Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Python'a Giriş, Veri Yapıları ve Nesne Yönelimli Programlama
Python'a Giriş, Veri Yapıları ve Nesne Yönelimli Programlama
Python'a Giriş, Veri Yapıları ve Nesne Yönelimli Programlama
Ebook177 pages1 hour

Python'a Giriş, Veri Yapıları ve Nesne Yönelimli Programlama

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Bu kitapta amaç, Python'a Giriş yapmak ve  Veri Yapıları ve Nesne Yönelimli Programlama'yı temel düzeyde tanıtmaktır.

LanguageTürkçe
Release dateSep 3, 2018
ISBN9781386470779
Python'a Giriş, Veri Yapıları ve Nesne Yönelimli Programlama
Author

Sadi Evren SEKER

2000 ylında, Yeditepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünü tek mezunu olarak tamamladım. Mezuniyetimin ardından yine aynı bölümde yüksek lisansıma ve araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladım. 2003 yılındaki mezuniyetimden önce Istanbul Teknik Üniversitesinde benim için ikinci bir yüksek lisans programı olan, Bilim Teknoloji ve Toplum programına kayıt yaptırdım ve 2004 yılında da ikinci yüksek lisansımı tamamladım. 2004-2005 yılları arasında genel kurmayda internet subayı olarak askerlik görevimi tamamladım. 2005- 2010 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde doktoramı tamamladım ve bu sürede çeşitli üniveristelerde ders verdim. Doktora sonrası araştırma için bulunduğum UT Dallas’ta Yönetim Bilişim Sistemleri alanına geçiş yaptım ve doçentliğimi bu alanda aldım. Akademik çalışmalarım akan veri madenciliği, büyük veri yönetimi ve bilgi yönetimi konularındadır.

Read more from Sadi Evren Seker

Related to Python'a Giriş, Veri Yapıları ve Nesne Yönelimli Programlama

Related ebooks

Reviews for Python'a Giriş, Veri Yapıları ve Nesne Yönelimli Programlama

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Python'a Giriş, Veri Yapıları ve Nesne Yönelimli Programlama - Sadi Evren SEKER

    PYTHONV3: VIDEO 2 : İNDiRiLMESi

    İlk olarak Python’u tanıyalım, kaynağımızı görelim ve nasıl kuracağımızdan bahsedelim. python.org isimli siteye ulaşmak için arama motorunuzun adres çubuğuna python.org  yazıldığınızda bu siteye ulaşılabilirsiniz. Google’a python yazıp arattığınızda da ilk sırada python.org" sitesi çıkmaktadır.

    Bu site Python’un en kapsamlı, en geniş kaynaklarından birisidir. Sitedeki navigasyon çubuğunda dokümantasyon bölümü var ve buradaki Tutorial üzerinden gideceğiz. Oradaki kavramları anlamaya çalışacağız.

    Downloads’a girdiğinizde işletim sisteminize göre yani Windows kullanıyorsanız Windows, OS X kullanıyorsanız OS X veya başka ortamlar için de indirebilirsiniz. Python’un 2.7 ve 3.6 olarak  iki versiyonu vardır. Hala kullanıldığı yerler olduğu için 2.7 de desteklenmektedir. 3.6’yı download et dediğimiz zaman bilgisayarımıza indirilir.

    İndirildikten sonra nasıl kurulacağını da ayrıca göreceğiz. Ufak bir not olarak python kelimesi Türkçede piton yılanı gibi algılanıyor. Python’un geldiği kaynak İngiliz bir komedyenin ismidir. Onun hatırası dokümanlarda canlı tutulmaktadır. Onun espirilerini İngilizce dokümanlarda, Tutorial’larda görebilirsiniz ve Tutorial yazan veya bir şekilde bu kodu yazan kişilerin de bu espirileri kullanması tavsiye edilir. İnternette, Youtube’ta komedyen Python diye arattığınızda çok sayıda espirisini görebilirsiniz. Tabi soğuk İngiliz espirileri olduğunu da söyleyebiliriz.

    PYTHONV3: VIDEO 3: KURULUM

    Bu bölümde Python’un Windows işletim sistemi üzerindeki kurulumunu göreceğiz. Farklı işletim sistemi kullananlar için de kurulum pek farklı olmayacaktır. 3.6 versiyonu indirildikten sonra üzerine çift tıklandığında Install Python 3.6.1 (32-bit) isimli bir pencere açılacaktır. Install Now seçeneğine basıldığında kurulum başlar.

