Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Doğrudan SEO
Doğrudan SEO
Doğrudan SEO
Ebook536 pages1 hour

Doğrudan SEO

Rating: 5 out of 5 stars

5/5

()

Read preview

About this ebook

Bu kitap, SEO / SEM (Search Engine Optimization / Marketing) ve SMO / SEM (Social Media Organization / Marketing) konularını içermektedir. SEO için kullanılan Search Console & Analytics gibi araçlar da eklenmiştir. Adsense & Ads ile reklam alma / verme işlemleri örneklerle açıklanmaktadır. SEO incelemesi yapan siteler & gözatıcı içinde eklenti olarak çalışan araçlar da bölümler arasında yer almaktadır. CMS ile içerik & HTTPS ile güvenlik de anlatılan konular arasındadır.

LanguageTürkçe
PublisherGodoro
Release dateJul 26, 2019
ISBN9786058252387
Doğrudan SEO

Read more from Zafer Teker

Related to Doğrudan SEO

Related ebooks

Reviews for Doğrudan SEO

Rating: 5 out of 5 stars
5/5

1 rating0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Doğrudan SEO - Zafer Teker

    Doğrudan

    SEO

    SEM SMM SMO

    Search Engine Social Media

    Analytics Adsense Ads Trends Tags

    Google Yandex Account Console

    Review Site Browser Add-On

    Zafer Teker

    Godoro Yayıncılık

    GODORO YAYINCILIK

    Yayıncı Sertifikası No: 18531

    Kitabın Adı:

    Doğrudan SEO

    Copyright © 2019 Godoro Yayıncılık

    Kitabın Yazarı:

    Zafer Teker

    Birinci Basım, Ağustos 2019, İstanbul

    ISBN:

    978-605-82523-8-7

    Kapak Tasarımı ve Mizanpaj:

    Önder Teker

    Baskı ve Ciltleme:

    NET COPY CENTER

    Özel Baskı Çözümleri

    İnönü Cd. Beytülmalcı Sk. No:23/A

    Gümüşsuyu, Taksim 34427 İstanbul TR.

    GODORO YAYINCILIK

    Çiğdem 2 Sokak No:7 D:8

    Kaptan H. Rıfat Çırak İş Merkezi Mecidiyeköy

    Şişli / İstanbul

    Telefon/Fax : (212) 213-0275

    http://www.godoro.com

    Temel Bilgiler

    SEO, SEM, SMM, SMO

    Bu bölümde arama motoru (search engine) ve sosyal medya (social media) konularındaki temek kavramlar anlatılmaktadır. Birbiriyle ilişkili ancak birbirinden ayrı bir çok sözcük, genellikle kısaltmalarıyla kullanılmaktadır.

    SEO

    Arama Motoru İyileştirmeleri (SEO - Search Engine Optimization), bir web sitesinin sayfalarının arama motorlarında yapılan aramaların sonuçlarında ön sıralarda gelmesi için yapılan tüm iyileştirme çalışmalardır.

    Sayfa-Üstünde (On-Page) & Sayfa-Dışında (Off-Page)

    Ön sıralara gelmek için yapılan çalışmalar Sayfa-Üstünde İyileştirme (On-Page Optimization) ve Sayfa-Dışında İyileştirme (Off-Page Optimization) diye iki ana grupa ayrılır. Site içi çalışmalar, web sitenizin kodları, sayfaları, içerikleriniz, kullandığınız bağlantılar vb.. sitenin üzerinde yaptığınız çalışmalardır. Site dışı çalışmalar ise sosyal medya üzerinde sitenizi tanıtma, başka sitelere kendi sitenize bağlantı verilmesini sağlama gibi çalışmalardır.

    Sayısal Kamu İlişkileri (Digital Public Relations)

    Kurumların Genelağ (Internet) ya da Örün (Web) çevresinde toplumla ilişkilerinin yönetilmesine Sayısal Kamu İlişkileri (Digital Public Relations) ya da kısaltmayla Sayısal Kİ (Digital PR) adı verilmektedir. Sosyal medya için kurumun kendi sitesinde yaptığı çalışmalara da SMO (Social Media Optimization - Sosyal Medya İyileştirmesi) adı verilmektedir.

