Discover this podcast and so much more

Podcasts are free to enjoy without a subscription. We also offer ebooks, audiobooks, and so much more for just $11.99/month.

Rysk roulette borde ju statiskt fungera... | Pengapsykologi del 3 av 3. | #197

Rysk roulette borde ju statiskt fungera... | Pengapsykologi del 3 av 3. | #197

FromRikaTillsammans | Om privatekonomi & rikedom i livet


Rysk roulette borde ju statiskt fungera... | Pengapsykologi del 3 av 3. | #197

FromRikaTillsammans | Om privatekonomi & rikedom i livet

ratings:
Length:
111 minutes
Released:
Apr 18, 2021
Format:
Podcast episode

Description

Det är ingen motsägelse mellan att gilla risk och vara anti en risk som totalt kan ruinera en. Det är därför vi i dagens avsnitt kommer prata om överraskningar, säkerhetsmarginaler och möjligheten att få ha fel samt konceptet kring priset man får betala för att få vara med och investera.

Dagens avsnitt är den tredje och sista fristående delen i vår serie om pengapsykologi utifrån Morgan Housels bok ”The Psychology of Money”. Vi går genom de sista 7 avslutande principerna i Morgans bok som är:

- Surprise!
- Room for error
- You will change
- Nothing is free
- You and me
- The seduction of pessimism
- When you believe anything

Här var det två principer som gjorde ett stort intryck på mig. Sedan jag och Caroline spelade in avsnittet så har jag kommit på mig själv att referera till dem flera gånger. Den första principen är föga förvånande ”room for error”. Den handlar om vikten av att ha säkerhetsmarginal för det oväntade. Det är väldigt mycket vi inte vet när vi väljer att investera.

Vi vet inte vad den framtida avkastningen kommer vara, vi vet inte vilka tillgångar som kommer gå bra, vi vet inte när nästa börskrasch kommer, vi vet inte vilket ekonomiskt klimat som kommer komma framgent, vi vet inte vad räntan kommer vara och en hel mängd andra saker. Ändå måste vi fatta beslut som kommer få stora konsekvenser. Genom att ge sig själv en säkerhetsmarginal i olika områden så kan man ändå navigera.

Ett exempel på säkerhetsmarginal är t.ex. att räkna med en lägre årsmedelavkastning. Om 100 % aktier ger i genomsnitt 7 %, låt oss räkna på 5 procent. Om jag planerar att gå i pension vid 65, låt oss säga intervallet 63 – 68 år så har jag marginal, om jag behöver månadsspara 1 000 kr, låt mig månadsspara 1 500 kr och så vidare. Säkerhetsmarginal ger oss utrymme att ha fel även i en situation då oddsen är på vår sida.

Den andra principen som stack ut var den om ”nothing is free”. De flesta av oss har inget problem att betala några hundralappar för att få gå in på t.ex. uppleva en dag på Gröna Lund, Skansen eller Liseberg. Vi ser det som en kostnad för att delta. Samma synsätt kan man applicera på att investera. Svängningar, känslan av ånger och tvivel är priset vi betalat för att investera på marknaden.

Problemet är att många av oss inte ser det som en inträdesbiljett, utan snarare som en ”bot”. Det vill säga när det går ner, då är det lätt att anklaga sig själv att man gjort ”fel”, tagit ett ”dumt” beslut eller att man ”ångrar” sig. Genom att sluta se det som ett straff och som en inträdesbiljett hjälper det i alla fall mig att se det som något som tillhör spelet. Det blir lättare att få en avslappnad relation till det. ?

Du får gärna kommentera vilka principer som stod ut för dig. Det är alltid spännande att höra.

Tack för den här veckan!
Jan och Caroline

PS. Vi vill gärna puffa för vår digitala RikaTillsammans-workshop inklusive frågestund som vi kör i början av maj. Mer info finns här.
https://rikatillsammans.se/plus/?a=workshop

Innehållsförteckning
=====
00:03:25 - Digital workshop kommer i maj
00:06:45 - Princip #12: Surprise!
00:11:40 - De stora förändringarna kommer utan förvarning
00:16:00 - Historien kan vara vilseledande
00:21:57 - Princip #13: Room for error
00:27:58 - Varför vi underskattar vårt behov av säkerhetsmarginaler
00:32:13 - Bli bekväm i det obekväma
00:37:42 - Balans mellan risk och trygghet
00:43:12 - 80 miljarder spelades bort på en aktie
00:48:08 - Osannolikheterna kommer utan förvarning
00:54:45 - Princip #14. You will change
00:58:31 - Folk ångrar oftast extremerna
01:00:43 - Acceptera att sunk costs förekommer
01:03:01 - Princip #15: Nothing is free
01:07:39 - Vi älskar genvägar när det gäller pengar
01:12:47 - Få perspektiv med rätt mental bokföring
01:18:41 - Princip #16. You and me
01:25:51 - Princip #17. The seduction of pessimism
01:34:17 - Sensationsmakeri förekommer också i finansvärlden
01:37:38 - Princip #18: When you believe anything
01:43:28 - Vi ser det vi vill se
Released:
Apr 18, 2021
Format:
Podcast episode

Titles in the series (100)

Sveriges största blogg och podd om privatekonomi. Hjälper dig bli rikare med ett bättre sparande. ? Varje vecka får du konkreta tips, råd, verktyg och inspiration för att du ska kunna ta din privatekonomi och ditt sparande till nästa nivå på ett enkelt och roligt sätt. Vill du komma igång med ditt sparande? Prova vår kom igång-guide på hemsidan. Den hälper dig att spara rätt och lätt Är du redan igång? Träffa andra likasinnade i vår community eller prova våra tips för att din ekonomi till nästa nivå. Varmt välkommen! Jan och Caroline