Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Filosofi
Filosofi
Filosofi
Ebook104 pages1 hour

Filosofi

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Fra antikken til i dag - hvordan filosofien forandrer hverdagslivet


Filosofien har hatt en lang og til tider steinete karriere. Den er eldre enn 2000 år og strekker seg fra antikken gjennom middelalderen og renessansen til moderne tid og i dag. Å få plass til 2000 år i et enkelt bind er umulig, ettersom det er så mange forskjellige strømninger og retninger at en person ikke ville forstå det i løpet av sin levetid.

 

Innholdet i boken er:

  • Filosofiens grunnprinsipper
  • De filosofiske disiplinene
  • Dokumentert refleksjon
  • Praktisk filosofi
  • Innledning og konklusjon

 

Denne boken har derfor konsentrert seg om de viktigste aspektene ved filosofi med sine tolv disipliner, som danner grunnlaget for alle andre posisjoner. Noen disipliner har overlevd fra antikken til i dag og representerer derfor svært viktige aspekter ved filosofien, mens andre disipliner er forholdsvis unge, inkludert noen av strømningene som er spesielt viktige for vår tid.

 

Filosofi spiller ikke bare en viktig rolle i politikk og styring, men er også grunnlaget for all vitenskap. Denne boken vil derfor forklare hvorfor det er nettopp dette aspektet som blir oversett og noen ganger til og med ignorert av så mange mennesker, selv om selv psykologien kan spores tilbake til filosofien. Denne boken er derfor ment å hjelpe dem som vil prøve å utvide sin filosofiske horisont. Den første lille introduksjonen til filosofiens verden. Ha det gøy!

LanguageNorwegian
PublisherFynn Hansen
Release dateFeb 13, 2023
ISBN9798215016855
Filosofi

Read more from Fynn Hansen

Related to Filosofi

Reviews for Filosofi

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Filosofi - Fynn Hansen

    Filosofi

    Fynn Hansen

    Innhold

    Innledning

    Filosofiens grunnprinsipper

    Filosofi - hva er det egentlig?

    Hvordan filosofi ble til psykologi

    Teoretisk og praktisk filosofi

    Filosofiens disipliner

    Estetikk

    Epistemologi

    Etikk

    Logikk

    Metafysikk

    Naturfilosofi

    Retts- og statsfilosofi

    Filosofididaktikk

    Antropologi i filosofi

    Religionsfilosofi

    Språkfilosofi

    Teori om humaniora

    Dokumentert refleksjon

    Filosofi i antikken

    Filosofi i middelalderen

    Patristikk

    Skolastikk

    Renessansens filosofi

    Filosofi i moderne tid

    1600-tallet

    18. århundre

    1800-tallet

    Det 20. århundre

    Nåtidens filosofi

    Filosofi i Tyskland

    Filosofi i Frankrike og Italia

    Filosofi i Amerika

    Praktisk filosofi

    Anvendelsesområder for praktisk filosofi

    Praktisk filosofi i hverdagen

    Avsluttende ord

    Kilder

    Innledning

    med denne boken er å beskrive i detalj hva filosofi egentlig er. Den enkle forklaringen er at filosofi er fornuftens kunnskap. Svaret kan imidlertid ikke presenteres helt så enkelt, for nå må spørsmålene stilles om hva fornuft er og også hva kunnskap er. Følgelig må det også spørres om en sammensetning av disse to begrepene i det hele tatt er meningsfull, og om dette uttrykket for fornuftskunnskap i det hele tatt er berettiget.

    For noen mennesker er det så vanskelig å finne mening i filosofien, fordi enhver vitenskap er opptatt av ren kunnskap. All vitenskap streber etter kunnskap et eller annet sted. Ikke direkte så sterkt som tilfellet er med filosofi, men enhver vitenskap streber etter et mål som omgir seg med kunnskap. Fysikken prøver for eksempel å forklare fakta i naturen, kjemien håper på kunnskap som kan forklares med eksperimenter, og medisinen er opptatt av kunnskap om sykdommer. Kunnskap representerer dermed vurderinger, og disse vurderingene kan anvendes eller forsøkes anvendt på så å si alle områder av livet.

    Filosofien er derfor ganske fortapt i alle disse vitenskapsfeltene. Når vitenskaper nevnes, er det mer sannsynlig at psykologi kommer opp enn filosofi, og selv i bare en håndfull skoler brukes dette faget som erstatning for religionsundervisning. Dessuten har ikke filosofi akkurat det beste ryktet heller, for den som kaller noen andre for filosof, mener det vanligvis ikke som et kompliment. I stedet sies det om filosofer at de har mistet kontakten med virkeligheten, at de ikke klarer å gjenkjenne hva som er viktig og i stedet er opptatt av spørsmål som verken er mening eller fakta.

    Filosofi, som en gang var så viktig og som gjorde underverker i antikkens Hellas for 2000 år siden, presenteres nå bare som et biprodukt. Så hva er det egentlig denne boken skal formidle, når filosofi ikke lenger er så viktig i dag?

