Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

De Bonsai Beginners Gids
De Bonsai Beginners Gids
De Bonsai Beginners Gids
Ebook122 pages53 minutes

De Bonsai Beginners Gids

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Hoe vaak moet ik mijn Bonsai bewateren? En moet ik hem ook snoeien?

Hoewel de verzorging van Bonsai bomen lang niet zo moeilijk is als vaak wordt gedacht, moet je wel enkele basistechnieken leren om je boom gezond te houden. Onze beginners gids bevat alle essentiële informatie die je nodig hebt om te slagen. Het bevat informatie over de basistechnieken, geïllustreerd met meer dan 100 afbeeldingen, en legt alles uit op een duidelijke en begrijpelijke manier.

Bonsai Empire is de meest bezochte Bonsai website ter wereld en heeft beginners al ruim 10 jaar op weg geholpen. We hebben de beginners gids ontwikkeld om deze fascinerende (en eeuwenoude) kunstvorm toegankelijk te maken, we hopen beginners net zo enthousiast te maken als wij zelf over deze hobby zijn!
  • meer dan 100 afbeeldingen
  • meer dan 80 pagina's
  • beschrijft de basistechnieken
  • met verzorgingsgidsen voor populaire boomsoorten
  • achtergrondinformatie over Bonsai
LanguageNederlands
PublisherBonsai Empire
Release dateApr 20, 2018
ISBN9788828305330
De Bonsai Beginners Gids

Related to De Bonsai Beginners Gids

Related ebooks

Related articles

Reviews for De Bonsai Beginners Gids

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    De Bonsai Beginners Gids - Bonsai Empire

     Inhoudsopgave

    1. INTRODUCTIE

    2. DESIGN PRINCIPES

    3. GESCHIEDENIS VAN BONSAI

    4. BONSAI STIJLEN

    5. SELECTEER JE BONSAI

    6. VERZORGING PER BOOMSOORT

    7. TECHNIEKEN

    8. DOE HET ZELF!

    9. DANKWOORD

    1. INTRODUCTIE

    Introductie

    Bonsai bomen maken al eeuwen deel uit van de rijke Japanse cultuur. Bonsai is een levende kunstvorm en staat voor rust en stilte, maar ook voor langdurige toewijding en geduld.

    De lettergreep Bon staat voor een vlakke schaal en Sai voor plant, letterlijk vertaald gaat het dus om een boom in een pot. De kunstvorm komt oorspronkelijk uit China, waar het honderden jaren geleden al werd beoefend. Bonsai bomen zijn er in verschillende stijlen en kunnen op diverse manieren worden opgekweekt. Ze hebben dagelijkse verzorging nodig, maar hebben niet veel meer aandacht nodig dan andere kamerplanten.

    In dit boek leer je meer over de Bonsai kunst en haar geschiedenis, maar we geven vooral praktische tips om je Bonsai in leven te houden.

    2. DESIGN PRINCIPES

    Design principes en inspiratie

    Het ultieme doel van Bonsai is het creëren van een realistische miniatuur-versie van de natuur. Bonsai zijn geen genetisch verkleinde bomen, sterker nog, elke boomsoort kan worden gebruikt om een Bonsai van te maken, door de juiste toepassing van gespecialiseerde technieken.

    De beste Bonsai – als enkele boom of als complex landschap – raken ons, doen ons inzien hoe mooi de natuur kan zijn en trekken subtiel de aandacht.

    Het woord ‘Bon-sai’ (vaak verkeerd gespeld als ‘bonzai’) is afgeleid uit het Japans en betekent letterlijk ‘geplant in container’. Breder gezien is het de verzameling technieken om een boom op te kweken, te vormen en te verzorgen op een zodanige manier dat hij er natuurlijk en oud uitziet.

    Bonsai is door de eeuwen heen ontwikkeld van het in containers houden van planten tot een gerespecteerde en verfijnde Aziatische kunstvorm die sinds enkele decennia zijn weg naar streken buiten Azië vindt.

    Deze kleine boompjes zijn geen genetische afwijkingen. Sterker nog: Elke plant die een houten stam en takken vormt, kan als Bonsai opgekweekt worden: Ze zijn genetisch identiek aan de planten die bij ons allen in de omgeving groeien. Door de knoppen er uit te halen, takken te snoeien en takken met behulp van draad in bepaalde posities te brengen worden de bomen in een bepaalde vorm gebracht.

    In het algemeen zijn Bonsai kleiner dan een meter hoog. Bij deze grootte zijn bladeren al snel relatief groot. En hoewel door gebruik van kleine potten en het snoeien van wortels de bladeren wel iets kleiner worden dan van de volgroeide bomen in het wild, worden bij voorkeur soorten gekozen welke van nature al relatief kleine bladeren hebben. Dit om de illusie van een miniatuurboom met duizenden bladeren te versterken.

    Als je om je heen kijkt buiten dan zie je overal boompjes, struiken en heggen. Indien de plant op de juiste manier behandeld wordt, en (met toestemming) uitgegraven wordt in het rustseizoen kunnen al deze planten gebruikt worden als start materiaal voor je eigen Bonsai. De planten die je in de omgeving ziet groeien, kunnen gewoon gedurende de winter buiten blijven. Planten die uit de tropen komen (denk aan de veelvuldig aangeboden Ficus Bonsai) moeten echter naar binnen zodra de temperaturen in de herfst beginnen te dalen.

    Classificatie van Bonsai op basis van grootte

    Het doel van Bonsai is om een boompje te kweken welke zo natuurlijk mogelijk overkomt en lijkt op een miniatuur boompje. Echter, als de boompjes kleiner worden (tot de grootte van enkele centimeters hoogte) wordt het steeds lastiger om nog vertakkingen te creëren welke natuurlijk overkomen. Daarom worden Bonsai in verschillende grootte klassen ingedeeld. Deze indeling bepaalt in beperkte mate ook de verfijning welke te behalen valt. Oorspronkelijk is deze indeling overigens gebaseerd op het gewicht van de pot met plant, en het aantal mensen nodig om de boom te tillen.

    Gerelateerde kunstvormen

    De term Bonsai wordt gebruikt om te refereren aan miniatuur boompjes in potten of schalen, naar Japanse stijl. Echter, het is ook een algemener gebruikte term en refereert dan aan soortgelijke kunstvormen in andere landen. Voorbeelden hiervan zijn:

    3. GESCHIEDENIS

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1