Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Anarko-fascism: Naturen återfödd
Anarko-fascism: Naturen återfödd
Anarko-fascism: Naturen återfödd
Ebook106 pages1 hour

Anarko-fascism: Naturen återfödd

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Anarko-fascism: Naturen återfödd är en bok som lyfter flera viktiga frågor och presenterar en såväl kontroversiell som konstruktiv utgångspunkt för en intellektuell diskussionen om hur Västerlandet skall kunna ta tillbaka kontrollen över sitt eget öde. Boken kan med rätta beskrivas

LanguageSvenska
PublisherLogik
Release dateJun 26, 2017
ISBN9789188667090
Anarko-fascism: Naturen återfödd
Author

Jonas Nilsson

Jonas Nilsson har en kandidatexamen i statsvetenskap från Försvarshögskolan i Stockholm. Han studerar för närvarande magisterprogrammet politik och krig på samma lärosäte. Nilsson är politisk analytiker med gedigen erfarenhet som politisk dissident, såväl i Sverige som i Sydafrika. Nilsson är även författare till bland annat boken "Anarko-fascism: Naturen återfödd".

Related to Anarko-fascism

Related ebooks

Reviews for Anarko-fascism

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Anarko-fascism - Jonas Nilsson

    framsida-small.jpg

    Anarko-fascism

    anarko-fascism

    Naturen återfödd

    av

    Jonas Nilsson

    Tidigare utgivet av Jonas Nilsson:

    Handen som gungar vaggan (Motgift förlag, 2015)

    ©2017 Logik Förlag

    Box 22120, 250 23 Helsingborg

    www.logik.se

    Andra upplagan, första tryckningen

    ISBN: 978-91-88667-00-7

    Innehåll

    Förord

    LÖGNEN

    KRIGET

    STATEN

    Förord

    Idén till boken, och begreppet anarko-fascism för att namnge tankebanan, föddes i samband med min statsvetenskapliga examensuppsats När det frihetliga möter det auktoritära – Föreningen av fascism och anarki.¹ Uppsatsens undersökande studie var att genom en idéanalys kunna erbjuda en djupare och förståelig förklaring till varför så kallade högerextrema fascister och frihetsälskande anarko-kapitalister båda stödde Trumps presidentkandidatur. Jag benämnde, i uppsatsen, sammanstrålningen som ett uttryck för vad som skulle kunna kallas för anarko-fascism. De två politiska idéströmmarna förenades för att kunna förmå att bevara det egna – den egna världsåskådningen och det egna sättet att vilja leva på. För den politiske anarkisten måste friheten uppnås på bekostnad av just friheten, det blir den begränsade interaktionen med icke-kompatibla externer som säkerställer att den egna gruppen kan leva fritt utan att slukas upp av ett fientligt auktoritärt kollektiv som saknar de västerländska värderingarna. För fascisten däremot måste en frihet säkerställas internt inom den egna gruppen för att kunna utgöra en vital och konkurrenskraftig enhet gentemot samma externer.

    Det blir förståeligt ur ett marknadsoptimerande perspektiv applicerat på det politiska – under förutsättningen att det politiska erkänns som aktörsbaserad, som ger upphov till relationen. En relation som kan vara såväl harmonisk som antagonistisk.

    En statsbildning från det här perspektivet måste vara den minsta möjliga som den största möjliga samtidigt. Det finns en viss förenlighet i den betraktelsen till Amerikas landsfäder som grundade nationen och är tillika konstitutionens upphovsmän. Staten måste vara så liten så att den kan omkullkastas av dess egna medborgare, om den skulle bli tyrannisk, samtidigt som den också måste vara den största möjliga för att kunna försvara sig mot och garantera friheten från fientligt inställda externer.

    Det politiskt teoretiska tar sin utgångspunkt från sin samtid och kan bara till fullo förstås i sin kontext. Det politiska erbjuder någonting, en lösning på ett iakttaget problem – det politiska är medlet, tillvägagångssättet, för att tillgodose den egna gruppens intressen. De politiska teoretikerna tar därmed avstamp från dess tids behov av reformer – Thomas Hobbes med Leviathan som motvikt till inbördeskriget, för att förhindra ett allas krig mot alla. John Locke med idén om den begränsade staten för att frigöra medborgaren från ledningens godtyckliga styre. Ayn Rands filosofi som ett svar på den fullständigt naturvidriga kommunistiska ideologin.

    Det är möjligt att de alla för sin tid betraktades som extrema – att de eftersökte en samhällsomvälvning i rak motsats till vad som var. De banade vägen eller åtminstone sökte bana vägen för att samhällspendeln skulle svinga med full kraft åt andra hållet, så långt bort som möjligt från det som de identifierade var fel med dess samtid. Med en eventuell tanke på att desto längre bort från det skadliga utgångsläget vi kan komma desto svårare kommer det att vara att återuppliva det som behövde dö.