    Genelde çok fazla değişik cevap vermeden continue ve agree isimli butonlara basarak kurulum ilerletilebilir. En son install butonuna basıldığında  netice olarak Python’un bilgisayara kurulmuş olması beklenir. Daha sonra close butonuna basarak kurulum penceresi kapatılabilir.

    Kurulduktan sonra nasıl çalıştırılacağını ve basit işlemlerin nasıl yapıldığını bir sonraki bölümde göreceğiz. Python’un farklı versiyonları olduğu için başka bir versiyon indirildiği takdirde bu eğitim içeriğine uygun olmayacaktır. Eski versiyonu indirdiyseniz onlarla ilgili videolar da Bilgisayar Kavramları adlı Youtube kanalımızda bulabilirsiniz.

    PYTHONV3: VIDEO 4: IDLE ÇALIŞTIRILMASI VE İLK ÖRNEK

    Bu bölümde Python’u indirdikten sonra ilk kez kullanmaya başlayacağız. Programlarımızın arasına Python 3.6 isimli bir klasör geliyor. Bu klasörün içinde IDLE, Python 3.6, Python 3.6 Manuals ve Python 3.6 Module Docs şeklinde dört tane seçenek mevcut.

    Idle’ı seçiyoruz ve bu size Python komut satırı ekranını açıyor.

    Aslında terminal kullanan kişiler için terminalde python yazıldığında yine Python ekranı açılacaktır. İstenirse Python kurulduktan sonra OS X ve Linux kullananlar ayrıca bir IDE kullanmadan da kodları komut satırından çalıştırabilirler. Benzer şekilde, bu komut satırından çıkmak için de quit() yazabilirsiniz.

    İlk yapacağımız şey Hello World! yazmak. Türkçe’ye çevrilmiş haliyle Merhaba Dünya!. Python ekranında print(Merhaba Dünya) yazıp Entera bastığımız zaman Merhaba Dünya şeklinde mesajını yazıyor. Buna benzer şeyler yazıp deneyebilirsiniz. Mesela kendi adınızı yazabilirsiniz.

    Takip edeceğimiz dokümantasyona https://www.python.org adresinden ulaşabilirsiniz. Biz 3.6 versiyonunu kullanacağız. start here diye başlayan Tutorial seçeneğini göreceksiniz. 3 versiyonu 4 çıkana kadar olan versiyonların tamamı benzer şekilde devam edecektir. Dolayısıyla öğrenmeye başlayacağımız yer ve kullanacağımız dokümantasyon burada. Bu sayfaya https://docs.python.org/3/ adresinden ulaşabilirsiniz veya python.org’a girip Docs’a tıklayıp da ulaşabilirsiniz.

    Peki neler yapacağız? Buradaki sırayla içeriği izleyeceğiz. Amacımız bu Tutorial’ı bitirip ardından da scikit ve TensorFlow gibi konulara girebilmek.

    PYTHONV3: VIDEO 5: BASİT HESAPLAMALAR

    İlk iki bölüm genel kullanımlar hakkında olduğu için üçüncü bölümdeki sayılarla  başlayacağız. Daha sonra Strings ve Lists bölümlerini de ayrı ayrı inceleyeceğiz.

    Buradaki amacımız Python’un hesap makinesi olarak kullanılması yani dört işlemi yapabilmek. Python ekranında toplama işlemine örnek olarak 2+4 yazıldığında 6, çarpma işlemine örnek olarak 2*4 yazıldığında 8 sonucu yazdırılacaktır. İstenildiği kadar işlem arka arkaya verilebilir ya da parantez önceliği kuralı uygulanabilir. Bilinen tüm klasik operatör işlemlerinin kullanılması mümkündür.

    Değişken tanımlamaları ise şu şekilde olur:

    Bir x ya da y gibi bir değişken tanımlamak için x=10 ya da y=20 şeklinde x’e ve y’ye değerler atanır. Daha sonra x+y istendiğinde x’in ve y’nin tanımlanan değerlerine bakılarak 10+20 işlemi yapılır ve 30 sonucu yazdırılır.

    Dolayısıyla değişken ataması herhangi bir tip tanımlamaya gerek kalmadan yani değişken tipini belirtmeden yapılabilmekedir. Olmayan

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1