Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Pelastuuko Euroopan unioni?: EU:n systeemikriisi, aikakauden olemus ja globaaliyhteiskunnan muodostuminen
Pelastuuko Euroopan unioni?: EU:n systeemikriisi, aikakauden olemus ja globaaliyhteiskunnan muodostuminen
Pelastuuko Euroopan unioni?: EU:n systeemikriisi, aikakauden olemus ja globaaliyhteiskunnan muodostuminen
Ebook347 pages2 hours

Pelastuuko Euroopan unioni?: EU:n systeemikriisi, aikakauden olemus ja globaaliyhteiskunnan muodostuminen

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Tämän kirjan artikkelit perustuvat suomalaisen filosofin Matti Puolakan (1947-2018) näkemykseen demokratian kriisistä, aikakauden olemuksesta ja ihmiskunnan koko tiestä. Puolakan filosofista elämäntyötä esitellään lyhyesti kirjan alussa.

EU:n systeemikriisi on olemukseltaan laillisuuskriisi. EU:ssa ei toteuteta laillisuusvalvontaa oikeusvaltiolta edellytettävällä tavalla. Se on mahdollistanut lukuisat lakien ja sopimusten rikkomukset, joita kirjassa käydään perusteellisesti läpi.

Tämä näkemys poikkeaa muusta EU-kritiikistä. Ainutlaatuinen on myös vanhempi tutkimus siitä miten EU:n itälaajentuminen toteutettiin jäsenyyskriteereistä piittaa­matta, esimerkkinä Viron jäsenyysneuvottelut.

Kriisin ratkaisemiseksi on en­sin todettava tapahtuneet vääryydet ja lainrikkomukset ja selvitettävä niiden syyt. Kirjoittajat ehdottavat totuuskomissiota pysyvänä valtioelimenä EU:hun ja sen jäsenmaihin. Se edellyttää oikeusfilosofisen ajattelun kehittämistä tämän ajan uusien haasteiden pohjalta. Sitä varten tarvitaan laajaa, aatehistoriaan ankkuroitua keskustelua yhteiskunnan kaikilla tasoilla niin, että perustuslakeja voidaan muuttaa.

Kirjassa esitellään myös ehdotusta: Mikä ihminen on? -totuusfoorumi & väittelysanakirja on ehdotus eettiseen verkostoitumiseen perustuvaksi kansalaisliikkeeksi, somealustaksi ja opintofoorumiksi.

Lisätietoja
https://humanpath.net
LanguageSuomi
Release dateMay 10, 2019
ISBN9789527352014
Pelastuuko Euroopan unioni?: EU:n systeemikriisi, aikakauden olemus ja globaaliyhteiskunnan muodostuminen
Author

Matti Puolakka

Matti Puolakka sai elämäntyönsä tärkeimmän osan, filosofisen universaalihistorian, ajatuksellisesti valmiiksi ennen kuolemaansa v. 2018. Hän jätti testamentissaan koko mittavan arkistonsa Uusi historia ry:lle täysin julkaisuoikeuksin. Arkisto sisältää mm. käsikirjoituksia, saneluja, videopuheita ja viimeistelemättömiä artikkeleita. Filosofinen universaalihistoria yhdistää filosofian historian, esihistorian ja historiallisen ajan yhtenäiseksi historianfilosofiseksi näkemykseksi. Erityisasemassa on yhteenveto päättyneestä aikakaudesta. Puolakalla se on synteesiä idealistisesta ja materialistisesta, liberaalista ja marxilaisesta aatetraditiosta. Tällöin voidaan luoda visioita myös ihmiskunnan tulevaisuuteen. Tuskin kukaan filosofi on maailmansodan jälkeisissä läntisissä demokratioissa joutunut samanlaisen mielipide- ja muunlaisen vainon kohteeksi kuin Matti Puolakka. Sen pahimpia piirteitä ei ole väärin kutsua kulttuurifasismiksi. Puolakka oli filosofina toisinajattelija. Totuus tarkoitti hänelle aina virallisen valheen, kollektiivisen itsepetoksen paljastamista kaikissa piireissä, joissa hän eli ja vaikutti. Puolakalle tärkeintä oli viimeistellä filosofinen universaalihistoriansa ajatuksellisesti, niin että palapelin palaset asettuisivat kohdalleen hänen filosofista omaatuntoaan tyydyttävällä tavalla. Se oli tärkeämpää kuin mikään ulkoinen menestys, mutta myös työ, joka vaati kaiken huomion ja energian. Päätyötään Puolakka ei elinaikanaan julkaissut. Sen sijaan kyllä sen käytännön johtopäätöstä, kaikille mielipidesuuntauksille avointa Ihmiskunnan tie -väittelysanakirjan ideaa on esitelty suppeammissa piireissä. Uusi historia ry julkaisi keväällä 2019 Puolakan näkemykseen perustuvan teoksen Pelastuuko Euroopan unioni, jossa kirjoittajina olivat myös Pertti Koskela, Heli Santavuori ja Pia Länsman. Yhdistyksen ylläpitämällä sivustolla on julkaistu universaalihistoriaa sekä sen syntyhistoriaa käsitteleviä artikkeleita. Lisätietoja: https://humanpath.net