    SEM & SMM

    Geleneksel pazarlama yöntemlerine ek olarak dijital ortamda yapılan pazarlama yöntemlerine Dijital Pazarlama (Digital Marketing) adı verilir. Arama motorları üzerinden pazarlama için SEM (Search Engine Marketing - Arama Motoru Pazarlama) adı verilirken sosyal medya üzerinden pazarlamaya da SMM (Social Media Marketing - Sosyal Medya Pazarlama) gibi bölümlere ayrılmaktadır.

    Arama Motoru

    Terim olarak arama motoru (search engine); Google, Yandex, Bing, Yahoo gibi bir kişinin İnternet üzerinde arama yapmasını sağlayan, web üzerinden erişilen uygulamalardır. Örneğin Google arama sayfası aşağıdaki gibidir:

    image126.png

    Örneğin bir arama yaptığınızda sonuçlar aşağıdaki gibi listelenecektir :

    image50.png

    En altta sayfalama bölümünden sonraki sayfalara ulaşılabilmektedir :

    image6.png

    Özetle, SEO çalışmalarının ana amacı sonuçlarda birinci sırada gelmek, en azından ilk sayfada gözükmektedir. Google arama sonuçlarına Arama Motoru Sonuç Sayfaları (Search Engine Results Pages - SERPs) adını vermektedir.

    Arama motorları resim, video, haber gibi özel konularda da arama yapabilmektedir. Bu arama türüne Dikey Arama (Vertical Search) adı verilmektedir.

    Doğrudan Yanıt

    Arama motoru, bazı arama sonuçlarında arama ölçütlerini tam olarak karşıladığını düşündüğü bir metni, bir kutu şeklinde en başta veya sağ bölgede gösterebilmektedir. Buna Doğrudan Yanıt (Direct Answer) adı verilmektedir. Doğrudan yanıt, öteki sonuçlara göre en uygun olanı ya da birincisi gibi değil; öteki sonuçlara açık ara fark atan sonucu göstermektedir.

    Örneğin aşağıdaki Türkçede zamanlar gibi bir aramada üst bölgede kutu şeklinde görülen sonuç doğrudan yanıttır:

    image13.png

    Anahtar Kelime (Keyword)

    Bir web sitesi sadece belirli bir konuda içerik sağlıyor olabilir. Bu nedenle bu site için sadece belirli konularda arama yapıldığında ön sıralarda gelmek önemlidir. Örneğin sadece İnternet üzerinde çay satan bir site için, çay, çay satın almak, ucuz çay gibi ifadeler arandığında ön sıralarda gelmek önemlidir. Bir site için önemli ifadelere anahtar kelime (keyword) ya da açarsöz adı verilir. Bu nedenle SEO çalışmalarında belirli anahtar kelimeler seçilir ve bu kelimelere göre çalışmalar yoğunlaştırılır.

    Ucuz çay yazıp arattığımızda ilgili sayfalar aşağıdaki gibi listelenmiştir:

    image103.png

    Burada anahtar kelimeler çay, ucuz çay ifadeleridir.

    Bazı anahtar kelimeler çok geneldir. Örneğin Film genel bir anahtar kelimedir. Ancak Film izle genel değildir. Bu tür anahtar kelimeler için Genellikli Açaröz (Generic Keyword) ifadesi kullanılır.

    SEO Başarısı

    Arama motorlarında ön sıralarda gelmek için yapılması gereken SEO çalışmaları üç ana bölüme ayırabiliriz:

    Özgün, kaliteli içerik sunan, kullanıcıların rahat ve hızlı kullanabileceği bir web sitesi yaratmak

    Siteyi arama motorlarına doğru bir şekilde ekleme ve onların doğru bir şekilde sitenizi anlayabilmesini sağlama

    Sitenizi ve içeriklerinizi İnternet üzerinde tanıtmak ve başka sitelerin sizin içeriklerinize bağlantı (link) vermesi

