Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Τόμας Έντισον: Οι μεγάλες εφευρέσεις μιας ακόρεστης ιδιοφυΐας
Τόμας Έντισον: Οι μεγάλες εφευρέσεις μιας ακόρεστης ιδιοφυΐας
Τόμας Έντισον: Οι μεγάλες εφευρέσεις μιας ακόρεστης ιδιοφυΐας
Ebook57 pages27 minutes

Τόμας Έντισον: Οι μεγάλες εφευρέσεις μιας ακόρεστης ιδιοφυΐας

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Ο Τόμας Έντισον, ένας αχόρταγος εφευρέτης με περισσότερες από χίλιες πατέντες, είναι η επιτομή του Αμερικανού αυτοδημιούργητου ανθρώπου. Αυτός ο αυτοδίδακτος άνθρωπος, ο οποίος έγινε επιχειρηματίας σε ηλικία 24 ετών, θεωρείται ο μεγαλύτερος εφευρέτης όλων των εποχών. Χωρίς την ιδιοφυΐα του, δεν θα υπήρχε ποτέ πικάπ, κινηματογράφος, τηλέφωνο ή λάμπα. Δημιούργησε επίσης τη βιομηχανία ηλεκτρονικών που οδήγησε στην εφεύρεση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Ανακαλύψτε σε 50 λεπτά τη ζωή αυτού του ανθρώπου που θέλησε να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων, εκδημοκρατίζοντας τη χρήση του ηλεκτρισμού στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά σπίτια και προωθώντας την ανάπτυξη του ηλεκτρικού φωτισμού των δρόμων.
LanguageΕλληνικά
Release dateMar 30, 2023
ISBN9782808665063
Τόμας Έντισον: Οι μεγάλες εφευρέσεις μιας ακόρεστης ιδιοφυΐας

Related to Τόμας Έντισον

Related ebooks

Reviews for Τόμας Έντισον

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Τόμας Έντισον - Benjamin Reyners

    ΠΛΑΊΣΙΟ

    Η ζωή του Τόμας Έντισον συμπίπτει και συγχωνεύεται με την οικοδόμηση της σύγχρονης Αμερικής, μιας εποχής με μεγάλες υποσχέσεις και ευκαιρίες για τους εφευρέτες.

    Η ΚΑΤΆΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΎΣΗΣ

    Το 1847, έτος γέννησης του Έντισον, ολόκληρη η Αμερική αναλώθηκε στην κατάκτηση της επικράτειάς της. Από την απόκτηση της ανεξαρτησίας τους το 1783, οι παλιές αμερικανικές αποικίες στην ανατολική ακτή επεκτείνονταν σταθερά. Το 1803, διπλασίασαν την επικράτειά τους με την αγορά της Λουιζιάνας από τη Γαλλία και άρχισαν την πρώτη τους προέλαση στο εσωτερικό της ηπείρου. Τα βόρεια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών καθορίστηκαν το 1846, σε συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία, την κορυφαία παγκόσμια δύναμη της εποχής, από την οποία εξαρτιόταν ο Καναδάς. Τα νότια σύνορα αναγνωρίστηκαν δύο χρόνια αργότερα, με κόστος έναν αιματηρό πόλεμο με το Μεξικό. Απομένει τώρα να συνδέσει την Ανατολή με τη Δύση.

    Από τη δεκαετία του 1830, η Αμερική γνώρισε εξαιρετική αύξηση του πληθυσμού. Αυτή η νέα γη της επαγγελίας, συνώνυμη της ελευθερίας και της οικονομικής ευημερίας, προσέλκυε όλο και περισσότερους μετανάστες. Αυτοί οι μετανάστες αποτέλεσαν διάφορα κύματα χρυσοθήρων και βοήθησαν στην κατοίκηση του κέντρου της χώρας. Η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή επιτάχυνε τον εσωτερικό αποικισμό, αλλά εις βάρος των αμερικανικών λαών που εκτοπίστηκαν και σφαγιάστηκαν μαζικά.

    Η μεταφορά ανθρώπων, ζώων και υλικών σε εχθρικά ενίοτε εδάφη δημιουργούσε τεράστια υλικοτεχνικά προβλήματα για τους αποίκους από την Ανατολή. Ευτυχώς, η έλευση του σιδηροδρόμου και του τηλέγραφου ξεπέρασε τα προβλήματα μεταφοράς και επικοινωνίας. Οι δύο αυτές εφευρέσεις, οι οποίες ήταν απαραίτητες για την κατάκτηση της Δύσης και την οικονομική επέκταση των Ηνωμένων Πολιτειών, έπαιξαν επίσης καθοριστικό ρόλο στη ζωή του Έντισον. Χάρη στην ανάπτυξη των σιδηροδρόμων ο νεαρός Τόμας βρήκε την πρώτη του δουλειά, και επίσης μέσω των σιδηροδρόμων ανακάλυψε τον τηλέγραφο και τον μυστηριώδη κόσμο του ηλεκτρισμού.

    Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΌΣ ΕΜΦΎΛΙΟΣ ΠΌΛΕΜΟΣ

    Ταυτόχρονα, για αρκετές δεκαετίες, η συζήτηση για τους μαύρους σκλάβους πόλωσε την αμερικανική πολιτική ζωή. Οι νότιες πολιτείες, οι οποίες ζούσαν κυρίως από τη γεωργία, είχαν οικοδομήσει ολόκληρη την οικονομία τους στη δουλεία, ενώ οι βόρειες πολιτείες, οι οποίες ήταν σε μεγάλο βαθμό βιομηχανικές, αρνήθηκαν να την αποδεχτούν.

    Στη δεκαετία του 1850, δημιουργήθηκαν νέες πολιτείες στη Δύση. Η συζήτηση που ακολούθησε για τη δουλεία έκανε τις νότιες πολιτείες να φοβούνται μήπως γίνουν μειονότητα και τελικά χάσουν το φθηνό εργατικό δυναμικό από το οποίο εξαρτιόταν η οικονομία τους.

    Το σημείο θραύσης έφτασε το 1860.

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1