Related to Pelastuuko Euroopan unioni?

Related ebooks

Reviews for Pelastuuko Euroopan unioni?

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Pelastuuko Euroopan unioni? - Matti Puolakka

    Esipuhe

    Tässä kirjassa esitettyä näkemystä EU:n kriisin syihin emme ole muualla nähneet – ainakaan yhtä johdonmukaisena. Samaten kirjassa julkaistava tutkimus EU:n itälaajentumisesta (esimerkkinä Viron jäsenyysneuvottelut) on uskoaksemme ainoa laatuaan.

    Arvostelemme EU:ta jyrkästi länsimaiden demokratian erään kulmakiven pohjalta: EU:ssa ei toteuteta laillisuusvalvontaa oikeusvaltiolta edellytettävällä tavalla. Uskomme kuitenkin EU:n kykyyn uudistua.

    EU on syvässä kriisissä. Kriisin ratkaisemiseksi on ensin todettava tapahtuneet vääryydet ja lainrikkomukset ja selvitettävä niiden syyt. Vasta sitten niitä voidaan ryhtyä korjaamaan.

    Me ehdotamme totuuskomissiota pysyvänä valtioelimenä EU:hun ja sen jäsenmaihin. Se edellyttää EU:n perussopimusten ja jäsenmaiden perustuslakien muuttamista. Enemmänkin, se edellyttää oikeusfilosofisen ajattelun kehittämistä tämän ajan uusien haasteiden pohjalta. Sitä varten tarvitaan laajaa, aatehistoriaan ankkuroitua keskustelua yhteiskunnan kaikilla tasoilla.

    Miten tällaista keskustelua tulisi käydä? – Meillä on siitä ehdotus: Mikä ihminen on? -totuusfoorumi ja väittelysanakirjan formaatti.

    Emme usko demokratiaan, jossa oikeusvaltioperiaate ei ole olennainen osa. Emmekä usko sellaiseen kansanvaltaan johon ei liity paitsi keskustelunvapaus, niin myös sivistyneet keskustelusäännöt ja vakava suhtautuminen ihmiskunnan kohtalonkysymyksiin.

    Ehdotuksemme koskee EU:ta, mutta sillä on myös laajempia ulottuvuuksia. Mielestämme EU:n tulisi näyttää ihmiskunnalle tietä aikakauden murroksen nostamien uudenlaisten ongelmien ratkaisemisessa.

    ***

    Kirjan julkaisija on Uusi historia ry. Yhdistyksen tarkoituksena on sääntöjen mukaan

    edistää suomalaisen filosofin Matti Juha Puolakan (1947-2018) elämäntyön julkaisemista ja siitä käytävää keskustelua ja tutkimusta Suomessa ja kansainvälisesti sekä liittää se esihistoriaa, historiallista aikaa, filosofian historiaa sekä ihmiskunnan eloonjäämisstrategioita koskevaan uuteen tutkimukseen. Puolakan filosofian syntyhistoria ja siihen liittyen Suomen lähihistoriassa ja nykytilanteessa tapahtuneiden vääryyksien oikaisu kuuluu olennaisesti hänen elämäntyönsä vaalimiseen.

