Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

İslam’da Ahirzaman ve Hadislerdeki Geleceğe Dair İşaretler
İslam’da Ahirzaman ve Hadislerdeki Geleceğe Dair İşaretler
İslam’da Ahirzaman ve Hadislerdeki Geleceğe Dair İşaretler
Ebook117 pages2 hours

İslam’da Ahirzaman ve Hadislerdeki Geleceğe Dair İşaretler

Rating: 5 out of 5 stars

5/5

()

Read preview

About this ebook

Mehdi Kimdir?


Mesih Ne Demektir?


Kur’an’da Mesih ile alakalı -tahmini- 9 ayet geçiyor.


Mehdi ve Mesih kim ve nerede, ne zaman gelecekler?


Risalelerde Mesih, Yahudilik ve Hristiyanlık’taki Mesih Anlayışı, Diğer Dinlerde Mesih İnancı ile Mehdi ve Mesih ile ilgili bazı Hadisler ve diğer Kıyamet Alametleri. Mehdi'nin alametleri ve özellikleri ile Deccal ve ortaya çıkışı ile özellikleri.


Ehli Kitap Nasıl Cennete gidebilir?


İşte, hepsinin cevabını bu küçük kitabımızda bulacaksınız...

LanguageTürkçe
Release dateMar 24, 2020
ISBN9786257959520
İslam’da Ahirzaman ve Hadislerdeki Geleceğe Dair İşaretler

Read more from O. Kara

Related to İslam’da Ahirzaman ve Hadislerdeki Geleceğe Dair İşaretler

Related ebooks

Related categories

Reviews for İslam’da Ahirzaman ve Hadislerdeki Geleceğe Dair İşaretler

Rating: 5 out of 5 stars
5/5

1 rating1 review

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

  • Rating: 5 out of 5 stars
    5/5
    5 star, good book. Very good. İmportant subject, helpful book.

Book preview

İslam’da Ahirzaman ve Hadislerdeki Geleceğe Dair İşaretler - O. Kara

Açıklama: F:\KIYAMET GERÇEKLİĞİ KÜLLİYATI Murat Ukray {2006-2012}\YAYINLANAN KİTAPLAR\Osman Karakılıç\Müslüman Dua ve İman - 2\besmele.png

Mehdi Kimdir?

Terim olarak mehdî, Hz. Peygamber (s.a)'in kıyamete yakın bir zamanda geleceğini haber verdiği sâlih kuldur. alıntı

MEHDÎ: Dünyanın son zamanlarında ortaya çıkıp doğru inancı ve adaleti yeryüzüne hâkim kılacağına inanılan kurtarıcı. alıntı

Sözlükte doğru yolu bulmak; yol göstermek, rehberlik etmek" anlamındaki hüdâ (hedy, hidâyet) kökünden türemiş bir sıfat olup hidayete erdirilmiş, kendisine doğru yol gösterilmiş kişi demektir. Mehdî sözlükte, kendisine rehberlik edilen demektir. (Alıntı) Lisanü'l-Arap'ta Mehdînin, doğru yola erişmiş, hidayeti bulmuş olan; kendisine Allah tarafından doğru yol gösterilen kimse diye tarifi yapılmaktadır. (İbni Manzur, Lisanü'l-Arap, (İbni Manzur, h-d-y md), 15:354.)" (Alıntı)

"Sözlüklerde hidayette, doğru yolda olan, başkalarının hidayet ve doğru yolda gitmelerine vesile olan mânâsına gelen Mehdî, İslâmî bir terim olarak âhir zamanda geleceği müjdelenen, kendisine Allah tarafından özellikle doğru yol gösterilen, hakka yöneltilen, dinî noktalarda hata ve yanlışlıklardan korunan, insanları, bilhassa Müslümanları irşad eden, doğru yola sevk eden, zulüm ve haksızlıkların kol gezdiği bir dünyada adaleti tesis eden, âhir zamanda geleceği müjdelenen Âl-i Beyt’ten büyük bir zâttır. "

Çok karanlıklı ve şiddetli bir kısım fitneler gelir. Derken fitneler birbirlerini takip eder. O kadar ki bu Ehl-i Beytimden Mehdî denilen bir zât çıkıncıya kadar devam eder. Sen ona ulaştığında tabi ol ki hidayette olanlardan olasın. buyurmuşlardı. (Süyûtî, el-Havî, 2:67-68; el-Burhan, v. 87a.)"

