Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Θαύματα της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Πήλιο: Μετέωρα
Θαύματα της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Πήλιο: Μετέωρα
Θαύματα της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Πήλιο: Μετέωρα
Ebook169 pages33 minutes

Θαύματα της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Πήλιο: Μετέωρα

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Θέλετε να ανακαλύψετε τους πολιτιστικούς και φυσικούς θησαυρούς δύο πολύ ιδιαίτερων περιοχών της Ελλάδας από έναν ειδικό; Αυτό είναι το βιβλίο για σας!

(Αναζητήστε και τα άλλα βιβλία της σειράς)

Θα δείτε ότι αυτός δεν είναι απλώς ένας ακόμη ταξιδιωτικός οδηγός της Ελλάδας.

Σε αυτό το βιβλίο θα ανακαλύψετε, μέσα από μία ταξιδιωτική ιστορία και ένα μεγάλο αριθμό φωτογραφιών και χαρτών, με συνοπτικές ιστορικές και αρχιτεκτονικές εξηγήσεις, τους γνωστούς και άγνωστους θησαυρούς δύο από τα πιο εκπληκτικά μέρη της Ελλάδας.

Το Πήλιο, ένα βουνό που περιβάλλεται από θάλασσα, είναι ένας ονειρεμένος συνδυασμός φύσης και ανθρώπινων δημιουργημάτων.

Τα Μετέωρα, ένας συνδυασμός φυσικών θαυμάτων και πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι η δεύτερη πιο σημαντική μοναστική κοινότητα της Ελλάδας μετά το Άγιο Όρος, σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον.

Ωστόσο, οι περισσότεροι επισκέπτες επικεντρώνονται στην τεράστια θρησκευτική και πολιτιστική σημασία της τοποθεσίας και μόνο ένα μικρό μέρος τους ανακαλύπτει πλήρως την εξίσου αξιοσημείωτη φυσική ομορφιά της. Κοντά στα Μετέωρα βρίσκεται το σπήλαιο της Θεόπετρας, ένα από τα σημαντικότερα προϊστορικά ευρήματα της Ελλάδας, και τα Τρίκαλα, το ωραιότερο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλίας.

Αυτό το βιβλίο σας παρουσιάζει όλη αυτή τη μοναδικότητα.

Μεταξύ άλλων, θα ανακαλύψετε

-παραμυθένια τοπία

-ένα ιστορικό κέντρο και χωριά που περιέχουν μερικά από τα καλύτερα δείγματα της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής

-μερικά από τα σημαντικότερα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια και εκκλησίες

-μία από τις ωραιότερες σιδηροδρομικές διαδρομές της Ευρώπης

-μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας

Αν και αυτοί οι θησαυροί σας παρουσιάζονται μέσω μιας πεζοπορικής εκδρομής, ακόμη και αν δεν πεζοπορείτε, μπορείτε να τους δείτε αφού μπορείτε να τους φτάσετε και με αυτοκίνητο ή σε μικρή απόσταση με τα πόδια.

Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μεταπτυχιακού διπλώματος στην προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς από την Ecole de Chaillot του Παρισιού. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπου διδάσκει αυτά τα μαθήματα. Είναι επίσης ένθερμος πολιτιστικός πεζοπόρος.

Τα ταξιδιωτικά του βιβλία (κυρίως για την Ελλάδα) απευθύνονται σε εσάς, τον αναγνώστη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους πολιτιστικούς χώρους. Για να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα και να θυμάστε αυτούς τους τόπους, έχουν γραφτεί ως ξενάγηση. Περιλαμβάνουν συναντήσεις με ενδιαφέροντα άτομα και άλλες προσωπικές ταξιδιωτικές εμπειρίες που θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε το δικό σας ταξίδι πέρα ​​από τα τουριστικά κλισέ.

LanguageΕλληνικά
PublisherDenis Roubien
Release dateFeb 14, 2023
ISBN9798215627266
Θαύματα της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Πήλιο: Μετέωρα
Author

Denis Roubien

Denis Roubien holds a Ph.D. in Architectural History from the National Technical University of Athens and a master's in heritage preservation from the Ecole de Chaillot of Paris. He is a professor at the University of the Peloponnese, where he teaches these subjects. He is also a fervent cultural hiker. His travel books (mostly about Greece) are addressed to a public with a special interest in cultural sites. In order to help the readers better understand and remember these sites, they are written as a guided tour, including encounters with interesting people and other personal travel experiences which could help the readers organise their own trip beyond the tourist clichés. Denis Roubien est titulaire d'un doctorat en histoire de l'architecture de l'Ecole Polytechnique d'Athènes et architecte du patrimoine de l'Ecole de Chaillot. Il est professeur à l'université du Péloponnèse, où il enseigne ces sujets. En plus, il est un randonneur culturel dédié. Ses livres de voyage (pour la plupart sur la Grèce) s'adressent à un public particulièrement intéressé par les sites culturels. Afin d'aider les lecteurs à mieux comprendre et se rappeler ces sites, ses livres sont écrits comme des tours guidés, en comprenant des rencontres avec des personnes intéressantes et d'autres expériences personnelles qui pourraient aider les lecteurs à organiser leur propre voyage au delà des clichés touristiques. Ο Διονύσιος Ρουμπιέν κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και είναι καθηγητής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ένθερμος πολιτιστικός πεζοπόρος. Τα πεζοπορικά ταξίδια στα οποία συμμετέχει, μαζί με άλλες ταξιδιωτικές εμπειρίες, καταγράφονται στα βιβλία του.