    Kaikki kirjan artikkelit perustuvat Matti Puolakan filosofiseen näkemykseen. Hän sairastui vakavasti kirjan toimittamisen aikana ja menehtyi ennen sen valmistumista 26.11.2018. Kirja alkaa Matin filosofisen elämäntyön yleisesittelyllä.

    Pertti Koskelan artikkeli EU:n systeemikriisistä on tuon näkemyksen pohjalta tehty itsenäinen tutkimus. Etenkin sen alkuosaan ovat silti vaikuttaneet Matin viimeiset, Euroopan unionia ja demokratian kriisiä käsitelleet puheet.

    Mikä ihminen on? -totuusfoorumi, väittelysanakirjan formaatti sekä niiden pohjalta hahmotellun uudenlaisen kansalaisliikkeen ohjelmaluonnos on myös koostettu Matin osittain keskeneräisistä kirjoituksista. Tämä oli hänen filosofiansa huipennus ja tärkein käytännön johtopäätös. Totuusfoorumi on laajin mahdollinen yhteisrintama – eettisen kansalaisyhteiskunnan verkostoitumisalusta. Se on siis tarkoitettu kaikille laillisille mielipidesuuntauksille aivan riippumatta siitä, mitä Matin filosofiasta muuten ollaan mieltä.

    Myös Uuden EU:n talousohjelma on Matin alun perin ideoima. Näkemys globaaliyhteiskunnan synnystä on osa Matin historianäkemystä.

    Viron EU-neuvotteluja koskeva osa vuodelta 2007 toteutettiin tutkimus- ja kirjoittajaryhmässä Matin johdolla.

    Tässä kirjassa esitetty näkemys on tarkoitettu keskusteltavaksi koko EU:n piirissä ja laajemminkin, ja se ilmestyy myös englanniksi lähiaikoina.

    Toivomme kritiikkiä, kommentteja ja ideoita.

    Helsingissä 22.4.2019

    Pertti Koskela, Uusi historia -sivuston päätoimittaja

    Heli Santavuori, Uusi historia -sivuston toimitussihteeri

    Pia Länsman, Uusi historia ry:n puheenjohtaja

    humanpath.net

    uusihistoria@humanpath.net

    Facebook:

    Uusi historia & historianfilosofia

    facebook.com/uusihistoria

    Mikä ihminen on? -totuusfoorumi & väittelysanakirja

    facebook.com/totuusfoorumi

    Sisällys

    Matti Puolakan elämäntyöstä

    OSA I - EU:n systeemikriisistä

    Johdanto

    Historian loppu - jota ei tullutkaan

    Aikakauden olemuksesta

    Laittomuudet ovat hyödyttäneet pankkeja ja suuryrityksiä – yleensä spekulatiivista finanssipääomaa

    Sisämarkkinat ennen kaikkea – jäsenkriteereistä viis

    Finanssikriisi 2008: pankkivalvonnan laiminlyöntejä, tehotonta pankkitukea

    Laiton velkojen yhteisvastuu pankkien pelastamiseksi

    EKP, euroryhmä ja EU:n komissio ylittivät valtuutensa eurokriisin hoidossa – pankkien hyväksi

    EU:n pankkivalvonnan ja -unionin tarkoitus on peitellä EU:n pankkijärjestelmän heikkouksia

    Pankkiunioni

    Jäsenmaiden velkaantumisen laiton tukeminen keinottelijoiden hyväksi

    EU:n tuomioistuinten poliittiset päätökset

    EU on systeemikriisissä: hajoamistendenssit voimistuvat

    Brexit

    Kreikka kaatuu muutaman vuoden kuluessa

    Maailmaa uhkaa uusi finanssikriisi

    Epäliberaali demokratia jakaa EU:ta – myös läntisiä jäsenmaita

    Taloudelliset erot vanhojen EU-maiden välillä ovat kasvaneet

    Yritykset supistaa vanhojen jäsenmaiden talouksien eroja lisäävät poliittisia ristiriitoja

    Saksa ja Ranska vastaan muut?

