Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Matkailumuistoja: Kuvaus matkasta Maaningalta lestadiolaisuuden  syntysijoille Lappiin vuonna 1884
Matkailumuistoja: Kuvaus matkasta Maaningalta lestadiolaisuuden  syntysijoille Lappiin vuonna 1884
Matkailumuistoja: Kuvaus matkasta Maaningalta lestadiolaisuuden  syntysijoille Lappiin vuonna 1884
Ebook240 pages2 hours

Matkailumuistoja: Kuvaus matkasta Maaningalta lestadiolaisuuden syntysijoille Lappiin vuonna 1884

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Keväällä 1884 eräs matkaaja lähti taivaltamaan jalkaisin Maaningalta kohti Lappia. Matkan ilmeisenä tarkoituksena oli päästä omin silmin näkemään ja omin korvin kuulemaan, millainen lestadiolainen herätysliike oli sen syntysijoilla. Tuolloin kohti Etelä-Suomea leviävä lestadiolaisuus oli monin paikoin sekä ihmisten huulilla että sanomalehtien palstoilla. Kaikkiin kuulopuheisiin ja mielipiteiden värittämiin lehtikirjoituksiin ei kuitenkaan voinut luottaa, vaan ilmiöön piti päästä tutustumaan omakohtaisesti.

Pitkä ja vaiherikas matka kulki halki monien Suomen historian merkkipaikkojen ja kesäisen kauniin luonnon. Jalkaisin kulkiessa oli mahdollisuus pysähtyä moniin mielenkiintoisiin paikkoihin ja kohdata lukuisia ihmisiä. Halki Pohjolan taivaltaessa sai hyvän läpileikkauksen sen ajan elämästä ja ihmisten tavoista. Eikä näin pitkällä matkalla luonnollisesti vältytty monilta hauskoilta kommelluksiltakaan.

Tämä aikoinaan Oululaisessa sanomalehdessä pitkänä jatkokertomuksena ilmestynyt matkakuvaus vie lukijansa menneeseen maailmaan tarjoten ainutlaatuisen lukukokemuksen ja ajankuvan sen aikakauden elämästä ja oloista pohjoisessa Suomessa.
LanguageSuomi
Release dateJul 6, 2018
ISBN9789528028925
Matkailumuistoja: Kuvaus matkasta Maaningalta lestadiolaisuuden  syntysijoille Lappiin vuonna 1884
Author

Hannu Hyttinen

Hannu Hyttinen on kirkkohistorian ja vanhan kirjallisuuden harrastaja, jonka erityisenä mielenkiinnon kohteena on lestadiolaisen herätysliikkeen historia siihen liittyvine moni ilmiöineen ja vivahteineen.

Related to Matkailumuistoja

Related ebooks

Reviews for Matkailumuistoja

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Matkailumuistoja - Hannu Hyttinen

    "Kesällä eivät herrat juuri joutaneet Lapin erämaita

    matkailemaan. -- Joskus vain joku etäisempi

    matkamies samosi poikki leveän kairan."

    Samuli Paulaharju

    Sisältö

    Lukijalle

    Maaningalta Ouluun

    Luku 1. Alkumatka Lapinlahdelle

    Luku 2. Iisalmen vanhoilla taistelupaikoilla

    Luku 3. Metsäisiä taipaleita kohti Kajaania

    Luku 4. Kajaanissa ja Paltaniemessä

    Luku 5. Pohjanmaan läpi Ouluun

    Oulusta Pellonkylään Turtolan pitäjässä

    Luku 6. Oulun kaupungissa

    Luku 7. Pohjanlahden rannikolla

    Luku 8. Tornionjoen vartta Aavasaksalle

    Luku 9. Alkkulan ja Turtolan pitäjissä

    Pellon kylästä Enontekiön kirkolle

    Luku 10. Matkaseurueen mukana Kolarin kylään

    Luku 11. Kolarista kohti Kittilää

    Luku 12. Kittilän lestadiolaisseuduilla

    Luku 13. Ounasjoen varren erämaataipaleilla

    Luku 14. Eksyksissä Ounastunturilla

    Luku 15. Enontekiön kirkolle

    Sydänkesä Enontekiössä

    Luku 16. Elämää Enontekiön Lapissa

    Luku 17. Nuottajärvellä

    Luku 18. Kirkon seudulla

    Luku 19. Raattamaan seuroissa

    Luku 20. Tulonlähteitä Pohjolassa

    Kuvalähteet

    Lukijalle

    Me nykyajan ihmiset olemme tottuneet liikkumaan nopeasti paikasta toiseen toimintavarmoilla ja mukavilla kulkuvälineillämme. Maailma on pienentynyt ja matkustaminen Suomen päästä päähän onnistuu yhdessä päivässä ilman sen suurempia suunnitelmia ja ennakkovalmistautumista. Tällaisesta mukavuudesta ei olla kuitenkaan saatu nauttia vielä kovin pitkiä aikoja, vaan matkanteko on ollut varsin paljon aikaa vievää ja vaivalloista. Matkaan lähtemiseen on vaadittu painavat syyt tai suuri määrä seikkailunhalua.