Resûlullah’tan sonra önemli bir olayın meydana gelmesinden korktuk ve Bunu Resûlullah’a sorduk. O da Hz. Mehdî'yi müjdeledi. (Tirmizî, Kitabü'l-Fiten, 34; İbni Mâce, Kitabü'l-Fiten: 36, Hurûcü Mehdî: 34.) (Hadis)

Sizden kim o güne yetişirse karlar üzerinde emekleyerek de olsa ona katılsın. buyurmuşlardır. (İbni Mâce, Kitabü'l-Fiten: 36 (H. 4082, 4084); Müstedrek, 4:465.; İbni Kesir, Kitabü'n-Nihaye, 1:28-29.) (Hadis)

- Bediüzzaman, mehdiyetin üç merhalesinden söz eder:

1. İman, 2. Hayat, 3. Şeriat.

"Nakledildiğine göre, Said Nursi sürgünde iken saf gönüllü bir zat,

Efendim, üzülmeyin. Mehdi gelecek, her şeyi düzeltecek der.

Said Nursi, şu anlamlı mukabelede bulunur:

Mehdi geldiğinde seni vazife başında bulsun!.." (alıntı)

Allah, bu ümmet için her yüz senenin başında, dini tecdîd edip yenileyecek kimse(ler) gönderecektir. (Hadis)

Kaynaklar:

https://www.yeniasya.com.tr/ali-fersadoglu/peygamberimizin-asm-hadislerinde-mehdi-geciyor-mu_377398, online erişim: 09.02.2020, Peygamberimizin (asm) hadislerinde Mehdi geçiyor mu?, (Ali FERŞADOĞLU - 02 Ocak 2016)

Buhari, Enbiya: 49; Müslim, İmân: 244; İbn–i Mâce, Fiten: 33; Müsned, 2:336, 3:368.

Ebû Dâvud, Mehdî: 1.

Taberânî’nin Esat’ı; Ebû Dâvud, Mehdî: 7.

https://sorularlaislamiyet.com/mehdi-ve-mesih-kavramlari-ayni-seyler-midir-mesih-ve-mehdi-ne-demektir-hz-isa-mesih-ya-da-mehdi-0, online erişim: 28.01.2020, Mehdi ve mesih kavramları aynı şeyler midir; mesih ve mehdi ne demektir? Hz. İsa mesih ya da mehdi midir?

https://islamansiklopedisi.org.tr/mehdi, 8.2.2020: online erişim, MEHDÎ. Müellif: EKREM SARIKÇIOĞLU, YUSUF ŞEVKİ YAVUZ.

https://dergi.diyanet.gov.tr/makaledetay.php?ID=12315, online erişim:8.2.2020, Bir Kurtarıcı Modeli Olarak Mehdi ve Mehdilik, Yard. Doç. Dr. Mahmut Çınar-Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi.

https://sorularlaislamiyet.com/hz-mehdi-ile-ilgili-hadisler-aciklar-misiniz, online erişim:8.2.2020, Hz. Mehdi ile ilgili hadisler açıklar mısınız?

https://sorularlaislamiyet.com/kaynak/mehdi, online erişim:8.2.2020, MEHDÎ.

https://sorularlaislamiyet.com/hzmehdi, online erişim:8.2.2020, HZ.MEHDİ. (Prof. Dr. İbrahim CANAN: Kütüb-ü Site Muhtasarı, XIV/266)

Mesih Ne Demektir?

Mesih, mesh edilmiş demektir. Mesh, el ile sıvazlama demektir.

Mesih’in anlamı ve neyi ifade ettiği hakkında kabul gören birkaç yoruma yer vereceğim;

1-Mesih, İbrani dilinde mübarek manasındadır. Hazret-i İsa'nın şeref ve faziletinin üstünlüğünü bildirmek için bu manaya işaretle Mesih denilmiştir. (Fahreddin-i Râzi)

2-Kıyamete yakın yeryüzünde çıkacağı bildirilen, son derece kıvırcık saçlı, gözü dışarı fırlamış kâfir bir genç olan Deccal'a verilen isim. Dikkat ediniz! Deccal Mesih'in sağ gözü şaşıdır. Onun gözü sanki salkımındaki emsalinden dışarı çıkmış, iri bir üzüm tanesi gibidir. (Hadis-i şerif-Buhari)"

