Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Η Αθήνα αποκαλύπτεται
Η Αθήνα αποκαλύπτεται
Η Αθήνα αποκαλύπτεται
Ebook169 pages54 minutes

Η Αθήνα αποκαλύπτεται

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Θέλετε να κατανοήσετε όχι μόνο την αρχαία αλλά και τη σύγχρονη Αθήνα με μια ξενάγηση;
Αυτό είναι το βιβλίο για σας!
(Αναζητήστε και τα άλλα βιβλία της σειράς)
Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να σας βοηθήσει να κατανοήσετε ό,τι δεν εξηγούν οι ταξιδιωτικοί οδηγοί.
Μπορείτε να βρείτε πολλά βιβλία για την αρχαία Αθήνα. Αν φτάσετε εκεί, μία ξενάγηση θα σας δώσει όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείτε.
Τι γίνεται όμως με την Αθήνα στους αιώνες που ακολούθησαν; Τι γίνεται με τα παλιά σπίτια, τις παλιές εκκλησίες, τα τζαμιά, τα λουτρά και άλλα άγνωστα αξιοθέατα που συναντάει κανείς παντού;
Αυτό το βιβλίο, που γράφτηκε από έναν ειδικό της Αθήνας και περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό φωτογραφιών και λεπτομερών χαρτών, μαζί με την παρουσίαση όλων των σημαντικότερων αξιοθέατων της Αθήνας όλων των εποχών, θα σας βοηθήσει επίσης να κατανοήσετε την πόλη του σήμερα και να μην νιώσετε χαμένοι ως επισκέπτες.
Αυτό γίνεται μέσω τριών διαδρομών:
Η πρώτη διαδρομή θα σας οδηγήσει μέσα από την Πλάκα, τον πολυεπίπεδο πυρήνα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, χτισμένο πάνω από την αρχαία πόλη και άρρηκτα αναμεμειγμένο μαζί της, όπου θα βρείτε μνημεία από όλες τις περιόδους της αθηναϊκής ιστορίας, από την Αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή. τη βυζαντινή και την οθωμανική περίοδο.
Ο «Μνημειακός Άξονας» είναι η προτεινόμενη δεύτερη διαδρομή σε περίπτωση που θέλετε να ανακαλύψετε τα κυριότερα μνημεία της νεοκλασικής Αθήνας, της σύγχρονης πόλης που δημιουργήθηκε από το 1833 και μετά ως πρωτεύουσα του νεοϊδρυθέντος Ελληνικού Κράτους.
Η τρίτη διαδρομή αντιστοιχεί σε αυτό που είναι επίσημα γνωστό ως «Μεγάλος Περίπατος». Είναι ένας πεζόδρομος που συνδέει τους περισσότερους από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. Αν και αυτές οι τοποθεσίες προηγούνται χρονολογικά από τα περισσότερα αξιοθέατα που παρουσιάστηκαν προηγουμένως, παρουσιάζονται τελευταίες.
Ο λόγος είναι ότι ο «Μεγάλος Περίπατος» δημιουργήθηκε μόλις στις αρχές του 21ου αιώνα, συνδέοντας τοποθεσίες που προηγουμένως ήταν «χαμένες» στον αστικό ιστό της σύγχρονης πόλης και συχνά δύσκολο να βρεθούν και να προσπελαστούν. Η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα αυτών των πρόσφατων παρεμβάσεων, επομένως αυτό το βιβλίο συνιστά αυτή τη σειρά στην επίσκεψή τους.
Ωστόσο, αν προτιμάτε, μπορείτε πάντα να ακολουθήσετε τον «Μεγάλο Περίπατο» και να επισκεφθείτε αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους πριν ακολουθήσετε τις άλλες δύο προτεινόμενες διαδρομές.
Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μεταπτυχιακού διπλώματος στην προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς από την Ecole de Chaillot του Παρισιού. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπου διδάσκει αυτά τα μαθήματα. Είναι επίσης ένθερμος πολιτιστικός πεζοπόρος.
Τα ταξιδιωτικά του βιβλία (κυρίως σχετικά με την Ελλάδα) απευθύνονται σε σας, τον αναγνώστη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους πολιτιστικούς τόπους. Για να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα και να θυμάστε αυτούς τους τόπους, έχουν γραφτεί ως ξενάγηση. Περιλαμβάνουν συναντήσεις με ενδιαφέροντα άτομα και άλλες προσωπικές ταξιδιωτικές εμπειρίες που θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε το δικό σας ταξίδι πέρα ​​από τα τουριστικά κλισέ.