    Tämä Oulun Ilmoituslehdessä vuonna 1887 moniosaisena jatkokertomuksena julkaistu matkakertomus on osoitus suuresta seikkailunhalusta ja uteliaisuudesta. Kertomuksen kirjoittaja piiloutuu sen ajan tavan mukaan nimimerkin taakse ja jää sen vuoksi valitettavasti myöhemmille lukijoille nimeltään tuntemattomaksi. Tekstistä voidaan kuitenkin päätellä jotain sen kirjoittajasta. Hän on ollut jonkin verran oppinut naimaton mieshenkilö, joka on ollut suuresti kiinnostunut ympäröivän maailman ilmiöistä, joista hän kirjoittaa tekstissään varsin monipuolisesti matkan aikana tekemiensä havaintojen ja ihmisten kanssa käymiensä keskustelujen pohjalta. Erityisesti kirjoittaja näyttää olleen kiinnostunut lestadiolaisuudesta, joka oli tuohon aikaan levinnyt varsin nopeasti koko Suomen alueelle. Kiinnostus lestadiolaisuutta kohtaan näyttäisi jopa olleen pääsyy juuri herätysliikkeen syntysijoille suuntautuvalle matkalle, vaikka kirjoittaja ei selvästikään itse ole varsinaisesti kuulunut lestadiolaiseen herätysliikkeeseen.

    Tarinan loppuosan on julkaistut myös Juha Kivekäs kirjassaan Matkalla Enontekijäiseen. Mielestäni tarina on kuitenkin kokonaisuutena niin mielenkiintoinen, että se ansaitsee kokonaan oman julkaisunsa, jossa paneudutaan hieman tarkemmin alkuperäisessä matkakertomuksessa esiintyviin ilmiöihin ja kerrotaan hieman myös niiden taustoista, jotka muuten jäisivät monelle sen ajan kulttuuria, tapoja ja historiaa tarkemmin tuntemattomalle lukijalle hämärän peittoon.

    Tekstiä on varovasti muokattu vastaamaan paremmin nykykielen lauserakenteita ja sanojen kirjoitusasua. Tämä on mielestäni ollut paikallaan, sillä alkuperäinen teksti on koukeroisine ja pitkine lauserakenteineen monesti hieman vaikeaselkoista nykylukijalle. Tekstin alkuperäinen tyyli ja sanonnat on kuitenkin pyritty säilyttämään mahdollisuuksia mukaan, jotta alkuperäisen kirjoittajan värikäs ja persoonallinen kirjoitustapa ja kielenkäyttö välittyisivät lukijalle.

    Tässä julkaisussa on mukana myös aiheeseen liittyvää kuvitusta, joka ei ole alkuperäisen tekstin kirjoittajan ottamaa. Tuolta ajalta on kuitenkin olemassa runsaasti hienoa kuvamateriaalia, joka avaa tekstissä esiintyviä paikkoja, tapoja ja kulttuuria lukijalle aivan uudella tavalla. Kuten vanha sanonta sanoo, yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

    Kun itse luin tätä vanhaa kertomusta, pysähdyin monta kertaa pohtimaan oman elämäni helppoutta ja sitä, kuinka itsestään selvänä pidin monia nykyajan ilmiöitä ja elämäntapaa. Kun itse syön ruokaa, sitä on aina riittävästi, jopa liikaakin, ja kaupasta saa milloin vain lisää. Kun itse lähden matkalle, vaikkapa lestadiolaisuuden syntysijoille Lappiin, merkitsee se yhden päivän automatkaa mukavan auton pehmeällä penkillä. Matkalaisemme teki vastaavaa matkaa jalkaisin puolentoista kuukauden ajan vuonna 1884.

    Toivotan lukijalle lukemisen iloa, viihtyisiä hetkiä ja hieman myös ajattelemisen aihetta.

    Juhannusaattona 2018

    Hannu Hyttinen

    Matkakertomuksen alku Oulun Ilmoituslehdessä 15.6.1887.

