Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Οδηγός Κρυπτονομισμάτων: Οδηγός για αρχάριους σε Κρυπτονομίσματα, Blockchain και NFT
Οδηγός Κρυπτονομισμάτων: Οδηγός για αρχάριους σε Κρυπτονομίσματα, Blockchain και NFT
Οδηγός Κρυπτονομισμάτων: Οδηγός για αρχάριους σε Κρυπτονομίσματα, Blockchain και NFT
Ebook532 pages2 hours

Οδηγός Κρυπτονομισμάτων: Οδηγός για αρχάριους σε Κρυπτονομίσματα, Blockchain και NFT

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Τα κρυπτονομίσματα, το blockchain, οι αποκεντρωμένες εφαρμογές και τα NFT έχουν αναπτυχθεί με ανεπανάληπτους ρυθμούς προσφέροντας μοναδικές λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα του κόσμου.




LanguageΕλληνικά
Release dateMar 24, 2024
ISBN9798869274540
Οδηγός Κρυπτονομισμάτων: Οδηγός για αρχάριους σε Κρυπτονομίσματα, Blockchain και NFT
Author

Jon Law

Jon Law, Aude Publishing'de iş, ekonomi ve finans yazarıdır. Uzun zamandır okuyucu ve yazardır ve Boston Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi'nde okumuştur. Altı kitap yayınladı ve jon-law.com adresindeki bloğunu güncelleyen ABD'de yaşamaktadır.

Related to Οδηγός Κρυπτονομισμάτων

Related ebooks

Reviews for Οδηγός Κρυπτονομισμάτων

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Οδηγός Κρυπτονομισμάτων - Jon Law

    1

    ΠΡΌΛΟΓΟΣ

    Αυτό το βιβλίο είναι ένας οδηγός και ένα εργαλείο για όσους εξοικειώνονται με τα κρυπτονομίσματα. Οι νέες τεχνολογίες συχνά προαναγγέλλουν τεράστιες ευκαιρίες, αλλά μόνο ένα μικρό κομμάτι ανθρώπων εκμεταλλεύεται πλήρως αυτές τις ευκαιρίες. Αυτοί οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από πρώιμη έκθεση που ακολουθείται από προθυμία να μάθουν και να αναλάβουν κίνδυνο. Απλά σκεφτείτε τους πρώτους κατασκευαστές διαδικτύου του 21ου αιώνα, τους μεγιστάνες της κατασκευής του ασιατικού θαύματος, τους αποικιοκράτες των Ηνωμένων Πολιτειών και τους πρώτους βιομηχάνους της Βρετανίας.

    Λίγοι τομείς πληρούν αυτά τα προηγούμενα όσο τα κρυπτονομίσματα. Τα κρυπτονομίσματα έχουν δημιουργήσει εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια πλούτου για μια αρκετά μεγάλη ομάδα πρώιμων υιοθετητών, αλλά οι περισσότεροι άλλοι άνθρωποι δεν είναι εξοικειωμένοι με τον τομέα ούτε με την τεχνολογία. Πολλοί αρχίζουν να βλέπουν ότι τα κρυπτονομίσματα, οι αποκεντρωμένες εφαρμογές και οι αλυσίδες μπλοκ επιτρέπουν τη μεγαλύτερη οικονομική επανάσταση από το διαδίκτυο και αυτές οι τεχνολογίες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα χρήματα και οι άνθρωποι σε καθημερινή βάση. Αυτό το βιβλίο και η γνώση μέσα μας είναι αντιπροσωπευτικά ενός μέλλοντος που σίγουρα κατευθύνεται προς το δρόμο μας.

