Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Krachtige SEO: Praktische handleiding
Krachtige SEO: Praktische handleiding
Krachtige SEO: Praktische handleiding
Ebook278 pages1 hour

Krachtige SEO: Praktische handleiding

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

OVER HET BOEK

SEO is not dead. Dat is de mythe die auteur en SEO-geek Frederik Vermeire uit de wereld wil helpen. Want:
- kleine aanpassingen aan websites maken een groot verschil in de manier waarop een website in een zoekmachine verschijnt,
- je kan met SEO voor bepaalde zoekwoorden jouw concurrenten uit de strijd slaan in zoekmachines,
- SEO is een zegen voor de consument: de zoekresultaten blijven natuurlijk.
Kortom: SEO is krachtig. Je kan er zelfs duizenden bezoekers mee naar je website leiden. Maar krachtige SEO, hoe doe je het (goed)? En niet onbelangrijk: hoe maak je SEO meetbaar? Dat is wat je in dit boek zal ontdekken.

PASSAGE

Er bestaan al honderden marketingmodellen (zoals AIDA), maar weinig modellen omvatten de hedendaagse complexiteit van (inbound) content, SEO, digital marketing en KPI’s (Key Performance Indicators). Avinash Kaushik, de digital marketing-evangelist bij Google heeft enige tijd geleden een nieuw model gebouwd.
De reden waarom ik hier uitgebreid het model van Kaushik bespreek is vrij simpel. Voor mij betekent SEO niet alleen een hoge positie bekleden in zoekmachineresultaten. Het gaat er ook om bezoekers te laten converteren naar leads en prospects en om uiteindelijk klanten voor je bedrijf of organisatie aan te brengen. Avinash Kaushik heeft daar een zeer heldere kijk op.
Veel websites worden volgepropt met ‘Koop nu’-, ‘Bestel nu’-, ‘Vraag nu een offerte aan’- … knoppen. Als je een website bezoekt, heb je misschien niet onmiddellijk het voornemen om te bestellen of een offerte aan te vragen (misschien later of misschien zelfs nooit). Amper een klein percentage bezoekers wil meteen kopen of een dienst afnemen. In dat nieuwe model gaan we begrijpen waarom 98 % van jouw websitebezoekers niet converteert en ontdek je hoe je ze later toch kunt converteren.
Content, marketing en meten zijn bij veel bedrijven nauwelijks op elkaar afgestemd. Veelal worden er grote bedragen aan marketingbudget gespendeerd zonder sterke content en meetpunten. Als er dan wel sterke content aanwezig is, gaat het marketingdepartement er ‘buikgevoelsgewijs’ van uit dat de content perfect zit. Door het vastleggen van meetpunten en KPI’s weten ze waar we nog kunnen optimaliseren.
We willen allemaal de juiste marketingboodschap op het juiste moment aan de juiste persoon tonen. Dat marketingmodel zal dat grondig vergemakkelijken. In dit overzicht zullen we niet het volledige model bespreken, maar ik zal jullie met enkele hoofdlijnen warm proberen te maken om er als digital marketeer meer over te gaan lezen, om je meer in de materie te verdiepen en om na te denken over de huidige (SEO-) strategie binnen je bedrijf of organisatie.

OVER DE SCHRIJVER

Frederik Vermeire is al vijftien jaar bezig met SEO. Als zaakvoerder van WiSEO stuurt hij in 2019 een team van vier SEO-specialisaten aan. WiSEO helpt bedrijven zoals Accent Jobs, Cebeo, Dewaele Vastgoedgroep, VRT... en vele andere in de juiste zoekmachinerichting. Frederik gaf al meer dan honderd in-company SEO-opleidingen en heeft ook zijn eigen SEO Academy om SEO-kennis over te brengen.
LanguageNederlands
Release dateJun 19, 2019
ISBN9789048636099
Krachtige SEO: Praktische handleiding

Related to Krachtige SEO

Related ebooks

Related articles

Reviews for Krachtige SEO

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Krachtige SEO - Frederik Vermeire

    WiSEO-blog

    cogsbj

    Voorwoord

    Mag ik even de geek zijn, die nerd met een halfbakken sociaal leven ? Ik hou van SEO.

    Ik hou ervan dat kleine aanpassingen aan websites toch een groot verschil kunnen geven in de manier waarop een website in een zoekmachine verschijnt en hoe dat honderden of zelfs duizenden bezoekers naar je website kan leiden.

    Ik hou van de combinatie tussen technische skills en marketingskills om voor bepaalde zoekwoorden concurrenten uit de strijd te slaan in zoekmachines.