    KPI - SEO Metrics

    Bir dijital pazarlama veya SEO çalışması sonucu geri dönüşlerin ölçülmesinde kullanılan bazı değerler vardır. Örneğin çalışmanız sonucunda size ne kadar yeni üye geldiği veya ne kadar ürün sattığınız bu tür bir değerdir. Bu tür yaptığınız pazarlama çalışmasının sonucunu gösteren değerlere KPI (Key Performance Indicator - Anahtar Performans Göstergesi) adı verilmektedir. En önemli KPI, Çevrim Oranı (Conversion Rate - CR) olmaktadır. Bu biraz önce bahsettiğimiz tanıtım sonunda ne kadar üye kazandığın veya ne kadar ürün sattığının bir ölçüsüdür. Diğer önemli KPI, Yatırım Geri Dönüşü (Return on Invesment - ROI) adı verilir. Bu değer kısacası ne kadar para harcanıp, ne kadar para kazanıldığı demektir. Bu iki KPI dışında başka KPI değerleri de vardır veya şirkete kuruma özel KPI tanımlamaları da yapılabilir.

    SEO çalışmaları sonucunu ölçen değerle de SEO Ölçevleri (SEO Metrics) adı verilir. Örneğin ne kadar trafik kazandığınız, ne kadar üye sayfasına yönlendirme yaptığınız, arama motorlarına sayfanı ne kadar dizinlettiğiniz gibi ölçümler kullanılabilir.

    İçerik

    SEO çalışmalarında en önemli bileşen sitenin sağladığı içerik (content) olmaktadır. Bir SEO deyimine göre İçerik kraldır (Content is the king). Bununla söylenmek istenen, içerik iyi değilse, ne kadar çok iyileme yapılırsa yapılsın sonuç alınamayacağıdır.

    İçerik Üzerine

    Özgün İçerik (Original Content)

    En önemli özelliklerden bir de sitenizde özgün içerik (original content) olmasıdır. Özgün içerik, içeriğin başka bir siteden alıntı veya kopya olmadığı anlamına gelmektedir.

    Tekrarlı İçerik (Repetitive Content)

    Bir web sitesinde birden çok sayfada aynı içeriğin olmaması, yani tekrarlı içerik (repetitive content) bulunmaması gerekir. Eğer iki sayfa aynı içeriği veriyorsa bir sayfa diğer sayfaya HTTP iletişim kuralındaki 301 numaralı durum kodu (status code) ile yönlendirilebilir.

    Taze İçerik (Fresh Content)

    Gündem olan, popüler bir konuda kaliteli içeriği olan siteler ön sıralara gelir. Bu nedenle bir web sitesi, kendi alanı ile ilgili gündem olan konularda içerik barındırması ön sıralara gelmesine yardımcı olur. Örneğin Google, Sorgunun Güncellik Hak Eder (Query Deserves Freshness - QDF) adı verilen bir değerlendirme ölçütü kullanmaktadır.

    Okunabilir İçerik (Readible Content)

    İçeriklerinizde uzun cümle ve paragraflardan kaçınmanız gerekir. Google bu açıdan sitenizi değerlendirir. Kullanıcıların rahat okuyabileceği bir şekilde yazmak gerekir. Özetle okunabilir içerik (readible content) barındıran siteler aramalarda daha üste çıkarlar.

    Liste kullanımı, tablo, gerektiğinde bilgi veya uyarı şekilde ayrı paragraflar yapmak yararlıdır. Bu şekilde okunaklılık artar ve kullanıcı sitenizde daha uzun süre kalır.

    Sitenizdeki tüm sayfalara ileri, geri, bir yukarı gibi kullanıcın hareket edebileceği gezinme bölümü eklemek yararlıdır ve site değerini artırır. Sonuç olarak bu özellik kullanıcının kolay kullanmasını sağlamaktadır.

    Düzenli İçerik

    Siteye düzenli içerik girmek de sıralamanızı olumlu etkileyen bir etkendir. Bir hafta 6 içerik girip 6 ay girmemek yerine her ay bir içerik girmeniz daha doğrudur.

    Anahtar Kelime (Keyword)

    Bir içerik içinde, arama motorları için bir çok anahtar kelime (keyword) verilebilmektedir. Anahtar kelimelerin HTML dilindeki meta elementine eklenmesi eskisi kadar önemli olmamakla birlikte hala değerlidir.

