø’r;

    til Godtjod at ride

    rede de holdt.

    *

    18. Saa den Lod, der

    lured paa Balder,

    Odins Barn,

    den blodige Gud.

    Slank den op fra

    Sletten voksed,

    Misteltenen,

    saa tynd, saa skøn.

    19. Af det Træ blev,

    saa tynd det saa ud,

    en døvende Dødspil;

    med den skød Hød.

    Men Frigg græd

    i Fensale

    over Asernes Tab.

    Ser I alt eller ej?

    20. Under Hveralund

    en lænket hun saa;

    den lumske Loke

    ligned den bundne.

    Dér sidder Sigyn,

    ser ham pines,

    ynkes derover.

    Ser I alt eller ej?

    21. Fra Øst staar en Aa

    gennem Edderdale,

    sværdfyldt, knivfyldt;

    Slid er dens Navn.

    22. En Sal jeg saa,

    den var Solen fjærn;

    paa Nastrond med Dør

    mod Nord den stod.

    Der falder Edderdryp

    ind gennem Lyren;

    Slanger snor sig

    i Slyng om Væggen.

    23. Saa der i stride

    Strømme vade

    de Folk, der svor falsk,

    den fule Morder,

    den, der røver en anden

    hans unge Viv.

    24. Der suger Nidhug

    døde Mænds Kroppe.

    En Ulv flænger Aadsler.

    Ser I alt eller ej!

    25. I Jærnskoven øster

    den ældgamle sad.

    Fenrers Afkom

    fostred hun op.

    En af al den Yngel

    raner Solen,

    trukken i

    Troldeham.

    26. Den mæsker sig

    paa Menneskelig,

    sprøjter Gudernes Bo

    bloddryppende rødt.

    Solstraaler sortner;

    Somre efter

    strør Uvejr ondt.

    Ser I alt eller ej?

    27. Paa en Høj han sad,

    en Harpe han slog,

    Gygens Vagt,

    den glade Egder.

    Over ham galed

    (ud fra Hjald)

    en fagerrød Hane,

    Fjalar kaldet.

    28. I Asgaard galed

    Gyldenkammen;

    den vækker oppe

    hos Alts Fader.

    En anden galed

    under Jorden,

    en sodrød Hane

    i Helheims Sale.

    29. Nu gør Garm højt

    ved Gnipehulen;

    Lænken rives over,

    Ulven løber.

    Alt sket ved jeg,

    vidt frem ser jer,

    Ragnaroks Mulm,

    Magternes Fald.

    30. Broder slaas med Broder,

    til begge segner;

    Søskendebørn

    bliver bitre Fjender.

    Hadskhed, Haardhed,

    Hor overalt,

    Spærtid, Spydtid,

    sprængte Skjolde,

    Uvejrstid, Ulvetid -

    Undergangen kommer.

    Ingen yder

    en anden Skaansel.

    31. Mims Sønner leger.

    Om Mødets Stund

    varsler det gamle

    Gjallerhorn.

    Højt blæser Heimdal,

    Hornet er løftet,

    Odin mæler

    med Mims Hoved.

    32. Yggdrasil ryster

    i sin ældgamle Rod;

    det bruser i dens Løv -

    saa løsnes Jætten.

    De ræddes hist

    paa Hels Veje,

    til slugt af Surts

    Slægtning den er.

    33. Nu gør Garm højt

    ved Gnipehulen,

    Lænken rives over,

    Ulven løber.

    Alt sket ved jeg,

    vidt frem ser jeg,

    Ragnaroks Mulm,

    Magternes Fald.

    34. Hrym ager østfra,

    hans Arm bær' Skjold,

    Jørmungand har rejst sig

    i jættevrede.

    Ormen pisker Vandet,

    Ørnen skriger,

    river natgraa i Lig,

    Naglfar letter.

    35. Skibet kommer nordfra.

    Skaren, Muspel

    leder, staar mod Land,

    Loke styrer.

    Vildmandsflokke

    følger Ulven -

    dem gaar Byleists

    Broder med.