    Italia

    Pakolaiskriisi saattaa puhjeta milloin tahansa uudelleen

    Perinteinen puoluelaitos on hajoamassa läntisissä jäsenmaissa – ja EU:ssa

    EU:n systeemikriisiin ei ole helppoja ratkaisuja

    Demokratian lisääminen ei poista laillisuusvajetta

    Liittovaltiolla ei ole riittävää kannatusta

    EU-tason oikeusvaltion luominen ei riitä EU:n laillisuuskriisin ratkaisemiseksi

    EU:n ja jäsenmaiden poliittiset ja oikeuselimet ovat jäävejä käsittelemään laittomuuksia

    EU:n ja jäsenmaiden viranomaiset ovat osa ongelmaa, eivät osa ratkaisua

    EU:n hajoaminen ei poistaisi ongelmaa

    Macronin vetoomus: EU-mielistä populismia nationalistista populismia vastaan

    Historian uusi alku: EU:ssa on käynnistettävä suuri keskustelu EU:n tilasta

    OSA II - Ehdotuksemme

    Johdannoksi

    Mikä ihminen on? -totuusfoorumi

    Viisi pääteemaa

    1. Ihmiskunnan tie -totuusfoorumi

    2. Päättynyt aikakausi -totuusfoorumi

    3. Poliittinen totuusfoorumi

    4. Juridinen totuusfoorumi

    5. Ihmisluonto kulttuurissa, tarinoissa ja myyteissä

    Miten keskustelu järjestetään? Väittelysanakirjan formaatti

    VSK-kirjasto

    Väittelypaneelit

    Käyttäjien omat sivut

    Käyttäjien mahdollisuus ansaita

    Eettiseen verkostoitumiseen perustuva kansalaisliike

    Suhde valtiollisiin ja kansallisiin instituutioihin

    Johtoelimet eivät ota kantaa mielipidekysymyksiin

    Yksilöjäsenyys

    Globaali ja kansallinen

    Raadit

    Paikallisklubit

    Talous ja suhde liike-elämään

    Käyttäjien mahdollisuus ansaita

    Nykytilanne

    Uudistuvan EU:n talousohjelma

    Johdanto: aikakauden olemus talouden näkökulmasta

    Päättäjät väistävät keskustelua finanssikriisien uhkista

    Tarvitaan laajaa keskustelua taloudesta ja pankkitoiminnasta

    Keskustelun pohjaksi: ehdotuksia

    Palkkaa totuudenrakkauden perusteella

    Kohti globaaliyhteiskuntaa

    Modernin maailman historian loppu ja demokratian kriisi

    DiEM25:n ohjelman kritiikkiä

    Johdanto

    Mitä hyvää DiEM25:n manifestissa on?

    Manifestin virheistä ja puutteista

    OSA III - EU:n itälaajeneminen toteutettiin tärkeimmistä jäsenkriteereistä piittaamatta - esimerkkitapauksena Viro

    Johdanto

    Jäsenyysneuvottelujen kronologia

    Viron oikeuslaitoksen rappeutuminen vuosina 1995–2007

    Johdanto

    Perustuslaillisen järjestelmän vastaisten laittomuuksien alku 1993–1995

    Perustuslaillisen järjestelmän vastaisten laittomuuksien ensimmäinen aalto 1995–1998

    Perustuslaillisen järjestelmän vastaisten laittomuuksien toinen aalto 1998–2003

    Perustuslaillisen järjestelmän vastaisten laittomuuksien kolmas aalto vuodesta 2004 alkaen

    Viron pinnalta katsottuna vakiintunut, mutta potentiaalisesti räjähdysaltis tilanne

    Viron oikeusjärjestelmän laittomuuden tila on uhka kaikkien EU-maiden demokratialle

    Viron korkeimmat laillisuusvalvojat kieltäytyvät ohjelmallisesti tärkeimmästä tehtävästään

    Lainsäädäntö

    KO: Kääntykää paikallispoliisin puoleen

    Keskiasteen oikeus: laittomat päätökset eivät kuulu meille

    Laillisuusvalvonnasta luopumisen seuraukset

    EU:n komission maaraportit antavat harhaanjohtavan kuvan Viron poliittisista oloista ja oikeuslaitoksen tilasta

