Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Boks Tactiek in de Technieken van de Ring Meesters 1800-1940.
Boks Tactiek in de Technieken van de Ring Meesters 1800-1940.
Boks Tactiek in de Technieken van de Ring Meesters 1800-1940.
Ebook165 pages1 hour

Boks Tactiek in de Technieken van de Ring Meesters 1800-1940.

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Bokstactiek is het gevechtsdenken van de bokser, zijn vermogen om de gevechtssituatie in de ring snel en accuraat waar te nemen, de juiste beslissingen te nemen en deze vakkundig uit te voeren.
Het vermogen om tactisch te denken in een gevecht is de meest waardevolle kwaliteit van een bokser. Het brengt organisatie en helpt een bokser moeilijkheden te overwinnen op zijn weg naar de overwinning.
Hoge sportprestaties van de uitmuntende ringmeesters gingen altijd gepaard met een slimme tactiek die in combinatie met hun fysieke en wilskrachtige kwaliteiten de basis vormde van hun succes.
De sportieve activiteiten van de beroemde boksers hebben vele tactische technieken en posities achtergelaten die door hen werden gecreëerd en die hen de overwinning brachten. Deze technieken, gegeven door de gevechtsindividualiteit van elke uitmuntende bokser, verrijken elk jaar het arsenaal van bokstechnieken.
Gevechtstactiek is een van de belangrijkste takken van boksvaardigheid en het is niet voldoende om het alleen theoretisch te bestuderen. Vinnen die de verdediging van de tegenstander blootleggen, de tegenstander uitdagen om aan te vallen en andere tactieken die de tegenstander aanzetten tot handelen naar zijn wens, moeten door de bokser in sparring worden beheerst, en alleen dan zullen ze realistisch in het gebruik zijn.
Deze tactische handelingen, door een bokser in zijn eigen manier van vechten onder de knie gekregen, verkrijgen natuurlijkheid en gemak, grenzend aan automatisme. Wanneer hij ze onder de knie heeft, is de bokser in staat ze gemakkelijk te gebruiken in een snel gevecht. Deze tactische posities en technieken zijn niet stereotiep. De bokser moet zich snel oriënteren in veranderende situaties en de juiste tactieken toepassen.
Dit boek is tactiek in voorbeelden. Het beschrijft technieken die zijn waargenomen in de vechtpraktijk van uitstekende meesters van de professionele ring van 1800 tot 1940. De technieken zijn in het boek gerangschikt in chronologische volgorde van hun gebruik door individuele meesters. Al deze meesters leefden in verschillende tijden, in verschillende landen, en weerspiegelden de individuele stijlen en scholen die hen als boksers gevormd hebben.
Veel van de in het boek beschreven technieken zijn al lang geleden boksklassiekers geworden die iedere beginnende bokser kent.

LanguageNederlands
Release dateDec 11, 2021
ISBN9781005182694
Boks Tactiek in de Technieken van de Ring Meesters 1800-1940.

Read more from Yuriy Ivantsiv

Related to Boks Tactiek in de Technieken van de Ring Meesters 1800-1940.

Related categories

Reviews for Boks Tactiek in de Technieken van de Ring Meesters 1800-1940.

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Boks Tactiek in de Technieken van de Ring Meesters 1800-1940. - Yuriy Ivantsiv

    Inhoud

    Voorspelling

    Tom Cribb

    James Jem Mace

    John Sullivan

    Peter Jackson

    George Dixon

    James Corbett

    Robert Fitzsimmons

    Charles Kid McCoy

    James Jeffries

    Joe Gans

    Joe Bowker

    Jim Driscoll

    Tommy Burns

    Willie Lewis

    Jack Johnson

    Billy Wales

    Jimmy Wilde

    Sam McVey

    Charles Ledoux

    Stanley Ketchel

    Frank Klaus

    Freddie Welsh

    Packey McFarland

    Jess Willard

    Benny Leonard

    Jack Dempsey

    Georges Carpentier

    Luis Firpo

    Gene Tunney

    Jack Delaney

    Sammy Mandell

    Alfonso Brown

    Jack Sharkey

    Marcel Thil

    Henry Armstrong

    Joe Louis

    Tony Galento

    Eddie Toy

    Voorspelling

    De bokstactiek is de gevechtsmentaliteit van een bokser, zijn vermogen om de gevechtssituatie in de ring snel en accuraat waar te nemen, de juiste beslissingen te nemen en deze vakkundig uit te voeren.