    Το εννοιολογικό εμπόδιο της εισόδου στην κρυπτογράφηση, στην ουσία, είναι ο κινητήριος σκοπός πίσω από τη δημιουργία αυτού του έργου. Η μάθηση είναι μακρά γρήγορη μέσω επεξηγήσεων εννοιών, περιλήψεων ενοτήτων, οπτικών στοιχείων και πολλά άλλα. Τούτου λεχθέντος, δεν χρειάζεται να είναι όλα γνωστά. Η επιλογή αυτού που μαθαίνετε είναι σχεδόν εξίσου σημαντική με το να μαθαίνετε. Για να ανταποκριθεί σε αυτή την προσδοκία, το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη: ένα, τον οδηγό, και δύο, το λεξικό. Ο οδηγός (που τελειώνει στη σελίδα 182) μπορεί να διαβαστεί ως μια λεωφόρος προς μια πλήρη βάση κατανόησης. Ακολουθώντας τον οδηγό, τα τμήματα λεξικού και πόρων λειτουργούν ως εργαλεία αναφοράς και εφαλτήριο για ανεξάρτητη μάθηση. Μόλις ολοκληρωθεί, θα πρέπει να μπορείτε να εφαρμόσετε με σιγουριά τον εαυτό σας στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Αυτός είναι ο στόχος, και αυτό είναι αυτό το βιβλίο.

    Το τμήμα οδηγού αποτελείται από τις ακόλουθες ενότητες:

    Βασικοί Όροι & Έννοιες

    Γενικοί Όροι Γνώσης

    Όροι Blockchain

    Όροι & Έννοιες Συναλλαγών

    Άτυπη γλώσσα

    Αρκτικόλεξα

    Οπτικός κατάλογος

    Βασικοί παίκτες

    Ιστορία & Χρονολόγιο

    Νομιμότητα

    Αυτές οι ενότητες στοχεύουν να παρέχουν μια πλήρη εισαγωγή στα κρυπτονομίσματα. Σημειώστε ότι ένας μεγάλος αριθμός ορισμών παρέχεται μόνο στο λεξικό για χρήση ως εργαλείο αναφοράς, ενώ ο οδηγός είναι λιγότερο τεχνικά διατεθειμένος.

    Θα υπογράψω εδώ. Εμπρός!

    2

    ΒΑΣΙΚΟΊ ΌΡΟΙ & ΈΝΝΟΙΕΣ

    Ηακόλουθη ενότητα αποτελεί το βασικό και ουσιαστικό επίπεδο γνώσης που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία στο οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων.

    Αυτή η ενότητα χωρίζεται σε δύο υποενότητες: έννοιες και όροι. Οι ακόλουθες επτά έννοιες περιγράφουν μερικές από τις βασικές ιδέες και εφαρμογές του ευρύτερου χώρου και της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων:

    #1: Αποκέντρωση

    #2: Αλυσίδα μπλοκ

    #3: Κρυπτονόμισμα

    #4: Εξόρυξη κρυπτονομισμάτων

    #5: Bitcoin:

    #6: Ethereum

    #7: NFTs

    Η ενότητα όρων περιέχει περίπου πενήντα λέξεις. Οι όροι μπορούν να διαβαστούν με οποιαδήποτε σειρά και ευρετηριάζονται και μπορούν να αναζητηθούν στο πλήρες λεξικό στο τέλος του βιβλίου.

    3

    ΑΠΟΚΈΝΤΡΩΣΗ

    Το κρυπτονόμισμα στοχεύει ουσιαστικά στην επίλυση του ζητήματος της εμπιστοσύνης. Τα κεντρικά δίκτυα βασίζονται γύρω από κάποιο είδος κεντρικής δομής. Στον τομέα των πληρωμών, αυτό είναι το PayPal και το Stripe. Για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αυτός είναι ένας μικρός αριθμός μεγάλων τραπεζών. Στον τομέα των δεδομένων, αυτό είναι το Google, το Facebook και ένας μικρός αριθμός άλλων μεγάλων μηχανών αναζήτησης και εφαρμογών κοινωνικών μέσων. Σε κάθε ένα από αυτά τα συστήματα, ο έλεγχος τοποθετείται στα χέρια ενός μικρού υποσυνόλου ανθρώπων ή τεχνολογίας και η πρόσβαση είναι περιορισμένη. Αυτό οδηγεί εγγενώς σε ένα πλήθος ζητημάτων: υποκειμενικότητα, μεμονωμένα σημεία αποτυχίας, ανισόρροπη λήψη αποφάσεων και επίγνωση και έλλειψη ατομικών κινήτρων για αλλαγή από κάτω προς τα πάνω. Επιπλέον, τα κεντρικά συστήματα συχνά στερούνται, τουλάχιστον σε σχετική κλίμακα, διαφάνειας, ασφάλειας και ιχνηλασιμότητας.