    Svært få vet at filosofien er en forfader til alle kjente vitenskaper. Konseptet med fysikk, kjemi og til og med medisin som forståelse av en vitenskap er veldig nye og fremfor alt unge tanker. De fleste av disse feltene oppsto for bare noen få århundrer siden, i likhet med psykologien, som først for alvor kom til folket i forrige århundre. Men folk i den tidlige antikken levde ikke uten vitenskap. På den tiden bar de bare ikke det navnet ennå.

    Det er filosofien som har gitt dagens vitenskaper deres suksess, og det gjennom ganske enkle forklaringsprosesser. Slik beskriver filosofien fornuftens kunnskap. Dette ordet henspiller på opprinnelsen til all kunnskap. Det er derfor fornuften selv som skal gi kunnskap, og dette uten noen erfaring i det hele tatt. Erfaring var absolutt nyttig, men det var ikke et must, slik tilfellet er i dag med empiriske vitenskaper. Filosofien var derfor overbevisende ved at alle kunne lytte til store filosofers lære. Bare noen få filosofer valgte sine studenter med omhu. Zenon av Kition, stoicismens opphavsmann, tillot til og med kvinner og slaver å delta i hans undervisning, noe som var uglesett for 2000 år siden. Men selv om bare menn var tillatt som studenter, trengte de ikke å være akademikere. De kan være fattige eller rike, smarte og intelligente eller håndverkere. Det var ikke behov for et eksperimentelt oppsett eller eksperimentelt arbeid som kunne garantere standardiserte grensebetingelser.

    Erfaring kunne være nyttig, men det var ikke nødvendig for kunnskap. I stedet var og er det fornuften selv, som er opphavet til all kunnskap. I løpet av tiden førte denne fornuften til oppdagelsen av at fornuften i seg selv ikke kunne hjelpe på noen områder. Noen ganger trengs det erfaring, andre ganger trengs det vitenskapelige prosedyrer og eksperimenter som ligger utenfor en filosofs makt. Noen områder av livet var bare for akademikere. Alt dette ble imidlertid funnet ut gjennom fornuften selv, gjennom filosofiens grunnleggende kunnskaper.

    Selv i dag spiller filosofi en svært viktig rolle, etter å ha gått gjennom en til tider vanskelig karriere. I mellomtiden kan filosofien brukes i folks hverdag, slik den ble brukt for 2000 år siden, eller den kan bidra på områder der vitenskapen alene ikke kan gjøre fremskritt. Bruksområdene er derfor forskjellige og nesten ubegrensede.

    Det komplekse feltet filosofi skal forklares i denne boken: fra de grunnleggende prinsippene til disiplinene og utviklingen av filosofi til forskjellene mellom praksis og teori og anvendelsen i vår tid.

    Filosofiens grunnprinsipper

    Filosofi - hva er det egentlig?

    Ved hjelp av filosofi (gammelgresk philosophía; latin philosophia; kjærlighet til visdom) forsøker man ikke bare å tolke den menneskelige eksistensen og verden rundt oss, men også å forstå og fremfor alt å forstå den.

    Filosofi skiller seg fra andre vitenskapelige disipliner ved at den ikke spesialiserer seg på eller begrenser seg til et bestemt område med en bestemt metode. I stedet gjør filosofiens spørsmål og tilnærminger det mulig å være spesielt mangfoldig og dermed også å ha ulike fagområder der disse spørsmålene og tilnærmingene kan brukes. Den er dermed karakteristisk mangfoldig, selv om dette ikke bare har utviklet seg gjennom årene. Filosofien oppsto i den greske antikken og dermed for mer enn 2000 år siden. Den var basert på vitenskapelig orientert og systematisk tenkning, som ble brukt i alle livssituasjoner på den tiden.

    Filosofi betraktes nå som en empirisk vitenskap, men dette har ikke alltid vært en selvfølge. Denne selvfølgeligheten kom først i løpet av historien. De første filosofene i Hellas, derimot, forstod sine gjerninger som den eneste jakten på kunnskap, noe som var svært forskjellig fra datidens verdensbilde basert på religion, myter og adopsjon av andre nasjoner. Fokuset var nå mye mer på tenkning og på individets vesen enn på mytenes grunnleggende natur. Disse ble bare brukt av filosofer når de uttrykte sin lære poetisk.

    Det var først på 1800-tallet at det skjedde et skifte i retning av en spesialisert vitenskap, som er dagens filosofi. Det regnes som en naturvitenskap og undervises i samfunnsvitenskapelige fag på skoler og universiteter. Men i hverdagen ble filosofien i stor grad glemt. Mens mange unge mennesker i antikkens Hellas fortsatt var interessert i filosofi og ønsket å bli filosofer, har det nå vokst frem et verdensbilde som setter filosofien i et dårlig lys. Når en person omtales som filosof, er det vanligvis underforstått at denne personen alltid er i tankene og bokstavelig talt henger i stjernene med tankene sine. Det er en som har mistet kontakten med virkeligheten, en dagdrømmer som har mistet det vesentlige av syne.

    Men dette er ikke tilfelle i det hele tatt. Moderne filosofi

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1