Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Operasjon Broken Lorry
Operasjon Broken Lorry
Operasjon Broken Lorry
Ebook66 pages59 minutes

Operasjon Broken Lorry

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Våren 2006 kom Kripos på sporet av et meget velorganisert marokkansk narkotikanettverk som opererte i en rekke land. En langvarig og krevende etterforskning resulterte i tiltaler og lange fengselsstraffer for 39 personer. Saken er norgeshistoriens største narkotikasak.-
LanguageNorwegian
PublisherSAGA Egmont
Release dateJan 2, 2017
ISBN9788726110128
Operasjon Broken Lorry

Read more from Diverse

Related to Operasjon Broken Lorry

Reviews for Operasjon Broken Lorry

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Operasjon Broken Lorry - Diverse

    Operasjon Broken Lorry

    Copyright © 2011, 2018 Diverse og SAGA Egmont, an imprint of Lindhardt og Ringhof A/S Copenhagen

    All rights reserved

    ISBN: 9788726110128

    1. e-bok version, 2018

    Format: EPUB 2.0

    SAGA Egmont www.saga-books.com – a part of Egmont, www.egmont.com

    OPERASJON BROKEN LORRY

    Av politiadvokat Marit Formo, politioverbetjentene Rune Utne Reitan og Olav Røisli, Orgkrimgruppa KRIPOS.

    Våren 2006 kom Kripos på sporet av et meget velorganisert marokkansk narkotikanettverk som opererte i en rekke land. En langvarig og krevende etterforskning resulterte i tiltaler og lange fengselsstraffer for 39 personer. Saken er norgeshistoriens største narkotikasak.

    I januar 2006 ble den nordiske sambandsmannen i den Haag kontaktet av nederlandsk politi. Bakgrunnen var at politiet i Leidendorp utenfor den Haag i desember 2005 hadde fått et tips om en lastebilhenger som skulle være ombygd med skjulte rom for transport av narkotika. Politiet fant hengeren utenfor verkstedet Lumas BV, som hadde utført ombygningen. Tipset viste seg å være korrekt, og det ble funnet skjulte rom i hengeren som kunne romme cirka 3 000 kg narkotika. Innehaveren av Lumas ble pågrepet, og forklarte til politiet at han hadde fått i oppdrag å bygge om hengeren av en marokkansk mann som han kalte Belgieren. Nederlandsk politi startet på denne bakgrunn avlytting av telefonen til Belgieren i desember 2005. Det viste seg under avlyttingen at Belgieren hadde en rekke samtaler som dreiet seg om kjøp og salg av narkotika. Mange av samtalene var til personer i Norge. Belgieren viste seg å være Mourad, en 29-årig marokkansk mann bosatt i Rotterdam. Mourad var etterlyst av belgisk politi etter å ha rømt fra soning. Han var domfelt to ganger i Belgia for salg av hasj, en gang for befatning med cirka ti kilo hasj i 2002 og siste gang for innførsel og salg av 156 kg hasj i 2004. Det viste seg senere at Mourad var en av bakmennene i det nettverket som ble rullet opp i Operasjon Broken Lorry.

    Innledningsvis fant politiet i Leidendorp rester av litt hvitt pulver i ett av de skjulte rommene, og de antok at det var amfetamin. Laboratorieundersøkelser viste imidlertid at det ikke var amfetamin, men rester av isolasjonsmaterialet i lastebilen. Politiet i Leidendorp kunne derfor ikke bevise at tilhengeren skulle brukes til transport av såkalt hard drugs, herunder amfetamin, kokain og heroin. Fordi forsøk på transport av soft drugs, herunder hasj og marihuana ikke er straffbart i Nederland, måtte saken avsluttes i slutten av desember 2005.

    Den nordiske sambandsmannen fattet interesse for opplysningene som kom fra Leidendorp, og han formidlet disse videre til Kripos i Norge. Kripos gjorde flere undersøkelser rundt personene som Mourad hadde vært i kontakt med på telefon. Det var utelukkende marokkanere bosatt i Norge, og de fleste hadde begrenset kriminelt rulleblad og var ukjente for politiet. De avlyttede samtalene gav imidlertid et klart inntrykk av omfattende omsetning av heroin, amfetamin og hasj i Norge, og at Mourad ledet virksomheten fra sitt oppholdssted i Nederland.

    At marokkanere var så aktive i omsetning av ikke bare hasj, men også heroin, kokain, amfetamin og piller, kom overraskende på politiet. Det norske narkotikamarkedet ble tidligere i større grad dominert av andre grupperinger, herunder nordmenn, albanere/kosovoalbanere, kurdere og litauere. I Marokko produseres cirka 95 prosent av hasjen som brukes i Europa, og derfor var det naturlig at marokkanere var aktive i leverandørorganisasjonene, men denne gangen så man etniske marokkanere hele veien fra produksjonen i Marokko til gateplanet i Norge. Kripos undersøkte en rekke alvorlige narkotikasaker fra de siste årene, og dette viste en klar tendens til at marokkanere hadde blitt mer involvert i narkotikaomsetningen i Norge. Det var ingen tvil om at de stod for meget betydelige andeler av narkotikasalget i Norge vinteren 2006.

    Personene Mourad forholdt seg til i Norge solgte i stor grad narkotika videre i egen regi. Disse personene hadde sitt eget omsetternettverk og andre medhjelpere under seg, og ble i senere iretteføring av sakene omtalt som norgessjefer. En av disse var Saaid, en marokkaner som kom til Norge i 2003 som asylsøker. Han fikk avslag på asylsøknaden, og oppholdt seg etter det ulovlig i landet. Han ble ved to tilfeller pågrepet på grunn av manglende oppholdstillatelse, og deretter sendt ut av landet. Etter kort tid kom han imidlertid tilbake til Norge. Saaid var Mourads nærmeste samarbeidspartner i Norge høsten 2005 og vinteren 2006. Sammen la de strategien for de ulike innførslene av heroin, kokain, amfetamin og hasj til Norge.

    Etter å ha gjennomgått samtalene som Mourad hadde til Norge i forbindelse med den nederlandske avlyttingen i desember 2005, varslet Kripos tollvesenet og gav dem en liste med de aktuelle personene Mourad hadde hatt kontakt med. Dette ble lagt inn i tollvesenets registre slik at tollvesenet ville foreta en grundig kontroll dersom noen av disse personene krysset grensen. To av personene som stod på lista var Nizar og Kamal. Disse to var kamerater og bekjente av Saaid. De hadde begge blitt vervet av Saaid som penge- og narkotikakurerer for Mourads organisasjon.

    Svinesund-saken

    Den 28. februar 2006 ble tollvesenet oppmerksomme på en VW

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1