    36. Surt kommer sydfra

    med stikkende flammer;

    Stridsguders Sol

    straaler fra Sværdet,

    Graabjærge gjalder,

    Gyger falder,

    (Hels Mænd kommer)

    Himlen revner.

    37. Nu lider Hlin

    sit livs anden Sorg:

    Ud mod Ulven

    Odin drager,

    og Beles lyse

    Bane mod Surt;

    da falder Friggs

    Fryd i Kampen.

    38. Nu kommer Hlodyns

    lovpriste Barn

    *

    Odins Søn

    gaar Ulven i Møde.

    39.Vredt hugger Midgaards

    Vogter til den

    - (alle Helboer

    hærger Verden) -

    Fjørgyns Søn naar

    kun ni Skridt, vandrer

    dødsens fra Dyret,

    men Daaden lever.

    40. Solen sortner,

    Land synker i Hav,

    de klare Stjærner

    styrter fra Himlen;

    Ilden raser,

    Ild og Luer;

    højt slaar Heden

    mod Himlen selv.

    41. Nu gør Garm højt

    ved Gnipehulen;

    Lænken rives over,

    Ulven løber.

    Alt sket ved jeg,

    vidt frem ser jeg,

    Ragnaroks Mulm,

    Magternes Fald.

    42. Atter, ser hun,

    op af Havet

    Landene løftes,

    lysegrønne.

    Fosse falder

    - der flyver en Ørn

    over, til Fangst

    af Fisk paa Fjæld.

    43. Aserne mødes

    paa Idesletten,

    taler om den mægtige

    Muldomsnoer

    og mindes alt

    det uhørt skete

    og Storgudens

    gamle Runer

    44. Der skal atter

    underfulde

    gyldne Brikker

    i Græsset findes,

    Urtidsejet,

    Ætten misted.

    Ingen saar,

    men Sæden vokser,

    det bedste vinder,

    Balder kommer.

    46. En Sal jeg ser,

    ej er Solen saa skøn,

    tækket med Guld,

    paa Gimle den staar.

    Glade skal der

    de gode bo

    i evig Fryd

    uendeligt.

    47. Den stærke kommer

    til den store Dom,

    han, hvis Vælde

    hver maa lyde.

    ____

    Indskudte vers

    Mellem 5 og 6.

    1. Søndenfra

    greb Solen, Maanens

    Fælle, med sin Højre

    om Himlens Rand.

    Solen vidste ikke,

    hvor dens Sale stod,

    Maanen ikke,

    hvad Magt den havde,

    Stjærnerne ikke

    Stjærnernes Plads.

    2. Alle Skaberne gik

    til Skæbnens Stole,

    hver højhellig Gud,

    og holdt saa Raad.

    *

    3. De gav Nat og Ny

    Navn og desuden

    Morgen, Middag,

    Midaften, Aften -

    at tælle Aarene

    op med dem.

    Mellem 6 og 7.

    4. Alle Skaberne gik

    til Skæbnens Stole,

    hver højhellig Gud,

    og holdt saa Raad,

    om Dværgenes Skarer

    som skabes til Liv

    af Brimers Blod,

    af Blains Ben.

    5. Størst mellem dem

    Modsogner var,

    men Durin blev

    Dværgenes næste.

    Mange de danned

    med Mennesketræk

    i Dværgenes Jord,

    som Durin sagde.

    _____

    6. Nye, Nide,

    Nordre, Sudre,

    Austre, Vestre,

    Altjof, Dvalin,

    Nar og Nain,

    Niping, Dain,

    Bivar, Bavar,

    Bambor, Nore,

    An og Anar,

    Ae, Modvitner.

    7. Veig og Gandalf,

    Vindalf, Torin,

    Tekk og Train

    Tror, Vit, Lit,

    Nar og Regin,

    Nyrad, Radvid -

    dér er alle

    Dværgene nævnt.

    8. File, Kile,

    Funden, Naale,

    Hepte, Vile,

    Hannar, Svior,

    Billing, Brune,

    Bild og Bure,

    Frar, Hornbore,

    Fræg og Lone,

    Aurvang, Jare,

    Eikenskjalde.

    _____

    9. Nu skal alle Dværge

    i Dvalins Flok

    indtil

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1