Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

De Kracht van de Naam: Het Jezusgebed in de Orthodoxe spiritualiteit
De Kracht van de Naam: Het Jezusgebed in de Orthodoxe spiritualiteit
De Kracht van de Naam: Het Jezusgebed in de Orthodoxe spiritualiteit
Ebook74 pages1 hour

De Kracht van de Naam: Het Jezusgebed in de Orthodoxe spiritualiteit

Rating: 4.5 out of 5 stars

4.5/5

()

Read preview

About this ebook

In deze klassiek te noemen uiteenzetting van het Jezusgebed heeft Metropoliet Kallistos de levende Orthodoxe traditie en theologie tot uitdrukking gebracht. Hij staat de Hesychasten, de meesters van de stilte, toe om op een directe manier tot ons te spreken en laat zien dat eenieder die bidt er voordeel van heeft, wanneer hij hun onderricht op zichzelf betrekt. Tevens weet hij zijn visie op hiermee samenhangende vragen als ademhalingstechnieken, het mogelijke verband tussen ‘de weg van de Naam’ in de Orthodoxie en vergelijkbare methodieken in andere godsdiensten, en de legitimiteit om het Gebed te beoefenen met het oog op de ontplooiing van een persoonlijk geloof in Christus, op kernachtige wijze duidelijk te maken. Het feit dat De Kracht van de Naam al vele malen in herdruk verscheen en vertaald werd in vele talen, toont de blijvende waarde ervan aan voor mensen, in welke stadium van hun geestelijke pelgrimage die ook zijn.

Kallistos Ware, die Engelsman is van geboorte en opvoeding, werd in de Orthodoxe Kerk opgenomen in 1958, en in 1966 tot priester gewijd; in hetzelfde jaar legde hij de monastieke gelofte af in het Klooster van de heilige Johannes de Theoloog op Patmos. In 1982 werd hij gewijd tot Bisschop van Diokleia, was verantwoordelijk voor de Grieks Orthodoxe parochie in Oxford en tot 2001 was hij ook werkzaam in de Universiteit aldaar (als ‘Spalding Lecturer’). Hij is een van de vertalers van de volledige text van de Philokalia in het Engels en heeft substantieel bijgedragen aan de vertaling van Orthodox liturgische boeken (Lenten Triodion, Festival Menaion); tevens zijn twee boeken, The Orthodox Church en The Orthodox Way, geschreven voor een algemeen geinteresseerd publiek, zo goed ontvangen, dat de vertaling ervan niet kon uitblijven en ook vele herdrukken nodig waren. Een zesvolumes omvattende collectie van zijn eigen werk is in voorbereiding en volume 1, The Inner Kingdom, werd gepubliceerd in 2000 door St. Vladimir’s Seminary Press, New York.

LanguageNederlands
Release dateJan 1, 2022
ISBN9789081155526
De Kracht van de Naam: Het Jezusgebed in de Orthodoxe spiritualiteit

Read more from Metropoliet Kallistos Van Diokleia

Related to De Kracht van de Naam

Related ebooks

Related categories

Reviews for De Kracht van de Naam

Rating: 4.318181818181818 out of 5 stars
4.5/5

11 ratings1 review

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

  • Rating: 5 out of 5 stars
    5/5
    This is a classic explanation and history of the Jesus Prayer by Metropolitan Kallistos, who is a renowned English teacher of this prayer who stands in the Orthodox tradition. This would be perfect material to accompany Simon Barrington-Ward's books on the Jesus Prayer. Also, Met. Kallistos's audio teachings on the Jesus Prayer are available from WCCM on CD - about five hours of clear, humorous and detailed explanation.

Book preview

De Kracht van de Naam - Metropoliet Kallistos van Diokleia

De Kracht van de Naam

De Kracht van de Naam

Het Jezusgebed in de Orthodoxe spiritualiteit

Metropoliet Kallistos van Diokleia

Uitgeverij Orthodox Logos

De Kracht van de Naam

Het Jezusgebed in de Orthodoxe spiritualiteit

Metropoliet Kallistos van Diokleia


Van dezelfde uitgever:

De Heilige Silouan de Athoniet door Archimandriet Sophrony

Engelse Titel: The Power of the Name. The Jesus Prayer in Orthodox Spirituality (Oxford: SLG Press 1986, New edition, Ninth Impression 2003).

