Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Norske Kriminalsaker 1999
Norske Kriminalsaker 1999
Norske Kriminalsaker 1999
Ebook169 pages2 hours

Norske Kriminalsaker 1999

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

True crime - de virkelige historier fra Norge.Bli med, og les om dramatiske politisaker i norsk politihistorie.Norske kriminalsaker inneholder en lang rekke spennende, autentiske saker, som er skrevet av politimennene og -kvinnene som var med i oppklaringsarbeidet. Alle sakene er avsluttet, og domsfellelse har funnet sted. Det er nervepirrende lesning, og virkeligheten overgår ofte fantasien.Leserne får bli med inn i noen av de mest dramatiske sakene i norsk politihistorie og stifter bekjentskap med puslespillet som legges for å finne gjerningsmennene.-
LanguageNorwegian
PublisherSAGA Egmont
Release dateJan 2, 2017
ISBN9788726093056
Norske Kriminalsaker 1999

Read more from Diverse

Related to Norske Kriminalsaker 1999

Reviews for Norske Kriminalsaker 1999

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Norske Kriminalsaker 1999 - Diverse

    Norske Kriminalsaker 1999

    Copyright © 1999, 2018 Diverse og SAGA Egmont, an imprint of Lindhardt og Ringhof A/S Copenhagen

    All rights reserved

    ISBN: 9788726093056

    1. e-bok version, 2018

    Format: EPUB 2.0

    SAGA Egmont www.saga-books.com – a part of Egmont, www.egmont.com

    KRIMINALSAKER • NORGE

    MC-KRIMINALITET

    11 drap. 74 drapsforsøk. MC-krigen i Skandinavia har satt dype og blodige spor etter seg. Nå har de skinn-kledde blitt enige om at nok er nok.

    Men ikke la deg lure lure av fredsavtalen. Den kriminelle virksomheten fortsetter nemlig for fullt –men med en type kriminalitet som ikke fører til så mange anmeldelser og oppslag i media. Derfor er det minst like viktig som før å ha kjennskap til hva MC-klubbene driver med – samt deres holdninger til samfunnet.

    Vi forsøker derfor å lage en gjennomgang av fenomenet MC-kriminalitet – organisert kriminalitet utført av motorsykkelgjenger. Dessverre – et kjent fenomen for de fleste politidistrikt i Norge.

    Historie

    4. juli 1947. 4000 motorsykkelentusiaster samles i småbyen Hollister i California. Mange av dem arbeidsledige veteraner fra 2. verdenskrig. Frustrerte menn som følte at samfunnet ikke viste dem den respekt og anerkjennelse de fortjente etter å ha kjempet for landet sitt.

    I MC-miljøet fant de fellesskapet de savnet. Et fellesskap basert på store motorsykler, alkohol og herjinger. En av klubbene som var representert var The Pissed Off Bastards Of Bloomington, POBOB. Da to av medlemmene i klubben ble tatt av politiet på grunn av noen mindre lovbrudd, brøt helvetet løs. Flere medlemmer fra klubben dro til politistasjonen for å få brødrene sine løslatt. Politistasjonen ble angrepet og MC-medlemmene frigitt med makt. Dette kombinert med fyll, slåssing og villmannskjøring, førte til at politiet måtte innkalle forsterkninger for å få kontroll over situasjonen. Men det tok dem tre dager. Da var ca 100 bikere fengslet og mer enn 50 personer skadet.

    MC-gutta hadde markert seg

    Opprøret fikk stor plass i mediene. For dette var noe nytt. Alle som kjørte motorsykkel ble uthengt. Urettferdig, mente presidenten i den amerikanske motorsykkelunionen (American Motorsycle Assosiation) som forsvarte motorsykkelfolket og hevdet at det var kun 1% av de som kjørte motorsykkel som var lovløse: Outlaws. Bråkmakerne tok dette som en hedersbetegnelse. Hollister – treffet ble en tradisjon på den amerikanske nasjonaldagen og sammen med andre store treff, har det gitt media mye stoff.

