Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

De Volledige Inleiding Tot Tekenen: Een professionele cursus voor elke tekenaar
De Volledige Inleiding Tot Tekenen: Een professionele cursus voor elke tekenaar
De Volledige Inleiding Tot Tekenen: Een professionele cursus voor elke tekenaar
Ebook615 pages2 hours

De Volledige Inleiding Tot Tekenen: Een professionele cursus voor elke tekenaar

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

De volledige inleiding tot tekenen van Barrington Barber is een boek dat eenvoudig te gebruiken is en waarmee u uw tekenvaardigheden naar een hoger niveau kunt brengen. De auteur begint bij de grondbeginselen en leidt u stapsgewijs naar zorgvuldig uitgedachte oefeningen over het samenstellen en tekenen van stillevens, landschappen, portretten en figuren.

Door het gehele boek geven Barringtons aanwijzingen en tips u werkelijk inzicht in de kunst van het leren tekenen. Dit is een onmisbare bron voor iedereen die op weg is een volleerd tekenaar te worden.

De inhoud omvat:
Standaard lijnen zetten - Voorwerpen en stillevens tekenen - Materiaal, verlichting en perspectief - De natuurlijke wereld - Modeltekenen - Het menselijk figuur - Een landschap opzetten - Een stilleven opzetten - Een portret opzetten - Leren van het verleden - Stijlen en invloeden

LanguageNederlands
Release dateApr 3, 2020
ISBN9781839409349
De Volledige Inleiding Tot Tekenen: Een professionele cursus voor elke tekenaar
Author

Barrington Barber

Born 1934, Barrington was educated at Hampton Grammar School and later Twickenham Art Schoo for which he received a National Diploma of Design. He then practised as an illustrator (Saxon Artist) and Graphic Designer, was Art Director at Ogilvie & Mather and S.H. Bensons, and was a lecturer in Graphic Design at Ealing Art School. Other credits include freelance work, designer, illustrator, animator and painter at Augustine Studios. He was awarded a one man exhibition in 2000 at St. Oswald Studios, and also exhibited in Putney in 2003 and Cork Street in 2004. He was Head of Art at St James's Independent Schools. He now paints, draws, writes about art, and enjoys sports, walking, philosophy and meditation.

Related to De Volledige Inleiding Tot Tekenen

Related ebooks

Related categories

Reviews for De Volledige Inleiding Tot Tekenen

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    De Volledige Inleiding Tot Tekenen - Barrington Barber

    HOOFDSTUK 1

    HET MAKEN VAN BASISMARKERINGEN

    Wanneer u tekent, creëert u niet het voorwerp, maar maakt u slechts markeringen op papier die staan voor de visuele ervaring die we herkennen als iets bekends in onze visie op de wereld. De tekeningen zijn de illusies van de vormen en gedaantes die we zien. Het maken van markeringen is dus belangrijk en om deze te verbeteren moeten we oefenen. Hierdoor bent u steeds beter in staat dit rustig en effectief te doen.

    Het eerste wat u moet beseffen wanneer u begint met tekenen is hoe uw houding precies is. In dit hoofdstuk gaan we uitzoeken of u zit of staat onder het tekenen, hoe u uw benodigdheden vasthoudt, welk standpunt u aanneemt en zelfs de maat van de afbeelding die u gaat tekenen. Het is het waard om bij deze dingen stil te staan, al is veel hiervan een kwestie van gewoon doen.

    We zullen kijken naar verscheidene manieren van oefenen met tekenen, en met simpele oefeningen het vertrouwen in uw methode bemoedigen. We zullen ook stilstaan bij de mechanische hulpmiddelen en hun gebruik, ontworpen om te helpen bij het maken van een natuurlijke tekening.

    POSITIE EN GRIP

    Hier overdenken we manieren van staan en zitten tijdens het tekenen en de manier waarop we de tekenbenodigdheden vasthouden om de beste resultaten te krijgen

    Wanneer u iets wilt tekenen dat uitgestald is op een tafel kunt u zitten. U hebt een tekenbord nodig dat groot genoeg is voor de maat van het papier dat u gebruikt, welke u kunt vastzetten met clips, tekenpinnen, of plakband.Van al deze heb ik de voorkeur voor de laatste, omdat het makkelijk is het papier te verwisselen, en het niets uitmaakt als u stukjes plakband verliest.

