Discover this podcast and so much more

Podcasts are free to enjoy without a subscription. We also offer ebooks, audiobooks, and so much more for just $11.99/month.

RumSnak Special: Tycho Brahes omhyggelige observationer revolutionerede videnskaben

RumSnak Special: Tycho Brahes omhyggelige observationer revolutionerede videnskaben

FromRumSnak


RumSnak Special: Tycho Brahes omhyggelige observationer revolutionerede videnskaben

FromRumSnak

ratings:
Length:
50 minutes
Released:
Dec 5, 2022
Format:
Podcast episode

Description

Tycho Brahe var i sine observationer naturligvis begrænset af sine instrumenters relativt lave nøjagtighed i slutningen af 1500-tallet. Men han formåede alligevel at samle vældig imponerende data – ikke mindst pga. sin omhyggelighed og sin vedholdenhed.
Vi er taget over på Hven for at besøge hans observatorie og få en fornemmelse af omgivelserne hvor han arbejdede – og så skal vi også dykke ned i hvordan Tycho Brahe arbejdede.
Han betragtes nemlig som en af grundlæggerne af den observerende astronomi, og gjorde store landvindinger når det handler om at skabe kolossale mængder af stadigt mere præcise data om stjerner og andre himmellegemer.
Udover besøget her på Hven, hvor museumsguide Rasmus Trappe viser rundt, så har vi også talt med professor emeritus Erik Høg fra Niels Bohr Instituttet, der nok godt kan kaldes astrometriens grand old man.
LINKS
Tycho Brahe-museet på Hven (https://www.visithven.dk/tycho-brahe-museet/)
Erik Høg-artikel om Tychos instrumenter og observationer (https://www.astro.ku.dk/~erik/xx/kv222-EH-Tycho.pdf)
Erik Høg-artikel om astrometriens udvikling (https://www.astro.ku.dk/~erik/Astrometry400.pdf)
Hipparcos-satellitten (https://sci.esa.int/web/hipparcos/)
Gaia – det hidtil mest præcise og omfattende astrometriske instrument (https://www.cosmos.esa.int/web/gaia)
Released:
Dec 5, 2022
Format:
Podcast episode

Titles in the series (98)

Danmark er en rumnation - et land med stolte traditioner for både forskning og forretning i rummet, fra bittesmå studentersatellitter til dybt avancerede instrumenter. I podcast-serien RumSnak fortæller vi om Danmarks bidrag til rumforskningen og udviklingen af dansk rumteknologi - i håbet om at øge både den generelle viden og den brede interesse for de danske rumaktiviteter. RumSnak har tidligere været støttet af Otto Mønsteds Fond og Weith-Knudsens fond, men er i 2022-23 støttet eksklusivt af Novo Nordisk Fonden.