    Τα αποκεντρωμένα δίκτυα, τα οποία λειτουργούν μέσω κατανεμημένων δικτύων κόμβων (συσκευές στο δίκτυο), προσφέρουν όλα αυτά τα πράγματα: ενισχυμένη ασφάλεια χωρίς κανένα σημείο αποτυχίας, βελτιωμένη αποτελεσματικότητα μέσω αυτοματισμού και εξάλειψης διαφόρων κεντρικών σημείων συμφόρησης, πλήρη διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα μέσω ενός δημόσιου συστήματος καταγραφής, λήψη αποφάσεων ανοικτή σε όλα σχεδόν τα μέρη του δικτύου και ούτω καθεξής.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι το ζήτημα των συγκεντρωτικών έναντι των αποκεντρωμένων συστημάτων και οργανισμών έχει μια πλήρως σωστή απάντηση: και τα δύο έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, είναι δίκαιο να πούμε ότι ο κεντρικός έλεγχος σε περιόδους πολέμου είναι ένα πολύ καλύτερο σύστημα. Ένας έμπειρος στρατηγός είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από μια ανώτερη διοίκηση μιας ντουζίνας. Ωστόσο, με το ίδιο σήμα, η απόφαση για το αν θα πάμε σε πόλεμο εξαρχής γίνεται πολύ καλύτερα με αποκεντρωμένο τρόπο και με τη συνδυασμένη παραγωγή πολλών διαφορετικών απόψεων.

    Στο παρελθόν, τα συγκεντρωτικά συστήματα κυριαρχούσαν και τα ανθρώπινα δίκτυα γενικά τείνουν προς τα συγκεντρωτικά: πολλοί αγρότες σε μία πόλη, πολλά πολιτικά κόμματα σε δύο, κινηματογράφοι σε λίγες υπηρεσίες ροής και ούτω καθεξής. Οι συγκεκριμένοι τύποι αποκεντρωμένων και κατανεμημένων δικτύων και τα οφέλη που έχουν θεσπιστεί από τέτοια δίκτυα έχουν καταστεί βιώσιμα μόνο κατά την τελευταία δεκαετία περίπου με την ανακάλυψη και την εφαρμογή νέας τεχνολογίας, και για το λόγο αυτό αποκεντρωμένα συστήματα εφαρμόζονται μαζικά σε όλο τον κόσμο και σε όλους τους τομείς του κόσμου. Ο συγκεκριμένος τύπος τεχνολογίας που έχει προωθήσει αυτή την ανάπτυξη είναι το blockchain. Τα δίκτυα blockchain είναι ουσιαστικά ένας νέος τύπος βάσης δεδομένων και ένα νέο μέσο συναλλαγών. Το κάνουν αυτό μέσω αποκεντρωμένων δικτύων υπολογιστών που συνδέονται με κοινόχρηστα συστήματα - το δίκτυο Bitcoin, για παράδειγμα, λειτουργεί σε πολλές χιλιάδες μεμονωμένους κόμβους.

    Τα δεδομένα κρυπτογραφούνται μέσω μιας διαδικασίας κατακερματισμού (η οποία ουσιαστικά ανακατεύει το κείμενο) και επικυρώνονται από κόμβους στο δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και αν οι μεμονωμένοι κόμβοι είναι κατεστραμμένοι, οι επιτιθέμενοι δεν μπορούν να παραβιάσουν το σύστημα, καθώς πολλοί άλλοι μη κατεστραμμένοι κόμβοι απλώς ελέγχουν και ακυρώνουν τις πληροφορίες που παραδίδουν τα κατεστραμμένα μέρη στο σύστημα.