    Ik hou ook enorm van het mysterie rond SEO (de Panda-, Penguin-, Hummingbird- … algoritmes) en hoe websites in zoekmachines verschijnen. Wanneer ik bij een website een bepaalde techniek succesvol kan toepassen, dan kunnen mijn ogen fonkelen en kan mijn dag snel goed zijn. Wanneer ik die succesvolle SEO-technieken dan ook via een blogpost kan delen en het magische moment kan meepikken wanneer ik op de ‘publiceer’-knop klik, dan heb ik het gevoel dat ik mensen kan helpen.

    Als zoon van hardwerkende ouders weet ik dat je bepaalde zaken in je leven alleen maar kunt bereiken door keihard te werken. Dat is niet anders voor SEO.

    Met dit boek wil ik ook een mythe de wereld uit helpen : SEO is not dead.

    SEO is ook een zegen voor de consument. In zoekmachines krijgen we natuurlijke resultaten. De naam ‘natuurlijk’ of ‘organisch’ is niet per ongeluk gekozen. We spreken met SEO niet over commerciële resultaten in de vorm van Google Ads-advertenties. Traditionele marketeers gaan via cold calling, tv ads, print ads… de consument lastigvallen. SEO is dat niet. SEO is anders.

    Bij Google Ads kunnen we een creditcard uit een schuif trekken, een aantal zoekwoorden en een landingspagina uitkiezen en the game is on. Helaas hebben veel consumenten dat door en mijden ze in verschillende branches de commerciële Google Ads-zoekmachineresultaten.

    Tot slot kun je in dit boek hier en daar misschien op een term of afkorting stuiten waarvan de betekenis je niet helemaal duidelijk is. Daarom verwijs ik jou, de lezer, graag door naar mijn website. Op www.wiseo.be/termen worden de courantste SEO-termen opgesomd en op een heldere manier toegelicht.

    cogsbj

    Hoe het allemaal begon

    We schrijven 7 juni 2003. Met een netbal die voor Kim Clijsters aan de verkeerde kant van het net valt, wint Justine Henin haar eerste grandslamtitel in het vrouwentennis. Ikzelf zit in mijn tweede jaar toegepaste informatica in Brugge. Twee jaar eerder, in mijn laatste jaar humaniora, heb ik de wijde wereld mogen ontdekken door een simpel Telenet-internetabonnement.

    Ik zat dus in mijn zesde jaar Latijn-Moderne talen en om het hoger onderwijs voor te bereiden vroeg iedere leraar traditiegewijs welke studies wij als leerlingen het jaar daarop wilden aanvatten. En steevast was dat hetzelfde rijtje van mijn collega-studenten. Germaanse talen, mijnheer., Rechten, mijnheer., Romaanse talen, mijnheer. En zo ging het de hele klas rond tot het mijn beurt was. Bachelor Toegepaste informatica, mijnheer. De leraar bekeek mij alsof ik er niet over had nagedacht en vroeg mij na de les bij zich. In een korte redevoering overtuigde hij mij van schijnbaar ‘hogere’ studies. Ik antwoordde steevast dat ik wilde doen wat ik graag deed : websites, internet… Als klap op de vuurpijl antwoordde ik op die dag in het jaar 2001 – ondanks de dotcomcrisis – steeds dat er in het ‘internet’ wel toekomst zat, volgens mijn bescheiden mening.

    Mijn eerste studiejaar Toegepaste informatica was een ramp : maar liefst zes herexamens. De theoretische vakken waren weinig uitdagend doordat ik in mijn Latijnse wel wist hoe te studeren. De zes herexamens lagen vooral in het programmeren. C# geflest, Java geflest, Cobol geflest… Roland Garros 2013 was de grote boosdoener geweest. Na een bloemlezing van mijn vader en met doorzettingsvermogen kon ik toch mijn studie voortzetten.

    Op 7 juni 2013 had ik dus de eerste titel van Justine Henin op tv mogen aanschouwen. Een magisch moment. Ik had tennis sinds 1996 met enorme belangstelling gevolgd. Samen met een vriend hadden we ons eigen magazine (lees : knipsels uit verschillende tennismagazines, toen er nog tennismagazines waren) sinds Filip Dewulf zijn halve finale op Roland Garros bereikte. In 2003 was mijn passie voor tennis op een hoogtepunt gekomen. Ik wilde een website maken rond het Belgische en internationale tennis, die was er op dat moment nog niet. In die befaamde examenperiode van 2003 had ik niet alleen iedere bal van Roland Garros zien vliegen, maar ik had ook verder gewerkt aan een tweede versie van mijn tenniswebsite (die ik een jaar eerder al had opgezet door iemand op PHPFreakz.nl te vinden die me de beginselen van PHP en MySQL had geleerd).