LanguageΕλληνικά
PublisherDenis Roubien
Release dateOct 13, 2017
ISBN9781370854004
Η Αθήνα αποκαλύπτεται
Author

Denis Roubien

Denis Roubien holds a Ph.D. in Architectural History from the National Technical University of Athens and a master's in heritage preservation from the Ecole de Chaillot of Paris. He is a professor at the University of the Peloponnese, where he teaches these subjects. He is also a fervent cultural hiker. His travel books (mostly about Greece) are addressed to a public with a special interest in cultural sites. In order to help the readers better understand and remember these sites, they are written as a guided tour, including encounters with interesting people and other personal travel experiences which could help the readers organise their own trip beyond the tourist clichés. Denis Roubien est titulaire d'un doctorat en histoire de l'architecture de l'Ecole Polytechnique d'Athènes et architecte du patrimoine de l'Ecole de Chaillot. Il est professeur à l'université du Péloponnèse, où il enseigne ces sujets. En plus, il est un randonneur culturel dédié. Ses livres de voyage (pour la plupart sur la Grèce) s'adressent à un public particulièrement intéressé par les sites culturels. Afin d'aider les lecteurs à mieux comprendre et se rappeler ces sites, ses livres sont écrits comme des tours guidés, en comprenant des rencontres avec des personnes intéressantes et d'autres expériences personnelles qui pourraient aider les lecteurs à organiser leur propre voyage au delà des clichés touristiques. Ο Διονύσιος Ρουμπιέν κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και είναι καθηγητής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ένθερμος πολιτιστικός πεζοπόρος. Τα πεζοπορικά ταξίδια στα οποία συμμετέχει, μαζί με άλλες ταξιδιωτικές εμπειρίες, καταγράφονται στα βιβλία του.

Read more from Denis Roubien

Related to Η Αθήνα αποκαλύπτεται

Related ebooks

Related categories

Reviews for Η Αθήνα αποκαλύπτεται

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Η Αθήνα αποκαλύπτεται - Denis Roubien

    Μία πολύπλοκη πόλη

    Πέρα από την παραδοσιακή επίσκεψη στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, όπου ίσως θα διαβάσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στους οδηγούς σας ή θα τις ακούσετε από τον ξεναγό σας, ίσως θελήσετε να περπατήσετε στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

    Και τότε θα δείτε πολλά πράγματα που δεν σας εξήγησε κανένας οδηγός.

    Θα δείτε σπίτια όπως αυτό.

    tmp_6ab91239c7d5b2e4039cf9f44bf29959_Nhj5XU_html_m7a1974d3.jpg

    Και μετά, ίσως, δίπλα του κάτι τέτοιο.

    tmp_6ab91239c7d5b2e4039cf9f44bf29959_Nhj5XU_html_me0a431e.jpg

    Και, πάλι, πιο κάτω, κάτι τέτοιο.

    tmp_6ab91239c7d5b2e4039cf9f44bf29959_Nhj5XU_html_m729d599d.jpg

    Κι ακόμη και κάτι τέτοιο.

    tmp_6ab91239c7d5b2e4039cf9f44bf29959_Nhj5XU_html_m30b71785.jpg

    Μερικοί αιώνες χωρίζουν αυτά τα κτήρια το ένα από το άλλο. Αιώνες κατά τους οποίους η Αθήνα, πολύ μετά το τέλος του αρχαίου κόσμου, πέρασε από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία στο Δουκάτο των Αθηνών, που το κυβερνούσαν διαδοχικά οι Γάλλοι, οι Καταλανοί κι οι Φλωρεντινοί και στη συνέχεια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, πριν γίνει η πρωτεύουσα του νεογέννητου ελληνικού κράτους.