    Όταν οι πληροφορίες συναλλάσσονται σε μια αλυσίδα μπλοκ (π.χ. όταν το μέρος Α στέλνει χρήματα στο μέρος Β), η ασυμμετρία πληροφοριών αξιοποιείται μέσω της χρήσης ενός ιδιωτικού και δημόσιου κλειδιού. Παρόλο που ο εισβολέας γνωρίζει το σύστημα και τα μέσα με τα οποία πραγματοποιούνται οι συναλλαγές των δεδομένων (δεδομένα που σημαίνουν την κρυπτογραφημένη μετάδοση), ο εισβολέας δεν μπορεί να σπάσει το σύστημα επειδή το μέρος Α και το μέρος Β, μέσω κώδικα στο blockchain, αξιοποιούν τα ιδιωτικά κλειδιά τους για την επιτυχή μετάδοση δεδομένων. Όλα αυτά εξηγούνται λεπτομερέστερα σε όλο το βιβλίο.

    Τα δίκτυα blockchain δεν απαιτούν καμία απολύτως εμπιστοσύνη, καθώς ο κώδικας του συστήματος είναι αμετάβλητος και τα αρχεία είναι εντελώς δημόσια και ορατά μέσω δημόσιων καθολικών. Δεν χρειάζονται μεσάζοντες, τα γενικά έξοδα, το κόστος συναλλαγών και τα σφάλματα μειώνονται και τα συστήματα είναι πιο αποτελεσματικά από τις κεντρικές εναλλακτικές λύσεις. Αυτά τα οφέλη έχουν οδηγήσει στην ευρεία υιοθέτηση του blockchain σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα εφοδιασμού, τη διαχείριση και επαλήθευση δεδομένων, την ψηφιακή ταυτότητα, τις αποκεντρωμένες εφαρμογές ιστού και πολλά άλλα πεδία.

    4

    ΑΛΥΣΊΔΑ ΜΠΛΟΚ

    Όλα τα κρυπτονομίσματα λειτουργούν μέσω τεχνολογίας blockchain. Το blockchain, στην πιο βασική του μορφή, μπορεί να θεωρηθεί ως ένας τύπος δικτύου που αποθηκεύει δεδομένα σε κυριολεκτικές αλυσίδες μπλοκ. Οι αλυσίδες μπλοκ είναι ταχύτερες και πιο ασφαλείς από τις περισσότερες κεντρικές εναλλακτικές λύσεις. Εδώ είναι ακριβώς πώς τα μπλοκ και οι αλυσίδες μπαίνουν στο παιχνίδι:

    Κάθε μπλοκ αποθηκεύει ψηφιακές πληροφορίες, όπως η ώρα, η ημερομηνία, το ποσό κ.λπ.

    Το μπλοκ αποθηκεύει την ταυτότητα των συμμετεχόντων σε μια συναλλαγή χρησιμοποιώντας «ψηφιακά κλειδιά», τα οποία είναι σειρές αριθμών και γραμμάτων που λαμβάνονται κατά το άνοιγμα ενός πορτοφολιού. Τα πορτοφόλια παρέχουν πρόσβαση σε κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία, ακριβώς όπως ένας τραπεζικός λογαριασμός.

    Ωστόσο, τα μπλοκ δεν μπορούν να λειτουργήσουν από μόνα τους. Τα μπλοκ χρειάζονται επαλήθευση από άλλους υπολογιστές, γνωστούς και ως κόμβους στο δίκτυο.

    Οι άλλοι κόμβοι θα επικυρώσουν τις πληροφορίες ενός μπλοκ. Μόλις επικυρώσουν τα δεδομένα και αν όλα φαίνονται καλά, το μπλοκ και τα σχετικά δεδομένα θα αποθηκευτούν στο δημόσιο καθολικό.

    Το δημόσιο καθολικό είναι μια βάση δεδομένων που καταγράφει κάθε εγκεκριμένη συναλλαγή που έγινε ποτέ στο δίκτυο. Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin, έχουν το δικό τους δημόσιο καθολικό.

