Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Anno 2070: Een blik in de toekomst
Anno 2070: Een blik in de toekomst
Anno 2070: Een blik in de toekomst
Ebook95 pages1 hour

Anno 2070: Een blik in de toekomst

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Dr. Dioscorides krijgt in 1870 een visioen, waarin hij een rondleiding krijgt in het toekomstige Londen van 2070. Hij verwondert zich over de mogelijkheden van alle nieuwe technologieën die de vooruitgang met zich heeft meegebracht.
Men heeft een manier gevonden om energie op te slaan en zelfs thuis te gebruiken. Door een ingenieus koepelsysteem heerst er in de stad altijd een aangenaam klimaat. Snelle communicatie met de andere kant van de wereld is mogelijk via de trans-Atlantische telegraafkabels, waardoor een Amerikaanse zangeres door het wonder van de telefoon haar stem ten gehore kan brengen.

Bezoek met dr. Dioscorides de tentoonstelling van heliochromieën, de bibliopolis en het Genealogisch Museum. Verbaas je over rijtuigen die zich zonder paarden voortbewegen en ga mee aan boord van een luchtschip. Tijdens deze reis is er dankzij de telescopen een interessant uitzicht op de landen waarboven het luchtschip vliegt, zoals Nederland, het Midden-Oosten en zelfs Nieuw-Zeeland.

De onderwerpen waar dr. Dioscorides met zijn gids over spreekt zijn onder andere oorlogen, de manier van examineren aan de hogescholen, stemrecht, leerplicht en vrouwenemancipatie. Veel van wat wij nu in 2020 als de normaalste zaak van de wereld beschouwen, stond honderdvijftig jaar geleden nog ter discussie. Voor de lezer uit de eenentwintigste eeuw wordt het zelfs pijnlijk wanneer de ‘lagere mensenrassen’ ter sprake komen.
Deze toekomstroman geeft ons merkwaardig genoeg een interessante inkijk in het niet zo verre verleden en zet zeker aan tot nadenken.

Dit boek is een hertaling van het in 1870 oorspronkelijk uitgebrachte werk door dr. Dioscorides, pseudoniem van Pieter Harting (1812 – 1885).

LanguageNederlands
Release dateMay 30, 2020
ISBN9781370261864
Anno 2070: Een blik in de toekomst
Author

Bianca Nederlof

Bianca Nederlof schrijft korte verhalen en thrillers en kinderboeken. Haar debuutthriller Ongrijpbaar werd genomineerd voor de Schaduwprijs en de Hebban Thriller Debuutprijs. In mei 2020 verscheen haar veertiende kinderboek: Het raadsel rond het Rode Huis (uitgeverij Clavis).

Related to Anno 2070

Related ebooks

Related articles

Reviews for Anno 2070

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Anno 2070 - Bianca Nederlof

    Voorwoord van de bewerker

    Enkele jaren geleden kwam ik online dit boek tegen, Anno 2070 – Een blik in de toekomst, geschreven in 1870 door dr. Dioscorides, een pseudoniem van Pieter Harting (1812 – 1885). Hij was onder andere bioloog, arts en wiskundige en werd bekend door zijn verbeterde ontwerpen van microscopen. Hij studeerde medicijnen aan de Universiteit van Utrecht, werkte enkele jaren als arts en daarna als hoogleraar aan het Athenaeum van Franeker. Vervolgens werkte hij als buitengewoon hoogleraar en hoogleraar de Universiteit van Utrecht in farmacologie en plantenfysiologie. Naast zijn vele wetenschappelijke publicaties schreef hij in 1865 het boek Anno 2065 onder het pseudoniem dr. Dioscorides. In 1870 gaf hij een herziene versie van dit boek uit, waarbij hij de titel wijzigde in Anno 2070. Deze herziene derde druk is in 2013 online gezet door het Gutenberg Project en hier te vinden: https://www.gutenberg.org/files/43213/43213-h/43213-h.htm

    De titel trok meteen mijn aandacht en ik heb het boek met veel plezier en verwondering gelezen. Wat had ik graag Pieter Harting in onze tijd begeleid om te laten zien hoever wij zijn met de vooruitgang, zoals Baco hem rondleidt in het imaginaire Londinia in het jaar 2070.

    De verbeeldingskracht van de auteur van dit werk was niet toereikend om ook maar een idee te hebben van hoe ongelooflijk snel de vooruitgang zou gaan. Zelfs in 1970 waren veel van de ideeën van deze visionair al hopeloos achterhaald en nu, in 2020, heeft de digitale revolutie alles ver overtroffen.

    In het boek bezoekt dr. Dioscorides een tentoonstelling met levensgrote kleurenfoto’s, waarbij hij uitroept: ‘Arme schilders! Arme kunst! Wat moet er van u geworden zijn!’ Graag zou ik de man geruststellen dat er genoeg digitale mogelijkheden zijn voor creatievelingen en dat ook realistisch tekenen en schilderen nog steeds wordt gewaardeerd.