    Έτσι, ο επισκέπτης θα δει, ανάμεσα στις διάσημες αρχαιότητες, πολλά άλλα κτήρια, τα οποία θα τον δυσκολέψουν να καταλάβει αυτή την πόλη με την τόσο περίπλοκη ιστορία.

    Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να σας εξηγήσει αυτό ακριβώς. Όχι συσσωρεύοντας πολλά ονόματα και ημερομηνίες που ποτέ δεν θα μπορείτε να θυμηθείτε. Αλλά χρησιμοποιώντας μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, για να σας κάνει να καταλάβετε το σύνολο.

    Πρώτα απ' όλα, ας δούμε πώς ήταν η Αθήνα επί αιώνες, πριν γίνει η πρωτεύουσα της Ελλάδας. Καταλάμβανε σχεδόν την ίδια περιοχή με την αρχαιότητα. Το οδικό δίκτυο ήταν πάντα ακανόνιστο, λόγω της ακανονιστίας του εδάφους. Στο παρακάτω σχέδιο, βλέπετε την πόλη με τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους, αν και δεν είχαν ανασκαφεί ακόμα κι οι περισσότερες αρχαιότητες δεν ήταν ορατές. Τα τείχη δεν ήταν αυτά των αρχαίων χρόνων, αλλά χρονολογούνταν μόλις στον 18ο αιώνα. Παρ 'όλα αυτά, η χάραξή τους συχνά σχεδόν συνέπιπτε με τα αρχαία.

    tmp_6ab91239c7d5b2e4039cf9f44bf29959_Nhj5XU_html_51a39fc9.jpg

    Η Αθήνα πριν από την Ελληνική Ανεξαρτησία (σχεδίαση από τον συγγραφέα)

    Κατανοώντας τη σύγχρονη Αθήνα. Οι τρεις κάνναβοι

    Όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα της Ελλάδας το 1834, μία σύγχρονη πόλη προστέθηκε ως επέκταση της παλιάς. Αλλά αυτή τη φορά ήταν κανονικά σχεδιασμένη, όπως έπρεπε να είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Η νέα πόλη σχηματίστηκε σύμφωνα με τρεις καννάβους, διατεταγμένους γύρω από ένα τρίγωνο που περιέβαλλε και ταυτόχρονα εισχωρούσε στην παλιά πόλη.

    Στο παρακάτω σχέδιο, μπορείτε να διακρίνετε εύκολα την παλιά πόλη που ενσωματώθηκε στη νέα. Είναι όλο το ακανόνιστο μέρος.

    Κι αυτά τα αστέρια είναι τα είκοσι αξιοθέατα, κυρίως άγνωστα, που το βιβλίο αυτό σας προτείνει, αν θέλετε να καταλάβετε τι βλέπετε πέρα από τις περίφημες κλασικές αρχαιότητες, οι οποίες, φυσικά, δεν αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

    Τα επιλεγμένα αξιοθέατα βρίσκονται στην περιοχή που είναι γενικά γνωστή ως Πλάκα. Το εικοστό είναι μία εξαίρεση, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλώς ο σύνδεσμος με μία άλλη περιήγηση που θα κάνουμε αργότερα στη νέα πόλη και τα μνημεία της.

