Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Anders dan Anders
Anders dan Anders
Anders dan Anders
Ebook104 pages1 hour

Anders dan Anders

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Judy Lohman schrijft sinds 2007 voor diverse magazines en dagbladen. In deze verhalenbundel vindt u een selectie van de twintig beste korte verhalen. De onderwerpen zijn uiteenlopend, maar kenmerken zich door hun scherp waarnemingsvermogen en vlotte pen. Of het nu gaat over de veranderende maatschappelijke waardering van boeren in het artikel 'Boer zoekt vrouw', om vermakelijke vooroordelen, unieke reisverhalen of historische gebeurtenissen. Het zijn allemaal verhalen die vermaken, u soms tot nadenken stemmen of u aansporen om uw koffer te pakken en op reis te gaan.

LanguageNederlands
PublisherJudy Lohman
Release dateFeb 27, 2024
ISBN9789490860080
Anders dan Anders
Author

Judy Lohman

Judy (Junte and Diety) Lohman is a writers couple from Holland, active since 2007. Like the British couple Nicci French, they write literary thrillers, but also novels and travel books. Moreover they write columns and articles for several magazines and newspapers. They publish their eBooks on www.amazon.com, and also Dutch sites like www.ebook.nl and www.bol.com . Diety Lohman was born and raised in Friesland, the northern part of the Netherlands. As a child she lived on a farm in this remote and sparsely populated area. She studied Economics (with honors) at the University of Amsterdam. After her studies she worked as a consultant at Ernst & Young and later on as a manager in the non-profit sector. Her motto? 'Writing together? We should have started much earlier.' Junte Lohman was born as the son of a painter, and grew up in a small forester's cottage, together with his elder brother. He studied sociology at the Erasmus University in Rotterdam and, as a Harkness Fellow, City Planning at the University of North Carolina at Chapel Hill. In America he worked as a transportation planner. After returning to the Netherlands he became a partner at a Dutch management consulting firm and later on the director of a Charity Organization. His motto? 'Writing is like sculpting with words and reminds me of my father's work as a painter.' The couple spends six months a year travelling in a nine meter long converted truck, thus finding peace and quiet, and inspiration to write their books. Their first literary thriller "Project Eva", written in Dutch, was published by Archipel/Arbeiderspers in 2009. Since then they publish their books through Uitgeverij Logion

Read more from Judy Lohman

Related to Anders dan Anders

Related ebooks

Related articles

Reviews for Anders dan Anders

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Anders dan Anders - Judy Lohman

    Judy Lohman

    Logion

    Logo Uitgeverij Haarlem veel contrast Anders dan Anders

    korte verhalen

    Uitgeverij Logion

    Copyright: 2012 Judy Lohman;

    updated edition 2024

    Omslag:Picnik/apple sweets from America

    ISBN: 9789490860080

    Nur: 303

    VERANTWOORDING

    Alle overeenkomsten met plaatsen, personen en situaties

    die in de werkelijkheid bestaan of bestaan hebben,

    berusten op toeval.

    This e-book is licensed for your personal enjoyment only. This e-book may not be re-sold or given away to other people. If you would like to share this e- book with another person, please purchase an additional copy for each recipient. If you’re reading this e-book and did not purchase it, or it was not purchased for your use only, then please return to your favorite ebook retailer and purchase your own copy. Thank you for respecting the hard work of this author.

    1. Boer zoek vrouw: de schaamte voorbij

    ‘Daar komen ze! De Boeren!’ roept Yvonne Jaspers elk jaar verheugd alsof ze de boeren persoonlijk in haar fuik gevangen heeft. Een tikkie besmuikt komen ze tevoorschijn. Het roept associaties op met een veekeuring; ze worden zelfs verzocht zich om te draaien. De potentiële kanshebbers juichen, sommigen gillen alsof ze popsterren in hun vizier hebben. Daarna worden de rollen omgedraaid en zijn het de boeren die keuren en testen. De ongekende populariteit van ‘Boer zoekt Vrouw’ is sociologisch beschouwd een bijzonder fenomeen.