3-Barnabas İncilinde Ben Mesih değilim diyorsa Ben Deccal değilim demek istiyordur. Kâfir Deccal’a da Mesih denir ki, onun hâşâ faziletlerle (güzelliklerle, iyiliklerle) hiçbir ilgisi yoktur. Ona Mesih denmesinin sebebi, gözünün birinin silik olup, tek gözlü olduğu veya kendisinden hayır silindiği yahut ortaya çıktığında, yeryüzünü kısa zamanda dolaşacağı içindir. (Ahmed Nâim Efendi)

Kaynak:

http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=678, Mesih ne demektir, online erişim: 28.01.2020.

Mesih Hz. İsa (as) için denmektedir. Mehdi ise ahir zamanda gelecek ve deccalın fitnesini önleyecek, Peygamber Efendimizin soyundan gelecek olan zattır.

Mesih Sahih kabul edilen hadislere göre Hz. İsa peygamber olarak değil, Son Peygamber Muhammed Mustafa'nın (s.a.v.) dinine tâbî bir ıslahatçı olarak gelecektir (Müslim, İman,246).

Hz. İsa peygamber olarak gelmeyeceği için vahiy alması da söz konusu değildir.

Kaynak:

http://www.hayrettinkaraman.net/yazi/laikduzen/3/0374.htm, online erişim:30.01.2020, Mesih.

3.sure-55. ayet: Allah demişti ki: Ey İsa!' Ben seni eceline yetireceğim, seni Kendime yükselteceğim (inni nıuteveffikt ve rôfi'uke ileyye ... ), inkâr edenlerden seni tertemiz ayıracağım; sana uyanları, kıyamet gününe kadar, inkar edenlerin üstünde tutacağım. Sonra dönüşünüz Bana'dır. Ayrılığa düştüğünüz hususlarda aranızda hükmedeceğim."

Nisa Suresi (l), 155-159. ayetler: "Sözleşmelerini bozmaları, Allah'ın ayetleriııi inkâr etmeleri, peygamberleri haksız yere öldürmeleri, Kalbleriniz perdelidir demelerinden ötürü Allah, evet, inkarlarına karşılık' onların kalplerini mühürledi, onun için bunların ancak pek azı inanır. Bu, bir de inkârlarından, Meryem'e büyük bir iftirada bulunmalarından ve Allah'ın Resulü Meryem oğlu İsa Mesih'i öldürdük demelerinden ötürüdür. Oysa onu öldürmediler' ve asmadılar, fakat onlara öyle göründü. Ayrılığa düştükleri şeyde, doğrusu şüphededirler, bu husustaki bilgileri ancak zanna uymaktan ibarettir, kesin olarak onu öldürmediler, bilakis Allah onu Kendi katına yükseltti (bel rafa'alıullalıu ileylıi). Kitap ehlinden, ölmeden önce, İsa'ya inanmayacak yoktur. O, -gerektiği gibi inanmadıklarından- kıyamet günü onların aleyhine şahit olur."

Kaynak:

MESİH VE MEHDİ İNANCI ÜZERİNE (Mezhepler Tarihi Açısından Bir Bakış) - Doç.Dr.Ethem Ruhi FIĞLALI- http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/37/771/9812.pdf, online erişim: 31.01.2020.

Kur’an’da Mesih ile alakalı -tahmini- 9 ayet geçiyor:

3:45- Melekler şöyle demişti: Ey Meryem! Allah sana kendisinden bir kelimeyi müjdeliyor ki, adı ‘Meryem oğlu İsa Mesih’tir; dünyada da ahirette de itibarlı, aynı zamanda Allah'a çok yakınlardandır."

4:157- Bir de ‘Biz Allah'ın peygamberi Meryem oğlu İsa Mesih'i öldürdük’ demeleridir. Oysa onu ne öldürdüler, ne de astılar. Fakat öldürdükleri kimse, onlara İsa gibi gösterildi. Onun hakkında anlaşmazlığa düşenler, ondan yana tam bir kuşku içindedirler. O hususta bir bilgileri yoktur. Sadece zanna uyuyorlar. Onu kesinlikle öldürmediler.

4:171 – "Ey Kitap ehli! Dininizde taşkınlık etmeyin ve Allah hakkında ancak doğru

Enjoying the preview?
Page 1 of 1