    I Maaningalta Ouluun

    Luku 1. Alkumatka Lapinlahdelle

    Sain päähäni lähteä Lappiin. Mitä kerran savolaisen päähän pistää, se ei ensi hetkessä sieltä eroa. Ei muuta kuin tuumasta toimeen ja mies taipaleelle. Ei ollut minulla Ilmarisen oritta eikä Väinämöisen venettä matkatakseni noille oudoille oville, Turjan lasten tantereille. Vaan viis siitä, olihan koipeni jommoisessakin käyttämiskunnossa. Sauva vain siis käteen ja niin mies matkaan yhtä yksinkertaisella menolla kuin ensimmäiset opetuslapset.

    Se oli myöhään illalla toukokuun 14. päivänä vuonna 1884, kun suoriuduin taipaleelle. Viluinen vallan oli ilma, lunta sataa tuprutti peittäen keväiset kentät taas valkealla lumivaipalla¹. Astelin siitä Kinnulanjoen sillalle, joka on vähän yli puolen peninkulmaa etelään päin Maaningan kirkolta, ja siinä aloin miettiä, mihin suuntaan oli matkani tehtävä. Jäät järvillä olivat jo vallan petollisia, minkä vuoksi päätin pyrkiä Pohjolaan maantietä myöten. Hiljakseen lorisivat joen vedet sillan arkkujen alla, kuin kuiskaten: saas tästä onneksi matkalle! Siemaisinpa kelpo kulauksen joen raikasta vettä ja sitten kahlasin yön selkään kohden Naarvanlahtea, päästäkseni Iisalmeen vievälle valtatielle.

    Useita virstoja en vielä kulkenut, kun jo tie kohosi sangen korkealle mäelle, jonka harjalla oli yksinäinen torppa. Sen sivuitse yritin tarpoa tuoreessa lumessa, mutta silloinpa koipeni muistivat Kiiskisen komennon: top tykkänään. Tinkiminen ei auttanut, täytyi vaan mennä torppaan aamuyötä lepäilemään.

    Tupa oli noita Savossa niin tavallisia savutupia.

    Kun aamulla unesta havahduin, loisteli aurinko jo vallan korkealla taivaan sinilaella. Lähdin siitä ulos. Laveita ja lumisia maisemia levisi silmiini minne vain päätäni käänsin, ja viehättäviltä ne kevätaamun hohteessa loistelivat. Vaan eipä nyt mielestäni ollut aikaa seutuja ihailla, eteenpäin oli ehdittävä. Nopeaan astelin tietä pitkin, joten pian olin Alapitkän kylässä, joka kuuluu jo Lapinlahden pitäjään. Kulkiessani kylän sivu, pistäydyin pienoiseen tien laidassa seisovaan tölliin, jonka ovesta sankka savupilvi ilmoille ryntäsi. Tupa oli noita Savossa niin tavallisia savutupia, ollen siis paraillaan lämpiämässä. Tuvan pankolla kyykötti pari ihmisen alkua paljaassa piikossa² ja tuvan emäntä kehräsi tappuroita³ uunin edessä, jalallansa heiluttaen vähäistä liekkua⁴, jossa nuorin lapsista hienoa porinaa piti. Poppa tekköö pahhoo! Poppa tekköö pahhoo! alkoi hetken päästä toinen lapsista pankolla kiljua, ja sen paidanhelmat liehuivat ilmitulessa.