    Ook beschrijft hij een immense bibliotheek, enorme gebouwen met eindeloze rekken vol boeken waarin alle kennis van de wereld is opgeslagen en verwondert zich erover dat zelfs arbeiders hier toegang tot hebben, dat zij hebben leren lezen, dankzij de ingevoerde schoolplicht, die, zoals hij zegt: ‘een grote inbreuk maakt op de individuele vrijheid en op de rechten van de ouders’.

    Wat zou hij ervan hebben gezegd, als iemand hem honderdvijftig jaar geleden had verteld dat zijn boek in 2020 voor iedereen ter wereld beschikbaar zou zijn, met één klik op een apparaat waarmee je ook kleurenfoto’s en zelfs bewegende beelden kunt maken, die je binnen een mum van tijd naar wie dan ook kan doorsturen? Een apparaat waarmee alle informatie uit zijn beschreven bibliopolis binnen enkele seconden op te zoeken is, dat laat zien wat voor weer het wordt, dat je overal de weg kan wijzen, waarmee je zelfs kunt zien waar bepaalde personen zich op dat moment bevinden! O ja, en je kunt er ook mee bellen.

    Het leek mij nu, anno 2020, een gepast moment om het boek om te zetten naar een prettiger leesbare tekst, om elke lezer de gelegenheid te geven een inkijkje te geven in de dromen en toekomstideeën die deze man honderdvijftig jaar geleden had.

    Dit boek laat je nadenken over zaken die wij nu als normaal beschouwen, zoals de leerplicht, stemrecht, vrouwenemancipatie en de manier van examineren bij opleidingen, maar die in die tijd nog volop in discussie stonden. Het antwoord op zijn vraag of de ‘zogenaamde lagere mensenrassen’ in de laatste twee eeuwen in beschaving zijn vooruitgegaan, is op zijn zachtst gezegd pijnlijk te noemen.

    Laat je samen met dr. Dioscorides meenemen door het Londinia anno 2070, waarin een Amerikaanse zangeres door het wonder van de telefoon, afgehuurd door directeuren van opera’s, haar stem ten gehore brengt.

    Men heeft een manier gevonden om energie op te slaan en zelfs thuis te gebruiken. Door een ingenieus koepelsysteem heerst er in de stad altijd een aangenaam klimaat. Snelle communicatie met de andere kant van de wereld is mogelijk via de trans-Atlantische telegraafkabels.

    Ook komt hij tot de conclusie dat er altijd oplichters zullen bestaan, die gebruikmaken van de goedgelovigheid van mensen. Want wie koopt er nu aandelen in een bedrijf dat beweert tin te kunnen gaan mijnen op de maan? Hierbij denkt Dioscorides dan ook: Arme mensheid! Zult u dan altijd dezelfde blijven, steeds de slaaf van uw hartstochten en daardoor de speelbal van hen die er voor hun eigen voordeel misbruik van proberen te maken?

    Hij zou tevreden zijn dat we nu in elk geval in Europa een punt hebben bereikt waarop oorlog bijna niet meer denkbaar zou zijn en dat de ‘slagbomen die volken van volken scheidden’ inderdaad zijn opgeheven, hoewel op het moment dat ik dit schrijf vanwege de coronacrisis de grenzen weer dicht zijn, wat ons ook weer laat stilstaan bij het feit dat wat wij ‘normaal’ vinden, dat niet altijd geweest en ook in de toekomst niet hoeft te zijn.

    Ik hoop dat de lezer uit de eenentwintigste eeuw met net zoveel verbazing en verwondering het boek leest als men dat honderdvijftig jaar geleden zal hebben gedaan.

    Bianca Nederlof, mei 2020

    Verantwoording van de bewerker

    Bij het omzetten van de tekst naar hedendaags Nederlands heb ik niet alleen de oude spelling aangepast aan de huidige spellingsregels, maar een grotere vrijheid genomen om er een prettig leesbaar boek van te maken. Regelmatig heb ik voor in onbruik geraakte woorden en uitdrukkingen gezocht naar een gepast equivalent waarmee ik de inhoud van de tekst in zijn waarde zou laten. Daarnaast heb ik om de leesbaarheid te vergroten hier en daar de woordvolgorde aangepast of zinnen met veel bijzinnen herschreven. Verder ben ik zo vrij geweest om het boek in hoofdstukken in te delen en deze een titel te geven.

    Waar ik het van toegevoegde waarde vond om extra uitleg te geven over een woord of begrip, heb ik een asterisk hierachter geplaatst. De uitleg te vinden aan het einde van de betreffende zin of alinea, tussen vierkante haakjes met mijn initialen erbij [* … bn]. Dit in de plaats van voetnoten, die in een e-book vaak niet prettig leesbaar zijn.

    Bianca Nederlof, mei 2020

    Voorwoord van de auteur bij de derde druk

    Het is nu vijf jaar geleden, dat twee oplagen van dit werkje binnen enkele maanden uitverkocht werden. Degenen die mij toen aanspoorden een nieuwe druk te laten verschijnen, vertelde ik dat een gastheer die respect heeft voor zijn gasten en prijs stelt op hun waardevolle mening, hen niet telkens dezelfde schotel opnieuw zou voorzetten, ook al hebben zij laten weten dat die hen goed smaakte.

    Een tijdverloop

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1