    Begin 2004 was de website af (waar examenperiodes al niet goed voor zijn) en moest ik dus op zoek naar mensen die mee wilden schrijven over tennisnieuws, ook wel onlineredacteuren genoemd. Met enkele vrienden en hun vrienden begonnen we eraan en dagelijks verschenen er nieuwsberichten over Belgische tennissers. Een eerste sponsor werd aangetrokken en de redacteuren verdienden ook een centje bij. Social media bestonden helaas nog niet, Mark Zuckerberg was toen nog hard bezig met Facemash (Harvards versie van ‘Hot or Not’). De meeste bezoekers van mijn website kwamen via mond-tot-mondreclame, via mijn e-mailhandtekening, diehardfans die mijn website als bookmark hadden staan… Het stelde allemaal niet veel voor : een handvol bezoekers per dag.

    Als ondernemend persoon moest ik dus op zoek gaan naar alternatieve kanalen voor bezoekers. Begin jaren 2000 was er iets nieuws ontstaan : webzoekmachines gebaseerd op een webcrawler en indexeermechanisme. Een vrij nieuw fenomeen naast de al langer bestaande directory’s. In juli 2003 was Altavista eigendom van Yahoo ! Het begin van het einde voor

    Altavista, dat marktaandeel in zoekmachines bleek te verliezen aan… Google. Google is afgeleid van ‘googol’ (een aanduiding voor een getal met een waarde van 10100) en had een wel heel simpele user interface : een tekstvak en een knop.

    Een goede vriend was er ook al mee aan de slag gegaan en blijkbaar was het al vrij bekend in de USA. De eerste keer dat ‘Google’ als werkwoord werd gebruikt, was trouwens al in een aflevering van Buffy the Vampire Slayer in 2002. Het was dus hoog tijd voor mij om ‘Google’ eens van naderbij te bekijken. Ik ben er op dit moment nog altijd mee bezig.

    Tennisinfo.be, mijn tennisnieuwswebsite

    Altavista in 1999 (bron : https://en.wikipedia.org/wiki/AltaVista).

    cogsbj

    Mijn studies Toegepaste informatica was ik ondertussen heelhuids doorgekomen, of toch min of meer heelhuids (bloemlezingen van vaders kunnen soms wonderen verrichten). Via het meetsysteem Bravenet Hitcounter (Google kocht pas in 2005 Urchin Web Analytics, de voorloper van Google Analytics) kon ik toch al zien dat mijn eerste SEO-aanpassingen wat extra bezoekers op de website brachten en dat mijn website ook al werd opgemerkt door de crawlers.

    Via een vriend kreeg ik lucht van een initiatief genaamd Sanex Heroes (een organisatie in de tennisscene) : individuele personen schreven tennisartikelen en moesten ervoor zorgen dat die artikelen door zoveel mogelijk mensen gelezen werden. Iets wat me op het lijf was geschreven. Met een helpende hand in de vorm van een automatically refreshing iframe om het aantal views sluw te verhogen werd ik uitgeroepen tot winnaar. De hoofdprijs was een tiendaagse trip naar het WTA- tennistoernooi van Rome. Dat prestigieuze tennistoernooi staat jaarlijks midden mei op de kalender, een periode van het jaar waarin de student altijd achter zijn boeken moet zitten. Frederik Vermeire dus niet.

    Begin oktober 2005 begon ik aan mijn allereerste werkervaring, als PHP developer bij een Brugs webbedrijf. Dankzij die ervaring kreeg mijn tenniswebsite nog meer vorm en kon ik mijn doelen bijstellen. Ik wilde met het zoekwoord ‘tennis’ op de eerste organische positie in de Google SERP’s (Search Engine Ranking Pages) staan. Met vallen en opstaan, zoals met mijn studie, is het me gelukt na twee jaar nachten weekendactiviteiten.

    pccogsbj

    Digital marketing framework

    (om het noorden niet te verliezen)

    Er bestaan al honderden marketingmodellen (zoals AIDA), maar weinig modellen omvatten de hedendaagse complexiteit van (inbound) content, SEO, digital marketing en KPI’s (Key Performance Indicators). Avinash Kaushik, de digital marketing-evangelist bij Google heeft enige tijd geleden een nieuw model gebouwd.

    De reden waarom ik hier uitgebreid het model van

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1