    Johdanto

    Oikeuslaitoksen arvioinnin kannalta tärkeimmät poliittiset tapahtumat sivuutettiin

    Noudattavatko tuomioistuimet lakia? Tätä ei tutkittu, edes kysymystä ei asetettu

    Viron oikeuslaitoksen arvioinnissa käytetyt lähteet ovat silmänlumetta

    Johdanto

    Lähteet vuoden 1997 Lausunnosta alkaen

    Tarkistettavissa olevat lähteet

    Ei-julkiset lähteet

    Myöhemmissä vuosiraporteissa mainitut uudet lähteet

    Jälkisuomettunutta käsienpesua: Suomen vastuu Viron EU-neuvotteluissa tapahtuneesta tietoisesta harhaanjohtamisesta

    Johdanto

    Joutuivatko muut jäsenmaat Suomen huijaamiksi?

    Jörn Donnerin kokemukset ja Suomen asia

    Mistä kaikesta Suomen Viron-lähetystö vaikeni?

    Myös EU:n edustusto ajoi suomalaisen päällikkönsä johdolla Suomen asiaa

    Suomen asian ajaminen myötävaikutti Virossa noudatetun perustuslain vastaisen oikeuskäytännön vakiintumiseen

    Ulkoministeriön virkamiesjohdon Suomen linja ei ollut Suomen virallinen linja

    Suomen linja ja demokratian määritelmä

    Juuret ovat suomettumisessa

    Kuvaliitteet

    Lähdeviitteet

    Pertti Koskela:

    Matti Puolakan elämäntyöstä

    Elämme ihmiskunnan historian suurinta murrosta. Homo-suvun yli 2,5 miljoonaa vuotta jatkunut taival on päättymässä. Joko ihmiskunta aloittaa historiassaan uuden vaiheen – tai tuhoutuu. Ilmastokatastrofin uhka on siitä selvin esimerkki.

    Suomalainen filosofi Matti Puolakka (1947-2018) otti tehtäväkseen tehdä yhteenvedon tuosta taipaleesta ja määritellä tämän päivän empiirisesti todettavissa olevien ilmiöiden pohjalta tietä eteenpäin, kohti globaaliyhteiskuntaa.

    Matti Puolakan luoma filosofinen universaalihistoria – esihistorian ja historian yhdistävä näkemys – perustuu määritelmään ihmisestä. Hänen universaalihistoriansa peruskäsite on ihminen.

    Vain ihmisellä on historia. Historia on aatteiden taistelua oikeudenmukaisuudesta. Ihminen syntyi yhteiskunnassa. Ihmisen loi lakien henki, oikeusäly. Se erottaa ihmisen kaikista eläimistä.

    Historianfilosofia on Matti Puolakan teorian kulmakivi. Hänen historiankäsityksensä on teleologinen. Historian kehityksessä, sen eri vaiheissa, on niiden alusta loppuun saakka ulottuvia lainalaisuuksia, sisäänrakennettua päämäärähakuisuutta. Loppu on jollain tavalla näkyvissä jo kunkin vaiheen alussa, vaiheen loppu on aina samalla uuden alku.

    Globaaliyhteiskunta on lyhyesti sanottuna oman itsetuntemuksensa pohjalta eli omaa historiaansa opiskelemaan järjestäytynyt ihmiskunta.

    Ellei historiassa olisi lainalaisuuksia, jos historia olisi pelkkää sattumien kaaosta, ihminen ei voisi oppia historiastaan.

    Kun Matti Puolakka hahmotteli globaaliyhteiskunnan peruspiirteitä, hän ei keksiskellyt omasta päästään haavekuvia siitä, mitä pitäisi olla, vaan tutki sitä, miten tähän on tultu. Puolakan näkemys on voinut syntyä vasta tänä aikana.

    Koska näkemys on uusi, Puolakka joutui luomaan uusia käsitteitä tai antamaan vakiintuneille käsitteille täsmällisemmän tai aikaisemmasta enemmän tai vähemmän poikkeavan sisällön.