Read more from Denis Roubien

Related to Θαύματα της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Πήλιο

Related ebooks

Related categories

Reviews for Θαύματα της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Πήλιο

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Θαύματα της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Πήλιο - Denis Roubien

    Πρόλογος

    Αυτό το βιβλίο είναι μία ταξιδιωτική ιστορία που περιγράφει κάποιες πεζοπορικές εκδρομές σε μερικά από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας, που τυχαίνει να βρίσκονται στην ίδια περιοχή (Θεσσαλία). Το Πήλιο, ένα βουνό που περιβάλλεται από θάλασσα, είναι ένας ονειρικός συνδυασμός φύσης και ανθρώπινων δημιουργημάτων. Τα Μετέωρα, ένας συνδυασμός φυσικών θαυμάτων και πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι η δεύτερη σημαντικότερη μοναστική κοινότητα της Ελλάδας μετά το Άγιο Όρος, σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Κοντά στα Μετέωρα βρίσκεται το σπήλαιο της Θεόπετρας, ένα από τα σημαντικότερα προϊστορικά ευρήματα της Ελλάδας, και τα Τρίκαλα, το ωραιότερο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλίας. Αυτό το βιβλίο προσπαθεί να παρουσιάσει αυτή τη μοναδική ομορφιά στον επισκέπτη που επιθυμεί να την ανακαλύψει. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζει παραμυθένια τοπία, ένα ιστορικό κέντρο που περιέχει μερικά από τα καλύτερα δείγματα της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, ίσως την ωραιότερη σιδηροδρομική διαδρομή στην Ευρώπη και μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας.

    Α΄ Μέρος. Πήλιο. Περνώντας την είσοδο του μαγικού βουνού. Πορταριά - Μακρινίτσα

    Ιστορικές εξηγήσεις

    Ίσως είναι κοινοτυπία να πούμε ότι το Πήλιο είναι ένας μαγικός τόπος. Όμως δεν υπάρχει χαρακτηρισμός που να εκφράζει καλύτερα τη μοναδική γοητεία του. Ίσως είναι ο μοναδικός συνδυασμός της υπέροχης βουνίσιας και θαλασσινής φύσης με μία αρχιτεκτονική τέλεια ενταγμένη σε αυτές. Αν προσθέσουμε και τη γαστρονομία, τότε ο συνδυασμός γίνεται ακόμη πιο μοναδικός.

    Η τόσο πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του Πηλίου εξηγείται από την ιστορία. Το Πήλιο απέκτησε τη σημασία που μαρτυρούν τα μνημεία του κατά την Τουρκοκρατία. Όπως συνέβαινε πάντοτε όταν ένας λαός κατακτούσε μία χώρα, οι νεοφερμένοι κατοικούσαν στις πεδινές εύφορες περιοχές, ενώ οι κατακτημένοι ήταν αναγκασμένοι να αποτραβηχτούν στα ορεινά.

    Εδώ, αυτό έγινε ιδιαίτερα έντονα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Καθώς η Θεσσαλία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό πεδινού εδάφους από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, στον εύφορο κάμπο της εγκαταστάθηκε ένας μεγάλος αριθμός Τούρκων. Ο μεγαλύτερος αριθμός των κατακτητών οδήγησε σε ιδιαίτερα μεγάλη καταπίεση των κατακτημένων. Αυτό έκανε πολλούς από αυτούς να εγκαταλείψουν την πεδιάδα και να εγκατασταθούν στα ορεινά.

    Το Πήλιο προσφερόταν ιδιαίτερα γι'αυτό, γιατί η φύση του είναι πολύ πιο ήμερη από τα άλλα βουνά κι εδώ υπήρχαν ήδη από τα υστεροβυζαντινά χρόνια εγκατεστημένα πολλά μοναστήρια. Τόσα πολλά, που το Πήλιο ονομαζόταν συχνά «δεύτερος Άθως». Τα μοναστήρια πρόσφεραν στους κατοίκους της πεδιάδας την ευκαιρία να εγκατασταθούν γύρω τους και να δουλέψουν στα κτήματά τους. Έτσι, σιγά σιγά σχηματίστηκαν γύρω από τα μοναστήρια οικισμοί, όπως συνέβη κατά κόρο στη δυτική Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα.

    Κατά την Τουρκοκρατία, η αύξηση αυτών που έρχονταν εδώ για να δουλέψουν, για να ζήσουν κάτω από συνθήκες μεγαλύτερης ελευθερίας, οδήγησε στην ιδιαίτερη ανάπτυξη αυτών των οικισμών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μοναστήρια κάποια στιγμή σταμάτησαν να λειτουργούν κι η ανάμνησή τους θα είχε χαθεί, αν τα χωριά που δημιουργήθηκαν γύρω τους δεν είχαν πάρει το όνομά τους. Αυτό είναι φανερό στην περίπτωση που το χωριό έχει το όνομα κάποιου αγίου, αλλά ισχύει και σε άλλες, λιγότερο φανερές περιπτώσεις.

    Πορταριά. Η είσοδος στο μαγικό βουνό

    Ο επισκέπτης που ανεβαίνει στο Πήλιο από τον Βόλο, θα συναντήσει πρώτη την Πορταριά, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα χωριά. Η καταστροφή του χωριού από τους κατακτητές κατά τη γερμανική κατοχή τού στέρησε μεγάλο μέρος της αρχιτεκτονικής του κληρονομιάς. Επιπλέον, η τόσο μικρή απόσταση από τον Βόλο, που το κάνει ένα από τα χωριά με την ευκολότερη πρόσβαση, οδήγησε σε μία έντονη τουριστικοποίηση.

    Παρ'όλα αυτά, η προνομιακή του θέση σε ένα από τα ωραιότερα σημεία του Πηλίου, με υπέροχη θέα και μία εκπληκτικής ομορφιάς φύση που γίνεται ένα μαζί του, του επέτρεψαν να παραμείνει ένας από τους προορισμούς που ο επισκέπτης

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1