    Hells Angels

    Vi skal nå ta for oss de fire store 1% klubbene, også kalt The Big Four.

    Hells Angels ble opprettet i Fontana i California 17. mars 1948, og den første klubbavdelingen eller chapteret ble lagt til byen San Bernardino. I starten bestod klubbens medlemmer hovedsakelig av tidligere piloter og andre veteraner fra 2. verdenskrig. Gjennom MC-treff og omtale i avisene, ble navnet Hells Angels kjent.

    I 1961 kom den første avdelingen utenfor USA, i Auckland, New Zealand. Siden gikk utbredelsen på høyt turtall Nå er det 120 HA-avdelinger over hele verden med vel 1 600 fullverdige medlemmer og englene virker sterkere enn noen gang.

    Ralph Hubert Sonny Barger jr. – er selve sjefsengelen. Han ble medlem av Oakland-avdelingen i California 1. mars i 1957. 20 år gammel ble han i 1958 valgt til klubbens president. Formelt har han overlatt styringen til George Christie – men Sonny er fortsatt Sjefen med stor S.

    Klubbens posisjon og virksomhet har gjort HA til et forbilde verden over.

    Norges første fullverdige Hells Angels-avdeling kom i Trondheim 1. august 1992, og siden har det kommet til avdelinger i Oslo og Stavanger. På Hamar er det en prospectavdeling.

    Bandidos

    Bandidos er for tiden den nest største klubben, med drøyt 60 avdelinger på verdensbasis. Klubben ble etablert i Galveston i Texas den 4.–5. mars 1966. Moderklubben er senere flyttet til Chorpus Christi i Texas. Klubben ble dannet etter forbilde av Hells Angels og har en tilnærmet lik organisering og regelverk.

    Bandidos ble etablert i Norge nærmest som en motvekt til Hells Angels. Første fullverdige Bandidos-klubber her i landet kom 1. februar 1997 i Drammen og Oslo.

    I Norge har vi i dag fire avdelinger av Bandidos –Capital og South i Oslo, East County i Drammen og Eastside i Askim.

    Outlaws

    Outlaws ble opprettet i Joliet i Illinois i 1959. Første President og grunnlegger var John Davis. Klubben har drøyt 50 avdelinger på verdensbasis og var i årene 1996–1997 representert med to probationary (prøve-klubber) avdelinger i Norge, i Oslo og Tromsø. Etter at klubbens norske president, Thore Henki Holm Hansen ble fengslet i USA, forsvant klubben nærmest fra Norge, og er i dag en ikke eksisterende klubb her i landet.

    Pagans

    Klubben ble opprettet i Prince George County i Maryland. Klubben har flest avdelinger i øststatene, og er ikke etablert utenom USA.

    Organisering:

    Chapter=klubbavdeling

    De fleste kriminelle motorsykkelklubber har en sterk indre struktur og har skjønt poenget med å være godt organisert. Organisasjonsstrukturen er nærmest militær og temmelig lik i alle klubbene, og den fungerer effektivt.

    Supportere

    Andre MC-klubber og klubbmedlemmer som sympatiserer med hovedklubbene.

    Det anslås at for hver fullverdig medlem i hovedklubbene finnes det ca ti supportere.

    Supporterklubber må betale hovedklubbene en viss sum penger av sin klubbkasse.

    Det er supporterklubbene som i stor grad må utføre de kriminelle handlingene.

    Supportere kan også være ressurspersoner utenfor klubbene.

    Hangaround

    Første stadie på veien mot fullt medlemskap.

    Rekrutteres som regel blant supporterklubbene.

    Må gjennom ca 1 års periode vise seg skikket, ved blant annet å utføre drittjobbene i klubben.

    Prospect

    Steget over hangaround.

    Siste stadiet før fullt medlemsskap (for HA og deres supporter-klubber).

    Må gå gjennom nok en periode på ca et år.

    Har mye av de samme oppgavene i klubben som en hangaround, samt at de får mer innsyn i klubbens virksomhet og får egne oppgaver som skal løses.