    Το πρώτο μέρος αυτού του βιβλίου θα επικεντρωθεί στα αξιοθέατα που δεν θα βρείτε σε κανένα τουριστικό οδηγό ή, αν βρείτε μερικά, δεν θα έχετε τα κρίσιμα σχόλια που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τη σύνδεση ανάμεσα στα διαφορετικά στρώματα της πόλης.

    tmp_6ab91239c7d5b2e4039cf9f44bf29959_Nhj5XU_html_m40ff9e3e.jpg

    Το κέντρο της Αθήνας με τα αξιοθέατα που περιλαμβάνονται στη διαδρομή (σχεδίαση από τον συγγραφέα)

    Μουσείο Φρυσίρα. Το αρχαίο μνημείο που ενέπνευσε ένα σπίτι

    Ξεκινάμε την περιοδεία μας με το Μουσείο Φρισύρα, στην οδό Μονής Αστερίου. Πρόκειται για μουσείο σύγχρονης ευρωπαϊκής ζωγραφικής, που στεγάζεται σε κτήριο των αρχών του 20ού αιώνα, έργο του Ernst Ziller. Ο Ziller ήταν Γερμανός αρχιτέκτονας που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ελλάδα κι έχει υπογράψει εκατοντάδες κτήρια. Το όνομά του θα εμφανιστεί πολλές φορές αν ασχοληθείτε έστω και λίγο με την ελληνική νεοκλασική αρχιτεκτονική.

    tmp_6ab91239c7d5b2e4039cf9f44bf29959_Nhj5XU_html_m7a1974d3.jpg

    Μουσείο Φρισύρα

    Όμως, εκτός από το ενδιαφέρον του μουσείου καθαυτού, αυτό το κτήριο είναι πολύ χαρακτηριστικό της επιθυμίας των Ελλήνων μετά την Ανεξαρτησία να μιμηθούν τα αρχαία μνημεία, για να αισθανθούν ότι συνδέονται με τους προγόνους τους. Η πλούσια εμφάνισή του χαρακτηρίζει τα τελευταία στάδια του κλασικισμού, όταν τα διακοσμητικά στοιχεία έγιναν άφθονα.

    Εάν αναρωτιέστε για το παράξενο σχήμα του κτηρίου, ας πάμε στο επόμενο αξιοθέατο.

    tmp_6ab91239c7d5b2e4039cf9f44bf29959_Nhj5XU_html_mac97cea.jpg

    Μνημείο Λυσικράτους. Η βιβλιοθήκη μινιατούρα

    Στην πλατεία Λυσικράτους, πολύ κοντά στο Μουσείο Φρυσίρα, θα δείτε το μνημείο του Λυσικράτους. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε γιατί είναι στον κατάλογό μας, αφού είναι ένα αρχαίο μνημείο και πολύ γνωστό από τους οδηγούς, υπάρχουν δύο λόγοι για την παρουσία του εδώ: πρώτον, η σύνδεσή του με το προηγούμενο αξιοθέατο, που δείχνει πώς τα αρχαία μνημεία χρησιμοποιήθηκαν ως πρότυπα για σύγχρονα κτήρια, χωρίς να έχουν καμία σχέση με αυτά. Κι έπειτα, η ιστορία του μετά την αρχαιότητα.

    tmp_6ab91239c7d5b2e4039cf9f44bf29959_Nhj5XU_html_595c7d3f.jpg

    Το μνημείο του Λυσικράτους σήμερα. Πλατεία Λυσικράτους, Πλάκα

    tmp_6ab91239c7d5b2e4039cf9f44bf29959_Nhj5XU_html_69c3bac8.jpg

    Το 335-334 π.Χ., ο Λυσικράτης, χορηγός ενός έργου που παίχτηκε στον θεατρικό διαγωνισμό στα Μεγάλα Διονύσια (προς τιμήν του Διονύσου), έκτισε το μνημείο για να γιορτάσει τη νίκη του. Για αυτό και ονομάζεται χορηγικό μνημείο.

    Πάνω του έβαλαν ένα χάλκινο τρίποδα. Το ίδιο έκαναν με όλα τα χορηγικά μνημεία που ήταν διατεταγμένα στον ίδιο δρόμο, ξεκινώντας από το θέατρο του Διονύσου. Για αυτόν τον λόγο το όνομα του δρόμου ήταν οδός

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1