    Het vermogen om in een gevecht tactisch te denken is een waardevolle eigenschap van een bokser. Het geeft organisatie aan de acties van de bokser, maakt ze zinvol en helpt de bokser moeilijkheden te overwinnen op weg naar de overwinning.

    Hoge sportprestaties van de uitmuntende meesters van de ring gingen altijd gepaard met slimme tactieken die in combinatie met hun fysieke en eigenzinnige kwaliteiten de basis vormden van hun succes.

    De sportieve activiteit van ringmeesters heeft vele tactische technieken en posities nagelaten die door hen werden gecreëerd en die hen de overwinning brachten. Deze technieken, gegenereerd door de gevechtsindividualiteit van elke uitmuntende meester, verrijken elk jaar het arsenaal van boksgevechtsmiddelen.

    Gevechtstactiek, een van de belangrijkste gebieden van boksvaardigheid, is niet voldoende om alleen in theorie te worden bestudeerd. Vinnen die de verdediging van de tegenstander blootleggen, de tegenstander uitdagen om aan te vallen, en andere tactieken die de tegenstander aanzetten tot handelen naar zijn wens, moeten door de bokser in de gevechtspraktijk worden beheerst, en alleen dan zullen zij realistisch in hun toepassing zijn.

    Deze tactische handelingen, die een bokser zich in zijn eigen manier van vechten eigen maakt, krijgen later hun natuurlijkheid en gemak, grenzend aan automatisme. Wanneer hij ze onder de knie heeft, is de bokser in staat ze gemakkelijk te gebruiken in een snel gevecht. Deze tactische posities en technieken zijn niet stereotiep. Door een snelle verandering van gevechtssituaties te navigeren, beschikt de bokser over zijn tactische hulpmiddelen afhankelijk van de opkomende situaties, waarbij hij zijn arsenaal aan gevechtsmiddelen gemakkelijk hanteert.

    Dit boek is tactiek in voorbeelden. Het bevat beschrijvingen van technieken die werden waargenomen in de vechtpraktijken van uitstekende meesters van de professionele ring tussen 1800-1940. Dit boek bevat de meest interessante technieken van de professionele meesters die in het moderne boksen aan populariteit en toepassing hebben gewonnen. Deze technieken zijn in het boek gerangschikt in chronologische volgorde van hun toepassing door de individuele meesters. De diversiteit van deze technieken maakt een systematisering onmogelijk.

    Een aantal van de in het boek beschreven technieken, afgewerkt in technische en tactische opzet, kunnen door moderne boksers volledig in de gevechtspraktijk worden gebruikt. Sommige van de technieken en bepalingen die niet direct in de gevechtspraktijk kunnen worden gebruikt, kunnen voor meesters interessant zijn voor hun tactische ideeën.

    Om de lezer nader kennis te laten maken met de meesters wier technieken in dit boek worden beschreven, geeft de auteur in elk afzonderlijk geval hun korte gevechtsbeschrijving en enkele biografische gegevens. Al deze meesters leefden in verschillende tijden, in verschillende landen en weerspiegelden afzonderlijke stijlen en scholen die hen als boksers gevormd hebben.

    Ga terug naar de inhoudsopgave

    Tom Cribb

    (1781 - 1848)

    Kampioen van Engeland 1808-1820. Tijdens zijn vechtcarrière versloeg hij de sterkste boksers van die tijd, waaronder Tom Molineaux, Bill Richmond, Jem Belcher, Tom Black en anderen. In zijn gevechten onderscheidde Cribb zich door grote moed en tactische vaardigheid. Hij verliet de ring ongeslagen.

    De Molen

    De "molen" is een manoeuvre gebruikt in defensieve gevechtstactieken. Het heeft zijn figuurlijke naam behouden uit de verre dagen van Tom Cribb, in wiens acties het voor het eerst werd waargenomen. Deze manoeuvre bestaat uit een combinatie van voetenwerk en tegenaanvallen. Tom Cribb, als vechter uit het blote-knokkel bokstijdperk, baseerde zijn verdediging op snel voetenwerk. Hij bewoog zich gemakkelijk door de ring en creëerde een ingewikkeld spel van het ontwijken van de stoten van zijn tegenstander en hem tegelijkertijd tegemoet te komen met enkele en dubbele stoten.

