Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Afganistan'daki savaş: SSCB ve Mücahitler'in muhalefeti, 1979-1989
Afganistan'daki savaş: SSCB ve Mücahitler'in muhalefeti, 1979-1989
Afganistan'daki savaş: SSCB ve Mücahitler'in muhalefeti, 1979-1989
Ebook56 pages23 minutes

Afganistan'daki savaş: SSCB ve Mücahitler'in muhalefeti, 1979-1989

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Afganistan'daki savaş, Afganistan'ın komünist hükümetini desteklemeye gelen Kızıl Ordu ile ABD, Pakistan ve Suudi Arabistan'ın yardım ettiği Mücahitler'in kendi topraklarında çatıştığı Soğuk Savaş'ın zirvesinde gerçekleşti. On yıl boyunca ülke yanıyordu. SSCB çatışmayı uluslararasılaştırmak istemedi, ancak ittifaklar oyunu kaçınılmaz olarak bunu yapmasına yol açtı, Sovyetler Birliği'ni çamurdan ayaklarıyla daha da zayıflattı ve Afganistan'ı Taliban'ın ve bugünün İslami terör ağlarının ortaya çıktığı ölümcül bir iç savaşa sürükledi. Gorbaçov artan eleştirilerle karşılaştı ve nihayet 8 Şubat 1988'de askerlerini geri çektiğini açıkladı. Bir saatten kısa bir sürede bu savaşın sırlarını, nedenlerini, gidişatını ve sonuçlarını keşfedin.
LanguageTürkçe
Release dateApr 7, 2023
ISBN9782808666190
Afganistan'daki savaş: SSCB ve Mücahitler'in muhalefeti, 1979-1989

Read more from Mylène Théliol

Related to Afganistan'daki savaş

Related ebooks

Reviews for Afganistan'daki savaş

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Afganistan'daki savaş - Mylène Théliol

    GIRIŞ

    1947'den bu yana ABD ve SSCB siyasi, stratejik, ekonomik ve askeri düzeylerde rekabet halindedir. Birbirine düşman ideolojilere sahip bu iki büyük güç, üstünlüğü ele geçirmeye kararlı ve dünyanın çeşitli ülkelerini kendi kamplarına çekmeye çalışıyor. 1970'lerde bazı Afrika ve Latin Amerika ülkelerinde komünist hükümetlerin kurulmasıyla SSCB'nin etki alanı genişledi. Pakistan ve İran gibi bazı Orta Doğu ülkeleri, her iki bloğa da entegre olmaktan kaçınmak için, etkisi Afganistan'daki isyancı huzursuzluğu artıran İslami radikalizm yolunu seçti.

    24 Aralık 1979'da Sovyet ordusuna, ülkenin Sovyetleştirilmesine son vermek isteyen komünist hükümet ile yerel halk arasındaki iç savaşa son vermek amacıyla ülkeyi işgal etme emri verildi. Afgan topraklarındaki Sovyet askeri varlığı, ülkenin kontrolünü yeniden ele geçirebilmesi için yerel hükümete yardım sağlama ihtiyacına bir yanıt olsa da, bölgesel ve uluslararası jeopolitik meselelerin de müdahalenin tetikleyicileri olduğu unutulmamalıdır. Ancak burada yürütülen operasyonlar ülkenin etnik ve kültürel gerçeklerini dikkate almamaktadır. Bu parametreler çok önemliydi ve bunların göz ardı edilmesi, Afgan direnişini nasıl ortadan kaldıracağını bilmeyen Kızıl Ordu'nun başarısızlığını hızlandırdı. SSCB çatışmayı uluslararasılaştırmak istemezse, ittifaklar oyunu kaçınılmaz olarak onu buna yönlendirecek, ayakları balçıkla sıvanmış bir Sovyetler Birliği'ni daha da zayıflatacak ve Afganistan'ı Taliban ve mevcut İslami terör ağlarının ortaya çıkacağı ölümcül bir iç savaşa sürükleyecektir.

    ANAHTAR VERILER

    •Ne zaman? 24 Aralık 1979'dan 15 Şubat 1989'a kadar.

    •Nerede? Afganistan'da.

    •Savaşçılar mı? SSCB ve Afgan Komünist Hükümeti, ABD, Pakistan ve Suudi Arabistan tarafından desteklenen Afgan İslami ve gelenekçi direnişine karşı.

    •Başrol oyuncuları mı?

    °Ahmed Şah Mesud (1952-2001), Panshir komandolarının komutanı, Cemaat-i İslami'ye entegre oldu.

    °Boris Gromov (d. 1943), Afganistan'daki Sovyet 40. Ordusu'nun kıdemli subayı ve daha sonra başkomutanı.

    °Sonuç? SSCB'nin yenilgisi. Afganistan'da iç savaş devam ediyor.

    •Kurbanlar mı?

    °Sovyet kampında: 14,453 ölü ve 53,754 yaralı.

    °Afgan tarafında: %80'i sivil olmak üzere yaklaşık 1.242.000 ölü.

    SIYASI VE SOSYAL BAĞLAM

    AFGANISTAN HALK AYAKLANMASININ PENÇESINDE

    Sovyetlerin Afganistan'a müdahalesinin temel amacı, SSCB'den esinlenen bir reform olan toprak kolektifleştirmesinin Temmuz 1978'de yürürlüğe girmesinden bu yana devam eden halk isyanları karşısında Afgan komünist rejimini desteklemekti.

    Aynı yılın 27 Nisan'ında Afganistan Cumhuriyeti'nin

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1