Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Yksinkertainen lähestymistapa Freudiin: Opas Sigmund Freudin löytöjen ja syvyyspsykologian periaatteiden selittämiseksi yksinkertaisella tavalla
Yksinkertainen lähestymistapa Freudiin: Opas Sigmund Freudin löytöjen ja syvyyspsykologian periaatteiden selittämiseksi yksinkertaisella tavalla
Yksinkertainen lähestymistapa Freudiin: Opas Sigmund Freudin löytöjen ja syvyyspsykologian periaatteiden selittämiseksi yksinkertaisella tavalla
Ebook62 pages30 minutes

Yksinkertainen lähestymistapa Freudiin: Opas Sigmund Freudin löytöjen ja syvyyspsykologian periaatteiden selittämiseksi yksinkertaisella tavalla

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Mitkä ovat psykoanalyysin perusteet? Mitkä olivat tämän tieteenalan perustana olevat ideat ja löydöt? Miten Freud onnistui löytämään ihmismielen toiminnan periaatteet?

Tämän kirjan tarkoituksena on tarjota lukijalle selkeä ja yksinkertainen näkökulma löytöihin, jotka johtivat syvyyspsykologian syntyyn. Sisältä löydät psykodynaamisen teorian periaatteet. Syvyyspsykologian synnystä ensimmäisiin hypnoosin käyttöön liittyviin kliinisiin löydöksiin ja edelleen ihmisten elämää sääteleviin tiedostamattomiin psyykkisiin mekanismeihin. Lisäksi esitellään Freudin käyttämä tutkimusmenetelmä, jonka avulla yksilön eri psyykkiset kerrokset yhdistetään toisiinsa. Lukija pääsee näin seuraamaan löytöretkeä, jonka avulla hän voi paitsi ymmärtää aihetta paremmin myös kyseenalaistaa itsensä ja psyykkistä elämää säätelevät perusolettamukset. 
LanguageSuomi
Release dateMay 18, 2022
ISBN9791221337587
Yksinkertainen lähestymistapa Freudiin: Opas Sigmund Freudin löytöjen ja syvyyspsykologian periaatteiden selittämiseksi yksinkertaisella tavalla

Related to Yksinkertainen lähestymistapa Freudiin

Related ebooks

Reviews for Yksinkertainen lähestymistapa Freudiin

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Yksinkertainen lähestymistapa Freudiin - Stefano Calicchio

    Johdanto

    Mitkä ovat psykoanalyysin perusteet? Mitkä olivat tämän tieteenalan taustalla olevat ideat ja löydöt? Miten Freud onnistui löytämään ihmismielen toimintaperiaatteet?

    Tämän kirjan tarkoituksena on tarjota lukijalle selkeä ja yksinkertainen näkökulma löytöihin, jotka johtivat syvyyspsykologian syntyyn. Sen sisällä on mahdollista tutustua psykodynaamisen teorian periaatteisiin.

    Syvyyspsykologian synnystä ensimmäisiin hypnoosin käyttöön liittyviin kliinisiin löydöksiin ja edelleen ihmisten elämää sääteleviin tiedostamattomiin psyykkisiin mekanismeihin. Lisäksi esitellään Freudin käyttämä tutkimusmenetelmä, jonka avulla yksilön eri psyykkiset kerrokset yhdistetään toisiinsa.

    Psyykkisiä konflikteja ohjaavia periaatteita, neuroosien ominaispiirteitä ja syvyyspsykologiassa käytettyjä ohjeita niiden ratkaisemiseksi korostetaan. Loppuosassa esitetään tiivistetysti tärkeimmät tieteellisen kirjallisuuden havainnot psykodynaamisen terapian tehokkuudesta psyykkisten häiriöiden hoidossa.

    Lukija voi näin lähteä löytöretkelle, jonka avulla hän voi paitsi ymmärtää paremmin aihetta, myös kyseenalaistaa itsensä ja psyykkistä elämää ohjaavat perusolettamukset. Kaikki tämä yksinkertaisella tavalla ja käsitteiden välittämisen helppokäyttöisessä kontekstissa.

    Tämän löytö- ja oppimismatkan päätteeksi kirjan lopussa esitellään kaksi käytännön resurssia. Ensimmäinen koostuu tiivistelmästä, joka sisältää keskeiset kohdat kaikista tekstissä esitetyistä pääkäsitteistä. Toinen on kehotus toimintaan ja ymmärryksen varmistamiseen arviointikokeen avulla.

    Freud ja syvyyspsykologian synty

    Syvyyspsykologia liittyy läheisesti Sigmund Freudiin, vaikka sillä oli useita edeltäjiä filosofisen ajattelun alalla. Syvyyspsykologian käsitteen esitteli virallisesti sveitsiläinen psykiatri Eugen Blueuler, Carl Jungin kollega. Freud päätti käyttää termiä vuodesta 1913 lähtien erottaakseen sen akateemisesta teoriasta, jossa keskityttiin tietoisiin psykologisiin prosesseihin.

    Dynaaminen psykologia tutkii ja kuvaa ihmisen psykologisen järjestelmän syvää rakennetta. Tällä tarkoitetaan jokaisessa ihmisessä olevia voimia, jotka ovat keskenään ristiriidassa. Tämä vastakkainasettelu synnyttää myös jatkuvan pyrkimyksen löytää enemmän tai vähemmän vakaa tasapaino, joka kypsyy sisäisen ratkaisun kautta.

    Dynaaminen psykologia puuttuu juuri näihin prosesseihin ja toimii silloin, kun erilaiset psykologiset voimat aiheuttavat sopeutumattomuutta todellisuuteen. Tavoitteena on siis palauttaa niin sanottu todellisuuden tarkistus, jolloin yksilöllä on mahdollisuus saada psykologinen hyvinvointinsa takaisin.

    Muinaisina aikoina tämä tehtävä jätettiin usein uskonnolle tai filosofialle. Parantajat olivat uskontoon sidoksissa olevia henkilöitä, jotka vetosivat korkeampaan voimaan parantavan prosessin mahdollistamiseksi. Kreikkalaisen myytin mukaan Asklepios sai jumalattarelta Athenalta lahjan vaihtaa verensä Medusan gorgonin vereen.

    Siitä lähtien hänen vasemmanpuoleisista suonistaan virtaava veri oli myrkyllistä, kun taas oikeanpuoleisella verellä oli voima parantaa kaikki sairaudet. Tämä suututti Zeuksen, joka päätti lyödä häntä ukkoseniskulla, koska hän näki, että kuolleiden tulo haudan takaa väheni. Niinpä jo muinaisista ajoista lähtien on sanottu, että vain haavoittunut parantaja voi parantaa muita.

    Mesmer (1974) oli vastuussa ensimmäisistä rituaalisen parantamisen muodoista eläinmagnetismin teorian avulla. Mesmerin mukaan parantuminen tapahtui näkymättömän fyysisen nesteen eli eläinmagnetismin avulla, joka mahdollisti ihmisen ja maailmankaikkeuden välisen harmonisen suhteen palauttamisen. Psyykkinen sairaus johtui tämän nesteen puutteesta.

    Braid tutki tätä lähestymistapaa ja syvensi sitä käyttämällä varhaisia hypnoosiin liittyviä kokeita. Tämän harjoituksen avulla Mesmerin oivalluksia pyrittiin soveltamaan fysiologisessa mielessä.

    Mutta vasta 1800-luvun jälkipuoliskolla tehtiin

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1