Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Træningsøvelser for bagspilleren
Træningsøvelser for bagspilleren
Træningsøvelser for bagspilleren
Ebook416 pages1 hour

Træningsøvelser for bagspilleren

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Håndboldtips' temahæfter er en samling temahæfter, der - som navnet antyder - beskæftiger sig med forskellige tematiske områder af håndboldtræningen. De fleste af øvelserne har allerede været udgivet i een af de 6 håndboldtipsbøger. Så hvis du allerede har alle disse bøger i din reol, så behøver du strengt taget ikke dette hæfte, medmindre du vil have alle de primære øvelser til træning af bagspillere samlet eet sted, let og overskueligt.

I dette, det tredje hæfte i serien, har jeg forsøgt at samle en stribe meget specifikke træningsøvelser, primært eller alene, for bagspilleren, både backs og center. Jeg har fokuseret på øvelser, der træner bagspillerens generelle færdigheder primært som afslutter og derudover fokuseret på faldteknik, finter, gennembrud, vurderingsspil og lignende ting, bagspilleren skal kunne mestre..
LanguageDansk
Release dateJun 26, 2019
ISBN9788743016618
Træningsøvelser for bagspilleren
Author

Peter Schmidt

Peter Schmidt, the author of Color and Money and the co-author (with Anthony Carnevale and Jeff Strohl) of The Merit Myth: How Our Colleges Favor the Rich and Divide America (The New Press), is an award-winning writer and editor who has worked for Education Week and the Chronicle of Higher Education. He lives in Washington, DC.

Read more from Peter Schmidt

Related to Træningsøvelser for bagspilleren

Titles in the series (11)

View More

Related ebooks

Reviews for Træningsøvelser for bagspilleren

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Træningsøvelser for bagspilleren - Peter Schmidt

    Der er ikke noget, der hedder ’tab og vind med samme sind’ for mig. Det må være en, der har tabt mange gange, der har fundet på det. Det er jo latterligt.

    Mikkel Hansen – venstre back på det danske herrelandshold. Spiller til dagligt på eet af verdens bedste klubhold, Paris Saint Germain, i Frankrig.

    INDHOLD

    INDLEDNING

    SIGNATURER

    AFSLUTNINGER GENERELT

    AFSLUTNINGER MEST FOR BACKS

    AFSLUTNINGER MEST FOR CENTER

    KOMBINATION

    AFLEVERINGER

    FALDTEKNIK

    VURDERINGSSPIL

    FINTER & FORFINTER

    GENNEMBRUD

    DIVERSE ØVELSER

    ANDRE BØGER AF SAMME FORFATTER

    INDLEDNING

    " Langskytternes fornemste opgave er at veksle mellem langskud og finter, hvilke sidste kan få forsvarene til at gå frem for at parere og derved lukke op for stregspillerne, der placerer sig i de opståede huller klar til at modtage afleveringerne. Langskytterne, der har det bedste overblik, må selvfølgelig samtidig fordele spillet. "

    Ovenstående er hentet fra bogen Jeg spiller HÅNDBOLD, udarbejdet af Svend Aage Madsen, Idrætsforeningen Ajax, København og udgivet på Politikkens forlag som en del af Sportens A-B-C (nr. 2) i 1962 (1. oplag). Et klenodie i min samling af bøger om håndbold.

    I samme bog skriver Svend Aage Madsen følgende om fordelingen af spillere på et håndboldhold:

    Et godt håndboldhold bør være sammensat af en tilpas blanding af stregspillere, langskytter og spillere (teknikere). Kan man altid have to af hver kategori på banen, så er der mulighed for at bygge et godt angreb op. Men det afhænger af spillermaterialet.

    For forståelsens skyld må jeg hellere tilføje, at bogen bruger betegnelsen "langskytte om en bagspiller og spiller" om en fløjspiller. I 1962 bestod et perfekt hold jf. Svend Aage Madsen således af to stregspillere, to fløjspillere og to bagspillere. Siden da er den fremherskende strategi ændret, så langt de fleste hold spiller med en stregspiller, to fløjspillere og tre bagspillere: To backs og en center. Altså… medmindre der spilles 7 mod 6, men det er en ganske anden sag!

