Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Uniopas
Uniopas
Uniopas
Ebook94 pages41 minutes

Uniopas

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Näin kerran unta: olin ravintolassa syömässä hummereita Jörn Donnerin kanssa. Mistähän sekin uni sai alkunsa? En ole koskaan tavannut Jörn Donneria enkä ole syönyt hummereita. Outo juttu.
LanguageSuomi
Release dateOct 24, 2022
ISBN9789528068334
Uniopas

Related to Uniopas

Related ebooks

Reviews for Uniopas

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Uniopas - Books on Demand

    Uniopas

    Nimiösivu

    UNIOPAS

    Tietoteosten uni

    Sitaattien uni

    Runojen uni

    Sananparsien uni

    Lähteet

    Valmistusmerkinnät

    Uniopas

    Toimittanut Lassi Koponen

    UNIOPAS

    Tietoteosten uni

    Määritelmiä

    uni  1. lepotila jonka aikana elimistön tietoinen toiminta on keskeytyksissä. 

           2. nukkuessa esiintyvä kokemus; unennäkö.

    uni unitila, nukkuminen, vuorokausirytmiä noudattava aivojen toimintatila, jonka vallitessa yksilön kyky ottaa vastaan aistiärsykkeitä ja reagoida niihin tarkoituksenmukaisesti on alentunut.

    unet nukuttaessa esiintyviä kokemuksia, jotka muistuttavat todellisten tapahtumien havaitsemista ja joihin kuuluu selvä tietoisuuden elämys.

    Uni jumalatar. Uni on etruskien jumalatar ja taivaan jumalan Tinian puoliso sekä Perugian suojelusjumalatar. Hän oli etruskien mytologian johtava naishahmo. Uni vastaa kreikkalaisten Heraa. Hänen nimensä ei mahdollisesti ole alkuperältään etruskinkielinen, vaan pohjana on latinalainen nimi Iuno eli Juno. Uni muodosti yhdessä puolisonsa Tinian sekä Menervan kanssa etruskijumalten ylimmän kolminaisuuden. Etruskien mytologiassa Unin rintamaitoa juo Herkules. Hän tekee sen siksi, että hänestä tulisi kuolematon.

    uni yhdyssanoissa

    enneuni, ikiuni, kauneusuni, koiranuni, nokkauni, painajaisuni, päiväuni, ruususenuni, talviuni, toiveuni, valveuni, vilkeuni, yöuni, unenhorre, unenhorros, unenlahja, unennäkö, unenpuute, unenpöpperö, unensaanti, unentarve, unentulo, uniapnea, uniasu, unielämä, unienselitys, unihiekka, unihiiri, unihäiriö, unijukka, unikakkiainen, unikeko, unikirja, unikuva, unilelu, uniliike, unilukkari, unilääke, unimaito, uniohjaus, uniseksi, unitabletti, unitauti, unitila, unitutkimus, univelka.

    unikeko 1. leik. ihminen joka nukkuu aamulla pitkään t. yl. paljon. 2. Seitsemän unikekoa vrt. unikeonpäivä. 3. (talvihorrokseen vaipuvia) rottamaisia kiipeileviä jyrsijöitä, joihin kuuluu mm. tammihiiri.

    Legendan mukaan alkuperäiset unikeot olivat seitsemän kristittyä, jotka 200-luvulla keisari Deciuksen vainojen aikaan hakeutuivat turvaan luolaan. He paneutuivat nukkumaan ja heräsivät vasta parinsadan vuoden kuluttua, kun Roomassa koittivat jälleen rauhallisemmat ajat. Heräämispäivä oli 27. heinäkuuta, jota alettiin sitten muistella unikekojen päivänä. Näistä yliluonnollisista tapahtumista moni Länsi-Euroopan kieli sai unikeko-sanan, jossa näkyy alkuperäisten nukkujien määrä. Esimerkiksi saksassa unikeko on Siebenschläfer ja ruotsissa sjusovare. Suomalainen vastine on erilainen. Se on mitä ilmeisimmin aito ja omaperäinen haukkumanimitys liian pitkään nukkuvalle ihmiselle, rakenteeltaan samantapainen kuin äkäpussi tai syntisäkki. Suomen kirjakielessä unikeko-sanaa on käyttänyt ensimmäisenä Alastaron kirkkoherra Jaakob Henrikinpoika, joka vuonna 1634 suomensi Isak Rothoviuksen saarnan. Siinä moitittiin laiskoiksi koiriksi ja unikeoiksi ihmisiä, jotka eivät halunneet työskennellä lauantaisin.

    unikeonpäivä, heinäkuun 27. päivä. Monissa maissa nimeltään seitsemän nukkujan päivä, on vanha kristillinen merkkipäivä, jolla muistettiin Efesoksen seitsemää unikekoa. Legendan mukaan nuorukaiset pakenivat 200-luvulla kristittyjä vainonnutta keisari Deciusta luolaan ja heräsivät vasta 200 vuotta myöhemmin. Unikeonpäivä on muun muassa Saksassa, Tanskassa, Englannissa ja Virossa 27. kesäkuuta. Sen sijaan Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa se on kuukautta myöhemmin, 27. heinäkuuta. Unikeonpäivä on ollut Hemminki Maskulaisen virsikirjan kalenterissa vuodelta 1652, mutta päivää lienee Suomessa vietetty jo keskiajalla. Aikoinaan se oli Suomessakin kesäkuun lopulla, mutta siirrettiin 1720-luvulla nykyiselle paikalleen. Tunnetuin perinne on Naantalissa vietettävä Naantalin Unikeonpäivä, jossa valitaan valtakunnan virallinen Unikeko. Naantalissa tapahtuman juuret ulottuvat 1880-luvulle ja nykyisessä muodossaan, jossa valitaan vuosittain Unikeko, se on ollut vuodesta 1959 lähtien.

    uniliike valon tai lämmön vaihtelun kasveissa aiheuttama liike, nyktinastia, esim. apilan lehdyköiden painuminen toisiaan vastaan yöksi.

    unilääkkeet, hypnoottiset aineet, tilapäiseen käyttöön tarkoitettuja valmisteita, jotka helpottavat nukahtamista, ylläpitävät unitilaa ja pieninä annoksina vaikuttavat rauhoittavasti. Tärkeimpiä unilääkkeitä ovat bentsodiatsepiinijohdokset. Niitä on sekä pitkävaikutteisia että lyhytvaikutteisia ns. nukahtamislääkkeitä. Barbituraatteja ei enää juuri käytetä.

    unilukkari aik. suntiosta, jonka tehtäviin kuului kirkossa nukkuvien herättäminen. Kuv. yhteiskunnallisen keskustelun herättäjä tms.

    unen johdoksia

    uneksia, uneksua, uneliaasti, uneliaisuus, unelias, unelma, unetar, uneton, unettaa, uneuttaa, unhe, unho, unikko, uninen, unisuus.

    Unen vaiheet

    Uni jaetaan kahteen päätyyppiin: vilkeuneen eli REM-uneen ja perusuneen eli NREM-uneen. Vilkeuni jaetaan edelleen tooniseen ja faasiseen vaiheeseen, ja perusuni jaetaan kolmeen syvyysasteeseen, NREM-1, NREM-2 ja NREM-3. Uni etenee kaikilla terveillä aikuisilla kaavamaisesti, ja univaiheet toistuvat yöunen aikana tietyssä järjestyksessä. Unen ensimmäinen vaihe NREM-1 on lyhytkestoinen valvetilan ja unen rajatila, jossa voidaan kokea hallusinaatioita. Sitä

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1