    Matti Puolakan teorian synnyllä on kolme päälähdettä:

    1. Esihistoriasta, ihmisen synnystä ja ihmisen ja eläinten erosta saadut uudet empiiriset tieteelliset tutkimustulokset.

    2. Aikakauden murrokseen liittyvät ilmiöt: sosialismin nousu ja romahdus, informaatioteknologinen vallankumous, globalisaatio, EU:n synty ja paheneva kriisi, ihmiskunnan kasvava itsetuhon uhka…

    3. Henkilökohtaiset elämänkokemukset.

    Matti Puolakka oli eläessään ajattelijana varsin tuntematon, vaikka hänen näkemyksistään tehtiin opinnäytteitä suomalaisissa yliopistoissa. Hänen filosofinen tuotantonsa on laajaa, mutta hän julkaisi elämänsä aikana varsin vähän. – Miksi?

    Puolakka joutui 1970-luvulta lähtien monenlaisen, läntisten demokratioiden historiassa ainutlaatuisen fyysisen ja psyykkisen vainon kohteeksi.

    Ensinnäkin hän ei saanut joissakin vaikutusvaltaisissa piireissä anteeksi sitä, että hän johti 1970- ja 1980-luvulla kriittistä suomettumistutkimusta Suomessa. Mikä pahempaa, hänen johdollaan tehtiin kriittistä tutkimusta Neuvostoliiton luonteesta ja sen imperialistisesta ulkopolitiikasta, vieläpä marxilaisesta näkökulmasta. Hän pystyi ennustamaan Neuvostoliiton romahduksen 10 vuotta etukäteen. Edelleen: hän piti perusteltuna ja arvioi analyyttisesti Kiinassa kulttuurivallankumouksen nimellä 1960-luvulla käynnistynyttä kapinaa, jonka tarkoitus oli estää Kiinan byrokratisoituminen siten kuin Neuvostoliitossa oli tapahtunut.

    Toiseksi hän näki ja pystyi selittämään liian hyvin sen mitä hänen ympärillään tapahtui, esimerkiksi Venäjän hybridivaikuttamisen Suomessa.

    Kolmanneksi hän näki jo vajaat 20 vuotta sitten, EU:n itälaajentumisen yhteydessä, osin omien kokemustemme pohjalta (tarkoituksemme oli perustaa Viroon filosofispoliittinen tutkimuskeskus, mutta yritys estettiin), että Euroopan unioni on menossa syvenevään laillisuuskriisiin. Tämä pamfletti on syntynyt viime mainittujen näkemysten pohjalta.

    Matti Puolakka aloitti marxilaisena ajattelijana, mutta hänen näkemyksensä menivät jo varhain marxismin raamien ulkopuolelle. Vuonna 1982 hän julkaisi kirjan Mikä ihminen on?. Se oli muodoltaan Maon filosofian systemaattinen kritiikki kulttuurivallankumouksen epäonnistumisen pohjalta, mutta samalla siinä osoitettiin marxismin kaikkien keskeisten käsitteiden ristiriitaisuus ja riittämättömyys. – Marxismin suurin virhe oli yleisen ihmisolemuksen kieltäminen tai sen merkityksen vähätteleminen.

    Sen jälkeen Puolakka hylkäsi sosialistisen projektin kokonaisuudessaan – toki myöntäen yksittäisten marxilaisten näkemysten pysyvän filosofisen arvon.

    1990-luvun alusta lähtien hän omisti elämänsä luodakseen oman näkemyksensä universaalihistoriaan – siis tämän ajan suuren kertomuksen. Sen tärkeämpää tehtävää ei kukaan tämän ajan ajattelija voi itselleen asettaa.

    Leo Tolstoi kirjoitti kerran: Lakeijalle ei ole olemassa suurta henkilöä, koska lakeijalla on oma käsityksensä suuruudesta.I

    Niin sosiaalisessa mediassa, lehdissä kuin kirjallisuudessakin Matti Puolakasta on julkaistu parjauksia, valheita ja vääristelyjä. Vastaamme niihin aikanaan. Niille kaikille on ominaista yksi silmiinpistävä seikka: Matin elämäntyötä niissä ei käsitellä kuin korkeintaan silmänlumeeksi, sen sijaan ne keskittyvät suorastaan intohimoisesti mustaamaan hänen henkilöään. Nuo tekeleet kertovat paljon tekijöistään – Matista vain sen, että hänen suuruutensa niin ajattelijana kuin ihmisenä oli ja on lakeijoille käsittämätöntä.