    Om staande te tekenen, wat de beste manier is, hebt u een soort van ezel nodig. Dit zal meteen uw eerste serieuze uitgave zijn. Deze gaan als u daar voorzichtig mee omgaat wel een levenlang mee en maken het tekenen erg eenvoudig. Er bestaan verschillende soorten: draagbare ezels, radiale ezels en grote studio ezels, welke u beter alleen kunt kopen wanneer u de ruimte ervoor heeft en werkelijk een tekencarrière ambieert.

    De manier waarop u uw teken instrument vasthoudt is van grote invloed op uw tekenvaardigheid. Houd het potlood niet te stevig vast. Probeer uw hand en pols te ontspannen en houdt het potlood losjes en plat vast, zodat er geen onnodige spanning ontstaat. De kwaliteit van uw lijnen zal hierdoor meteen verbeteren. Probeer verschillende manieren van het vasthouden uit, bijvoorbeeld meer als een stok of een zwaard dan als een pen. De manier waarop u een pen vasthoudt is nooit verkeerd, maar vaak te beperkend voor echt effectief tekenen.

    SCHETSEN

    Naar een bekende plaats gaan en simpelweg zo goed als u kunt tekenen wat u ziet is een van de beste oefeningen. Een gebonden schetsboek om uw eerste impressies vast te leggen, is beter dan wat losse papieren. Die raakt u toch alleen maar kwijt. U hebt een klein schetsblok (A5) nodig en een grotere (A4 of A3). Er zijn vele soorten die op verschillende manieren gebonden zijn. Kies er één die bij uw eigen behoeften past.

    Wanneer u schetsen maakt van dingen, mensen en plaatsen is het belangrijk om deze vanuit verschillende perspectieven te tekenen, om hier echt bekend mee te raken. Vergeet niet zoveel mogelijk details te verwerken omdat deze informatie later vaak van belang is.

    METEN EN OMLIJSTEN

    Er zijn manieren om de onderwerpen van uw tekeningen te meten. Dit heet ‘zicht grootte’ tekenen, en betekent dat u alles weergeeft in de grootte zoals het vanuit uw visie is.Wanneer u een groot oppervlakte moet tekenen is dit systeem erg makkelijk, maar het is vaak moeilijk om te herstellen wanneer u een fout maakt doordat het verschil tussen de juiste en onjuiste markeringen op het papier erg klein kunnen zijn.

    Bij het portretteren van kleinere onderwerpen moet u de maten nemen om alles in de juiste proporties te krijgen. Door het groter te tekenen dan het is kunt u makkelijker correcties toevoegen. Het is het meest belangrijk uw tekeningen rigoureus te corrigeren om goed te leren tekenen. Het is niet belangrijk als het uiteindelijke werk er wat rommelig uitziet, de gewoonte van het constante corrigeren zal gaandeweg leiden tot beter tekenen. Op een dag zal het helemaal goed gaan.

    Wanneer u, om welke reden dan ook, geen tijd heeft om het onderwerp te tekenen, of zelfs wanneer u dat wel kunt is het een goed idee om foto’s te maken, als toevoeging aan uw schetsen. De informatie die u nodig heeft om verder te werken aan uw tekeningen kan niet te gedetailleerd genoeg zijn. En vergeet niet om het subject vanuit meer hoeken te fotograferen, precies zoals u zou doen wanneer u het zou schetsen.

    Tevens moet u van te voren bedenken of uw compositie een verticale (‘portret’) of horizontale (‘landschap’) afbeelding betreft. Verzeker u ervan dat u beide mogelijkheden vooraf uitprobeert.

    Een omlijsting als hulpmiddel kan nuttig zijn en helpt vaak mee om een betere compositie te krijgen van de tekening waar u aan werkt. Snijd uit een stuk papier of kaart een rechthoek die grofweg dezelfde oppervlakte beslaat als uw werkoppervlakte. Houdt dit voor uw oog en bekijk het voorwerp dat u gaat tekenen hierdoor. Dit zal enig idee geven hoe uw tekening er op papier uit moet komen te zien. Het elimineert tevens de onbruikbare omgeving die u wellicht uit uw concentratie kan halen.

