Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

En nybörjarguide till Ethereum: 110 frågor för att bemästra Ethereum
En nybörjarguide till Ethereum: 110 frågor för att bemästra Ethereum
En nybörjarguide till Ethereum: 110 frågor för att bemästra Ethereum
Ebook157 pages1 hour

En nybörjarguide till Ethereum: 110 frågor för att bemästra Ethereum

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Är du nyfiken på Ethereum men osäker på var du ska börja?


I En nybörjarguide till Ethereum tar vi dig med på en resa genom det fascinerade området för decentraliserad finans och kryptovalu

LanguageSvenska
PublisherCascade Books
Release dateMar 29, 2024
ISBN9798869283214
En nybörjarguide till Ethereum: 110 frågor för att bemästra Ethereum
Author

Neil King

Neil King Jr. is a former national political reporter and editor for the Wall Street Journal. He was deeply involved in the coverage of 9/11 that won the Journal the Pulitzer Prize. He has also written for the New York Times, the Atlantic, and other publications. American Ramble is his first book. He lives in Washington, D.C.

Related to En nybörjarguide till Ethereum

Related ebooks

Reviews for En nybörjarguide till Ethereum

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    En nybörjarguide till Ethereum - Neil King

    1

    INFÖRANDET

    Iden här boken introducerar vi dig till Ethereums kryptovalutanätverk och gör en djupdykning i de många vanliga frågorna som ställs om hur Ethereum fungerar, hur investeringar i Ethereum ser ut och vad några vanliga farhågor är om kryptovaluta i allmänhet.

    I slutet av boken kommer du att kunna förstå de grundläggande principerna för drift som gör det möjligt för Ethereum att nå de höjder som det har. Ethereum är en kraftfull plattform som är mycket lovande för framtiden för decentraliserade finansiella system som fortfarande är i sin linda. Framtiden är ljus med löftet att nya finansiella system och koncept kan prövas och testas utan byråkratin i centraliserade system. Ethereum är inte perfekt, men styrningen försöker kontinuerligt förbättra dess kapacitet, och du kommer här att lära dig för- och nackdelarna med denna unika och banbrytande kryptovalutaplattform.

    2

    VAD ÄR ETHEREUM?

    Ethereum är en blockkedjebaserad teknikplattform med öppen källkod. Ethereum består av ett nätverk av över 2 900 datorer som arbetar tillsammans för att lagra och underhålla en transaktionsbok med en hastighet av upp till 30 transaktioner per sekund. I denna traditionella kryptovalutasfär liknar Ethereum Bitcoin och andra välkända blockkedjebasvalutor. I grunden är Ethereum ett rent virtuellt sätt att skapa och lagra ekonomiskt värde. Dessa typer av teknik möjliggör integritet, anonymitet och transparens i den virtuella finansvärlden. Mer än detta är Ethereum en plattform som möjliggör hundratusentals oberoende kryptovalutaekosystem som körs ovanpå den. Dessa oberoende objekt kallas tokens och kan köpas, säljas, genereras, brännas och överföras med samma Ethereum-plattform. Ethereum lägger också till konceptet smarta kontrakt som kan driva en mängd intelligenta funktioner, för både kärnvalutan Ethereum och token-ekosystemen.

    Ethereum är flerdimensionellt på ett sätt som är unikt för kryptovaluta. På grund av dess komplexitet kan individer bli överväldigade av begreppen och möjligheterna. Som sådan, genom att borra ner i den här boken med specifika, riktade frågor och grundliga svar, kan du komma undan med en bättre förståelse för denna kraftfulla plattform. Med en ganska grundläggande förståelse kan du skapa ditt eget token-ekosystem på plattformen som blir viral och ger ekonomiskt oberoende till tusentals människor. Eller så kan du använda informationen för att granska och noggrant granska befintliga tokens eller DeFi-projekt (DeFi) innan du investerar, och på så sätt skydda dina pengar. Hur som helst är Ethereum verkligen en fascinerande värld inom kryptovaluta.

    3

    VEM STARTADE ETHEREUM?

    Konceptet med Ethereum-plattformen lades först fram av Vitalik Buterin 2013. Buterin är en rysk-kanadensisk programmerare som introducerade det konceptuella ramverket för det som skulle bli Ethereum, hans whitepaper. Under 2014 arbetade Buterin med en grupp individer för att bilda det som idag är känt som Ethereum Foundation. Utvecklingen crowdfundades, med investerare som köpte Ether (ETH) med Bitcoin (BTC) för att få igång projektet.