    Bir içerik ile o içerik için seçilen anahtar kelimeler uyumlu olmalıdır. Bir içeriğin anahtar kelimeleri, aranan kelimeleri içerecek şekilde olması tavsiye edilmektedir. Özellikle ilk 100-150 kelime içerisinde geçirilirse Google içerik hakkında daha da bilgi sahibi olur.

    Bir içerik için üretilen anahtar kelimeler doğal yollardan üretilmelidir. Yapay olarak üretildiği belli olan anahtar kelimeleri sayfalarınıza eklemeyiniz.

    İnsanların aramayacağı teknik bir terim anahtar kelimelerin yanında insanların aramada kullanacağı kelimeler de anahtar kelimelere eklenmelidir.

    Anahtar kelimelerin kullanım sayısı %3-%4 oranını geçmemelidir. Aksi bir durumda Google kendisini kandırmaya yönelik bir sayfa yapıldığı sonucunu çıkarabilir. Zaten bir kullanıcıya kaliteli bir içerik sunuyorsanız normalde anahtar kelime yoğunluğu da bu kadar olur.

    Description - Açıklama

    Anahtar kelimeleriniz meta etiketi ile verilen description (betimleme) bölümünde olması yararlıdır. Ancak bir bilgisayar ile üretilmiş gibi değil, kullanıcıya güzel bir özet veren bir içerik şeklinde olmalıdır.

    Meta Elementi

    HTML dilindeki meta elementi bir sayfa ile ilgili genel bilgiler veren, sayfayı tanımlamak ve anahtar kelimeleri vermek için kullanılan bir elementidir. Artık meta etiketinin önemli olup olmadığı tartışmalıdır. Çünkü web sitelerinin meta etiketine yanlış ve aldatıcı bilgiler koymalarından dolayı arama motorları artık doğrudan içeriğe bakmaktadırlar. Bu nedenle çoğu uzman meta etiketinin öldüğünü düşünmektedir.

    Bir meta elementi içinde description (betimleme) ve keyword (anahtar kelime) olarak iki önemli özellik vardır. Bunlardan description özelliği sayfa hakkında kısa açıklamadır. Örneğin bazı arama motorları sonuçlarında buradaki bilgiyi gösterir. Öte yandan keyword ise sayfa için anahtar kelimeleri aralarına virgül koyularak verildiği bir özelliktir.

    Basit bir örnek aşağıdaki gibidir:

    name="description"

    content="Sağlıklı yaşam için diyet yapın">

    name="keywords"

    content="sağlık,diyet,yemek,beslenme">

    URL

    İçeriğin adres (addres) bilgisi , başka bir deyişle URL değeri çok uzun olmaması gerekir. Kısa ve net bir URL tercih edilmelidir. Çok fazla yolak (path) olmaması iyi olur. Örneğin

    http://www.example.com/xyz/abc/tkx/abr/tst.html

    gibi bir URL yerine

    http://www.example.com/abr_tst.html

    gibi bir adres daha doğrudur.

    En önemli konulardan biri de, URL içerisinde anahtar kelime (keyword) olmasıdır. Örneğin

      http://www.x.com/bebek-dis-cikarma

    gibi bir adreste hem bebek hem diş çıkarma açarsözleri geçmektedir.

    Friendly URL (Arkadaşça URL)

    Web sitesinin URL yolunun içerikle ilgili olacak bir şekilde yapılması içeriğin değeri açısından az da olsa yararlı olan bir özelliktir. Bu nedenle adresin kullanıcı ve arama motoru tarafından değerlendirilebilecek şekilde olması iyi bir özelliktir.

    Örneğin

    http://www.x.com/article?id=1234

    yerine

    http://www.x.com/saglik/bebek/dis-cikarma

    şeklinde olması daha avantajlıdır. Bu tür adreslere Arkadaşça URL (Friendly URL) adı verilir. Anahtar kelimelerin en önemli olanlarının URL içerisinde bulunması da önemlidir. Örnekte görüldüğü gibi hem bebek, hem diş çıkarma anahtar

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1