    Probationary

    Bandidos og Outlaws har et tredje trinn før fullverdig medlemsskap. Dette kalles Probationary, og er også en prøvestatus. Hele klubber som blir tatt opp som prøveklubber, vil få statusen Probationary i stedet for prospect.

    Medlem

    For å bli et fullverdig medlem kreves 100% enighet om dette blant klubbens eksisterende medlemmer. Dette gjelder både ved opptak av enkeltmedlemmer og hele klubber.

    Klubbenes offiserer

    Som i det militære har klubbene sine offiserer. Disse har ikke større rettigheter enn medlemmene, men har spesielle oppgaver i klubben. Det er verdt å merke seg at Bandidos bruker spanske betegnelser på sine offiserer.

    Offiserstitlene og oppgavene er:

    President

    Chapterets leder og som regel talsmann.

    Holder kontakten med andre chapters offiserer.

    Han er som regel valgt av de andre medlemmene for en fastlagt periode av gangen, eller er selvoppnevnt gjennom sin rikdom og/eller styrke.

    Han har det siste ordet i all klubbvirksomhet og kan overprøve de andre medlemmenes avgjørelser.

    Vice President

    • Er presidentens stedfortreder.

    Secretary

    Er sekretær i klubben.

    Fører all korrespondanse med andre klubber i innog utland.

    Fører referater fra klubbmøter og har alle fortegnelser over klubbens medlemmer.

    Treasurer

    Er klubbens kasserer og tar seg dermed av alt som har med klubbens økonomi å gjøre. (Som oftest er sekretær og kasserer en og samme person).

    Road Captain

     Tilrettelegger og leder alle chapterets turer (runs).

    Sergeant at Arms (Sgt. at arms)

    Ansvarlig for sikkerhet og orden.

    Følger opp nye Hangarounds og Prospects.

    Presidentens livvakt.

    Holder rede på klubbens våpen og etterretningsregister.

    I en krigstilstand kan enkelte andre offiserstitler og oppgaver dukke opp. Blant annet en ekstra Sgt at arms, samt en Enforcer som har ansvaret for ekstern etterretning i krigstid.

    Colors

    En colors er klubbenes uniformering, og består som hovedregel av:

    Overbue – som viser klubbens navn.

    Underbue – som viser klubbens tilhørighet (for eksempel by eller land).

    MC – som viser at klubben er en motorsykkelklubb.

    Sentermerke – som er klubbens logo/kjennemerke.

    Bare fullverdige medlemmer kan bære full colors. Da det er ulike stadier frem mot fullverdig medlemskap, har klubbene innført en ulik merking av vesten som viser tilhørighet og plass i systemet. Smart – for da slipper du å stille spørsmål...

    Hangaround

    En hangaround vil kun ha et lite merke på brystet, på venstre side, som viser klubbens tilhørighet. Hang–arounden har ingen merker bak eller andre steder på vesten.

    Prospect

    En prospect i Hells Angels har et prospect-merke foran på venstre side av vesten samt klubbens tilhørighet, for eksempel OSLO, under prospectmerket. Denne oppbyggingen er den mest utbredte blant de fleste klubber.

    Unntaket er Bandidos og deres supporterklubber. De har prospectmerket øverst på ryggen som en form for overbue. De har i stedet et lite merke med Bandidos på venstre side foran, samt klubbens tilhørighet under.

    Probationary

    Bandidos opererer også med et 3. stadium før fullverdig medlemskap. Dette kalles probationary, og vil stå som underbue på colorsen. Personen har da alt det andre av colorsen, men probationary i stedet for landsnavnet.

    Medlem

    Et fullverdig medlem av Hells Angels vil ha Hells Angels i overbuen, klubbens logo og MC, samt Norway i underbuen. Det samme har Bandidos og de fleste andre klubber. Men det finnes variasjoner i underbuen: på venstre eller høyre bryst på vesten står klubbens navn, samt på venstre bryst hvilket chapter vedkommende er medlem i. Hells Angels tok verdenspatent på sin logo 4.1.72, og har siden også patent på navnet. All form for misbruk blir fulgt opp fra klubbenes side, gjerne med søksmål som de stadig vinner.

