Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Soğuk Savaş: Komünizme karşı 45 yıllık mücadele
Soğuk Savaş: Komünizme karşı 45 yıllık mücadele
Soğuk Savaş: Komünizme karşı 45 yıllık mücadele
Ebook68 pages32 minutes

Soğuk Savaş: Komünizme karşı 45 yıllık mücadele

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Soğuk Savaş'ı anlamadan modern Avrupa tarihini anlamak mümkün değildir. İkinci Dünya Savaşı'ndan çıkan iki süper güç olan ABD ve SSCB arasındaki gerilim 20. yüzyılın ikinci yarısına damgasını vurmuş, bir dizi acımasız vekalet savaşına yol açmış ve gezegeni nükleer savaşın eşiğine getirmiştir. Birbirine taban tabana zıt iki sistem olan kapitalizm ve komünizm arasındaki çatışma, her iki tarafın da kendi yaşam biçiminin üstünlüğünü kanıtlamak için elinden geleni yapmasıyla gezegeni ikiye böldü. Sadece 50 dakika içinde, bu büyük ideolojik çatışmanın nedenlerini öğrenecek ve küresel jeopolitik manzara üzerindeki derin etkisini anlayacaksınız; sonuçları bugün hala hissedilmektedir. Bu basit ve bilgilendirici kitap, Berlin Duvarı'nın inşası, Küba Füze Krizi ve Vietnam Savaşı da dahil olmak üzere Soğuk Savaş'ın birçok önemli olayını kapsamlı bir şekilde tartışıyor. Ayrıca, sosyal ve siyasi bağlama değerli bir giriş, Joseph Stalin ve Harry S. Truman gibi kilit figürlerin biyografileri ve çatışmanın sona ermesini takip eden yılların incelenmesini de içeriyor ve size tarihin bu önemli dönemi hakkında tüm temel bilgileri veriyor.
LanguageTürkçe
Release dateApr 7, 2023
ISBN9782808666183
Soğuk Savaş: Komünizme karşı 45 yıllık mücadele

Related to Soğuk Savaş

Related ebooks

Reviews for Soğuk Savaş

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Soğuk Savaş - Xavier De Weirt

    GIRIŞ

    İkinci Dünya Savaşı, Hiroşima ve Nagazaki'ye atom bombası atılmasının ertesi günü, 14 Ağustos 1945'te Japonya'nın teslim olmasıyla sona erdi. Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği çatışmadan güçlenerek çıkarken, Avrupa kansız kaldı. İki büyük güç dünya barışını düzenlemek için bir anlaşmaya varmaya çalıştı, ancak birbirleriyle çelişen bu siyasi ve ekonomik rejimler arasında hızla gerginlikler ortaya çıktı.

    1947'den 1953'e kadar iki süper güç arasındaki çatışmanın ilk aşaması Avrupa ve Asya'yı iki siyasi ve askeri bloğa bölmüştür. Ancak nükleer silahların ortak kontrolü, genel bir dünya çatışmasının başlamasını engellemiştir. O andan itibaren, kapalı bir Doğu-Batı alanının sınırlarında silahlı çatışmalar patlak verdi ve birkaç milyon kişinin ölümüne neden oldu. Ruslar ve Amerikalılar yıkıcı potansiyelleri konusunda rekabet ederek etkileyici bir silahlanma yarışına girdiler ve istikrarlı iki kutuplu bir dünyanın varoluş koşullarını yarattılar. Ancak 1962'de Küba füze krizi patlak verdiğinde, iki büyük güç arasındaki nükleer savaş kıl payı önlendi. Bu durum, askeri cephaneliklerin daha sıkı kontrol edilmesinin gerekli, hatta acil olduğu fikrini doğurdu.

    1960'ların ortalarında, iki büyük gücün hegemonyası birkaç çatlaktan muzdaripti. Dekolonizasyon, yeni oyuncuların ortaya çıkması, ekonomik zorluklar ve dünya kamuoyunun sert eleştirileri Amerikan-Sovyet kondominyumunun (bir bölge üzerinde birkaç devletin egemenlik hakkı) temellerini sarsarak iki blok arasında bir yumuşama evresini zorladı.

    1970'lerin sonlarında, yeni gerilimler bir dünya savaşı korkusunu yeniden alevlendirdi. Aralık 1979'da Afganistan'ın Sovyet birlikleri tarafından işgali, federasyonu ciddi bir sosyal, siyasi ve ekonomik krize sürükledi. Mihail Gorbaçov 1985 yılında iktidara geldiğinde, ABD ile savaşın sona ermek üzere olduğu düşünülüyordu. Ancak Sovyet aygıtını reforme etmeye yönelik son girişimler Komünist Parti içinde bölünmelere yol açarken, dünyanın dört bir yanındaki sosyalist ekonomiler çökmeye başladı. Sovyetler Birliği nihayet 1991 yılında çökerek, geniş kapsamlı sonuçları olan ve dünyanın geleceğini şekillendirecek olan Soğuk Savaş'ı sona erdirdi.

    BAĞLAM

    GÜÇLERIN BIRLIĞI

    Haziran 1941'de, dünya savaşının ortasında, ideolojik olarak birbirine tamamen zıt ülkeler arasında büyük bir ittifak kuruldu. Winston Churchill'in Büyük Britanya'sı (1874-1965) ve Franklin Roosevelt'in Amerika Birleşik Devletleri (1882-1945), Hitler Almanya'sını ezmek için gereken kaynakları bir araya getirmek amacıyla Joseph Stalin'in Sovyetler Birliği'nin yanında savaşmaya karar verdiler. Birlikte Nazi Almanya'sını 8 Mayıs 1945'te teslim olmaya zorladılar. Üç büyük güç daha sonra dünya üzerindeki gücün paylaşımı, Almanya'nın savaş sırasında verdiği zarar için ödemesi gereken bedel ve her şeyden önemlisi barışçıl bir dünya düzeninin yeniden tesisi konularında müzakere etmek zorunda kaldı.

    1945'TE YENI GÜÇ ILIŞKILERININ ORTAYA ÇIKIŞI

    Birleşik Devletler

    Amerika Birleşik Devletleri İkinci Dünya Savaşı'nın en büyük galibiydi. Savaş ekonomisinden yararlanan ülkenin gayri safi milli hasılası Aralık 1941'de çatışmaya girdiğinden bu yana %220 artmıştır ve maddi ve insani kayıpları sınırlıdır. Amerikalılar ayrıca hem personel hem de teknoloji açısından son derece etkin bir orduya sahipti. Birkaç yıl önce Nazi bilim adamları ve askerlerinin yardımıyla geliştirilen atom silahlarına sahip olan tek ülkeydi. Mali sağlıkları öylesine iyiydi ki, çatışmanın sonunda ABD dünya sanayi üretiminin yaklaşık %50'sini ve

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1