    Een meer aanpasbare versie van de uitgesneden rechthoek zijn twee rechthoekige strips (L -vorm) die u naar elke willekeurige proportie kunt aanpassen.

    MECHANISCHE HULPMIDDELEN

    Door de eeuwen heen gebruiken artiesten al mechanische hulpmiddelen bij het produceren van tekeningen, en hier zal ik een paar van de meest bruikbare bespreken. Natuurlijk, opsporen en overnemen zijn waarschijnlijk de methoden die meteen bij u opkomen, maar er zijn ook andere. Laat ons eerst kijken naar de ouderwetse manier om de juiste perspectieven en vormen van voorwerpen die niet zo groot zijn te bepalen. Deze methode kan ook gebruikt worden voor landschappen als u een manier kunt vinden om een focuspunt te vinden.

    De omlijsting van deze afbeelding kan worden gemaakt van hout en draad, of door het gebruik van glas of acetaat waar u met zwarte inkt lijnen op heeft getekend. De lijnen moeten gelijkmatig zijn anders werkt deze methode niet. Kies een specifiek punt waar twee draden elkaar kruisen als oriëntatiepunt. Dit punt moet ook herkenbaar zijn in het geheel zelf. Dan kunt u beginnen met het tekenen van het stilleven. Op deze wijze krijgt u een accurate belijning van de onderwerpen.

    Een andere methode is om een schaduw van het gekozen onderwerp op een vlakke muur te laten schijnen, om dit zonodig groter of kleiner te laten lijken. Het nadeel aan deze methode is dat u soms voor de schaduw zal staan en de afbeelding zo blokkeert. Vroeger gebruikten fotografen vaak een hulpmiddel genaamd ‘camera obscura’, een donkere doos met een opening waardoor de afbeelding was geprojecteerd op een muur.

    MATERIALEN EN SPULLEN 1

    Het volgende dat belangrijk is bij het beginnen met tekenen is de keuze van materialen en spullen die u gaat gebruiken. Er is een ruime keuze. Een goede gespecialiseerde tekenwinkel kan u voorzien van alle soorten materialen en advies. Hier zijn een aantal van de basis materialen die u misschien gaat gebruiken.

    Potloden, tekenstiften en houtskool

    U hebt absoluut goede potloden nodig. Deze moeten verschillen in hardheid en zwartheid.Voor de basis gebruikt u een B (zacht) potlood en ik stel voor dat u de potloden 2B, 4B en 6B gebruikt voor de normale lijnen. Een vulpotlood geeft standaard een dunne lijn dus ik adviseer deze voor de fijnere lijnen. Een 0,5 mm of 0,3 mm is prima.

    Een tekenpotlood is een potlood van dik grafiet waarvan u de punt kunt slijpen. De rand van de punt kan worden gebruikt om dikke en opvullende lijnen te maken. Natuurlijk is er nog houtskool, een ouderwets materiaal dat eigenlijk niet meer is dan een verkoolde wilgentak.

    Dit geeft een wonderlijk rokerig effect, en kan worden gebruikt voor zowel dikke zwarte als dunne grijze lijnen. Het is makkelijk smoezelig te maken waardoor u op een eenvoudige manier een ander accent kunt leggen.

    B (zacht) potlood

    Vulpotlood

    Grafietstaaf

    Houtskool

    Een ander instrument, de doezelaar, is een stuk opgerold papier met een stevige rand en scherpe uiteinden. Met deze verdoezelt u accenten. Dat gaat met dit voorwerp heel geleidelijk.

    krijtje

    Schaafkarton

    Schaafkarton is een speciale methode om een tekening te maken die wat karakteristieken heeft van een ets of houtsnede. Je werkt op een speciale kaart met een laklaag van Chinese klei. Het oppervlak is wit of zwart. Het witte oppervlak is om kleur toe te voegen, het zwarte om de gesneden lijn te tekenen.

    pen voor schaafkarton

    Met een instrument dat eruit ziet als een griffel schraapt u lijnen en markeringen op het zwarte oppervlak waardoor er een witte lijn verschijnt. Hierom is het dus te vergelijken met het effect van houtsnijden en houtsneden. Het ziet er mooi uit en is een periode veel gebruikt door reclametekenaars.