    Matti kuvasi suhtautumistapaansa viimeisimmissä saneluissaan näin:

    "Elää siksi, että kuuluu ihmiskunnalle. Tarkemmin: elää siksi, että kuuluu ihmiskunnalle omalla omintakeisella, uniikilla, persoonallisella oman tahdon määräämällä tavalla."


    I Leo Tolstoi, Sota ja rauha 4. osa, WSOY 1968, 185.

    OSA I

    Pertti Koskela:

    EU:n systeemikriisistä

    Johdanto

    Laittomuudet ovat hyödyttäneet pankkeja ja suuryrityksiä – yleensä

    spekulatiivista finanssipääomaa

    EU on systeemikriisissä: hajoamistendenssit

    voimistuvat

    EU:n systeemikriisiin ei ole helppoja ratkaisuja

    Historian uusi alku: EU:ssa on käynnistettävä suuri keskustelu

    EU:n tilasta

    Johdanto

    Tässä artikkelissa Euroopan unionia (EU) tarkastellaan kolmesta lähtökohdasta:

    Ensinnäkin EU on historiansa pahimmassa kriisissä – kriisissä, josta ei ole ulospääsyä EU:n tähän saakka käyttämin kriisinhallintakeinoin. Kriisi on rakenteellinen – se on olemukseltaan laillisuuskriisi.

    Toiseksi EU:n kriisi ei ole sattumaa, se ei johdu yksittäisten ihmisten, ihmisryhmien, puolueiden, eturyhmien tms. tekemisistä tai laiminlyönneistä eikä EU:n sisäisten tai ulkopuolisten vihamielisten voimien toiminnasta. Se on alkaneen historiallisen aikakauden yhteiskunnallinen tuote ja sellaisena väistämätön.

    Kolmanneksi EU kykenee periaatteessa uudistumaan. Länsimainen demokratia on kuluneiden vuosikymmenten aikana erityisesti toisen maailmansodan jälkeen osoittanut kykynsä sopeutua, joustaa ja uudistua.

    EU on kokonaisuutena katsoen parasta mitä ihmiskunta on yhteiskunnallisessa kehityksessä ja poliittisen yhdentymisen alalla it-vallankumouksen ja globalisaation aikakaudella toistaiseksi saanut aikaan. Elämän laatu on erityisesti EU:n vanhoissa, läntisissä jäsenmaissa keskimäärin parempi kuin muualla maailmassa, elinikä korkeampi, elintaso parempi, tuloerot pienemmät, demokratia ja kansalaisoikeudet vahvemmat jne.

    Kansalaisten enemmistö useimmissa EU-maissa kannattaa maansa EU-jäsenyyttä. Uskoaksemme he tajuavat, ettei EU:n yhdentymiselle ole kestävää vaihtoehtoa. Jos EU hajoaa, sen hajottavat EU:n ja jäsenmaiden päättäjät jättäessään tarttumatta EU:n kriisin syihin.

    Historian loppu - jota ei tullutkaan

    Kun Neuvostoliitto ja sen valtapiiri hajosivat 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa, amerikkalainen historioitsija Francis Fukuyama tiivisti ajankohdan ilmapiirin osuvasti historian loppu -teesiinsä: läntinen demokratia on peruuttamattomasti voittanut, sillä ei ole enää sisäisiä tai ulkoisia uhkia – historia on loppunut.¹ Siltä tuossa tilanteessa tosiaan näytti.

    Fukuyaman teesi tuli tunnetuksi paitsi historioitsijoiden, yhteiskuntatieteilijöiden, filosofien ja poliittisten vaikuttajien niin myös valistuneiden kansalaisten keskuudessa.

    Mutta Fukuyaman teesistä puuttui olennainen (hegeliläinen) näkökulma: jonkin vanhan loppu merkitsee aina jonkin uuden alkua. Länsimainen demokratia joutui voittonsa myötä uusien ongelmien eteen. Demokratiaa vastaan nousi hyökkäys sen sisältä. Perinteinen edustuksellinen demokratia osoittautui kyvyttömäksi vastaamaan kohtaamiinsa haasteisiin. Länsimainen edustuksellinen demokratia on kriisissä.