    Buterins engagemang i kryptovaluta började 2011, när han började skriva för Bitcoin Weekly och senare för Bitcoin Magazine som han var en av grundarna av. Hans engagemang i Bitcoin-communityt hjälpte till att förankra honom ordentligt i begreppet kryptovaluta och inspirera honom till vad han såg som en nästa generations möjlighet.

    Även om Ethereum startades mer som en offentlig och transparent organisation, har Buterins engagemang i projektet gett honom något av en galjonsfigursstatus, och hans åsikter och aktiviteter har ett visst inflytande över nätverkets och underliggande tokens ekonomiska resultat.

    Sedan Ethereums start har Ethereum Foundation drivit den tekniska utvecklingen av nätverket. I början var Ethereum funktionellt sett bara en annan kryptovaluta som hade den extra tillståndsmaskinkapaciteten. Med stiftelsens process för att lägga till nya funktioner till nätverket har Vitalik Buterin och teamet tagit fram nu allestädes närvarande funktioner som token-sidokedjor, sharding, NFT-funktioner och mer.

    4

    HUR FUNGERAR ETHEREUM?

    Ethereum är en kryptovaluta som består av plånböcker, en valuta (Ether), block, noder och gruvarbetare. Varje block som skapas innehåller posten över gjorda transaktioner. Blocken lagras på noderna och skapas av gruvarbetarna. Ovanpå allt detta rider en programmerbar plattform, Ethereum Virtual Machine (EVM) som tar den klassiska distribuerade huvudbokskapaciteten hos kryptovaluta och förvandlar den till en massivt distribuerad tillståndsmaskin. Detta innebär att programmerbar datorkod kan exekveras av de tusentals Ethereum-klienter som är aktiva samtidigt. Varje block i kedjan lagrar inte bara transaktioner i standardbemärkelse, utan också tillståndet för denna virtuella maskin. Oftast gör funktionen smarta kontrakt det möjligt för nätverket att på ett intelligent sätt skapa och utföra transaktioner baserat på fördefinierad programmering. Medan traditionella kryptovalutor kräver en slutpunkt (nod eller klient) för att generera transaktioner, tillåter EVM att programmerade funktioner lagras och exekveras av nätverket som helhet. På så sätt finns det konsensus om de intelligenta funktioner som körs.

    Som ett exempel är följande möjligt med en smart kontraktsfunktion:

    1) Skapa en token med ett maximalt utbud på 1 000 000 tokens.

    2) Fördela token jämnt till 100 000 plånböcker (10 tokens per plånbok).

    3) Vid varje transaktion, skicka 0,5 % av värdet till en bränn-adress och distribuera 0,5 % av transaktionen till alla nuvarande innehavare av token.

    Dessa typer av regler är endast möjliga med den distribuerade databehandling som Ethereum möjliggör och skulle helt enkelt inte vara möjliga från en klassisk kryptovaluta av huvudbokstyp.

    Från starten har Ethereum fungerat kring Proof-of-Work-mekanismen (PoW) för bearbetning av block och belöning av deltagande i nätverket. Gruvsystem tävlar om att producera nästa block i nätverket som kommer att innehålla alla aktuella transaktioner. Nätverket anpassar svårighetsgraden så att gruvarbetsstationerna kan producera ett nytt block ungefär var tolfte sekund. Om fler system börjar utvinna kommer svårigheten att öka för att bibehålla denna önskade tidsram. Den vinnande gruvarbetaren kommer att få cirka 2 ETH krediterad till sin plånbok och kommer också att få ersättning för gasavgifter som uppstår för transaktionerna som ingår i blocket.

    Med den eventuella tillkomsten av Eth 2.0 kommer Ethereum-nätverket att gå över till en Proof-of-Stake-modell, där dyra och energikrävande gruvsystem inte längre kommer att behövas. Istället måste de som vill delta i nätverket satsa (sätta in) ett belopp ETH för att bli en validerare. Valideringsnoder kommer att utföra samma funktion som gruvsystemet. Nätverket kommer slumpmässigt att välja en validerare för att producera ett visst block, medan de andra valideringsnoderna som inte valts kommer att bekräfta blocket. Den valda valideraren kommer att få belöningen för det blocket. Den nya PoS-modellen möjliggör också en teknik som kallas sharding, som implementerar flera kedjor i nätverket. Flera kedjor kan drivas samtidigt och driva transaktionseffekten per sekund i hela nätverket till hundratusentals.

    5

    VAD ÄR ETHEREUMS HISTORIA?

    Ethereum beskrevs första gången 2013 av Vitalik Buterin. Kärnprinciperna och koncepten utarbetades mellan Buterin och sju andra grundare fram till 2015. Efter att flera prototypplattformar testats av betatestare, den 30 juli 2015, bröts Genesis-blocket och blockkedjan som används idag föddes.

    En stor splittring

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1