Discover this podcast and so much more

Podcasts are free to enjoy without a subscription. We also offer ebooks, audiobooks, and so much more for just $11.99/month.

RumSnak Special: Sfærernes dans – det tychoniske verdensbillede

RumSnak Special: Sfærernes dans – det tychoniske verdensbillede

FromRumSnak


RumSnak Special: Sfærernes dans – det tychoniske verdensbillede

FromRumSnak

ratings:
Length:
41 minutes
Released:
Dec 12, 2022
Format:
Podcast episode

Description

I denne episode af RumSnak Special ser vi nærmere på astronomiens kosmologiske verdensbilleder gennem tiden, fra myternes skabelsesberetninger til rumteleskopernes minutiøse kortlægning af vores univers.
I midten af 1500-tallet, få år før Tycho Brahes fødsel, omkalfatrede Kopernikus universet som man forstod det dengang, ved at sætte Solen i stedet for Jorden i centrum for vores verden.
Tycho Brahe var dog ikke sådan lige at overbevise. Han udlagde sit eget verdensbillede i det såkaldte tychoniske system og brugte sine egne observationer til at forklare det – omend han nok var mindst lige så påvirket af samtidens religiøse dogmer som af sine egne data.
Vi har talt med professor emeritus og videnskabshistoriker Helge Kragh fra Københavns Universitet og med lektor og bibliotekschef Bertil Dorch fra Syddansk Universitet.
LINKS
"Her er den absurd korte historie om, hvordan vi opdagede, at mennesket ikke er verdens navle" (https://www.carlsbergfondet.dk/da/Nyheder/Formidling/Vi-fortaeller-naturvidenskaben-forfra/Her-er-den-absurd-korte-historie-om-hvordan-vi-opdagede-at-mennesket-ikke-er-verdens-navle#) – glimrende artikel fra "Naturvidenskaben genfortalt"
Lex: Verdensbillede (https://denstoredanske.lex.dk/verdensbillede)
Fra videnskab.dk – spørgsmål om vores kosmos, som vi stadig mangler svar på (https://videnskab.dk/naturvidenskab/ny-serie-10-astronomiske-mysterier-videnskaben-ikke-kan-forklare)
Released:
Dec 12, 2022
Format:
Podcast episode

Titles in the series (98)

Danmark er en rumnation - et land med stolte traditioner for både forskning og forretning i rummet, fra bittesmå studentersatellitter til dybt avancerede instrumenter. I podcast-serien RumSnak fortæller vi om Danmarks bidrag til rumforskningen og udviklingen af dansk rumteknologi - i håbet om at øge både den generelle viden og den brede interesse for de danske rumaktiviteter. RumSnak har tidligere været støttet af Otto Mønsteds Fond og Weith-Knudsens fond, men er i 2022-23 støttet eksklusivt af Novo Nordisk Fonden.