    Wij zijn beiden opgegroeid op en naast de boerderij en hebben onze roots dus op het platteland; vette klei aan onze klompen en een stalgeur die vaagjes om ons heen hing. Wij kennen ze dan ook maar al te goed: de plattelandsjongens die op hun buikschuivers naar de stad scheurden op zoek naar vrouwelijk wild. De meisjes draaiden nuffig hun hoofd weg zodra de foute, glimmende Terlenkabroeken, de bloempotkapsels en de haspelende teksten (‘eh, ja, heu, kwee niet’) in hun buurt kwamen. Ze vielen nog liever ter plekke dood neer, dan zich in te laten met zo’n boerenpummel. Ook boerendochters stonden in het stadse datingverkeer niet hoog op de prioriteitenlijst. Zo heeft een klasgenoot, zoon van de directeur van een revalidatiecentrum, de boerderij eens bezocht. Hij sprak toen de historische woorden: ‘Oh, nee hoor, ik wil niets met je, ik wil alleen maar kijken hoe boeren leven.’ Daarna jakkerde hij spoorslag weg op zijn Puch, met lange, wapperende haren en strakke jeans - hij wel - weg van het reservaat. Want zo stonden wij vroeger toch een beetje te boek, de boeren. Kijk in Van Dale en u vindt als betekenis van boer niet alleen: een bewoner van het platteland (‘het is nog een echt boertje, je kunt het hem aanzien dat hij van buiten komt’), maar ook: lomperd, ongemanierd persoon. De omschrijving van een nieuw aangekomen militair was zelfs: ’een boer blijft een boer.’ Niet echt positief al met al.

    En nu? Het kan verkeren. Zo hadden zich voor een charmante geitenboer - die zichzelf verontschuldigde dat hij voorheen een burger was - meer dan duizend (!) meisjes aangemeld. Ook de andere boeren konden zich verheugen op grote aantallen belangstellenden. Nog nooit heeft het leven op het platteland, en aan de zijde van een boer, zo aantrekkelijk geleken.

    Wat is de verklaring van het succes van het programma? Is dat puur te danken aan het feit dat het een datingprogramma is en heeft het niets te maken met de gekozen beroepsgroep? We hebben de proef op de som genomen. Slager zoekt vrouw! Hm, nee, moesten we erkennen, dat werkt toch minder goed. Bouwvakker zoekt vrouw dan? Ook de bouwplaats leek ons geen aantrekkelijke omgeving voor ontluikende liefde. Ambtenaar zoekt vrouw? Dat leverde, behalve hilarische plaatjes, ook geen flitsend programma op. De populariteit van het programma zit verscholen in het begrip boer. Wat zo aantrekkelijk is in het boerenbestaan, valt te lezen op de website van ‘Boer zoekt Vrouw’: Terug naar de schoonheid van de natuur en de rust van het platteland. Een hang naar eenvoud en vrijheid, naar een verleden dat verrassend genoeg nog steeds bestaat; en ook naar een bestaan van niet zeuren, om vijf uur op, de hele dag in de weer om op een eerlijke manier je geld verdienen. Dit komt in de richting van de verklaring van de populariteit van ‘Boer zoekt Vrouw’.

    Maar er zit wellicht ook een economische component achter de populariteit van het koekeloeren naar de living history vertolking van de boeken van Gerbrand Bakker. En dat is simpelweg de theorie van vraag en aanbod. In de jaren zestig wemelde het nog van de boerenbedrijven (zo waren er maar liefst 180.000 veeteeltbedrijven) en was er waarschijnlijk een overschot op de datingmarkt. Anno 2009 was nog slechts circa 10% van de veeteeltbedrijven overgebleven. De bedrijven die het gered hebben zijn grootschaliger; de boeren zijn agri-ondernemers geworden. Zo heeft boer Richard, die in 2011 meedeed met zijn duizend koeien een bedrijf dat je naar adem doet happen. Het begrip keuterboertje wordt hiermee uit het collectieve geheugen weggegumd. Kortom, boer is hedentendage geen beroep meer waar je je voor hoeft te schamen. Sterker nog; de programmamakers hebben ervoor gezorgd dat het beroep opeens salonfähig is geworden. Beroepen als bankier, directeur of havenbaron zijn op feestjes nu echt uit de mode. Houthakkershirts, gegroefde handen en weinig tekst zijn in. Niets geen flemende, opgesmukte woorden, maar simpelweg daden. Is dat eigenlijk niet samengevat wat Nederland nodig heeft? De boeren werken ondertussen gewoon door; dat deden ze al eeuwen, maar nu zien miljoenen mensen dat er hardwerkende, waarachtige mensen achter de voedselketen zitten. Mensen die respect verdienen en geen schimpscheuten. Het tijdperk van schaamte is voorbij.

    ––––––––

    Cover in sepia voor promotie e-book Getekend gecomprimeerd voor webpagina

    ––––––––

    Dit artikel is eerder verschenen in de NRC. De roman Getekend speelt op en rond de boerderij en gaat over de gevolgen van een valse beschuldiging van seksueel misbruik.

    2. Bonnie Prince Charlie

    C:\Users\Diety\Pictures\2012-06-04 Isle of Skye Elgol Cave of Bonnie Prince Charles\Isle of Skye Elgol Cave of Bonnie Prince Charles 034.JPG
    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1