    Offiserer

    I de fleste land bruker offiserene egne merker for å tilkjennegi sin status. Norge er et av landene som ikke bruker disse merkene, men funksjonene er intakte. Offiserstitlene som er nevnt under klubbenes organisering skrives på samme måte, men av og til med forkortelser. Tittelen står, for Hells Angels vedkommende, på venstre bryst over chapternavnet. Bandidos bruker offiserstitlene som underbue i colorsen.

    Foruten colorsen, chapternavn og offiserstitler finnes også en rekke andre merker – her er noen av dem:

    Bokstavene FTW står for Fuck The World.

    Tallene 81 står for 8. og 1. bokstav i alfabetet = HA (Hells Angels).

    13 står for 13. bokstav = M, som betyr Metamfetamin eller Marihuana.

    AFFA er forkortelsen for Angel Forever Forever Angel.

    BFFB er likeledes forkortelsen for Bandidos Forever Forever Bandidos.

    Hells Angels premierer sine medlemmer som har begått et drap med et merke på brystet på vesten med skriften Filthy Few.

    I tillegg har Hells Angels en utmerkelse for personer som vil motsette seg eller har motsatt seg arrest med alle midler. Ser du en MC’er med Dequiallo på brystet, kan du ha et problem...

    Klubbregler

    MC-miljøene består av organisasjoner med en stor mengde skrevne og uskrevne regler. Hvis du ikke følger disse, ja så kan det vanke både bøter og det som verre er. Og det selv om klubbene sier at reglene bare gjelder ved opptak av nye medlemmer.

    Likevel: her er noen av klubbreglene i Norge – basert på beslag som er gjort hos forskjellige klubber både her i landet og ellers i verden.

    Ethvert medlem må eie en Harley Davidson.

    Kun hvite menn over 21 år får bli medlem.

    Ingen må drive med heroin eller ecstasy.

    I angitte perioder må ethvert medlem eie et skytevåpen.

    Alle må stille presis på de ukentlige klubbmøtene. Fravær uten gyldig grunn bøtelegges.

    Man må ikke vise seg ute i beruset tilstand alene.

    Alle medlemmer må kunne engelsk eller lære det innen kort tid.

    Hvis du har lagt merke til at mange av MC-gutta både har merker og tatoveringer både her og der, så tro ikke at det er fritt fram for den slags pynt. Nei, også for dette er det klare regler.

    Likevel virker det som om mange klubber har fått et litt større slingringsmonn i forhold til egne regler og normer, for de trenger penger – og da må selv broderskapet vike...

    Hva lever klubbene av?

    Det finnes eksempler i Norge – men ikke minst i utlandet på at at både HA og Bandidos lever på kant med loven. I stor grad er det supporterklubbene som må utføre ulovlighetene. Og dermed går bakmennene ofte fri.

     Og det er er ikke småtterier MC-gjengene beskjeftiger seg med:

    Innførsel og omsetning av narkotika.

    Ulovlig innførsel og omsetning av sprit og sigaretter.

    Ulovlig nattklubb-virksomhet.

    Torpedooppdrag, vakthold, livvakttjenester.

    Forbrytelser mot liv, legeme og helbred.

    Prostitusjon, bordellvirksomhet.

    Vinningskriminalitet.

    Men for all del: klubbene driver også med en del lovlig virksomhet. HA f.eks. driver en kjede/fond (Defence Fund) som selger bl.a. supportertøy for å dekke utgifter til advokater og hjelpe fengslede brødre og deres familier. Også Bandidos finansierer sin interne sosiale samvittighet med salg av supportertøy. De skandinaviske Hells Angels klubbene utgir også i fellesskap magasinet Scanbike, som distribueres bl.a. via Narvesen. Klubbene er også sterkt involvert i en del motorsykkelbutikker, samt andre legale foretak, treff og annet.

    Klubbenes etterretningsvirksomhet

    Klubbene driver en utstrakt etterretning mot så vel sine fiender i miljøet, som politiet. De liker å vite mest mulig.

    Elektronisk

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1