    Bagspilspladserne, de to backs og en centerspiller, mange steder også benævnt en playmaker (jeg bruger helst at kalde hende en centerspiller), er de positioner, der har flest boldberøringer og er mest involveret i det etablerede angrebsspil. Dette siger jeg helt uden at have statistisk evidens for det. Det er mit mest kvalificerede gæt og min egen helt klare overbevisning efter et langt trænerliv. Langt de fleste hold spiller et etableret angrebsspil, hvor fløje og strege for det meste kun får bolden, når de skal gøre noget med den: Forsøge at score mål. Jeg ved godt, at fløjspillere også deltager i angrebsspillet ved overgange med bold (og uden) og når der er en mening med det. Men prøv, næste gang du ser en liga- eller landskamp, at lægge mærke til, hvordan bolden for det meste kører back-center-back i forskellige varianter.

    Mange kalder f.eks. venstre back for kongepladsen på et hold. Ikke uden grund, tænker jeg, for det er ofte der man finder spilleren med de fleste afslutningsforsøg. Med en lettere omskrivning fra Ian Flemmings James Bond-figur, så har de license to shoot (James Bond: license to kill).

    Derfor er det vigtigt, at bagspillerne under et (alle tre) beherske dels at kunne afslutte fra distancen (9 meter som minimum), dels at kunne sætte en modstander af én mod én (gennembrud), dels at kunne deltage i det organiserede angrebsspil (kende sin rolle), dels at kunne gøre de andre bedre – trække spillere til sig, så der bliver plads til f.eks. streg eller fløj eller en anden bagspiller. En bagspiller skal derfor være både fysisk stræk (i en mod en spillet), hurtig i bevægelse og hurtig i tanke.

    I dette hæfte har jeg forsøgt at samle en stribe meget specifikke træningsøvelser, primært eller alene, for bagspilleren, både backs og center. Jeg har fokuseret på øvelser, der træner bagspillerens generelle færdigheder primært som afslutter og derudover fokuseret på faldteknik, finter, gennembrud og lignende.

    Ligeledes har jeg medtaget – ikke mange – men nogle øvelser, der fokusere på samarbejdet mellem bagspillerne og deres interaktion med eksempelvis stregspilleren.

    Der findes talrige afslutningsøvelser og angrebsåbninger, der er en kombination af forskellige muligheder, hvor bagspilleren samarbejder med streg- og fløjspillere. Men jeg har valgt dem fra for primært at fokusere på træningsøvelser for bagspilleren.

    Burde disse have været med i dette hæfte? Der kan argumenteres både for og imod...

    Et eller andet sted skulle jeg vælge, hvad det gav mest mening. Angrebsåbninger, kontraløb m.m. har jeg således valgt at tage med i kommende temahæfter.

    Ej heller almen fysisk grundtræning og træning af fodarbejde, da dette er af mere universel karakter for alle håndboldspillere, er medtaget her. Her henviser jeg til bøgerne i Træningstipsserien eller én af de seks håndboldtipsbøger (se side 218).

    Alle øvelser findes i de seks bøger i Håndboldtipsserien (se bogliste bagerst i dette hæfte). Hvis du har disse bøger i bogreolen, behøver du derfor ikke dette hæfte – medmindre du vil have alle de primære øvelser til træning af bagspillere samlet eet sted, let og overskueligt. Og ja, det burde jeg måske have indledt dette afsnit med, for hvis du læser dette, så har du sikkert allerede købt hæftet. Men det står altså også på bagsiden…

    En smule praktiske informationer, inden du bladrer videre.

    Som sagt har det været min hensigt at samle øvelser om træning af bagspillere, men det er ikke en færdig træningsmanual. Hensigten har været, at indholdet af hæftet skal fungere som inspirationskilde. Derfor kan du finde en lang række forskellige øvelser, du kan anvende som beskrevet, eller som du kan bruge som basis for at udvikle dine egne øvelser, så de passer bedre til dine spillere. Det er op til dig, som træner, at foretage denne tilretning… jeg har bare forsøgt at give dig nogle byggeklodser.

    Der findes absolut ingen facitliste, intet "rigtigt eller forkert".

    Antal gentagelser, repetitioner, tider med mere under en given øvelse skal blot tages som vejledende. Det er i sidste ende dig – og kun dig – som træner, der bedst kan vurdere de spillere, du arbejder med. Ved en del af øvelserne har jeg slet ikke angivet tid, respektive repetitioner af samme grund. Vejledende oplysninger kan være irrelevante. Det giver f.eks. ikke mening at skrive, at der skal foretages 15 afslutninger i en given øvelse – punktum og udråbstegn! – hvis der arbejdes med en gruppe spillere, der helt tydeligt ikke kan. Der er forskel på veltrænede seniorer, motionister, ungdom og børn.