    Pen en inkt

    Kijk vervolgens eens naar de verschillende pensoorten die gebruikt worden voor het maken van inkttekeningen. Een simpele doop en duw pen waar vloeibare inkt voor nodig is kan verschillende lijnen maken. Zowel dikke als dunne, afhankelijk van de druk die je uitoefent. Hier gebruik je eventueel waterverf of waterbestendige Indische inkt voor.

    waterverf

    Indische inkt

    doop en duw pen

    grafische pen

    Een moderne grafische pen is de fontein pen. Met deze pen is het mogelijk variabele diktes te maken. De inkt zit opgeslagen in de pen zelf, maar produceert een constante fijne lijn.

    MATERIALEN EN SPULLEN 2

    Viltstiften en merkstiften

    Er zijn viltstiften die dikker zijn dan de grafische pennen, en permanente merkstiften waarmee je erg dikke lijnen maakt in onvergetelijke kleuren.

    viltstift

    merkstift

    Kwasten

    U hebt een aantal kwasten nodig om eventueel grote oppervlakten of accenten toe te voegen. De meest gebruikte zijn de nummers 2 en 8. De beste penselen zijn gemaakt van marterhaar, al zijn sommige van nylon ook adequaat genoeg.

    Nr. 2 penseel of nylon kwast

    Nr. 8 penseel of nylon kwast

    Gummen en slijpers

    Als u tekent wilt u waarschijnlijk ook een aantal lijnen weer weg halen. Er zijn verschillende soorten gummen, maar een goede stevige gum (van rubber of plastic) en een kneedbare (ook wel bekend als stopverf) zijn beiden waardevol. De stopverf is erg efficiënt voor donkere tekeningen. Door deze met een deppende beweging te gebruiken blijft er niets achter op het papier.

    Stopverf of kneedbare gum

    Zachte rubberen gum

    En bij dit alles hebt u iets nodig om de potloden regelmatig scherp te krijgen. Investeren in een handmatige of elektrische slijper is nodig. Veel tekenaars houden hun potloden graag scherp met een scalpel of handwerkmes. Alhoewel een scalpel scherper is en gebruikt kan worden als gereedschap voor schaafkarton, is een handwerkmes veiliger.

    Mesje of scalpel

    Handwerkmes

    PRAKTISCHE OEFENINGEN VOOR HET BASISTEKENEN

    Het is nuttig om verschillende materialen uit te proberen om bekend te worden met hun mogelijkheden.

    Begin met het tekenen van het meest eenvoudige van alles. Een punt. Nu u begonnen bent met het potlood op papier te zetten gaat u door met het toevoegen van punten om de eerste stip heen. Zet ze zo op papier dat je uiteindelijk een ronde vorm hebt gemaakt waarbij alle punten dezelfde afstand van elkaar lijken te hebben.

    Vervolgens probeer je iets meer gestructureerd. Het is al gelukt om een vorm op papier te krijgen. Beeld je nu een vierkant in door de punten zorgvuldig te zetten. Houd de juiste afstand tussen de punten aan. Deze oefening vraagt van u dat u uw intellect gebruikt. Het is een van de basislessen voor een kunstenaar. Alles wat u maakt is een illusie gebaseerd op de mogelijkheid van de hersenen alles om je heen te ordenen en in de juiste vorm te plaatsen. Er verandert natuurlijk niets, het geeft alleen uw visie op de wereld weer, maar dat is wat een kunstenaar doet. Hij of zij interpreteert en presenteert ervaringen op een manier die anderen ook een nieuwe ervaring kan geven.

    Nu volgen er een paar simpele afbeeldingen die helpen om al uw aandacht bij de plaats te houden waar uw pen het papier raakt.

    Teken eerst een verticale lijn, dan een horizontale. Vervolgens tekent u een diagonale lijn en één in de tegengestelde richting. Hierna een cirkel zonder uw passer, dan een gelijkhoekige driehoek gevolgd door een vierkant. Dan een vijf puntige ster, wat moeilijker is en als laatste in de serie een spiraal zowel van buiten

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1