    Den här boken presenteras också som en reaktion mot ett system som omöjligen, av princip, kan upprätthålla sig själv och som därmed också saknar existensberättigande. De politiska idéerna som presenteras i den här boken måste därmed också sättas in i den nuvarande samhällskontexten för att till fullo förstås, även om avstampet även implicit sker utifrån antropologin.

    All politisk teori går från det abstrakta till det faktiska då den filosofiska grunden lyckas forma och influera människors liv, något som i sin tur även kommer att påverka samhällsutvecklingen i sin helhet. Politisk teori/filosofi har alltid föregått en samhällsomstörtning, där den tidigare trosstrukturen raserats för att ersättas med en ny.

    Alla människor lever efter en trosuppfattning, en filosofi, oavsett om de vet om det eller inte, och oavsett om de vill det eller inte. Det avgör betraktelsen till oss själva och vår omvärld, och trosstrukturen är det instrument som vi använder oss av för våra vägval. Det som antingen får oss till att handla, att göra det ena framför det andra, eller till att förbli passiva. Inom trosstrukturen finner vi vad som är rätt och fel, gott och ont. Hur sociala normer formas och förändras, och hur myndighetsutövandet ska struktureras vilar också på en filosofisk grund över det politiska. Utgångspunkten tas vanligen från det antropologiska, det mänskliga – där den grundläggande frågeställningen för det politiskt teoretiska, antingen implicit eller explicit, frågar sig huruvida människan i grunden är att betrakta som god eller ond, farlig eller harmlös.

    Det handlar inte bara om den antropologiska utgångspunkten huruvida människan är en riskfylld varelse som måste kontrolleras för sitt eget bästa eller om människan måste släppas fri för att kunna frodas. Det är mer flerdimensionellt än så. Människan är i flera avseenden en enhetlig varelse, där alla kan mötas vid den lägsta gemensamma nämnaren, men människosläktet är även en mångfald bestående av såväl ras som kön. Rätt svar för en är inte nödvändigtvis rätt svar för en annan. Det betyder inte att varje politisk enhet kan konstruera sin egen verklighet, utan bara hur de måste förhålla sig till en och samma verklighet för att inte bara kunna överleva, utan också kunna göra det konkurrenskraftigt. Det är bara uppfattningen till verkligheten som går att konstruera, och beroende på dissonansen mellan det konstruerade och det faktiska avgörs hur framgångsrik och bestående kulturen eller civilisationen kommer att vara över dels tid, men även i kontakt med externer. Den politiska enhetens giv för överlevnad blir där deras biologi och kultur möts, anpassad till den miljö som gruppen befinner sig i. Optimeringen ligger inte bara i den generella överenstämmelsen, men även i hur anpassningsbar enheten är till oförutsedda förändringar som oundvikligen kommer att inträffa. För det ändamålet krävs såväl en strukturell flexibilitet som en allmän vakenhet. Den här boken skrivs i synnerhet på grund av det sistnämnda, då det är den uppenbarande faktorn som sedan via flexibiliteten kan leverera det svar som behövs för det plötsligt uppstådda.

    Det är där den nuvarande samhällsproblematiken ligger, att den äldre generation som vallat in oss till vår nuvarande situation är uppsåtligt blind för de nya omständigheterna som har uppstått till följd av de svar som de har levererat. Svaren är oss skadliga då de är falska, de utgör en teori som inte harmoniserar med det faktiska utförandet. Hur allvarlig konsekvensen kommer att bli beror på den falska teorins magnitud och genomslagskraft.

    En felaktig tankevärld som påtvingas att praktiseras i en blind övertygelse till sin rätt är ond då den utgör en samhällsfara, där vi alla kommer att riskera att fara illa. Odens levnadsråd till människan att begagna för ett gott leverne gör sig återigen påmint: Om ont du märker, säg, att ont det är, och giv ej din fiende frid.²

    Upplägget av boken är därmed som följer: Vad är falskt (kap. Lögnen), vilka konsekvenser kommer det att få (kap. Kriget) och hur kan samhället organiseras för att undvika att det återigen ska uppstå (kap. Staten).

    Jonas Nilsson

    April, 2017

    1 Finns att läsa på http://www.diva-portal.org När det frihetliga möter det auktoritära: Föreningen av fascism och anarki (2016).

    2 Se Havamal vers 127.

    LÖGNEN

    Adolf Hitler varnade för vad han kallade för den stora lögnen i Min Kamp

    "All this was inspired by the principle—which is quite true within itself—that in the big lie there is always a certain force of credibility; because the broad masses of a nation are always more easily corrupted in the deeper strata of their emotional nature than consciously or voluntarily; and thus in the primitive simplicity of their minds they more readily fall victims to the big lie than the small lie, since they themselves often tell small lies in little matters but would be ashamed to resort to large-scale falsehoods. It would never come into their heads to fabricate colossal untruths, and they would not believe that others could have the impudence to distort the truth so infamously. Even though the

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1