    Kært barn har mange navne lyder en gammel talemåde. Sådan er det også med mange af de øvelser, jeg har medtaget i denne bog. Som udgangspunkt har jeg valgt at medtage dem med blot et nummer for ikke at begive mig ud i det mørkeland, der hersker omkring navngivning af helt almindelige træningsøvelser. Der kan derfor være en vis sandsynlighed for, at du måske kender en eller flere øvelser under et specifikt navn, som jeg så ikke har brugt. Og sådan er det. Det er ikke en faktuel, bevidst fejl fra min side, men nærmere et udtryk for, at der reelt ikke findes et uendelig antal af træningsøvelser til håndbold, men til gengæld rigtig mange variationer og temaer af øvelserne. Hver gang man som træner tager en øvelse til sig, ja så transformere den sig og ændre sig en smule i udførelse, og måske også navn.

    Det kan ligeledes være, at du ikke er enig i min placering af en given øvelse under en given overskrift. Igen, samme argumentation… det skal ikke skille os ad. Det, du mener, kan være lige så rigtigt som min mening. Men undervejs har jeg skulle træffe et valg, og det er det, du finder i hæftet.

    Mange øvelser fungerer bedst med et bestemt antal spillere. Men nogle øvelser kan gennemføres med et vilkårligt antal, hvilket fremgår under de respektive øvelser. I de øvelser, hvor mange spillere kan give uhensigtsmæssig ventetid, har jeg ikke angivet alternativ beskæftigelse. Det vil jeg lade være op til dig at vurdere og sætte i værk, hvis det er nødvendigt, ud fra det spillermateriale, du arbejder med. Det ved du bedst. Det skal jeg ikke gøre mig klog på.

    Husk for øvrigt også, at ingen illustrationer er 100 procent målfaste. Alle illustrationer er sådan cirka og du bliver nødt til at læse teksten for at se de korrekte afstande. Jeg er blevet mødt med, at dine tegninger passer jo ikke fra læsere af mine andre bøger. Det har aldrig været meningen, tegningerne er kun for den visuelle forståelses skyld. Det er meget svært at lave den slags illustrationer i korrekt målestoksforhold.

    Nu har jeg ansvarsfraskrevet mig og hermed taget forbehold og har gjort opmærksom på det!

    Og nu – god fornøjelse med dette hæfte.

    Tjæreby, juni 2019

    Peter Schmidt

    SIGNATURER

    Forkortelser, angrebspositioner

    VF = Venstre fløj

    VB = Venstre back

    CT = Center /playmaker

    HB = Højre back

    HF = Højre fløj

    ST = Streg

    Forkortelser, forsvarspositioner (6:0)

    H1 = Højre forsvarsfløj

    H2 = Højre forsvarsback

    H3 = Højre centerforsvarsspiller

    V3 = Venstre centerforsvarsspiller

    V2 = Venstre forsvarsback

    V1 = Venstre forsvarsfløj

    MV = Målvogter

    1: AFSLUTNINGER GENERELT

    AFSLUTNINGER GENERELT ØVELSE 1

    AFSLUTNING, AFLEVERING OG BEVÆGELSE 1

    Organisering:

    3-9 spillere (et antal delelig med 3), 1 målvogter og et antal bolde.

    Spillerne fordeler sig på backs og center.

    Øvelsens forløb:

    VB, CT og HB afleverer frem og tilbage imellem sig med almindeligt grundspil. Efter 5-7 afleveringer skal den ene bagspiller afslutte mod mål. Spillerne skal søge at lave et optimalt opspil og efterfølgende afslutning på det nævnte antal afleveringer – både for så vidt angår timing, bevægelse og udførelse. Der er ikke noget forsvarspres, så der kan fokuseres på detaljen. Der må arbejdes med både pladsskifte, kryds og lignende.

    Øvelsen gennemføres 8-12 minutter.

    AFSLUTNINGER GENERELT ØVELSE 2

    AFSLUTNING, AFLEVERING OG BEVÆGELSE 2

    Organisering:

    4-12 spillere (et antal delelig med 4), 1 målvogter og et antal bolde. Spillerne arbejder sammen i 4-mandshold (3 bagspillere + 1 forsvarsspiller).

    Spillerne fordeler sig på backs og center. En spiller starter som forsvarsspiller.

    Øvelsens forløb:

    VB, CT og HB afleverer frem og tilbage imellem sig med almindeligt grundspil. En forsvarsspiller placeres ved straffemarkeringen, hvorfra hun ligger og arbejder ud og forsøger at lukke af for afleveringen back-center. Hun skal ikke støde frem hver gang, men hele tiden ligge og genere bagspillerne: Går hun frem, eller gør hun ikke?

    Efter 5-7

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1