Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Miten tunnistaa nettihuijari: Perusteellinen opas huijausten välttämiseen
Miten tunnistaa nettihuijari: Perusteellinen opas huijausten välttämiseen
Miten tunnistaa nettihuijari: Perusteellinen opas huijausten välttämiseen
Ebook145 pages1 hour

Miten tunnistaa nettihuijari: Perusteellinen opas huijausten välttämiseen

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Huijaaminen on tehty netissä liian helpoksi.

Tuttusi tai sinä itse olet törmännyt huijariin. Usein vahinko on ehtinyt jo tapahtua ja rahat on menetetty huijarin kadotessa eetteriin. Rahoja ei saa koskaan takaisin, eikä myyntisivusto voi muuta kuin levitellä käsiään.

Nettihuijauksia ilmoitetaan poliisille vuosittain yli kymmenentuhatta kasvavissa määrin, joten voi helposti päätellä miten yleinen ilmiö on kyseessä ja millaiset mahdollisuudet viranomaisilla on rikoksia selvittää. Uutisista saamme lukea oikeudenkäynneistä, miten sitkeä huijari on tehtaillut satoja huijauksia vuodesta toiseen, eikä tuomioilla tunnu olevan vaikutusta.

Paras keino huijauksilta välttymiseen on oppia tunnistamaan suomalaisten ja ulkomaisten huijareiden toimintatavat ja yleisimmät myyntikohteet. Erilaiset huipputarjoukset houkuttelevat tietämättömiä tekemään hätiköityjä päätöksiä ja ruudulle pomppivat ikkunat mainostavat äkkirikastumista tai näyttävät nettipankkisi kirjautumissivulta.

Helposti ymmärrettävän huijarioppaan avulla perehdyt nettirikollisuuden yleisimpiin ilmiöihin tavallisen netinkäyttäjän näkökulmasta ja opit keinoja, miten voit suojella yksityisyyttäsi, tietojasi ja rahojasi tehokkaasti.
LanguageSuomi
Release dateJul 24, 2015
ISBN9789523188846
Miten tunnistaa nettihuijari: Perusteellinen opas huijausten välttämiseen
Author

Markus Hietanen

Kirjoittaja työskenteli vuosia sisällönvalvojana, jolloin hänellä oli etupenkin paikka nähdä tuhansia ja tuhansia erilaisia toistuvia huijausyrityksiä ja huijariopas on kirjoitettu näiden kokemusten perusteella.

Related to Miten tunnistaa nettihuijari

Related ebooks

Reviews for Miten tunnistaa nettihuijari

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Miten tunnistaa nettihuijari - Markus Hietanen

    Sisällysluettelo

    Miten tunnistaa nettihuijari

    Kirjoittajalta

    Puhelinsoitto Windowsilta

    Kenelle kirja on tarkoitettu

    Nettikaupan historiaa

    Nettikaupat Suomessa

    Ulkomaiset nettikaupat

    Suomalaiset huijarit

    Ulkomaiset huijarit

    Tunnista nettihuijari

    Tunnista ulkomainen nettihuijari

    Huijausten psykologiaa

    Nettirakas

    Pentutehtailu

    Jäljitelmätuotteet

    Kännykkähuijaukset

    PayPal

    Tietoturva

    Tietojenkalastelu

    Nigerialaiskirjeet

    Sosiaalinen media

    Bitcoin

    Silkkitie

    Osta tykkäyksiä

    Tienaa kotona

    Ihmetuotteet

    Tulevaisuus

    Pikaopas ja kertaus

    Lähdeaineistoa ja hyödyllisiä linkkejä

    Valmistusmerkinnät

    Miten tunnistaa nettihuijari

    Perusteellinen opas huijausten välttämiseen

    Teksti ja kuvat Markus Hietanen 2015

    www.nettihuijari.com

    Materiaalin luvaton kopiointi kielletty.

    ISBN: 978-99957-55-00-3

    Kirjoittajalta

    Asun Maltalla neljättä vuotta kalkkikivitalojen varjossa suojassa paahtavalta auringolta ja harrastan karatea. Tämän vuoden tähtäimessä on 4. Kyun vyö ja notkeammat kierrepotkut. Olen opiskellut Suomessa markkinointia ja musiikkibisnestä. Vapaa-ajallani rentoudun musiikin ja soittamisen avulla. Olen työskennellyt vuosia graafisena suunnittelijana, aikuiskoulutusalalla projektityöläisenä eri hankkeissa mukana ja toiminut kuvankäsittelyohjelmien opettajana. 

    Viimeisimmät kolme vuotta työskentelin nettihuijauksiin erikoistuneena asiantuntijana ja perehdyin netin alamaailmaan itsenäisellä tutkimisella. Suurennuslasin alla oli vuoroin kamerunilaiset koiranpentuhuijarit, ukrainalaiset spämmääjät, pääkaupunkiseudun pyörävarasliigat ja ahkerat kännykkähuijarit monien muiden nettirikollisten ohella. Kuulun jäsenenä Tietoturva ry;hyn ja maailmanlaajuiseen petostutkijoiden järjestöön ACFE;n. Sain idean kirjoittaa oppaan tärkeästä aiheesta, jolla autan ihmisiä välttymään huijauksilta. Monella ei riitä aika perusteelliseen aiheen tutkimiseen informaatiotulvan seasta. 