    EU on historiallisesti uudenlainen poliittishallinnollinen rakennelma – eurooppalainen yritys vastata aikakauden haasteisiin, eurooppalainen yritys historian päätepisteeksi. EU on pahemmassa kriisissä kuin muut läntiset yhteiskunnat. Historian uuden alun etsiminen on EU:lla edessään välittömämpänä haasteena kuin muilla läntisillä demokratioilla.

    Aikakauden olemuksesta

    Elämme globalisaation ja informaatioteknologisen vallankumouksen aikakautta.

    Aikakauden keskeisin jakava kysymys on laillisuusperiaatteen, kansalaisvapauksien ja ihmisoikeuksien vahvistumisen ja erilaisten laittomuustendenssien (kansainvälisen oikeuden loukkaukset, laillisuusperiaatteen ja ihmisoikeuksien loukkaukset, korruptio, veronkierto ja muut talousrikokset, vähemmistöjen sorto, vihapuhe, valeuutiset jne.) välinen.

    Globaali spekulatiivinen finanssipääoma hallitsee maailmantaloutta

    Spekulatiivinen finanssipääoma on noussut hallitsevaan asemaan maailmantaloudessa. Keinottelussa liikkuu moninkertaisesti enemmän rahaa kuin reaalitaloudessa. Siksi keinottelijoiden ottamien riskien toteutuminen – jopa riskien toteutumisen uhka – saattaa vaikuttaa kohtalokkaalla tavalla reaalitalouteen. Suurimmat voitot tehdään keinottelulla, joka tapahtuu kasvavassa määrin irrallaan reaalitaloudesta. Spekulatiivinen finanssipääoma on siten pitkälti irtautunut kansallisista juuristaan ja kansallisesta valvonnasta.

    Spekulatiivinen finanssipääoma vaikuttaa reaalitalouteen myös omistusten kautta. Zürichin tekninen yliopisto (ETH Zürich) tutki vuonna 2011 yli 43.000 monikansallisen yrityksen omistussuhteiden verkostoa. Tutkimuksessa kävi ilmi, että 147 yritystä hallitsee 40:ää prosenttia kaikkien verkostoon kuuluvien yritysten omaisuudesta. Valtaosa näistä 147:stä yrityksestä on pankkeja tai muita sijoituslaitoksia.²

    Spekulatiivista finanssipääomaa voidaan kutsua myös finanssi-imperialismiksi.

    Spekulatiivisen finanssipääoman suhtautuminen laillisuusperiaatteeseen on kaksijakoinen: toisaalta se tarvitsee lakien ja viranomaisten suojaa voidakseen toimia ja varmistaa voittonsa, toisaalta se haluaa toimia mahdollisimman vapaasti, ilman lakien, sääntelyn ja valvovien viranomaisten asettamia rajoituksia.

    Globaalin spekulatiivisen finanssipääoman sisällä on voimia, jotka toimivat paitsi laillisuusperiaatetta niin myös koko länsimaista demokratiaa vastaan.

    It-vallankumouksen oloissa ja globalisoituvassa maailmantaloudessa varsinkin suurimpien kansainvälisten pankkien on liki mahdotonta tietää taseitaan. Erilaisten sijoitustuotteiden ja jopa valtioiden velkakirjojen arvoa on hyvin vaikeaa määritellä – ja tuo arvo saattaa muuttua nopeasti maailmanpoliittisen tilanteen muutosten mukana. Kuten Financial Timesin toimittaja Jonathan Ford kirjoitti, pankinjohtajien, tilintarkastajien ja pankkivalvojien luottavaisen julkisivun takana sektori on yhä läpitunkematon musta laatikko.³ Suuret kansainväliset pankit toimivat jo lähtökohtaisesti laillisuuden rajoilla.

    Tuon globaalille taloudelle vaarallisen asiaintilan salliminen osoittaa sellaisenaan, että globaali spekulatiivinen finanssipääoma on saanut yliotteen poliittisesta ja virkamiesjohdosta eri

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1