    Κάθε μπλοκ στο καθολικό συνδέεται με το μπλοκ που προηγήθηκε και το μπλοκ που ήρθε μετά από αυτό. Ως εκ τούτου, οι σύνδεσμοι που σχηματίζουν τα μπλοκ δημιουργούν ένα μοτίβο που μοιάζει με αλυσίδα και σχηματίζεται μια αλυσίδα μπλοκ.

    Περίληψη: Το μπλοκ αντιπροσωπεύει ψηφιακές πληροφορίες και η αλυσίδα αντιπροσωπεύει τον τρόπο αποθήκευσης αυτών των δεδομένων στη βάση δεδομένων. Εξετάστε το ενδεχόμενο να δείτε το χρονοδιάγραμμα κρυπτονομισμάτων περαιτέρω στο βιβλίο για να ρίξετε μια ματιά στο πώς έχει προχωρήσει το blockchain κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.

    5

    ΚΡΥΠΤΟΝΌΜΙΣΜΑ

    Το κρυπτονόμισμα είναι ένας γενικός όρος. Ακριβώς όπως ένα κατάστημα εφαρμογών, κάθε εφαρμογή εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό και ο όρος εφαρμογή χρησιμεύει απλώς για να περιγράψει τη φύση της ύπαρξής τους. Ένα κρυπτονόμισμα είναι ένα ψηφιακό σύστημα που λειτουργεί ως μέσο ανταλλαγής χρησιμοποιώντας νομίσματα ή μάρκες. Οι εγγραφές ιδιοκτησίας αποθηκεύονται σε ένα καθολικό, το οποίο είναι μια βάση δεδομένων που αξιοποιεί την κρυπτογραφία για να επιτρέψει την ασφάλεια και τον έλεγχο της παροχής.

    Τα κρυπτονομίσματα μπορούν να λειτουργήσουν μέσω μιας ποικιλίας διαφορετικών μοντέλων: Το Proof-of-Work (PoW) αξιοποιεί ένα καθορισμένο ποσό υπολογιστικής προσπάθειας για την επαλήθευση συναλλαγών, ενώ στο Proof-of-Stake (PoS), οι κάτοχοι διακριτικών ποντάρουν τα διακριτικά τους ως εγγύηση. Τα κρυπτονομίσματα είναι πιο αξιοσημείωτα σε σχέση με τα νομίσματα fiat για την αποκέντρωσή τους και συνεχίζουν να βλέπουν τεράστια ανάπτυξη στην παγκόσμια υιοθέτηση. Συμβουλευτείτε το χρονοδιάγραμμα κρυπτονομισμάτων παρακάτω στο βιβλίο για πληροφορίες σχετικά με την εμφάνιση κρυπτονομισμάτων. Σύντομα έρχονται αναλύσεις της κύριας λειτουργίας των δικτύων PoW (εξόρυξη), καθώς και των δύο πιο δημοφιλών κρυπτονομισμάτων, Bitcoin και Ethereum.

    6

    ΕΞΌΡΥΞΗ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΆΤΩΝ

    Ηεξόρυξη ενός κρυπτονομίσματος είναι η διαδικασία ενός υπολογιστή, μιας κάρτας γραφικών ή ενός ολοκληρωμένου κυκλώματος συγκεκριμένης εφαρμογής (ASIC) που προσπαθεί να ανακαλύψει τη μαθηματική απάντηση στα μπλοκ κρυπτονομισμάτων. Κάθε ανθρακωρύχος ανταγωνίζεται σε έναν αγώνα για να βρει την απάντηση ενάντια σε όλους τους άλλους ανθρακωρύχους στο δίκτυο. Μόλις βρεθεί η απάντηση, αυτός ο ανθρακωρύχος επιτρέπεται να δημιουργήσει το μπλοκ και να το υποβάλει στο δίκτυο για επαλήθευση και επικύρωση, η οποία γίνεται από τους κόμβους. Όλα τα κρυπτονομίσματα που βασίζονται στο Proof-of-Work χρησιμοποιούν κάποια μορφή εξόρυξης με μια ποικιλία αλγορίθμων εξόρυξης. Το Bitcoin χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο SHA-256, ο οποίος σημαίνει Secure Hashing Algorithm και εξάγει 256 bit. (Κάθε bit είναι 1 ή 0.) Το Ethereum χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο εξόρυξης EthHash, ο οποίος εξορύσσεται κυρίως χρησιμοποιημένες GPU. Η αγορά εξόρυξης αξίζει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και συνεχίζει να σημειώνει ανάπτυξη καθώς εταιρείες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων όπως η Argo Blockchain και η HIVE εισάγονται στο χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση 9 ψηφίων.