    Tästä oppaasta löytyvä tieto on julkista tietoa ja löytyy netistä. En voi jakaa luottamuksellista tietoa, joten olen käyttänyt kirjassani julkisia lähteitä ja omaa päättelykykyäni. Olen listannut lähdeaineiston ja hyödylliset linkit kirjan loppuun. Kirjaan kootut ohjeet noudattavat maalaisjärkeä ja käytännössä toimivia sääntöjä. 

    Kirjan lisäksi ylläpidän nettihuijari.com sivustoa, jossa voit lukea lisää nettiturvallisuuden aiheista ja ilmiöistä ja osallistua keskusteluun. Sivusto tarjoaa jatkossa myös hyödyllisiä palveluja huijausaiheeseen liittyen. Nettihuijausten tiedostaminen ja ymmärtäminen on tehnyt itsestäni tarkkaavaisen ja itsevarman netinkäyttäjän ja toivon, että tässä kirjassa jakamani tieto auttaa myös sinua tunnistamaan riskit ja tekemään tiedostavia päätöksiä kaupanteossa. Tämän kirjan tiedoilla voit välttyä useamman sadan tai tuhansien eurojen menetykseltä!

    Puhelinsoitto Windowsilta

    Kirjoittaja sai eräänä aamuna puhelinsoiton Windowsilta. Teidän tietokoneenne lähettää meille tuhansia vikaraportteja ja se pitää korjata, onko teillä hetki aikaa? Aamuisessa tokkurassa istahdin koneelle ja aloin ohjeiden mukaisesti poistaa käytöstä raportointipalveluja. Kylään tulleet kaverit ihmettelivät mitä puuhastelin. Sanoin, että korjaan Windowsista jotain. En arvannut vielä mitään. 

    Soittaja ehdotti seuraavaksi, että annan koneelleni pääsyn etätyöpöytäyhteydellä, jotta Windowsin it-tukihenkilö korjaa asian puolestani. Kieltäydyin, koska tiedän olevani kokenut koneenkäyttäjä ja osaan ehdottomasti tehdä asian itse. Asiaa ehdotettiin uudelleen tiukempaan sävyyn ja heitin kysymyksenä takaisin: Niin, että soitatteko Microsoftilta? Ei, soitan Windowsilta. tuli takaisin äreä vastaus. Tähänastinen keskustelu kuulosti ammattimaiselta intialaisesta aksentista huolimatta, mutta kysymykseni puhkaisi kuplaan reiän. Aivot alkoivat vihdoin toimia. Miten tiedätte lankapuhelimeni numeron, jos koneeni lähettää vikaraportteja? - Huono vastaus, Windowsilta ei todellakaan löydy puhelinnumeroani. 

    Väitteet vikaraporteista taisivatkin olla puppua. Kirjoitin nopeasti vasemmalla kädellä Googleen windows error reporting scam ja totesin lyhyesti puhelimeen korjaavani asian itse. Puhelin soi vielä yksinään pöydällä, mutta valhe oli jo paljastunut.

    Kenelle kirja on tarkoitettu

    Tämä kirja on kirjoitettu käytännön oppaaksi kaikille tietokoneen käyttäjille suomalaisten ja ulkomaisten petosten tunnistamiseen ja välttämiseen. Kirja on helppotajuinen ja olettaa lukijan osaavan käyttää tietokonetta ja nettiä keskitasoisesti ilman tieto- ja viestintätekniikan tutkintoja.  

    Oma kokemukseni osoittaa, että huijarit tulevat kotiin asti kolkuttamatta. Netti on kaikkialla;  huonekalut, kännykät, konserttiliput ja deittiseura etsitään nykyään nopeasti ja vaivattomasti vaikka joukkoliikenteen seasta tai kotikoneeltasi. Pankissa jonottamisen sijaan pankkiasiat sujuvat omalta sohvalta huomattavasti mukavammin.

    Kuten taskuvarkaat ovat riesana yleisillä paikoilla, myös suosituilla paikoilla netissä vaanii huijareita valmiina hyväksikäyttämään varomattomia ihmisiä. Huiputuskeinoja on useita ja teknologian ja sosiaalisen median kehityksen mukana myös huijaukset kehittyvät. Tavallinen netinkäyttäjä saattaa naputella nettiin henkilökohtaisia tietojaan tajuamatta kenelle ne todellisuudessa näkyvät. Koneellesi saatetaan pyrkiä puhelimen kautta sosiaalisella manipuloinnilla, kuten oma kokemukseni osoittaa. Nykyisen tietoyhteiskunnan aikana on olennaista tiedostaa miten rahaa tai arvokasta tietoa sinulta koitetaan kalastella ja mitä keinoja siihen on olemassa.