    Kerkeään kapsahti äiti apuun ja niin sievästi sukellutti lapsen uunin sivulla olevaan vesikorvoon⁵, ettei siunatakaan ennättänyt. Korvo oli täynnä kylmää vettä ja siitä pian teki poikaparan mieli pois päästä. Ihmeeksi ei se pieni poika vähintäkään palohaavaa ehtinyt saada ja pian oli meillä aika hauskaa tämän sukkelan seikan johdosta, josta ikävämpiäkin seurauksia olisi saattanut sueta. Kun uuni joutui hiilillensä, paistoi vaimo potaattia lapsillensa, tarjoten niitä minunkin syödäkseni. Näin kyllin levättyäni lähdin taas taipaleelle. Ilma alkoi lämmitä tuntuvasti, sillä heleästi paisteli aurinko, ja pian puroina lirisi äsken satanut lumi, joten pälvi toisensa perään ilmestyi metsän aukeamille ja vainioiden pinnalle. Mäntyisiä metsämaisemia vaihteli kylien välimailla, vaan selväänpä huomasi, että entiset vankat ja suuret tukkimetsät ovat jo pois näiltäkin seuduilta teille tietämättömille kadonneet. Harvoiksi ja huonoiksi ovat useimmissa kohden metsät ja salot muuttuneet, vaikka omaksi tarpeeksi vielä puita riittänee, ellei kovin järjettömällä tavalla metsiä tuhlattaisi, niin kuin valitettavasti vielä paikoin tehdään. Pysyvämpää hyötyä ei useimmissa tapauksissa ole niistä tukkirahoista monellekaan ollut, vaan yhtä nopeaan ovat näkymättömiin haihtuneet kuin köykäinen lumi auringon säteiden lämmössä. Päinvastoin on opittu helposti saaduilla rahoilla ylellisesti elämään, talouden työt laimin lyöty, maanviljelys rappiolle jätetty ja niin on monelle talolle niistä ollut enemmän tappiota kuin etua. Jos järjellisesti olisi osattu metsää myydä sekä siten ansaitut rahat maanviljelyksen ja karjanhoidon edistyttämiseksi käytetty, olisi tietysti niistä paljonkin etua ollut, mutta harvinaisuuksiin kuulunee, että metsien hinnat ovat oikealla tavalla tulleet käytetyiksi. Muutenkin koko nuo suuret tukkihommat ovat paljon turmiota niin henkisessä kuin aineellisessa suhteessa tuottaneet kansallemme. Tukkitöihin kerääntyy tavallisesti irtonaista löysäväkeä kaikilta maamme osilta ja heidän seassansa välistä kulkee jos minkälaista saastaisuutta sekä roskaa. Raakaa, siveetöntä elämää aaltoilee tukkihommien kanssa rauhallisimpiinkin maamme seutuihin. Minun täytyy sanoa, etten missään ole niin kamalia kirouksia, siivottomia sanoja ja muuta ilkeää menoa kuullut sekä nähnyt kuin tukkilautoilla ja suurien tukkijokien varsilla. Eivätköhän sahain isännät, tukinuittojen johtajat ja muut asianomaiset voisi mitään vaikuttaa usein kauhistuttavan tukkilaiselämän sieventämiseksi? Olen ollut tilaisuudessa näkemään, miten muutamat tukinuittojen johtajat ja peräänkatsojat esimerkiksi keväisin ovat kaiken pyhäpäivänkin käyttäneet väkeänsä työssä tukkijoella, muka peläten veden vähenemistä ja palkinnoksi sekä kiihotukseksi jaelleet miehillensä viinaa niin runsaasti, että ne humalaisina ovat joessa kahlanneet ja hirmuista räyhinää pitäneet. Miksi eivät ennen ole ahkerampia viikon varrella olleet ja jotakin yötä siihen sijaan valvoneet tai muilla keinoin väkensä ahkeruutta sekä vaivoja palkinneet? Tohtisikohan ehdottaa, että noiden juomatalkoiden sijaan sunnuntaipäivinä ja muulloinkin tukinuittojen johtajat muuta jalompaa ajanviettoa tukkilaisille hankkisivat.

    Tukkilaisia tauolla. Tukkitöihin kerääntyy tavallisesti irtonaista löysäväkeä kaikilta maamme osilta.

    Paljon matkalla mieleen johtuu, mitä milloinkin. Tukkilaisten elämässä liitelivät ajatukseni, mutta jalkani marssivat yhtä mittaa pitkin tiensyrjää, niin etten tullut edes tien haaroja erottaneeksi. Oikeassa kumminkin pysyin ja ennen pitkää ilmestyi näkyviin varsin uhkea kaunis kirkko vasemmalla puolen tietä noin puolen virstan⁶ päässä. Se oli Lapinlahden pitäjän uusi kirkko⁷, joka törrötti kunnahallansa Honkasalmen partaalla. Päivä olikin jo kulunut iltapuolelle, minkä tähden päätin mennä kirkonkylään viettämään yötä. Osa kirkonkylää näytti olevan rähjäisesti rakennetun, kartanot ja asunnot sikin sokin ulkohuoneiden kanssa, vaikka oli siellä joitakuita säännöllisestikin rakennettuja kartanoja.

    Lapinlahden kirkko. Kirkko on vallan uljas ja uusi.