    Deze manoeuvre is zeer populair in het moderne boksen. Hij komt vaak voor in de tactiek van boksers van het defensieve type tegen agressieve tegenstanders die op hun aanvallen gebrand zijn. De molen manoeuvre is gericht op het uitputten van de tegenstander. De bokser die het gebruikt, zorgt ervoor dat de tegenstander vaak mist en gebruikt zijn missers om een tegenaanval in te zetten.

    Ga terug naar de inhoudsopgave

    James Jem Mace

    (1831-1910)

    Kampioen van het Engelse prijs bare-knuckle boksen in 1862 met een gewicht van 63,5 kg. Mace was een van de bekwaamste boksers uit het tijdperk van de blote-knokkelgevechten.

    Voordat hij professioneel bokser werd, was hij de eigenaar van een rondreizend banket waarin hij tegelijkertijd optrad als acteur, violist en boksdemonstrateur.

    In al zijn boksgevechten kwam hij steevast als winnaar uit de strijd, ongeacht het gewicht van zijn tegenstander. Al zijn prestaties waren een demonstratie van de superioriteit van bokstechniek boven brute kracht. Mace wordt beschouwd als de grondlegger van de Engelse school van het boksen, die gebaseerd was op subtiele techniek, nauwkeurig sluiten en een rijkdom aan combinaties.

    Boksers van deze school vochten uitsluitend op lange afstand.

    Denkbeeldige retraite

    Jem Mace introduceerde een manoeuvre in de gevechtstactiek die zeer populair is geworden in het moderne boksen. Door zich een aantal keren achter elkaar terug te trekken van zijn tegenstander, moedigde Mace, zijn schuchterheid benadrukkend, zijn tegenstander aan om zichzelf te achtervolgen. Nadat hij zijn tegenstander door een aantal van dergelijke terugtrekbewegingen aan achtervolging had gewend, deed hij plotseling een stap naar voren en ontmoette hem met een sterke rechte stoot met zijn linkerhand op het hoofd. Bij deze terugtrekkende beweging maakte Mace de gebruikelijke terugtrekkende stap t. D.w.z., hij begon met zijn rechtervoet en trok zijn linkerbeen er naar toe.

    Toen hij zijn tegenstander wegvoerde verloor hij de voorzichtigheid, Mace deed een nieuwe stap terug, maar begon die met zijn linkervoet, het rechterbeen op zijn plaats latend en, van haar af geduwd, sloeg hij zijn slag. De kracht van zijn slag nam toe door de beweging zelf van de tegenstander die naar de klap toe liep.

    Ga terug naar de inhoudsopgave

    John Sullivan

    (1858-1918)

    Hij was de eerste bokser die de titel van Absolute Wereldkampioen kreeg. Deze titel werd hem in 1882 toegekend voor een aantal overwinningen op sterkste boksers van Engeland en de Verenigde Staten. Gewicht 88,7 kg, lengte 177 cm.

    Sullivan was een overgangsbokser in de boksgeschiedenis, die de helft van zijn gevechten op blote knokkels voerde. Zijn vechtstijl kwam dicht in de buurt van die van de oude prijsvechters. Omdat hij niet bijzonder lenig was, vertrouwde hij altijd op een sterke stoot. Hij wordt gecrediteerd voor de ontdekking van de kaakslag en de uitvinding van knock-out stoten.

    Rechts zwaaien

    De meeste knock-outs die John Sullivan toebracht werden gekenmerkt door grote eenvoud en kwamen neer op een zwaaiende rechtse stoot tegen de kin. Het gewicht van zijn massieve lichaam, de kracht en de snelheid in combinatie met Sullivans opvliegende vechtersmentaliteit bezorgden hem in zijn tijd een dominante positie in de ring.

    De rechtse zwaai, als boksstoot, was lang voor Sullivan bekend en werd onder vechters gezien als een nogal grove en onnauwkeurige stoot. John Sullivan bewees met zijn gevechten de toepasbaarheid van de rechterstoot in het moderne gevecht.

    Het geheim van Sullivans ongewoon effectieve rechtse slag ligt in zijn tactische voorbereiding. Bij Sullivan werd deze slag steevast voorafgegaan door een directe slag met links, die opzettelijk het doel niet bereikte. Deze schijnaanval, die diende om de aandacht van de tegenstander af te leiden, werd gevolgd door een krachtige

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1