    Poliisin tietoon on tullut vuonna 2014 tammi-syyskuun aikana 16744 petosta, joista puolet liittyy nettikaupoissa tehtyihin huijauksiin. Nettirikollisuuden määrä kasvaa vuosittain hurjaa vauhtia. Poliisin mukaan petoksia tehtaillaan vuosittain yhteensä yli 30 000. Maailmanlaajuisesti nettirikollisuuden arvioitiin vuonna 2014 maksavan maailmantaloudelle yhteensä 445 miljardia. Ulkomainen huijaustoiminta liittyy usein järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja tapahtuu erilaisten automatisoitujen ohjelmistojen avulla. 

    Netinkäyttöä ei pidä nähdä uhkana sen riskeistä huolimatta. Valveutunut käyttäjä, joka lukijasta tulee tämän kirjan lukemisen jälkeen, voi kuitenkin itsevarmasti käyttää nettiä kaikkeen asiointiin koska pystyy tunnistamaan riskit, huijausten ominaispiirteet ja välttäämään liian hyvät tarjoukset. 

    Kynnys huijaamiselle madaltuu huomattavasti samalla kun asiointi onnistuu ruudun takaa nimettömästi tai keksityillä yhteystiedoilla. Perinteisesti suomalaisia pidetään rehteinä, mutta rehtiys ei aina ole molemminpuolista ja sen seurauksena hyväuskoisuutta käytetään surutta hyväksi. Mikäli vuokrat ovat rästissä tai luottotiedot jo menneet tai menossa, saattaa epätoivoinen ryhtyä nettihuijauksiin nopean ja helpon rahan toivossa. Hyväuskoisuudesta tulee kallis läksy, jos uusin älypuhelin ostetaan huipputarjouksella varomattomasti, vaikka vastapuoli vakuuttelisi kaiken olevan kunnossa. Liian itsevarma myyjä saattaa juurikin olla huijari.

    Riski ei kohtaa ainoastaan selailussa – sähköposti täyttyy nigerialaiskirjeistä tai miehisyyttä piristävien lisäravinteiden mainoksista, ponnahdusikkunat saattavat tarjota suuria voittoja tai varoittaa teknisistä ongelmista ja puhelimeen voi tulla outoja viestejä tuntemattomista numeroista. Yleinen kriittisyys on osa tarvittavaa harkintakykyä. Valveutunut käyttäjä sivuuttaa huijarit vaivatta, mutta huijausyritys osuu usein myös tietämättömän kohdalle, koska sähköinen tiedonvälitys mahdollistaa saman huijauksen välittymisen tuhansille ihmisille. Valitettavasti et voita miljoonaa euroa vaikka netissä niin sanottaisiin, pahimmassa tapauksessa luovutat luottokorttitietosi ja vaarannat säästösi. Huijaukset ovat yleisiä, koska on olemassa tarpeeksi tietämättömiä tai välinpitämättömiä ihmisiä, jolloin toiminta on huijareille kannattavaa.

    Kirjassa käydään läpi yleisimmät huijausten muodot, joihin voit törmätä netissä. Käsittelen ensin kirjan pääaihetta, suomalaisten ja ulkomaisten nettihuijareiden tunnistamista suosituilla vertaiskauppasivustoilla, ja toiseksi yleisiä huijaustapoja muualla netissä ja huijaamiseen liittyviä ilmiöitä. Asiasta löytyy kiinnostuneelle laajalti tietoa myös netistä englanniksi ja muilla kielillä, useat kirjan lopussa mainitut lähteet ovatkin suurelta osin englanninkielisiltä sivustoilta. Olen pyrkinyt kirjoittamaan kirjan helposti ymmärrettävään muotoon kaikentasoisille huijareiden tunnistajille ja netinkäyttäjille. Laajempaa keskustelua kirjan aiheista löydät osoitteesta nettihuijari.com.

    Nettikaupan historiaa

    Vuonna 1995 Jeff Bezos avasi kirjakaupan nimeltä Amazon.com omassa autotallissaan Seattlessa Yhdysvalloissa. Amazonin vahvuus perinteisiin kirjakauppoihin verrattuna oli näennäisesti rajaton kirjakokoelma ja jo muutaman kuukauden jälkeen yritys myi kirjoja jokaiseen osavaltioon ja 45 eri maahan. Amazon selvisi 2000-luvun taitteen IT-kuplan puhkeamisesta, mutta pörssiyhtiön arvo tippui pahimmillaan kymmenykseen ennätyslukemista. Selviydyttyään talouden käänteistä, Amazon on laajentanut toimintansa Eurooppaan ja kasvattanut liiketoimintaansa voimakkaasti. Alunperin kirjakauppana aloittanut yritys myy nykyään miltei mitä tahansa ja sen vuosittainen liikevaihto on yli 70 miljardia. 

    Amazon toimii esimerkkinä miten nopeasti ihmiset ovat tottuneet ostamaan tavaroita netistä. Vuodesta 2000 eteenpäin nettimyynti on kasvanut noin 20 % vuosivauhtia maailmanlaajuisesti. Valtaosa netinkäyttäjistä on ostanut kerran tai useammin jotain netistä. Perusteita nettikaupan menestykselle on useita – käyttäjän kannalta

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1