Oorspronkelijke Vertaling: Mevr. D.A.M. Timmermann

Eerste Druk:

© 1988 B.V. v/h B. Gottmer's Uitgeversbedrijf, Helmond Herziene Tweede Druk:

© 2007 Stichting Orthodox Logos, Tilburg ISBN 978-90-811555-2-6

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, microfilm of op welke andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Inhoud

Verantwoording bij de Heruitgave

Voorwoord

Gebed en stilte

‘Heer Jezus…’

Eenvoud en flexibiliteit

De kracht van de Naam

Eenwording

De weg naar binnen

Ademhalingsoefeningen

Het einde van de reis

Noten

Orthodoxe Literatuur over de Kracht van de

Verantwoording bij de Heruitgave

Het boekje over De Kracht van de Naam van Metropoliet Kallistos (Ware) wordt hierbij opnieuw aan het Nederlandse publiek aangeboden in een geheel herziene en bewerkte versie.

Het in het Engels geschreven origineel is nauwkeurig gevolgd, niet alleen in de weergave van de woordkeuze, maar ook in de daaraan verbonden (orthodoxe) connotaties. Ook de indeling van de text (alinea's) is scherp aangehouden. De toegevoegde uitleg van E. Jungclaussen is in deze editie niet opgenomen, omdat naar het oordeel van de uitgever de text van Metropoliet Kallistos voor zich zelf spreekt en de Orthodoxe visie over het Jezusgebed helder weergeeft, zodat een verdere uitwijding onnodig is. Bovendien is nu aan het eind van het boekje een kort geannoteerde bibliografie toegevoegd, zoals in het origineel, en een Index van de Namen der Orthodoxe Vaders, die in het boekje geciteerd of genoemd worden.

Dit boekje wordt heruitgegeven met de zegen van Metropoliet Kallistos van Diokleia.

Uitgeverij Orthodox Logos

Voorwoord

Mijn geneesheer is Jezus Christus, mijn voedsel is Jezus Christus en mijn brandstof is Jezus Christus.

Een Koptische monnik

Gebed en stilte

'Wanneer je bidt', heeft een Orthodoxe schrijver uit Finland terecht opgemerkt, 'moetje stil zijn ... Jijzelf moet stil zijn; laat het gebed spreken' ¹. Helemaal stil zijn, dat is het moeilijkst van alles en tegelijk het meest doorslaggevende bij de kunst van het bidden. Stilte is niet louter negatief - een pauze tussen de woorden, een tijdelijk ophouden met spreken - maar zij is, goed beschouwd, iets heel positiefs: een houding van aandachtige openheid, van waakzaamheid en bovenal van luisteren. De hesychast, degene die hesychia, het stilzijn van binnen, het innerlijk zwijgen heeft bereikt, is bij uitstek iemand die luistert. Hij luistert naar de stem van het gebed in zijn eigen hart en hij begrijpt dat deze stem niet zijn eigen stem is, maar die van een Ander, die binnenin hem spreekt.

Het verband tussen bidden en stil zijn zal duidelijk worden wanneer wij nadenken over vier korte definities. De eerste is ontleend aan The Concise Oxford Dictionary, die het gebed omschrijft als een '...plechtig verzoek aan God... formuleringen die men bij het bidden gebruikt'. Het gebed wordt hier voorgesteld als iets dat in woorden wordt uitgedrukt en meer in het bijzonder als een daad waarin wij God om de een of andere weldaad vragen. Wij staan hier nog op het niveau van een eerder uitwendig dan inwendig gebed. Weinigen onder ons kunnen zich met een dergelijke definitie tevreden stellen.

Onze tweede definitie stamt van een Russische starets uit de vorige eeuw en blijft veel minder aan de buitenkant. 'Het belangrijkste in het gebed', zegt bisschop Theophan de Kluizenaar (1815-1894), 'is dat wij met de geest in het

hart voor God staan en ononderbroken, dag en nacht, voor Hem blijven staan tot het einde van ons leven' ².

Deze definitie van het gebed omvat veel meer dan louter om iets vragen en een dergelijk gebed kan in feite bestaan, zonder dat daaraan ook maar één woord te pas komt. Het is niet zozeer een kortstondige activiteit, als wel een blijvende toestand. Bidden is voor God staan, een rechtstreekse, persoonlijke relatie met Hem aangaan; op elk niveau van ons bestaan, van het instinctieve tot het intellectuele, van het onderbewuste tot het bovenbewuste niveau, weten wij dat wij in God zijn en dat Hij in ons is. Om onze persoonlijke verhouding tot andere mensen te bevestigen en te verdiepen, is het niet nodig voortdurend iets te vragen of woorden te gebruiken; hoe beter we elkaar leren kennen en hoe meer we van elkaar houden, des te minder hebben wij er behoefte aan om onze wederzijdse verhouding in woorden uit te drukken. Dat geldt ook voor onze persoonlijke verhouding met God. In deze eerste twee definities ligt de nadruk in de eerste plaats op het handelen van de mens en niet zozeer op wat God doet. Maar in de wederzijdse verhouding van het gebed is het de goddelijke partner en niet de menselijke, die het initiatief neemt en wiens handelen fundamenteel

Enjoying the preview?
Page 1 of 1