Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Vergeten Sociologie
Vergeten Sociologie
Vergeten Sociologie
Ebook73 pages44 minutes

Vergeten Sociologie

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Vergeten Sociologie bespreekt onbekendere boeken van Nederlandse sociaal-wetenschappers en is geïnspireerd op de columns van de Poolse schrijfster Wislawa Szymborska (1923-2012), verzameld in Onverplichte lectuur. Deze 21 columns verschenen eerder in Sociologie Magazine (2009-2014).

Vergeten Sociologie is een reis door verlaten geraakte gebieden der Nederlandse sociologie. De 21 columns bieden antwoord op vragen als: Hoe repareren we het 'sympathieverband' van de samenleving? Wat moeten we lezen nu alles beschikbaar is? En moeten we anderen onze favoriete verblijfplaats wel toevertrouwen? Ook zijn er praktische ontdekkingen, zoals dat het nuttig is een ham in huis te hebben voor een eventuele begrafenis. Of hoe het mogelijk is elkaar eerst uit te schelden om daarna ridderlijk te dineren. Snelle lezers genieten bovendien van een samenvatting van de geschiedenis van de Nederlandse sociologie in slechts één alinea. In Vergeten Sociologie is elk boek opnieuw een ontdekking en een gevaarlijk kennisjuweel.

Besproken auteurs o.a.: Jo Boer; C.I. Dessaur; Milikowski; Fred Polak; Annie Romein-Verschoor; Kars Veling; Johan Goudsblom; Leo Rademaker; Norbert Elias; Anil Ramdas; Lau Mazirel; Johan Huizinga; Frederik Van Heek; Marja Gastelaars; Siegwart Lindenberg en Frans Stokman.
LanguageNederlands
PublisherXinXii
Release dateMar 2, 2014
ISBN9789491690020
Vergeten Sociologie

Read more from Ellie Smolenaars

Related to Vergeten Sociologie

Related ebooks

Related articles

Reviews for Vergeten Sociologie

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Vergeten Sociologie - Ellie Smolenaars

    Vergeten Sociologie verzamelde columns

    ISBN/EAN 978-94-91690-02-0

    NUR 756 Sociologie algemeen

    Reeks: Social Sciences vol. 3

    published 2014 by Wendorf Academy Press

    E-Book Distribution: XinXii

    http://www.xinxii.com

    Inhalt

    Dankwoord

    Rouwrituelen in Drenthe

    Noden van de bejaarden

    De stad als huizenwoestijn

    Elk boek is een gevaar

    Schadelijke Mensen

    Minicruise door kennistheorie

    Protesterende Spockkinderen

    De sociologenoppascentrale

    Superimmigranten in de tijd

    Sociologie uit de veertiende eeuw

    Dans der sociologische lemma's

    De man als mens

    Homo continuans

    Stadsduiken en dorpsflaneren

    Drie tips voor het schrijven van een meesterwerk

    Facebookregistratie van Nomaden

    Het schone van het ludieke

    De bloedhond en het verborgen talent

    Synchroonzwemmen in de sociologie

    De gecomponeerde modelsamenleving

    Onvergetelijke sociologie

    Korte samenvatting

    Meer boeken uit de serie Social Sciences

    About the author

    Copyright

    Fair Use Rationale

    Dankwoord

    Vergeten Sociologie bespreekt onbekendere boeken van Nederlandse sociaal-wetenschappers en is geïnspireerd op de columns van de Poolse schrijfster Wislawa Szymborska (1923-2012), verzameld in Onverplichte lectuur. De 21 columns verschenen eerder in Sociologie Magazine (2009-2014).

    Mijn hartelijke dank gaat uit naar de redactieleden en uitgever van Sociologie Magazine, waarin deze columns Vergeten Sociologie (2009-2014) mochten verschijnen. In het bijzonder bedank ik Laura Vegter, Kurt de Wit en Jacob Moerman voor hun vasthoudende en altijd waardevolle aanvullingen, correcties en enthousiasme. Alle auteurs van de besproken boeken dank ik voor hun meeslepende schrijf-Leidenschaft.

    Zonder Wislawa Szymborska had ik deze columns niet geschreven. Onverplichte lectuur (1998), vertaald uit het Pools door Gerard Rasch, is haar prachtige verzameling recensies en mag beslist niet vergeten worden. Daarin drukt ze ons op het hart: 'De homo ludens met het boek is vrij.'

    Rouwrituelen in Drenthe

    'In de wiemel bleef een ham hangen voor het geval er een begrafenis mocht komen.' Volstrekt raadselachtig is deze zin, ware het niet dat de schrijver ervan ons uitlegt wat een wiemel is. In de hoek van de keuken hingen spek, hammen en worsten aan latten aan de zolder, de 'wiemel', bericht Johanna (Jo) Boer in haar sociologische studie Dorp in Drenthe over de veranderingen op het platteland tussen 1930 en 1970.

    Fascinerend is natuurlijk wat er anno 1930 aan die wiemel hing: een ham voor een mogelijke begrafenis. Wie heeft er op dit moment iets in huis voor een begrafenis? Ik stel me voor hoe het is om de broodtrommels van de kinderen klaar te maken, terwijl een bungelende ham in de hoek van de keuken mij confronteert met de sterfelijkheid van de mens.

    Jo Boer verstaat de kunst om in enkele regels de lezer een andere wereld binnen te voeren. Zo zie ik een Drents boerengezin voor me in een kamer met in de hoek een stervend familielid wanneer de auteur schrijft: 'In 1930 leefde men practisch met het gezin in één kamer.' Vervolgens schetst ze de sociale veranderingen met betere huisvesting en de komst van ziekenhuizen en het sterven in ziekenhuizen. Om droog af te sluiten met: 'Ook in dit opzicht was de dood minder vertrouwd geworden.'

    Dorp in Drenthe leest als een requiem van het rituele samenzijn. Buren leefden vroeger intens met elkaar mee bij ziekte en dood. Toen de zoon van buren stierf bij een verkeersongeluk 'heerste er niet alleen in het sterfhuis, maar ook in de huizen der buren rouw. De buren vormden in de kamer een beschermende kring om de ouders.'

    De nauw verholen empathie voor de dorpelingen hemelt het verleden niet kritiekloos op. Rouwrituelen zijn nauwgezet beschreven. De rouw duurde anderhalf tot twee jaar. Het eerste jaar zware rouw en het tweede (half) jaar lichte rouw. Tijdens de zware rouw ging men in het zwart gekleed, tijdens de lichte rouw hoefde de kleding niet effen zwart te zijn, maar

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1