    7

    BITCOIN

    Το Bitcoin ήταν το πρώτο ευρέως χρησιμοποιούμενο κρυπτονόμισμα: είναι ένα δίκτυο υπολογιστών ανοιχτού κώδικα, peer-to-peer, μια συλλογή πρωτοκόλλων και ένας ψηφιακός χρυσός. Σε φυσική μορφή, το Bitcoin λειτουργεί μέσω 13.000 υπολογιστών που φορτώνονται στο δίκτυο. Στο σκοπό, το Bitcoin είναι ένα παγκόσμιο μέσο εύκολης και ασφαλούς συναλλαγής, μια δύναμη εκδημοκρατισμού και ένα μέσο διαφανούς και ανώνυμης χρηματοδότησης.

    Το Bitcoin ξεκίνησε από τον Satoshi Nakamoto, ο οποίος δημοσίευσε τη λευκή βίβλο Bitcoin το 2008 και έκτοτε παρέμεινε εντελώς ανώνυμος. Ανεξάρτητα από την ταυτότητά του, ο δημιουργός του Bitcoin κατέχει σήμερα μια περιουσία αξίας άνω των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων (που ισοδυναμεί με 1,1 εκατομμύρια bitcoins) και αν το Bitcoin ανέβει μερικές εκατοντάδες τοις εκατό, αυτός ο μυστηριώδης αριθμός θα γίνει το πλουσιότερο άτομο στον κόσμο. Οι ακόλουθοι παράγοντες σημαίνουν μερικά από τα οφέλη του Bitcoin και επιτρέπουν τον υψηλό βαθμό ασφάλειας που διατηρεί το Bitcoin:

    Το Bitcoin είναι δημόσιο. Το Bitcoin, όπως πολλά κρυπτονομίσματα, διαθέτει δημόσιο καθολικό που καταγράφει όλες τις συναλλαγές. Δεδομένου ότι δεν πρέπει να παρέχονται ιδιωτικές πληροφορίες για την κατοχή και την ανταλλαγή Bitcoin και όλες οι πληροφορίες συναλλαγών είναι δημόσιες στο blockchain, οι εισβολείς δεν έχουν τίποτα να χακάρουν ή να κλέψουν. Η μόνη εναλλακτική λύση για την εισβολή και το κέρδος από το δίκτυο Bitcoin (εξαιρουμένων των ανθρώπινων σημείων αποτυχίας, όπως οι επιθέσεις ανταλλαγής και οι χαμένοι κωδικοί πρόσβασης) είναι μια επίθεση 51%, η οποία, στην κλίμακα του Bitcoin, είναι πρακτικά αδύνατη. Το να είσαι δημόσιος συνδέεται επίσης με το Bitcoin που είναι χωρίς άδεια. Κανείς δεν το ελέγχει και επομένως καμία υποκειμενική ή μοναδική άποψη δεν μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το δίκτυο χωρίς τη συγκατάθεση όλων των άλλων στο δίκτυο.