    Kirkko on vallan uljas ja uusi, ei aivan lähellä rantaa, ja ovia siinä sanottiin olevan kaikkiaan 16, mutta toistasataa tuhatta markkaa se kuului maksaneenkin. Niin kalliiksi on sen rakentaminen käynyt, että muutamia taloja on rakennusrahain tähden kurikan alle joutunut, niin ainakin kuulin valitettavan. Verojen karttumista ja muiden ulostekojen lisääntymistä valitetaan kyllä usein ja jos siihen joskus syytäkin olisi, tehdäänpä turhia valitusvirsiäkin ilman syytä. Harvoin kumminkin valitetaan sitä, että on ostettu turhia ylellisyystavaroita, laiminlyöty talouden hoitoa ja päiviä kulutettu juoma- ja markkinaretkillä sekä viinasaksoille⁸ veroa maksettu.

    Mentyäni muutaman talon tupaan, kysyin lupaa yön viettoon. No lieneehän tässä lämmintä vieraankin varaksi, virkettiin minulle vastaukseksi. Enpä vielä ikinä ole Savossa kuullut vieraalta yösijaa kiellettävän, olkoon hän huono eli hyvä, vaan aina saa tuvan leveällä penkillä yli yön levätä, ja tehdäänpä usein tilakin lattialle, sillä ainahan olkia Savon pellot kasvavat. Ystävällistä ja tuttavallista kohtelua tapaa ylimalkaan sanoen kaikkialla Savon maassa, vaikka lieneehän joku kankeampi ja auttamattomampi talo ja tölli joukossa.

    Tosin olen tavallaan niin sanoakseni jäävi kovin kiittelemään Savon kansaa, mutta enpä kumminkaan voi muuta kuin hyvää lausua kansan luonteesta yleensä armaassa Savon maassa, lukuun ottamatta muutamia poikkeuskohtia. En missään muualla Suomessa ole tavannut niin patriarkillista perhe-elämää, jossa perheen isä ja äiti tai talon isäntä ja emäntä on kaikkein perheen jäsenten kunnioituksen ja kuuliaisuuden esineenä ja heiltä pienimmissäkin tapauksissa neuvoa kysytään.

    Rehellisyydessä ja vakavuudessa ei savolaiselle vertoja usein löytyne. Myös uskonnolliset siteet ovat vielä Savossa verrattain lujina pysyneet ja kunnioituksella kohtelee savolainen esi-isiltä perittyjä laitoksia, joita nykyajan henki kokisi saastaan tahrata. Kun vaan Savonkin kansa jaksaisi vastaan seistä niitä myrkyllisiä vaikutuksia, joita ulkoa päin sen piiriin pyrkii sekä kuolettaa omassa kehdossaankin ilmestyviä paheita! Savon ukko, kun viet voitasi kaupaksi markkinoille, älä vaihda sitä viina-ankkuriin! Muista illoin panna porstuasi ovi hakaan, ettei poikasi öisin yötsimään juokse eikä kylän hurtat sievien tyttöjesi luokse hiivi! Vaan kaikista poikkeuskohdista huolimatta yhdyn näihin syntymäseutujansa ihantelevan runoilijan sanoihin:

    Siis maat' en muuta tietää voi

    Savoa kalliimpaa

    Ja mulle ei mikään niin soi

    Kaikista minkä Luoja loi

    Kuin armas Savon maa.

    Mutta jopa on aika siirtyä jälleen tuonne lämpimään tupaan Lapinlahden kirkolla. Minua käskettiin istumaan tai oikeammin painamaan puuta. Tuvassa oli koko lauma naisia ja lapsia sekä muutamia miehiä. Muuan naisista kuului oleman Sohvia ja sen nimipäivää tässä nyt tunnuttiin pidettävän. Kahvia näkyi kukin saavan ja tarjottiinpa minullekin, mutta sekös kummastusta herätti, kun selitin, etten koskaan juo kahvia. Naiset alkoivat kertoilla uniansa ja toiset selittivät niiden merkitystä. Jo hajosivat siitä viimein nimipäivävieraat ja lepoon laittautui talon väki. Minäkin kävin syrjälleni penkille ja hyvin nopeasti vaivuinkin sikeään uneen.


    ¹ Tieto lumisateesta Maaningalla tuona päivänä pitänee paikkansa. Ilmatieteen laitoksen arkistotietojen mukaan tuon päivän alin lämpötila Helsingissä on ollut 0,7 °C ja maksimilämpötila 8,5 °C. Toukokuun 1884 keskilämpötila Helsingissä on ollut 6,5 °C, mikä on muutaman asteen nykyisiä toukokuun keskilämpötiloja alhaisempi.

    ² Piikko on karkeahko pellava- tai hamppukangas.

    ³ Tappura on pellavan puhdistusjäte, rohdinta huonolaatuisempi kuitu.

    Liekku = kehto

    Korvo = saavi

    Virsta on vanha Venäjän keisarikunnassa ja Suomessa

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1