    Το Bitcoin είναι αποκεντρωμένο. Το Bitcoin λειτουργεί επί του παρόντος μέσω 13.000 κόμβων, οι οποίοι χρησιμεύουν συλλογικά για την επικύρωση συναλλαγών. Δεδομένου ότι ολόκληρο το δίκτυο επικυρώνει τις συναλλαγές, δεν υπάρχει τρόπος τροποποίησης ή ελέγχου των συναλλαγών, εκτός εάν, και πάλι, ελέγχεται το 51% του δικτύου. Μια τέτοια επίθεση, όπως αναφέρθηκε, είναι πρακτικά αδύνατη · στην τρέχουσα τιμή του Bitcoin, ένας εισβολέας θα πρέπει να ξοδεύει πολλά εκατομμύρια δολάρια την ημέρα και να ελέγχει έναν όγκο υπολογιστικών πόρων που απλά δεν είναι διαθέσιμος. Ως εκ τούτου, η αποκεντρωμένη φύση της επικύρωσης δεδομένων καθιστά το Bitcoin εξαιρετικά ασφαλές.

    Το Bitcoin είναι μη αναστρέψιμο. Μόλις επιβεβαιωθούν οι συναλλαγές στο δίκτυο, η επιβεβαίωση είναι μόνιμη, καθώς κάθε μπλοκ (ένα μπλοκ είναι μια παρτίδα νέων συναλλαγών) συνδέεται με μπλοκ και στις δύο πλευρές του, σχηματίζοντας έτσι μια διασυνδεδεμένη αλυσίδα. Μόλις γραφτούν, τα μπλοκ δεν μπορούν να τροποποιηθούν. Αυτοί οι δύο παράγοντες, σε συνδυασμό, αποτρέπουν την αλλοίωση των δεδομένων και εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

    Το Bitcoin χρησιμοποιεί τη διαδικασία κατακερματισμού. Ένας κατακερματισμός είναι μια συνάρτηση που μετατρέπει μια τιμή σε μια άλλη. ένας κατακερματισμός στον κόσμο κρυπτογράφησης μετατρέπει μια είσοδο γραμμάτων και αριθμών (μια συμβολοσειρά) σε κρυπτογραφημένη έξοδο σταθερού μεγέθους. Οι κατακερματισμοί βοηθούν στην κρυπτογράφηση, επειδή η επίλυση κάθε κατακερματισμού απαιτεί εργασία προς τα πίσω για την επίλυση ενός εξαιρετικά περίπλοκου μαθηματικού προβλήματος. Ως εκ τούτου, η ικανότητα επίλυσης αυτών των εξισώσεων βασίζεται καθαρά στην υπολογιστική ισχύ. Οι αλγόριθμοι κατακερματισμού μπορούν να συγκρίνουν κατακερματισμένες τιμές σε αντίθεση με τη σύγκριση δεδομένων στην αρχική τους μορφή, η οποία είναι πολύ πιο επίπονη και οι λειτουργίες κατακερματισμού χρησιμεύουν ως ένα από τα πιο ανθεκτικά σε παραβιάσεις μέσα μετάδοσης δεδομένων.

    Χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες που περιγράφονται, το Bitcoin στοχεύει να κάνει τα εξής:

    Δώστε στους χρήστες τη δυνατότητα να συναλλάσσονται μέσω του διαδικτύου με ασφαλή τρόπο χωρίς να βασίζονται σε ένα κεντρικό ίδρυμα, αλλά βασίζονται σε κρυπτογραφικές αποδείξεις.

    Εξαλείψτε την ανάγκη μεσαζόντων και μειώστε τις τριβές στην αλυσίδα εφοδιασμού, τις τράπεζες, τα ακίνητα, το δίκαιο και άλλους τομείς.

    Εξαλείψτε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το πληθωριστικό, συγκεντρωτικό και μεταβλητό περιβάλλον των νομισμάτων fiat.

    Ενεργοποιήστε τον ασφαλή έλεγχο των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων χωρίς να βασίζεστε σε ιδρύματα τρίτων.

    Ενεργοποιήστε λύσεις blockchain σε ιατρικούς, υλικοτεχνικούς, ψηφοφορικούς και οικονομικούς τομείς, εκτός από οπουδήποτε αλλού μπορεί να ισχύουν τέτοιες λύσεις.

    Το Bitcoin είναι το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα, και δικαίως:

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1